Odber elektrickej energie v rodinnom dome

Profilova fotka
Ahoj, chcem stavať menší dom, ale elektrárne mi schválili príkon 8,0 kW a povolený hlavný istič 20A. Je to postačujúce? Väčšia kapacita tam už nie je a riešiť novú trafostanicu by bol problém. V dome bude aj plyn. Vďaka.
Odpovedať
1
2
@candris Dobrý deň, variť sa bude na plyne, zrejme...? Tých 8 kW je inštalovaný príkon? Istič - len 1x20A alebo 3x20A?
Odpovedať
Profilova fotka
8kW je inštalovaný príkon - maximálny odber a istič je 3x 20A. Variť by sa malo na plyne. Vďaka
Odpovedať
@candris : tak ak budes mat elektrinu len na svietenie, max. nejaky darling a pod... tak Ti to staci, Ak by si na tm varil a topil, tak to v ziadnom pripade.
Odpovedať
@candris súhlas s mr79
Odpovedať
Profilova fotka
ale postaci to na tie bezne spotrebice? nebudem musiet vypinat mraznicku, ked bude chciet zena vyzehlit pradlo :) :-p
Odpovedať
@candris: chladnicka ma prikon kolko ? Teda aspon nasa ma 110 l mrazak a 440 l chladnicka a ma prikon cca do 130W. - konvica na zohriateie vody ma od 700 W do cca 2200 W. - pracka cca 2000W - 40 palcova plazma do 400W - pocitac aj s monitorom tak do 150 W., ber 200W - žehlička do 2500 Ak by ti sla naraza chladnicka, konvica, pracka, plazma, zehlicka a PC, tak to mas ... do 7,5 kW. Takze zena moze zehlit pri telke, prat pracka a Ty popri tom vyjedat chaldnicku a tukat do PC.
Odpovedať
svetla si daj usporne, ziadne halogenove 20W bodovky. - Inak na 3x20 A mozes mat celkovo skoro prikon skoro 14 kW, nechapem obmedzenie isticom... to uz je trafostanica fakt tak na hrane?
Odpovedať
@candris My máme v starom dome len dva ističe 16 A + 10 A. A je to spravené všetko v hliníku a ešte k tomu tak blbo, že v podstate všetko je na ten 16 A istič. Na ten druhý istič je napojená len 1 izba, kde zapínam maximálne tak vysávač (+ PC + svetlo, ale tie majú malý príkon). Takže sa mi stáva, že ak zabudnem pri pečení + varení stíšiť el. bojler, vyhodí mi poistku. Lebo 2 + 2 + 3 kW to proste neutiahne. Takže my takto fungujeme a jediným obmedzením je to, že nesmiem zabudnúť na tento "trojuholník". Taktiež mi to bráni byť aktívna natoľko, že popri praní a pečení začnem vysávať kuchyňu :-) . Proste nesmiem. :-). Takže keď Vám elektrikár pekne rozloží výkony do tých 3 x 20A poistiek, bude to v pohode. V novom dome, ktorý bude plne elektrifikovaný (teda aj kúrenie 2 kW aj varná doska 7 kW) nám stačí 3x25 A. Tomu kúreniu sa nečudujte, že tak málo - ide o pasívny dom, kde sa dá kúriť fénom. :-)
Odpovedať
@candris Neviem co tu vsetci riesia ale 3x20A ti staci.... Je to bezna hodnota istica....A nebudes vôbec obmedzeny....Instaloval som niekolko domov a bezne bolo od 20 do 25A..takze nelam si hlavu... Chcem vidiet niektorych mudrlantov ako maju naraz zapnutu konvicu, mikrovlnku, vysvac, ruru, a ja neviem este co....Spavaj kludne...:)
Odpovedať
@madyyyy : lenze ma mat obmedzeny prikon na 8 kW.... co je o cca 6 menej ako ma klasicky 3x20A istic. a plus riesi to on... zeby mu bezala mraznicka ;)
Odpovedať
@mr79 a kto alebo co by mu asi tak obmedzovalo priokon na tych 8kW? podstattna je hodnota istica, ked elektrarne schvali 3x20A tak mu aj tolko pojde.
