Ktorý dodávateľ elektrickej energie sa najviac oplatí?

Profilova fotka
Dobrý deň, budeme mať nízko nákladový dom (ešte len vo výstavbe), čiže reálne netuším koľko energie spotrebujeme. ´Plyn zavedený nie je, takže budeme mať komplet všetko na elektrinu aj podlahové vodné kúrenie. Elektrický kotol budeme mat RAJA 9K. Moja otázka znie. Ktorý dodávateľ el. energie by sa oplatil najviac? najlepšie by bolo kebyže tu píšu ľudia z vlastnej skúsenosti ktorí, majú doma len elektrinu poprípade mesačné náklady. Musíme sa rozhodnúť už teraz pre dodávateľa a ja som z toho už na prášky.. Neviem vôbec či DD2 alebo DD5 či ZSE alebo SPP alebo iný. Ďakujem za každý príspevok.
Odpovedať
@henrietaaa Máme nízkonákladový. Mesačne kúrenie stojí 13 € čiže 160 € za rok. Máme ZSE a DD2. Pomohla som? Akú máte vy svoju vlastnú potrebu tepla na vykurovanie?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr My nemáme tepelné čepadlo, jedine co tam bude bude spominany elektricky kotol, podlahove kurenie vodne, a komplet vsetko na elektrinu :/ takze pochybujem ze nas vyjdu mesacne energie na 13€ :/ teda kurenie mozno aj ked som skepticka, ale ostatne veci by ma zaujimali este kolko stoja..ked je vsetko len na elektrinu. dakujem za odpoved :)
Odpovedať
@henrietaaa Ani my nemáme tepelné čerpadlo. Iba elektrinou kúrime. Už vo fáze projektu sme vedeli, koľko bude kúrenie ročne stáť. Mali by ste to mať v projekte vypočítané. Ročná potreba tepla krát cena elektriny = ročná platba za vykurovanie. Všetko ostatné stojí toľko ako v iných domoch, kde majú ľudia DD2.
Odpovedať
@henrietaaa na Západnom Slovensku to máme s výberom sadzby jednoduché do 1300 kWh ročne je to D1 nad 1300 kWh ročne je to D2 nad cca 7000 kWh - 10000 kWh ročne je to D5, záleží od veľkosti ističa a ako dokážete s ostatnými spotrebičmi využívať čas nízkej tarify D3 aj D4 sú totalné oničom. pri D1, D2 aj D5 vychádza momentálne najlacnejšie SPP aj keď od neho budete brať len elektrinu. Veľkosť ističa máte akú?
Odpovedať
@henrietaaa pre jednoduche porovnanie tu vytukej spotrebu a mas dodavatela http://www.urso.gov.sk:8088/CISRES/Ag... Usporu. Nejakych 10-20eur rocne neries. V pripade z by slo o viac tak sa oplati uvazovat. Ked kurit elektrinou v tom pripade poriadne zateplit ! Ked nevies spotrebu tak to neries zmenit sa to da pocas byvania. Uz po prvej zime budu informacie. Dolezite je mat 3f pripojku a dostatocnu MRK v podobe hl. Istica pred elektromerom.
