Má nejaký zmysel fotovoltaika?

Uvažujem na fotovoltaike. To znamená žeby som mal bojler ktorý by mi ohrieval fotovoltaický panel ale z toho bojlera by som mal aj podlahovku na kurenie. Cez deň pri slnečnom svite by mi to nahrievalo bojler a zároveň kuril by som. Po minuti vody nahriatej fotovoltaikou by sa zapla špirala na klasických 230 V a nahrievalo by to dalej. Dokázal by som nahriať ten bojler tak, aby som sa vedel osprchovať (plus ďalší 2) a zaroveň dodávať teplo do podlahovky ktorá by mi vykurovala dom do rána? Ráno by sa tento cyklus opakoval. Asi by bola vhodná aj dobra alebo dosť veľká akumulačná nádrž. Je to vôbec možné takto nahriať ten bojler? Má to vobec nejakú rentabilitu? Ďakujem za vaše postrehy, nápady a skúsenosti
Odpovedať
1
2
43
Profilova fotka
fotovoltaika má význam aj budúcnosť, ale u nás je to drahá hračka.
Odpovedať
@adino23 Ahoj posielam ti odkaz ja rozmýšľam nad týmto: http://www.logitex.sk/8/
Odpovedať
@adino23 fotovoltaika ma zmysel. rentabilita sa bude zlepsovat, ako bude EU tlacit sankciami na Rusko a ako bude presadzovat coraz vacsi podiel obnovitelnych zdrojov vyrabajucich EE. robit vsak FVE len ako zdroj pre ohrev vody mi pride zbytocne. co urobis s vyrobenou energiou, ked budes mat vodu ohriatu?
Odpovedať
@bozsky_kaja Dam ju napr. do siete pre vlastnu spotrebu... Chcem čo najviac ušetriť a nie platiť horibilné sumy za elektro
Odpovedať
včera v TV... http://www.ceskatelevize.cz/porady/10...
Odpovedať
@adino23 toto by som rád aj ja, ale od logytexu len na ohrev TUV a potom dalej pre svoju spotrebu. Len ako si predstavuješ že ako dodáš tú nadbytočnú elektrinu do vlastnej siete? Si elektrikár? Vieš ako to dodať do siete aby napr.tvoj počítač šiel na FV? Ja uvažujem nad bateriami, len musím nájsť niekoho kto s tým má skúsenosť pretože neviem ako by to presne mohlo fungovať tá eneria vo vlastnej sieťi?
Odpovedať
@cvoky8 NA ohrev TUV a zároveň je možnosť napojiť to s podlahovým elektrickým kúrením. JE to na ich stránke . Síce neviem ako to bude v zimných mesiacoch a nie to ešte v lete keď v podstate podlahové kúrenie ani nepotrebuješ. Ďalšia vec je či vlastne nejaké podlahové kúrenie potrebuješ keď máš pasív alebo lepší NED.
Odpovedať
@blackomt fotovoltaika trpi inymi neduhmi ako solar, preco by mal byt v lete problem? Ved termostat odpoji spiralu a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@adino23 v lete vykurit takto dom nie je problem.. x-) .., v zime to bude uz inak..,pozri si statistiku kolko dni a hlavne kolko hodin cez den mas slnko.... aaaa, potom si zober kalkulacku a rataj... alebo.., ked mas este nejake miesto v dome na "boiler "o velkosti cez 25ooo litrov vody.., tak mozes v lete teplo zbierat a v zime ho takto vyuzit....
Odpovedať
Uvažujem o Logitexe, no podľa mojich výpočtov je to ekonomicky absolútne nenávratná investícia, v porovnaní s ohrevom klasickým elektrickým bojlerom. Pri ohreve vody iným zdrojom (plyn, TČ) ani nehovorím. Veď len bojler stojí 600 €. Ak by som chcel prebytky púšťať do rozvodov v dome, treba menič, jeho cena je podľa výkonu 700 € a viac. Plus k tomu panely, kabeláž, nejaké drobnosti a montáž. Poznám človeka, ktorý má Logitex v prevádzke, 4 panely na streche (celkový výkon 1 kW), orientácia strechy na JV, bojler 80 litrový (taký už Logitex v súčasnosti nepredáva). V lete pri slnečnom počasí má bojler zohriaty už o 10-11hod. predpoludním. Potom idú panely v podstate naprázdno, keďže nemá menič. V zime zas panely nestíhajú a bojler musí dokurovať špirálou - menič v zime by v podstate nepracoval vôbec. Otázka je, o koľko je efektívnejší ohrev jednosmerným prúdom v predražených bojleroch Logitex. Či nie je výhodnejšie rovno zainvestovať do meniča a z neho púšťať striedavý prúd do obyčajného bojlera za 200 €.