Odpovedať
citaj hore: ale elektrárne mi schválili príkon 8,0 kW ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mr79 ako ho chcu regulavt????? to sa neda.
Odpovedať
@hop377: netusim, tiez som sa s tym nestretol
Odpovedať
@mr79 Tomu som ani ja nepochopil...Bude stat ujko na stlpe s ampermetrom v ruke a ked prekroci ich hodnotu tak cvak :)
Odpovedať
@hop377 Nieco sa naucime nove :)Nakoniec zistime ze vo vyjadreni od elektrarni je tlacova chyba :)
Odpovedať
skús požiadať o 3x25A 20A je tak na prd. A nech tu veľa múdrych ľudí nešpekuluje, viem o čom hovorím lebo robím v odbore. Ak tam bude mať chladničku, mrazák, mikrovlnku, práčku, Konvicu, el. rúru, bojler, nejaké to čerpadielku, teraz si zober že máš kosačku, vrtačku, prípadne niečo na elektriku, telku, satelit, DVD, svietidlá, atď atď. Tak a teraz si vy tzv. experti spočítajte, ide bojler, pračka, el. rúra, chladnička a mrazáčik, idete si zohriať niečo v mikrovlnke, pričom ide telka sat, PC, náhodou sa zapne konvica, a nedajbože si vonku niečo majstruješ tak si v p...., my máme tri deti takže je bežná prax: Manželka perie a varí naraz, nejaké to dieťa chce jesť tak sa zohrieva v mikro, prípadne sa varí čaj v konvici, ide chladnička, dve telky zo sat. samozrejme PC. A ja som vonku a buď kosím alebo niečo majstrujem v dielni. ak by som nemal 3x25A tak viete čo môžem??? Keď sme prišli do domu bývať bola tam 1f prípojka, ak zapla práčka a rúra a zopol bojler tak sme nevietili. teraz to mám na 12tivh ističoch a jednom prúdovom, garáž a dielňa sú ešte plus na dvoch ističoch každá. Nikdy neviete čo bude zapojené a hlavne kedy čo zopne a potom pekne padajú ističe a nechápeš prečo.
Odpovedať
@mr79 zapne sa ti bojler a si v p..... alebo mikrovlnka
Odpovedať
@fuhrich nestras zbytocne, ak mu nebude vyhovat lahko si casom objedna zvysenie na 25A, naco bude platit zbytocne viac za rezervovanu kapacitu a podla mna tych 3x20A bude na beznu prevadzku dost, take zabery aby mu vypadaval hlavny istic naraz urcite nebudu. Jedine pocas stavby moze mat problem s pripojenim niektorych specialnych strojov, napriklad stroj na omietku alebo podobne, to by si ale mala riesit firma, ktora bude ten stroj pouzivat.
Odpovedať
@fuhrich : expert - ak bude mat plyn, asi nebude davat bojler... - celkom prvy prispevok je ze dostane len 3x20 A istit - asi ma vyjadrenie z elektrarni. Ak robis v odbore ..tak vies ze 3x20 A istic, mozes mat prikon cca 14 kWh. Uvediem bezne prikony: - chladnicka (A+) 100 W - mrazak (A+) 100 W - Plazma 40 palcova - 400W - notebook cca 90 W - PC s monitorom 150 -200 W - Mikrovlnka 750 W - Konvica 2200W - satelit - minimum - svetlo - (ak poriesis diodove a rozsvietis cely barak tak do 300 W - rura ma tusim 3500 W - pracka - 2000W - Kosacku by som na elektriku neriesil.. - vrtacku mas cca 500-750W. Ak to zratam : ze bezi vsetko naraz (aj vrtacka) a to maju aj mracak aj chladnicku: 10400 W , takze 3x20 A istic mu staci... aj na to keby bezal este fen, cerpadlo, nabijali sa vsetky mobili v dome a mal k tomu nakoniec aj ten bojler co ma 2kW spiralu....
Odpovedať
hlavný mu padať nebude to som nepovedal, bude mu padať 1f 16A lebo nebude mať ako rozdeliť efektívne 3f, na celý dom. jednu fázu dá na kúpeľňu a druhú na kuchyňu, tretia mu musí udržať zbytok domu a prípadne iné budovy ako sú garáž a dielnička.