Odpovedať
@stastnyjim nehnevaj sa na mňa dnes nepíšeš pravdu, každý si môže zistiť toho najlacnejšieho dodávateľa len podľa svojej spotreby, vždy záleží na celkovej spotrebe, podľa toho sa môžeš rozhodnúť kedy je pre teba ktorá sadzba najvýhodnejšia, ak je to od DD3-DD8 potom musíš poznať koľko energie spotrebuješ v ktorej sadzbe, zadať konkrétne čísla a následne si môžeš vybrať pre seba toho najvhodnejšieho ,v ZSE záleží i na max spotrebe /hod ,podľa toho veľkosť ističa, SSE a VSE je jedno aká je veľkosť ističa Ak by bola sadzba DD3 pre každého nevýhodná myslíš že ju budú ponúkať?ak je nevýhodná pre teba to ešte neznamená pre každého i v ZSE záleží pri sadzbe DD5 aký je pomer pre VT a NT, pre niekoho môže byť výhodná už pri 5M a u iného ani nad 10M @dominik_boksansky dopredu musíš poznať spotrebu,lebo sa môže stáť že nedostaneš súhlas na pripojenie vyššej spotreby, ak nevieš max spotrebu nevieš aký max istič si rezervovať v ZSE+rozdiel medzi najdrahším a najlacnejším dodávateľom môže byť už od 50Eur/rok pri spotrebe 5M
Odpovedať
@duzu ale píšem aj dnes a možno aj zajtra budem písať pravdu :-D @henrietaaa je zo Západu, čiže presne píšem jej. Nezaujíma ju ako je to na strednom a východnom Slovensku. Preto píšem že v tomto to máme na Západe jednoduchšie. Môžeš si naklikať akúkoľvek spotrebu, SPP momentálne vychádza najlacnejší dodávateľ elektriny na Západnom Slovensku pri sadzbe D1, D2 aj D5. D3 aj D4 nie sú výhodné skoro pre nikoho. Je to tak schválne nastavené. Na Západnom Slovensku máme iné zdroje a iný pomer týchto zdrojov sa podieľa na výrobe elektriny ako na zbytku Slovenska. A dôležitý je priemysel, obchod, služby, verejné osvetlenie a nejaká elektrina pre domácnosti je zanedbateľná. Preto pre 100% bežných domácnosti je to buď D1, D2 alebo D5. Neviem si predstaviť čo by musela domácnosť doma prevádzkovať aby bola pre nich najvýhodnejšia sadzba D3 alebo nebodaj D4. A tak ako Jim Morrison spieva v jednej piesni "THE WEST IS THE BEST", tak aj ja píšem stále o západe. Preto nepíšme o Ríši Stredu ani o Ďalekom Východe. :-)
Odpovedať
@stastnyjim humor ťa stále neopúšťa- už si ako pražák v CZ,je úplne jedno aké zdroje sú na výrobu elektriny tam či onam, každý ju nakupuje za rovnakú cenu,od predajcov SPP je prefíkaný ako líška, môže si dovoliť predávať elektrinu pod cenu na nalákanie nových klientov, má vysoké príjmy za plyn, zaujímavé že ju dáva lacnejšie len v ZSE,tam predáva i najviac plynu, v cene zohľadňuje poplatok za veľkosť ističa, V SSE a VSE je cena za OM rovnaká pre každý istič, preto vychádza lacnejšie pre DD5 SE predaj ako SPP v roku 2016, v minulom roku lákal predajca EEE najlacnejšou ponukou, toho roku ho prevzal Slovakia Energy ale ceny má podstatne vyššie k distribúcii -asi máte v ZSE najlacnejšiu distribúciu pre dobrých lobistov, SSE je najdrahší vraj pre hornatý terén, no juh SK je na rovine, už len čakám distribúciu podľa terajších krajov a všetko sa natlačí na bývanie v pracovnej dobe do BA a cez víkend bude každý paštikár v zbytku SK len relaxovať, pri sviečke
Odpovedať
@duzu to je dobre že si to tak zobral s humorom, bolo to tak aj myslené. Tak si zober na západe sú obidve atómky, 1 hnusná tepelná elektráreň na uhlie, viac ako 50% elektriny vyrobenej z vodných elektrárni je inštalovaných na Západe Slovenska. Západ je napojený veľmi dobre na českú prenosovú sústavu a takisto aj na maďarskú. Preto ani na západe distribučka neponúka nejaké výhodné sadzby v čase mimošpičky. Pretože spotreba domácností je zanedbateľná a po druhé elektriny je po celých 24 hodín dostatok a nie sú žiadne špičky ako voľakedy. Veľa priemyslu a obchodu na západe beží nonstop, takže nie sú žiadne veľké výkyvy v spotrebe priebehu celého dňa. A preto ani distribučná nemusí domácnosti motivovať nižšími cenami v nízkej tarife aby domácnosti presúvali svoju spotrebu do iného času, kedy nepotrebuje toľko energie priemysel.