Odpovedať
@cvoky8 ak chceš púšťať energiu z panelov do vlastnej siete, potrebuješ menič jednosmerného prúdu na striedavý - dosť drahá záležitosť. Inak zapojenie je veľmi jednoduché, bavil som sa o tom s elektrikárom - dá sa na to využiť v podstate akákoľvek zásuvka v dome a 230V z meniča priviesť na jej fázu. Netreba kvôli tomu robiť zvlášť rozvody. Ukladanie energie do akumulátorov je super myšlienka, ale pri cenách a životnosti súčasných akumulátorov je to absolútne nenávratné.
Odpovedať
@blackomt nuž ja budem mať čisto el.dom. Bohužial podla zdravotechniky sa ani pri našom jednoduchom 13x12 bungáči nedostaneme na NED aj ked mám plánované: izolačné 3sklá na pásky, rekuperáciu s riadeným vetraním, 25cm grafit eps na steny, 20cm eps do podlahy a 60cm vaty do strechy (dokonca ani výlez na strechu nebude, takže žiadne slabšie miesto.) A to my vyrátali straty na 63kW/m2 tak som z toho až sklamaný. Ale aby som neodbočoval. Kúrenie bude infrafóliová podlahovka, TUV 140l bojler logitex s 8panelmi na južnej streche čiže 2kW výkon, chcem aj menič. @calimero neviem si predstaviť ako to bude, ako napríklad telka či chladnička rozlíši že teraz jej stačí prúd z FV a nie zo siete. Vieš mi toto vysvetliť? Mne ani tak nejde o návratnosť ako skôr o pocit a momentálne nižšie platby za elektrinu od dodávatela ZDS
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@cvoky8 ja iba ciste teoreticku otazku (nebudem sa vam pliest do vasich hraciek). Mas zratane,pripadne CP na instalaciu FV?
Odpovedať
@cvoky8 no nie som na to odborník, ale elektrikár mi to vysvetľoval tak nejak, že keď mám na jednu fázu napojených viac zásuviek, teda spotrebičov (pozor, nemýliť s viac okruhmi s ističom), tak stačí pustiť prúd z meniča len do jednej z nich.
Odpovedať
@jankazb 140l bojler logitex, 8panelov(2kW), menič, inštalácia, spustenie do cca 5.000evri. Prečo jani? Chcete aj vy?
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 nie,hoci clovek nikdy nevie... Len ma to zaujima. Svojho casu sa nam pri stavbe co sa tyka navratnosti ani neoplatilo tc. Aj solar je pre nas dvoch zbytocny.
Odpovedať
@calimero no a to je to čo by som chcel aby mi to niekto polopate vysvetlil že ako bude tá chladnička vedieť že má brať prúd z FV a nie zo siete B-)
Odpovedať
@cvoky8 o tom by mal rozhodovať práve ten menič. Keď bude aktívny menič, prúd v zásuvkách bude z meniča. Keď nie, prúd v zásuvkách bude z elektrární. Bude to fungovať automaticky. Dokonca mi hovoril, že Logitex pripravuje nejakú riadiacu jednotku, v ktorej si môžeš naprogramovať priority, teda kedy sa má zapínať bojler a kedy menič. Napr. ak sa sprchujete až večer, je zbytočné, aby sa zohrievala voda hneď od rána. Takže tam si nastavíš, že prúd do bojlera má ísť až od 14:00 a dovtedy ho môžeš púšťať cez menič do práčky, umývačky a pod. V tom tvojom nacenení počítaš s akým meničom?
Odpovedať
@cvoky8 inak stále som nepochopil, prečo kupovať originál bojler Logitex na jednosmerný prúd. Je síce pravda, že menič má určité straty a nemá 100% účinnosť, ale je rozdiel v cene 400 € oproti bežnému bojleru na striedavý prúd relevantný?
