Môže ísť montážna pena na bleskozvod?

Ahojte môže sa použiť montážna pena pri zateplovaní na bleskozvod? Máme obložený sokel styrodurom a sú tam "menšie" otvory odkiaľ ide von bleskozvod. Pri zateplení či už EPS alebo nobasilom sa miesta kadial ide bleskozvod zdola nahor k streche sa vyplnuje niečím? penou alebo nie?
Odpovedať
Pri elektroinštalacii nepouživam montaž,penu.Je horlava.
Odpovedať
@evatothova treba spravit bleskozvod priznany a tento a mnoho inych problemov potom nemusis riesit
Odpovedať
@ondro81 tak uz je bleskozvod nanontovany
Odpovedať
@evatothova ten bleskozvod dajte do chráničky a ošetrite proti zatekaniu
Odpovedať
@michel_2 v chranicke už je a je vo vrchnej časti ešte pred chranickou tak mierne vyhnutý na 5cm kuse(ako keby tvar Z) ten drot aby okapavala voda dole a chráničku ešte treba upchať? akým materiálom?
Odpovedať
Skryté zvody v chráničke nie sú mechanicky upevnené tak, ako to rieši STN 62 305-3:2012 každý meter. To, že je chránička pod povrchom môže spôsobiť pri zvedení bleskového prúdu pohyb zvodu vnej a poškodenie fasády. Existujú sofistikovanejšie spôsoby vedenia pod zateplením napr. použitím poplastovaných vodičov zvodov s upevnením certifikovanými príchytkami priamo o nosné murivo. Vyjde to aj lacnejšie, je dodržaná norma a hlavne je to funkčné ( aj odskúšané vo svete) . ťahanie zvodov v chráničkách je archaizmus.
Odpovedať
@projektantel v ktorom mieste sa spraví prechod z poplastovaneho vodiča na nepoplastovaný?
Odpovedať
na svorke na dažďovom žlabe
Odpovedať
Inak ja presadzujem priznaný zvod po dažďovom zvode. Podľa mňa a aj spolupracujúcich architektov je to najelegantnešie riešenie.
Odpovedať
@catscan
Odpovedať
@projektantel posledné foto - strašné niečo
Odpovedať
Profilova fotka
@projektantel najväčší nezmysel čo som na dome spravil že som pachal do fasády tie husie krky a do nich zvod.....na jednom rohu som to spravil ako posledné -priamo na dažďový zvod (inak nešlo) s originálnymi objímkami ako na vrchnej foto ....najlepšie. ...najľahšie... .najkrajšie......ale rozum ktorý neskoro príde aj v riti mohol ostať..... z tých krkov už to vyťahovať nebudem 🙂 ale každému odporúčam sa im vyhnúť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@projektantel Ale pri zemi sa nesmie zabudnúť na toto !!
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac to nie je môj dom to sú zozbierané foto zo stavieb, som projektant elektro so zameraním na ochranu pred bleskom a zároveň revízny technik. Ale k otázke, keď sa použijú podpery určené na falcované tašky (škridle) , tak nie
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac momentálna legislatíva hovorí ze nie pokiaľ sa jedná o drobné stavby a zmeny týchto stavieb, voľakedy to riešila vyhláška 718, avšak z vyhlášky 508/2009Z.z. to vypadlo. Je to aj ako vola živnosť Projektovanie a konštruovanie elektrických zariadení. Avšak ak sa jedná o projekt na stavebné povolenie tak to musí robiť autorizovaný stavebný inzinier a člen SKSI. Toto je už ale riešené v zmysle stavebného zákona. Tam už asi človek musí byť Ing. Inak na paragrafy podľa 508 stačí len elektro vzdelanie (aj SŠ) a príslušná prax.
Odpovedať
@neutrino presne to sa stalo mne §24 projektant som si urobil ešte v roku tuším 2000?? 🙂 , vysoká škola nebola potrebná Potom som "vypadol" z vyhlášky a keď prišla certifikácia podľa EN tak som si spravil certifikát - medzinárodne platný - cetifikácia osôb. Pri skúškach som si urobil a skúšky RT. Podľa stavebného zákona nemôžem projektovať v stupni stavebné povolenie. Aj tak ma ten rozsah pre SP nebavil. Teraz robím hlavne projekty pre dodávateľské firmy v stupni "projekt pre realizáciu". To je iné kafe ako PSP 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?