Odpovedať
@stastnyjim no ja že máš na západe nejakú červenú elektrinu a ostatný len modrú ako bola niekedy becherovka, dnes je úplne zbytočná DD5 pre blokovanie ,elektriny je dostatok a tú sadzbu má minimum odberateľov pre vysokú cenu na kúrenie,ked sa zaviedla tá sadzba bolo to najlacnejšie kúrenie, niekedy sme mali i veľké nádrže na naftu, bolo to vtedy najlacnejšie kúrenie 80 hal / liter, dnes by si sa nedoplatil, bolo by načase mať kúrenie na dažďovú vodu toho roku by bolo zadarmo.
Odpovedať
@duzu ak by si mal D3, čiže nízka tarifa je poskytovaná iba 8 hodín denne. A nízku tarifu máš poskytovanú od 23:00 - 00:00 do 5:00 - 6:00 a potom ešte potom od 13:00 - 14:00 do 15:00 - 16:00. čiže 6 hodín v noci a dalšie 2 hodiny denne. Koľko % vieš mať v NT, ak máš plne elektrifikovaný dom, čiže elektrický kotol + ohrev vody + bežné spotrebiče v domácnosti?
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem kazdemu za odpovede, lokalita bude Zahorska Bystrica, neviem sa vobec teda rohzhodnut :/ takze DD2 alebo DD5? SPP ale Slovak energy alebo ZSE? ZSE sa mi zdalo najdrahsie spomedzi vsetkych a tie istice nemam vobec ponatia zatial ake budeme mat, pravdupovediac neviem ani na co sluzia :/ jedine co viem ze budeme mat spotrebu asi do 8000-10000 KW cca.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@henrietaaa pekna kalkulacka je aj tu: http://www.porovnajenergiu.sk/ee/calc... aj podla nej vychaza momentalne SPP najlepsie, co som pozeral chcu ale 24 mes. viazanost. Niesom si isty ci to pozaduje aj ZSE alebo tam je to volne. My sme na tom podobne, este nebyvame ale za par tyzdnov by sme mali zacat a taktiez to budeme riesit. Momentalne mame rozvadzac zapojeny na DD2 s moznostou prepojenia na DD5. Uvidime po roku aka je spotreba, lebo tie odhady mame na hrubo podobne ako vy. Co som ale pozeral vacis pravdepodobnost je ze DD2 vynde o nieco lepsie + aj komfort ze nemusis sledovat ci je prave VT alebo NT. Velkost istica si zisti, lebo ti ovplyvnuje cenu v sadzbe DD5, v DD2 je to jedno....
Odpovedať
Profilova fotka
@fega dakujem krasne za odpoved :)
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Zdravím. Neviem ešte spotrebu elektrickej energie ale ak dorobim prípojku a nahodia mi hodiny ,budem si musieť vybrať Či D2 D5 a potom dodávateľa Západné Slovensko Dom bude bungalov nízkoenergetický. Spotreba elektrickej energie budú spotrebiče, a podlahové doplnkové elektrické kúrenie . Ističe 3x25A Dom zateplený , krbové kachle z rozvodom teplovzdušnich rúr Solárny ohrev vody
Odpovedať
@shotocan pri 3 zdrojoch ti nikto nepovie,kedy sa čo oplatí, solár máš i vonkajší bazén?, len vtedy sa oplatí prioritne budeš kúriť v krbe?ked podlahové elektrické len doplnkové, vtedy ti stačí DD2, po roku budeš vedieť spotrebu , môžeš sa rozhodnúť , pre orientáciu si pozri stránku www.vyhodnaenergia.sk, zistíš si aktuálne najlacnejšieho dodávateľa i najvhodnejšiu sadzbu
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu solar bude len na boiler.ano prioritou bude kúrenie v krbovej vlozke.
