Máte skúsenosť s montážou zásuviek na internet?

Profilova fotka
Zdravím. Chcem sa spýtať, koľko káblov potrebujem ťahať do izby pokiaľ tam chcem inštalovať zásuvku na internet a tv. Chcem využívať služby internetového poskytovateľa z KE a v každej izbe chcem mať zásuvku na net a tiež možnosť pripojenia tv cez setobox. Bolo mi povedané, že potrebujem 3 káble a na každý kábel zásuvku. Prípadne jednu zásuvku na 2 káble a jednu na jeden. WAN, LAN a TV. Všetky káble povedú na chodbu v byte, kde bude router. Vie mi niekto vysvetliť konkrétne načo mi bude toľko zásuviek, pokiaľ chcem používať iba net a tv? Načo tá tretia. Ďakujem.
Odpovedať
stačia 2 káble, mám to tiež tak robené je to super , odpadá zložié presúvanie káblou a schovávanie popod lišty , 1 kábel tv a jeden internet
Odpovedať
Wan je prichod od poskytovatela , zvycajne je to jeden niekde k hlavnemu routru a od neho do hviezdy vsade lan a tv kable. Takze tam uz len dva .
Odpovedať
Profilova fotka
teoreticky ti staci jeden kabel a ten rozvedes na dve zasuvky , na 100 mb siet su vyuzivane len 2 pary , zvysne 2 pary su nevyuzite :) standardne sa to nerobi ale pri nudzovych stavoch aj to sa da :)
Odpovedať
100 siet je dnes uz trochu malo a do buducna ani nehovorim :-p
Odpovedať
doporucujem tahat naozaj kazdy kabel zvlast, aje ked sa da v pohode natiahnut ako napisali vyssie, na jeden kabel 2 zasuvky. Ak mas problem s tahanim kablov, tak kludne natahni jeden kabel a v izbe si to zapojis cez switch a budes mat vyvodov kolko budes potrebovat.
Odpovedať
2xFTP do 1 DAT zásuvky - len to je správne riešenie, dnes už treba brať FTP Cat.6 a tomu zodpovedajúce zásuvky.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som dokazdej izby dal 2x coax a 2x cat5. Mam dve domace siete. Jednou distibuujem audio a video z domaceho servera, druhou sirim internet. 2xcoax je dobry ked chces nahravat a pozerat naraz. Inak staci jeden coax. Samozrejme kazda vetva je zvlast, neni su za sebou. Vsetko mam spojene v podkrovi kde mam aj router.
Odpovedať
@stellislav Ak mas zaujem mysliet aj na buducnost, tak minimalne do kazdej izby natiahni: 1x koaxialny kabel 1x TP kabel (minimalne typu Cat5e ("e" je dolezite), podla typu zvol aj zasuvky a koncovky na kabel) Idealny stav je: 1x koaxialny kabel 2x TP kabel Viac ako standard: 2x koaxialny kabel 2x TP kabel Vzdy pouzivaj vsetky 4 pary a zapajaj ich univerzalne, tj. cross urceny pre 1GbE i 100MB. (v sulade s T568B) Ak mas dalsie konkretnejsie otazky, tak sa kludne pytaj.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Prosim vas aky konkretny koaxialny kabel ste pouzili/pouzivate na rozvod TV po dome? Je lepsie pouzit celomedenny alebo su to vyhodene peniaze a staci aj "obycajny".
Odpovedať
to záleží od toho kadiaľ budeš koax ťahať ak pôjde popri el zásuvkách treba ho chrániť proti rušeniu iných spotrebičov a opačne, ak samostatne v lištách alebo v múre aj obyč
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Pani a ake instalacne krabice odporucate pouzivat. Staviam a dumam nad tym ako si zorganizovat kabelaz. Taham po obvode celeho domu 25' el. trubku fx na audio rozvody a samozrejme siet, resp, a cokolvek ak na nieco pri stavbe zabudnem. Uvazujem ale ci mi bude stacit hlboka inst. krabica na pripadne vetvenie kabelaze (kde to bude samozrejme mozne) alebo pre tento ucel budem potrebovat hlbsiu a priestrannejsiu podomietkovu skrinku aspon na niektore exponovane miesta (napr. pre priestorovo usporny router). Blbe je ze to robim pre buducnost, momentalne tam nejdem nic davat.... max tp, mozno. @sleepy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?