Novela Vyhlášky č.94/2004 Z.z.o povinnosti použitia káblov B2ca.

Zdravím páni! Určite niektorý postrehli novelizáciu vzhlášky č.94/2004 a zmeny v norme v prílohe B STN 92 0203.mnesa to dostalo do povedomia teraz,pri študovaní jedného projektu bytovky.projektant navrhol všetky káble v triede B2ca-s1,d1,a1,čo sú N2XH,CHKE a iné káble s najväčšou odolnosťou voči šíreniu ohňa.to je v poriadku s tým súhlasím,len takéto káble sa používajú v daných priestoroch na to určených " ako voľne uložené,nechránené čo znamená na konštrukcii,v žľaboch a pod.v predmetnej bytovke bude všetko v omietke,min 20 mm,norma hovorí,že v hlbke 10 mm sa hovorí o chránenej trase.projektant ma ale presviedča,že aj keď budú káble v stene musia byť v triede B2ca,čo sú staré známe oranžové káble.Máte to niekto lepšie naštudované,lebo podľa projektanta už ostatné káble sú tým pádom nepoužiteľné?! Dík za postrehy!
Odpovedať
Oranžová farba neurčuje parametre kábla. Káble s funkčnosťou sa vyrábajú aj v čiernej aj v oranžovej farbe. Kedysi boli CXKE-R (bez funkčnosti) čierne a CXKE-V (s funkčnosťou) oranžové.
Odpovedať
@volt Ja viem,že farba neurčuje parametre.Ja som to napísal len ozrejmenie veci,aby niekto vedel zareagovať na moju otázku,keby niekto nerozumel. A vieš o tej novele viac? :-| Budem rád.Dosť ma to zaujíma a zatiaľ žiadny postreh.
Odpovedať
@kokso1976 Ja som raz mal takýto problém s penziónom. Projektant naprojektoval všetky káble N2XH, dokonca aj prívod 3x120+70. Povedal som že je to zbytočné a takéto káble dávať len v prípade podhľadov a podobne a všade v stenách dať CYKY. Investor to dl projektantovi prerobiť, a bolo. Povedal mu že to dáva pre istotu, aby nemal problémy... Teda takto to je. :-) Mne sa inak osobne páči, keď projektanti v bytových domoch trvajú v spoločných priestoroch na použití bezhalogénových káblov, ale neserie ich, že ich naprojektoval do obyčajných PVC žľabov. Nehovoriac, že na chodbách majú plastové okná, PVC gumy atď. U nás sa to neberie ako celok a tým pádom je to úplne zbytočné. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?