Odpovedať
Profilova fotka
@shotocan jednoznacne DD2 - my el. podlahové (odporové káble), máme možnosť aj krbových kachlí ale zatial sme ich nemontovali, byvame 1,5 roka, za komplet rok 2017 spotreba 8 775 kW (z toho kúrenie 5095 kW a bojler 1584 kW, ostatné zvyšok). Podľa webových kalkulačiek je stále výhodnejšia DD2 ako DD5...ak k tomu budeš väčšinu času kúriť krbom niet o čom...
Odpovedať
@fega ukáž tú kalkulačku, pri tej spotrebe i pri 500kWh vo VT je výhodnejšie DD5 s 3x25A
Odpovedať
Profilova fotka
Dodávateľ energia2 , asi najlepšie ceny západné Slovensko DD2 0,0515876 s dph DD5 VT 0,0407322 s dph NT 0,0394256 s dph Teraz vybrať
Odpovedať
@shotocan To nie je komplet cena , to bude asi bez distribúcie?
Odpovedať
@shotocan ,@tomas1989, najnižšie ceny pre ZSE-D uvádza sa len cena za silovú energiu aby sa dala porovnať u všetkých dodávateľov ostatné poplatky sú rovnaké pre distribúcie BCF -DD2 0,04529 s DPH SPP-DD5 VT 0,06186 s DPH NT 0,036744 s DPH jedna energia bez viazanosti to sú of. zverejnené ceny, osobne sa dá dojednať i nižšie ceny priamo u dodávateľa alebo hromadne s vyhodnaenergia.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@fega aké si mal mesačne zálohové platby a koľko ti vrátili vo vyúčtovaní.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu je fakt, ze ja mam 3x32 A istic...asi zbytocne vela, ale menit je dalsi poplatok...tych 500 kW/h vo VT sme uz tusim debatovali ci by to bolo tolko, to neviem posudit. Viem len ze ked som to porovnaval bol som na hrane + by som musel menit istic a prepajat rozvadzac. Tak som to nechal tak..ak by @shotocan este prevazne kuril drevom podla mna jednoznacne DD2, ale nehadam sa mozno sa da dohodnut aj lepsia cena...
Odpovedať
Profilova fotka
@fega ale veď dodavatel energie2 má este lepšie obe ceny VT NT v DD5 ako ZSE v DD2 . Či sa to nejako inak ráta keď máš DD2 ? Nejaké ďalšie poplatky?
Odpovedať
@shotocan okrem rôznej ceny VT , NT je i rôzny poplatok za OM a rôzny poplatok za veľkosť ističa je vyšší v distribúcii v DD5 pre ZSE a práve to je potom rozdiel kedy sa DD5 už oplatí, preto záleží i na pomere VT a NT . čím nižší je odber vo VT tým skôr sa oplatí
Odpovedať
Profilova fotka
BCF - DD2 0,04529 s DPH Eneria2 - DD5 VT 0,0407322 s DPH Budem mať 3x25A ističe Tak potom logicky sa viac oplatí DD5
Odpovedať
@shotocan ak vieš presné spotreby zadaj si do kalkulačky , ktorú som uviedol a vyhodí ti ceny všetkých dodávateľov https://www.vyhodnaenergia.sk/elektri... pozor na uzatváranie zmluvy na dlhšie obdobie ako 1 rok
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu viem spotrebu elektrického podlahového vykurovania odporove drôty pri maximálnom zaťažený 6.78kw na celý dom Boilie 2kw no aspotrebice by mohli byť do 2kw . Tiež rozmýšľam že pri stavaní domu by mi mohla stačiť ťa DD2 .tam sa ešte nebude riešiť VT a NT .a keď bude som hotový potom sa uvidí. Už len dodávateľa vybrať na DD2 podľa najlepšej ceny
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?