Odpovedať
@fuhrich no vidim ze sa vyznas, rozdelenie faz sa nerobi podla miestonosti, ale podla spotrebicov.
Odpovedať
@mr79 nebudem sa s tebou hádať lebo niekde máš aj ty pravdu ale nikto to nečítal poriadne a ja som to pochopil až teraz. Je jedno čo chce ale väčší istič nedostane, ak píše správne tak povolený odber 8kW je kvôli starej trafostanici, a tým pádom nemôže odoberať viac. takže ej jedno čo tam dá bude musieť rozdeliť dostatočne efektívne fázy. Inak stým bojlerom o nie je blbosť lebo mať plyn neznamená zohrievať vodu plynom.
Odpovedať
@fuhrich "mať plyn neznamená zohrievať vodu plynom" Jasne, ale bol by človek hlúpy, keby to nevyužil.
Odpovedať
Myslím,že v elektrárni už vedia či postačí pre bežnú spotrebu elektriny v domácnosti 1x20A istič s okamžitým príkonom 8 kW..ináč by ti to neponúkli 8-) či?........ak ťa to upokojí, my máme 1x25A istič a to elektrinou aj kúrime ;-) .....a ešte výhodou je ,že platíš mesačne podstatne menej za istič ;-)
Odpovedať
riesenie moze byt prioritné relé http://goo.gl/haFKK
Odpovedať
Profilova fotka
@candris ja si myslim ze si to zle pochopil, tych 8kW si myslia ze mas asi predpokaldanu hodnotu spotrebicov dokopy... ak mas 3x20A je jasne ze ti to pojde 13800W... Ale 3x20A moze byt uplne postacujuce ked tym nebudes kurit... Indukcnu dosku kupis 3 fazovu a prerozdeli sa odber.. A asi malo kedy pojde na plny vykon.. Ja mam mat 3x25A ale myslim si ze s kurenim by som vedel fungovat aj na 3x20A ale bolo by to len tak tak.. Mne projektant napisal ze vykon kurenia 9kW :-D ale pohoda.. Neviem ci ma neodpoja ked zistia ze to bude minimalne 8 nasobne nizsi, pretoze som chcel zvyhodnenu 20hod tarifu ked nemam plyn mam trosku ine ceny...
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor som to tusil ze si macher ;-) nieco ti interne ukazem... na rele sa vyprdni :-D
Odpovedať
@mio23 Ahoj. Mio, mám všude jističe 3 x 25 A. Skoro všude elektrikou i topím. Kupříkladu v základně, kde jsem přihlášen k trvalému pobytu mám všchno na elektriku a není toho málo ( kotel, indukce, bojler, 2 x plasma a všechny ostatní běžné krámy ) . Čili, kdyby se jednorázově zapnulo všechno, tak asi ten jistič vyletí radostí do nebe a nebude potvora držet. Jenže realita je diametrálně jiná. V létě jede třeba čerpadlo na filtraci a do solárného ohřevu, ale zase netopím. Manželka zase neželhlí, když vaří. A těch kombinací, kdy by současně neco bylo spuštěno a něco odstaveno je celkem hodně. Nicméně, když se hned při rozdělování zátěže na jednotlivé fáze postupuje střízlivě, čili bez pálenky a jiných blokátorů v hlavě, tak to většinou vyjde na první pokus. Když by to náhodou nevyšlo, tak se to dá nejdříve přehodit na fázích, když to zase nevyjde, tak je to prioritní relé. Prý ti, kteří se vyznají v podvodech, tak tam nějak záhadně zabudují jistič s jinou charakteristikou a ten i když prý......Ale to jsem jenom slyšel štěbetat vrabce na střeše. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva ano presne to ze zena ked vari tak nezehli :-D ale ja mam 2 zeny :-D a ano pred elektromerom je napr. 25A a na stoziary 40A.. cize ked sa to nahodou zmeni napriklad ze bola burka a vymenila charakteristiku hlavneho istica tak to asi je mozne :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?