Môžem ťahať vypínač a svetlo zo zásuvky?

Zdravim, mozem natahat vypinac a svetlo z kontaktov na zasuvke? Musel by som vela burat aby som to natahal z krabicky. Tj, podla normy, mozem vyuzit zastrcku a vsetky jej tri kontakty (l,n,pe) na zapojenie pridavneho vypinaca so svetlom? Vdaka
Odpovedať
1
2
@thesixtyeight keď musíš, tak musíš. Kto by ti v tom zabránil? Nebude to ani prvé, ani posledné takto napojené svetlo. Zváž ale, či pár metrov vysekanej ryhy nestojí za to mať to na správnom okruhu.
Odpovedať
@slavoslav vdaka za odpoved. A teda taketo zapojenie je mimo normy, alebo ma nejaku elektricku nevyhodu? (Dlzka pe kabla bude v tomto pripade dlhsia ako keby som to viedol do krabice)
Odpovedať
Caute, ja by som sa chcel opýtať ako zapojiť svetlo zároveň s vypinacom a pohybovým senzorom. Chcem to do garáže ze keď otvorím branu tak sa mi rozsvieti na nejaký interval.
Odpovedať
@thesixtyeight ,@slavoslav , a prečo by nemohlo byť svetlo zo zásuvky?, kam zapojíš nočnú lampu? svetlo nemá veľký výkon aby sa obmedzili ostatné zásuvky, i napájací kábel má väčší prierez pre zásuvky je istený väčším ističom, horšie by to bolo opačne napájať zásuvku zo svetelného, ale nie nemožné, len s obmedzením @kipsii na diaľkové ovládanie? zároveň ked dáš povel na otvorenie brány aby svietilo i svetlo?, svetlo v garáži sa bude ovládať aj iným vypínačom?
Odpovedať
@duzu Nemusí byť na diaľkové ovládanie. Chcem svetlo na senozor pohybovy a aj na vypinač.
Odpovedať
@kipsii tak musia byť paralelne, nezávisle ovládanie, obvod bude ovládať zvlášť vypínač a zvlášť senzor-jeho kontakt, čas svietenia sa dá nastaviť, len nie ovládať naraz
Odpovedať
@thesixtyeight na jeden SVETELNY obvod mozes zapojit max jednu zasuvku. Nie opacne.
Odpovedať
@duzu ved prave vypinac ma 10A a zasuvka ma vacsinou 16A. Opacne ano. Alampu nocnu sem neplet to je spotrebic a my sa bavime o instalacii ta konci v zasvuke resp vo vypinaci.
Odpovedať
@kipsii daj si tam vypinac radenie 6. V jednej polohe bude automatika a v druhej bude svietit na cidlo. A mozes si to prepinat podla seba.
Odpovedať
@patriky ved i to svetlo tam bude ako spotrebič -napojím to zástrčkou a vtedy tadiaľ pôjde prúd max 0,5A i pre 100W žiarovku, jasné že sa nemôže vymeniť zásuvka za vypínač pre záťaž ak by išlo cez obvod viac ako 10A zhorí
Odpovedať
@patriky Dá sa to ja tak, len neviem, či to chce tak. @kipsii Ja mám vonku pred garážou svetlá na senzor. Ale ak potrebujem, aby svietili stále, tak v garáži mám vypínač, ktorým ich zapnem natrvalo (kým sa nevypne vypínačom). Jeden prívod rozdelíš na 2 vetvy. Na jednu vetvu dáš senzor a na druhú vetvu dáš vypínač. Obe vetvy budú mať vývod v lampe. Ono sa môže stať, že lampu budeš mať zapnutú vypínačom, ale zároveň zopne aj senzor. Ak je to z jedne vetvy, tak sa nič nestane, svetlo bude normálne svietiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@thesixtyeight pokiaľ je ten zásuvkový okruh istený 10A ističom, tak áno, zapojiť to tak môžeš. Pokiaľ je tam 16A istič, tak ti nebude sedieť selektivita prúdov, lebo vypínač je na 10A. Jedine pokiaľ by si zohnal taký vypínač na 16A.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@merak vdaka, na toto som nemyslel, pojdem to pozret
Odpovedať
Vážení, je niekto z vás elektrikár keď mu dávate takéto rady??? Jasné že to tak nemôže spraviť. V norme je napísané kedy je nutné použiť istič (resp. iný typ istenia-napr. aj poistku) a to vždy pri zmene prierezu vodiča. Ak by to tak dotyčný chcel urobiť musí ťahať kábel 2,5mm2 Cu až do objímky a všetky ovládacie zariadenia po ceste musia zodpovedať prúdom na ktoré je dimenzovaný istič a teda 16A vrátane lustra, alebo toho čo k tomu pripája. Všetko toto je popísané v norme STN 33 2000-4-41:2018. Samozrejme fungovať to bude, ale keby to chcel na to revíziu a revízák uvidí 1,5mm2 meď kábel v zástrčke, tak to určite nepodpíše a ak je to východisková revízia tak ani nedovolí prevádzkovať. Takže sa bavíme o tom čo je možné spraviť a bude to technicky fungovať a čo je v zmysle noriem a ako sa to robiť má.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino otázka: Mám zásuvkový okruh istený 10A ističom a vedený káblom CYKY-J 3x2,5 Môžem nadpojiť zo zásuvky jedno svetlo s 10A vypínačom a s káblom CYKY-J 3x1,5 priamo z tejto zásuvky alebo tam musím dať ďalší istič a aký?
