Napojenie dvoch pohybových senzorov

Mám otázku na elektrikárov. Na starom dome máme dve svetlá na začiatku a konci dlhej steny. Obe svetlá majú vlastný vypínač. Chceli by sme ich ale spojiť aby svietili spolu ale boli zapínané dvoma pohybovými senzormi ktoré budú pri každom svetle a napájať z jedného vypínača. Čiže aby zaplo obe svetlá keď idem z predu domu do záhrady a aj naopak zo záhrady do predu pred dom. Káble by sme viedli v ochrannej lište na povrchu fasády. Viete nám niekto poradiť ako to zapojiť? Máme deda elektrikára, on by to zapojil ale už je starý a občas sa mu podarí niečo pokaziť ešte pred spustením. Preto sa chcem poradiť s niekym, ktorý sa tomu ešte rozumie :-) Ďakujem za odpoveďe, rady.
Odpovedať
@katka1405 A chcete, aby ten vypínač bol alternatívou k pohybovým senzorom, alebo aby to bol hlavný vypínač? Pre lepšie pochopenie: a) chceš, aby sa svetlo dalo zapnúť aj vypínačom aj cez pohybový senzor, alebo b) chceš, aby keď vypneš svetlo vypínačom, nech ho ani pohybový senzor nezapne?
Odpovedať
Po B :-) aby po vypnuti vypinaca nesvietilo svetlo vobec
Odpovedať
@katka1405 Ešte vidím, že tam sú 2 vypínače. Teraz má asi každé svetlo vlastný vypínač, že? Chceš, aby sa tie svetlá dali zapnúť z ktoréhokoľvek vypínača? A aj vypnúť? Alebo chceš jeden vypínač zrušiť a ponechať iba jeden, napr. na začiatku steny a druhý odpojíte?
Odpovedať
@katka1405 Tu je schéma na jeden vypínač.
Odpovedať
Áno presne tak, že jeden z nich zrušíme odpojíme ho. ďakujem veľmi pekne teda :-) vyskúšame to tak zapojiť
Odpovedať
@katka1405 A NEZABUDNITE NA BEZPEčNOSť ak si to svojpomocne budete robiť!!!!!!!! Vypnúť elektriku-príslušný istič-poistku...Ináč tak ako píše chrobak7...ak to tak zapojíš tak to pôjde na prvý raz...Robil som to v De do garáži kde autá prichádzali z 3strán a bolo nutné zabezpečiť zapnutie svetla pohybovými senzormi, funguje to bezproblémov... :-)
Odpovedať
To je jasná vec, hovorím bude to robit dedo, elektrikár ale s takýmito vecami už on nepracoval tak aby sme predišli zbytočnému odpáleniu a ďalšiemu kupovaniu nových senzorov tak som chcela vedieť ako, teraz mu aspoň môžem ukázať schému :-) ďakujem za rady
Odpovedať
sice neviem aka je uvas situacia ale ja by som vyuzil aj ten druhy vypinac v zapojeni ako "schodistak" s prvym
Odpovedať
@katka1405 ...a ešte jedna drobnosť...musia byť obidva snímače rovnaké s výstupom relé... ;-) ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?