LED žiarovky stále svietia

Ahojte. Do teraz som mal v lustri halogénové žiarovky a nebol problém. Konečne som zohnal silné 8W - 806 lx LED žiarovky s päticou G9, ktoré svietia lepšie ako halogény. Problém nastane ale vtedy, keď svetlo vypnem. Žiarovky stále slabo svietia. Fáza je potiahnutá do vypínača č. 6, odtiaľ idú dva vodiče do druhého vypínača č. 6 a odtiaľ do lustra. Keďže tie dva vodiče medzi vypínačmi vedú niekoľko metrov popri sebe a v jednom je vždy fáza, predpokladám, že v tom druhom sa indukuje napätie a preto tie žiarovky stále svietia. To trvalé svietenie mi ani tak nevadí, je to v obývačke, ale predpokladám, že sa tým znižuje životnosť žiaroviek. Vie mi niekto poradiť, čo mám spraviť, aby sa mi tie žiarovky vypínali úplne?
Odpovedať
indukcia, ledkam to nevadí... v kábli sa ti naindukovalo napätie a ledky potrebujú malý prúd aby začali svietiť... nerieš to, ak ti nevadí že svietia :)
Odpovedať
@jakino Kvalitnejšie ledky majú ošetrený zdroj aby nesvietili. Ja som mal podobný problém so schodiskovými svetlami od Kanluxu. Tiež stále svietili. Prvú v rade som rozobral naletoval 150kOhm odpor a je to už OK. Prípadne do vypínača z ktorého ti idú káble už do svetla tak tam daj medzi L a N odpor.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako pise kajo873 zohnaj si kvalitnejsie ledky. Riesil som u brata to iste stale to svietilo tak gugl mi poradil bud ten odporik alebo zmena lediek. Po ruke boli ine ledky tak som vyskusal a prestalo to
Odpovedať
@jakino Dat tam odpor sice moze pomoct, ale raz na jednom skoleni nam inspektor radil,nech to ani len neskusame, vraj uz viackrat prislo nejakym sposobom k poziaru pri vkladani odporu medzi L a N. Existuju na to priamo urcene cleny : https://www.ledme.cz/led-prislusenstv... .Da sa to spravit aj inym sposobom, ale pre laika je toto najjednoduchsie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?