Odpovedať
@calimero presne ide o straty meničom. Logitex má 2 suché špirály. Jednu na DC a druhú na AC. Ide o to že tým z panelov nahreje skôr než cez sieť. Ak je to tým meničom tak tak je to super, len ako sa bude vyrovnávať s zátažami typu spustenia viac vecí naraz
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam presne ,to co ty spominas,5kv rozdelenych na 2 a 2 a 1kv,v Drazicach vyrobena specialna nadoba so jednosmernymi spiralami + dokurovanie 60timi vakuovkami
Odpovedať
@zuba12 máš FV len na ohrev vody a solar(vodný) pre kúrenie? Využívaš FV aj do siete domu??
Odpovedať
@cvoky8 kto Ti ratal dane straty? Neviem teda kolko mad okien, ake snad to nie je skleneny skelet. Vlastna skusenost. Bungalov 16.5x10.8. Strop 60 cm s lambdou 0.035, bez vylezu, podlaha 23 cm 150 S, stenu mam Velox s 20 cm sedeho eps plus 16 cm bieleho. Okna cca 30 m2. Rekuperacia Nilan. Ziadny komin s krb, topenie fenix foliami 60 W/m2. Energeticky certifikat vysiel na 22kWh/mw.a. Vykasli sa na logitech a panely, sprav si pripravu na panely, ale radsej daj 5 litriv do Nilanu. Vyvetra ti a zohreje vodu, v lete dochladi. Od januara mam komplet elektrinu VT+NT 3370 kWh.
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 Hej mame,menic zatial nemam,ale chceme ho vyuzit,bud do klimatizacie alebo do 2-3 okruhov siete (chladnicka atd..) My v podstate nemame plyn.Sme od cesty cca 80m.Pripojka nepripadala do uvahy.mame 4 alternativy kurenia- 1,FV 2,Vakuovky 3,Krb na ohrev vody 4, 380v spirala,ktrou sme este nepouzivali!!! Mame vyrobenu 500l nadobu zo vstavanou 140l tuv-ckou Je to nadoba robena na mieru v Draziciach. Zatial spokojnost,ale tych 500l je malo!!!!
Odpovedať
@cvoky8 menič v milisekundach porovnáva aká je výroba FV a spotreba v dome. Pokiaľ výroba prevyšuje spotrebu, ide všetko na FV. Akonáhle je to opačne, prepne sa na bajpas a všetko ide z elektrární a v lepšom prípade menič z FV dobíja záložné batérie. Menič sa samozrejme prepne na bajpas, len ak výkon z FV a batérií je nepostacujuci pokryť momentálnu spotrebu domu. Problém môžu spôsobiť aj tvrdé zdroje, ako su elektromotory alebo čerpadlá, ktorých rozbehovy prúd je niekolkonasobny od naminalneho. Najlepšie sú mäkké zdroje ako napríklad spiraly atd. Existujú však aj prifazovacie meniče. To v skratke znamena, keď je málo z FV zvyšok sa pricucne zo siete. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@adino23 ja mám a aj montujem ten systém...a zatiaľ spokojnosť. Oproti termickému má ohrev vody cez fotovoltiku viac výhod. Nie je problém ani s pripojením do siete. Samozrejme treba rátať s byrokraciou na elektrárňach ale keď sa splnia podmienky tak to ide. Uvidíme, aká bude dotácia a podmienky čerpania financii. Ale zatiaľ ľudia,ktorí to majú sú spokojný.
Odpovedať
@cvoky8 a práve o ten rozdiel mi ide. Je kopec ľudí, čo majú Logitex napojený len na panely, tam je použitie originálneho bojlera nutnosť. Ale ak už mám vyvaliť peniaze za menič, zaujímalo by ma, o koľko je efektívnejšie použitie ohrevu panely-jednosmerný prúd-bojler Logitex oproti kombinácii panely-jednosmerný prúd-menič-striedavý prúd-akýkoľvek bojler. Či tá investícia 400€ navyše do bojlera Logitex má návratnosť.
Odpovedať
@poliacik321 montuješ Logitex? Ako to vyzerá s dotáciami, budú vôbec?
Odpovedať
Profilova fotka
spomenul som si na naseho predajcu peletiek, ktory dotacie rozdava uz asi 8 mesiacov :-D
Odpovedať
@calimero ak aj budu dotacie tak to uz len potom uvidis tie ceny od logitexu :-D
Odpovedať
1
2
43
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?