Motor do cirkulara

Ahojte, mam po svokrovi self-made cirkular a zhorel v nom motor. Nie je na nom stitok, je to este z doby kamennej :-) a tak potrebujem poradit, aky motor mam kupit? Nie je to velky cirkular, konstrukciou je to skor ako stolova pila ( https://www.google.sk/search?q=stolov... ) a tie sucasne v predaji maju motory 0,5 - 2,5kW a s otackami od 1200-3000 ot./min. Co je viac potrebne na hobby pilenie beznych materialov (nie palivove drevo) ....otacky, ci vykon? Podla mna otacky, aby bol rez cistejsi, ci? Staci mi nieco okolo 1,1 kW a 1400 ot./min?
Odpovedať
Ma to aj nejaku remenicu, alebo je pilovy kotuc pripevneny rovno k motoru? Lebo od remenice zavisi, ake budu otacky kotuca. Opravit zhorene vynutie moze byt schodnejsia cesta.
Odpovedať
ma to jeden klinovy remen
Odpovedať
Profilova fotka
@angel1 na pílenie stolárskeho materiálu treba hlavne otáčky, výkon nad 1kW už môže stačiť, na kotúčoch sú povolené otáčky
Odpovedať
Profilova fotka
A pomer tých remeníc na ktorých je klinový remeň?
Odpovedať
@angel1 1,1 kW a 1400 rpm mam aj ja. Pouzivam 2 kotuce , vidiovy 305mm (povolene max ot 5000) a obycajny 350mm (povolene max otacky 3300 myslim. Remenicu na motore mam s 2x vacsim priemerom ako na ose, takze 2nasobne otacky. Reze to v pohode. (-2 prsty :D)
Odpovedať
pockat, pockat ....mozete mi dat link na to, aby som pochopil tie otacky?
Odpovedať
http://www.hackmath.net/sk/priklad/430
Odpovedať
cize takto nejako to funguje pri dvojnasobku?
Odpovedať
ako tak pocitam, tak pri otackach motora 1400 a priemere remenice motora 10 cm potrebujem na hriadeli priemer 5 cm a otacky budu 2800. Tak to mi staci na pekne rezy, dakujem
Odpovedať
nezabudni na to ,ze na pekny rez treba dobry kotuc a pila takto strati silu
Odpovedať
ja by som dal cca 2 kw motor a 2800 otacok aby to aj drevo rezalo nielen ruky rucne naradie ma cca1 kw motor a prevod z 10000 na 4 000 otacok a daj tam 4 cm dosku tak len pomalsie to ide na doraz prevo d by stacil podla obrazku obvodova rychlost urobi svoje -kotuca
Odpovedať
stym motorom by som siel na previnutie avies o co ide prerabat uchytenie motora moze byt problem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@angel1 neviem, či si to už vyriešil, radil by som tiež minimálne 2,2 kW motor. Ja mám na píle (originál) 3 kW a niekedy aj tá trpí. Ty ale píšeš, že chceš ako hobby. Len bacha na prsty!
Odpovedať
Profilova fotka
Na stavbu takého stroja by som volil 3f. asynchrónny motor zo sklzom priblížne 0.03 s menovitým výkonom 2,5 kW ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Na hrubý orientačný prepočet potrebného elektrického výkonu (3f/400V) pri stolárskych strojoch platí následovné: Na každých 10 cm priemeru píly (alebo šírky hobľovacieho valca) je potrebný 1 kW výkonu. Možno sa to niekomu bude zdať veľa, ale u profesionálnych strojov to platí jednoznačne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?