Odpovedať
To samozrejme možné je (opäť len teoreticky), ale to mu nikto v odpovediach nenapísal aj vo vašej predošlej odpovedi sa spomína len 16A vypínač. Však ja sa nehádam keď dá istič, ktorý je určený na nižšiu dimenziu tak v poriadku, ale stále je to také bastlenie. Ale dám protiotázku: Dostane revíznu správu a prehodí si to na 16A, lebo mu to bude vypadávať aj pri vysávaní (ak má výkonnejší vysávač). Následne byt (resp. dom) celý zhorí a nepodarí sa zistiť ako to bolo zapojené v rozvádzači, ale súdny znalec zistí že bolo zapojené svetlo zo zástrčky s tenším prierezom, ale ističe budú roztavené. Ja osobne by som mu na to revíznu správu nevydal, ale rád by som si prečítal aj návrh iného revízáka.
Odpovedať
@neutrino a co ak mu bude vypadáva 16A istič a dá si namiesto neho 25 amperovy na dva a polku meď? Preto treba poriadne písať a keď sa dá aj fotiť. Apropo k revízií je nutné aj určité dokumenty medzi ktoré patrí aj schéma skutočného vyhotovenia....
Odpovedať
@lukino55555 To som bral ako predpoklad a hovorim ze skrinka zhorela. Co mne na tom vadi je: 1. Svetelny okruh napajany zo zasuvkoveho 2. Prechod y 2,5mm2 na 1,5mm2 cez zásuvku Jasné, fotky sú samozrejmosť aj projektová dokumentácia. A dokonca aj doložka montážnej organizácie (a projektanta) ktorá montáž vykonávala. No to sú formálne otázky revízie. Osobne som ale ešte nevidel že by v projektovej dokumentácii niekto navrhol svetelné okruhy napájať zo zásuvkových. Samozrejme všetko o čom sa tu bavíme musí vykonať elektrotechnik s potrebnou odbornou spôsobilosťou (doložka vlastnej zodpovednosti do revíznej správy).
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino ja som len čisto narážal na tento tvoj výrok: "V norme je napísané kedy je nutné použiť istič (resp. iný typ istenia-napr. aj poistku) a to vždy pri zmene prierezu vodiča."
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino Mozes blizsie specifikovat kedy sa roztavia istice ?
Odpovedať
@yuri66 Pri požiari? Akú majú asi tepelnú odolnosť? Pri požiari je taká teplota, že určite bytový rozvádzač neodolá, ale káble áno. To je ale úplne jedno, nakoľko je to hypotéza a debata o tom, že spájať svetelné a zasúvkové okruhy nie je zrovna dobrý nápad.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino bohužial, nie vždy sa dá vyhnúť spájaniu Zs a Sv okruhov.
Odpovedať
Zaujímavá diskusia. Mne sa stalo, že som potreboval vypínač na osvetlenie kuchynskej linky a to ide cez trafo. No urobil som to tak, že z prívodu čo ide do zásuvky som dal wago svorku a dal nový kábel do zásuvky a ďalší nový kábel do vypínača. A z vypínača kábel do trafa. Čo je na tom zle?
Odpovedať
Profilova fotka
@petobike selektivita? z okruhu isteného 16A ističom napájaš prístroj s hodnotou 10A
Odpovedať
@neutrino no ta to tak nemá byť a to ma revízny technik skontrolovať pri revízií. Potom bude jasné co ako bolo...
Odpovedať
Taka podotazka. Na chodbe mam zasuvky, klasika,CYKY3x2,5. K zasuvke chcem pridat podlahove osvetlenie, teda tienene svetielko, ktore sviti smerom na podlahu s odberom 3w. Je mozne to zapojit rovno so zasuvkou tak, aby nebol problem s reviziou? To svetlo je vlastne ako spotrebic hned pri zasuvke, len je to zabudovane v podomietkovej krabicke a zapojene na svorky zasuvky. Bolo by to ok? Alebo musim tahat origo svetelny obvod kvoli tomuto?
Odpovedať
@neutrino a ako ma byt bleskozvod ohnuty? Je tam nutna slucka alebo da sa s polomerom ohybu okolo okapu napr aj 20cm? 10cm? Preskovi prud ak tam nebude oblucik 50cm? Totiz kazda krajina to ma inak a kde je potom pravda?
Odpovedať
@roxo99 sú dve strany mince. Musí to spĺňať selektivitu (je jedno ako ďaleko to je od zástrčky - mení sa prierez a aj prúdová zaťažiteľnosť). Ďalšia podstatná vec je čo má to svetlo na sebe napísané (ak tam má 10A tak sa to nesmie pripojiť na 16A istič). Ja si myslím, že by to mohlo byť tak, že sa spraví obvodoví list kde sa nakreslí zapojenie a zakomponuje sa tam 10A poistka do krabice kde bude zapojené svietidlo. Samozrejme pri montáži do krabice kde je svietidlo zamontované tam nainštalovať tú 10A poistku. Ja si myslím, že takto by to bolo OK. Akurát ešte že to musí montovať elektrotechnik ktorý má potrebnú odbornú spôosobilosť.
Odpovedať
@dusantt kto tu riesi bleskozvod? Máme na to normu takže podľa normy STN 62305-3 🙂
Odpovedať
@dusantt ešte aby to nevyznelo blbo. Neviem tieto čísla z hlavy, pri bleskozvode sú ale hlavne iné parametre dôležité. Napríklad počet zvodov, počet zberacov, rozmer oka ak sa jedná o mrezovu sústavu (resp. ochranný uhol) zaradenie do triedy LPL I-IV. Takže odpoveď na tvoju otázku ohľadne bleskozvodu nie je jednoduchá. Co sa týka ohybov dôležité je ohýbať tak aby sa nepoškodí zvod mechanicky. Atď.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?