Mozu Vam zakopat bez suhlasu zmluvy atd len tak elektriku?

Chcem sa informovat mozu Vam zakopat do vasho pozemku bez nejakej zmluvy Vasim suhlasom atd len tak zakopat elektricky kabel??
Odpovedať
A co si ovca, ked si toto nechas? Nedaj sa a nedovol im to. Toto nemozu.
Odpovedať
Profilova fotka
Záleží, či máš na LV ťarchu.. ak nie tak nemôžu. Ak je tam ťarcha, ktorá sa píše asi takto: ...Vecné bremeno spočívajúce v práve uloženia inžinierských sietí na parcele..... tak máš smolu....
Odpovedať
Ja im samozrejme nic nepovolim nie som blb a tarcha tam nie je.takze ak tade chcu polozit kable tak musi byt zriadene vecne bremeno?takze bez suhlasu mozu ist do riti nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@rado220 áno presne tak
Odpovedať
@rado220 môžu, pri určitých prípadoch zapíšu vecné bremeno zo zákona, teba by mali o tom upovedomiť,a ty do 6 mesiacoch môžeš požiadať o náhradu. Ale na LV to už budeš mať zapísané. Ale zdá sa mi že len v extraviláne, už si to nepamätám, treba pozrieť zákon.
Odpovedať
@rado220 podľa zákona o energetike mimo zastavaného územia zo zákona má energetický podnik právo zodpovedajúce vecnému bremenu k pozemkom, ktoré ho oprávňuje umiestniť a zrealizovať stavbu na cudzích pozemkoch samozrejme po predchádzajúcom povolení v zmysle stavebného zákona.. Vlastníci pozemku si myslím obdobne ako podľa zákona o elektronických komunikáciách môžu uplatniť jednorázovú náhradu za takto zriadené vecné bremeno do 1 roka od kedy k nemu došlo..
Odpovedať
No zaleži ci ide o uplne novu trasu ktora tam nie je alebo rekonštrukciu už existujuceho rozvodu. A potom kde sa to nachadza...
Odpovedať
Je to v uzemnom plane no extravilan a este tam nie je nic.podla mna si nemoze kto co chce bez suhlasu majitale pozemku nieco zakopat
Odpovedať
V zmysle § 11 odsek 1 pismeno f zakona 251/2012 v znení neskorších predpisov má prevadzkovateľ distribucnej sustavy právo f) zriaďovať na cudzích pozemkoch mimo zastavaného územia obce elektrické vedenie a elektroenergetické zariadenie prenosovej sústavy a distribučnej sústavy, plynovody a plynárenské zariadenia prepravnej siete, distribučnej siete, zásobníka a zariadení určených na ich ochranu, zabránenie ich porúch alebo havárií, alebo na zmiernenie dôsledkov porúch alebo havárií na ochranu života, zdravia a majetku osôb; pri povoľovaní takej stavby stavebný úrad rozhodne o podmienkach, za akých možno stavbu uskutočniť a prevádzkovať na cudzom pozemku; oprávnenia stavebníka na uskutočnenie stavby vznikajú nadobudnutím právoplatnosti takého rozhodnutia, Pricom mimo zastavaneho uzemia je definovane § 6 ods. 1 písm. b) siedmy bod zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 162/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov.
Odpovedať
@lukino55555 a ako je definove mimo zastavaneho uzemia v zakone?
Odpovedať
@lukino55555 však ti tam dal zákon aj paragrafy. Si to nájdeš, nie?
Odpovedať
@rado220 podľa toho, kde sa pozemok nachádza a ako je zapísaný na LV v katastri, pozri si konkrétne parc. č., mimo zastavaného územia je 2
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Mám podobný problém. Na mojom pozemku existuje zariademie protikoróznej ochrany od SPP-D bez súhlasu vlastníka pozemku, mojej nebohej matky. Žiadal som preto o presunutie zariadenia z môjho - po matke zdedenom - pozemku.  Spoločnosť SPP-D mi odpovedala, že prevádzkuje zariadenie protikoróznej ochrany na mojom pozemku z titulu zákonného vecného bremena, ktoré vzniklo v r.2009 a je zachované do dnešného dňa vďaka prechodným ustanoveniam zákona č. 251/2012 o energetike. Ďalej SPP-D uvádza, že súhlas vlastníka pozemku  sa na vznik vecného bremena nevyžadoval, toto vzniklo priamo zo zákona o energetike. V Liste vlastníctva sa ale VB nenachádza.  Zariadenie sa budovalo v r. 2009 na základe stavebného povolenia, vydaného obcou, ktorá budovateľa upozornila, že treba mať súhlas od vlastníka pozemku. Vlastníčka pozemku ale v r. 2009 nebola účastníkom konania,  takže o tomto zriadení zariadenia ani nevedela. Jedna vec je, že sa tu hovorí o vecnom bremene zo zákona, ale fakt je, že sa v r. 2009 nedodržali podmienky stavebného povolenia. O zariadení PKO sme sa dozvedeli minulý rok a žiadali sme o jeho presun na susedný obecný pozemok ( v SP z roku 2009 obec prechod PKO cej jej pozemok povolila). Presun ale SPP-D zamietla z hore uvedených dôvodov. Ale  § 11 odsek 1 pismeno f zakona 251/2012 aj určuje, za akých podmienok stavebný úrad stavbu povoľuje. V našom prípade to mal byť súhlas od vlastníka a táto podmienka nebola dodržaná. Dá sa s tým ešte niečo robiť?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@exponent zdravim. Mam podobny problem ako vy. Chceme stavat, dali sme si vypracovat projekt a od spp sme dostali odpoved, ze cez pozemok vedie zariadenie protikoroznej ochrany. Zacinam byt z toho na prasky. Ako ste to poriesili nakoniec vy? Je tam nejae ochranne pasmo, alebo nieco?
Odpovedať
@7adriano7 to ochranné pásmo by malo byť 8 m SKAO patrí do kategórie technologické zariadenia...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?