Kde umiestniť prepäťovú ochranu (za/pred hlavný vypínač)

Caute mam otazku na elektrikarov. Ak máte 2 rozvadzace (hlavny a podruzny), kde by ste umiestnili prepatovku? HL. VYP1 - hlavny vypinac v hlavnom rozvadzaci HL.VYP2- hlavny vypinac v podruznom rozvadzaci Teraz to planujem takto: privod na prepatovku - z prepatovky - na HL. VYP1.- ztych istych kontaktov na HL. VYP2 +vyhoda: kazdy rozvadzac sa bude vypinat nezavislo od toho druheho -nevyhoda: po vypnuti HL. VYP1 a HL. VYP2 bude prepatovka stale ziva alebo to spravit tak aby prepatovka aj HL. VYP2 boli az za HL. VYP1 +vyhoda: po vypnuti HL. VYP1 bude odpojeny cely rozvadzac vratane prepatovky -nevyhoda: po vypnuti HL. VYP1 sa mi vypine aj podruzny vypinac dufam ze som to napisal zrozumitelne. Dik.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Podruzny 2 pripoj z privodu do hlavneho 1 a ked vypne 1ku 2ka pojde. Ked das pred hlavne istice bude ziva no pri hodinach na plote musi byt este jeddn plombovany istic a ten odstavi vsetko.
Odpovedať
Osobne by mi ziva prepatovka nevadila, zvlast ak to nemas daleko k isticu v ER. Nepises ale, kde sa podruzny nachadza, v akom prostredi, ako daleko, ako mas vyriesenu zem... Skus nazriet sem, strana 10: http://www.saltek.eu/sk/system/files/...
Odpovedať
Kedže je hlavný tak je hlavný - vypína všetko, aj podružný rozvádzač. Prepäťovka za hl.vyp, keď vypnem hlavný vypínač tak rozvádzač musí zostať bez napätia.
Odpovedať
Zvysil sa mi privodny kabel tak akurat ze dostane na druhe poschodie tak som sa rozhodol, ze dam rozvadzac aj tam. No najradsej by som chcel aby sa vypinali nezavislo od seba kedze su da sa povedat rovnocenne a taktiez aby prepatovka ostala bez napatia po vypnuti hl. vyp. 1. No neda sa oboje musim si vybrat. btw. Je nejaka norma, ktorá pojednáva otom že po vypnutí hl. vypinaca by mali byt všetky zariadenia bez napatia ? @kejsix: podruzny bude na druhom poschodi na chodbe. Co sa tyka zeme pod hlavnym rozvadzacom mam osadenu HUS z ktorej pojde CY10 do hl. rozvadzaca a tiez do podruzneho rozvadzaca. Nerad to volam podruzny aj ked bude malicky, ale bude mat rovnocenu funckiu s hlavnym rozvadzacom.
Odpovedať
@ketfal 1. Norma hovori, ze v bytovej instalacii do 25A nemusi byt hl. vyp. 2. Kabel do podruznej musi byt isteny. 3. Prepatovku by som dal do hlavnej ZA hlavny vypinac. Privodom na hlavny vypinac, prepatovka, 20A istic/3 a sup do podruznej na hl. vypinac popripade chranic. Chranic moze byt tiez ako hl. vyp. Potom, ale pouzit G. 4. Z HUS urcite drotom CYA min 16 zž. 2x. Jeden sa zapoji na PEN a druhy na prepatovku. 16 prierez je v norme ako min. a tvrdy drot sa neodporuca. Do podruznej staci ist CY6 na PE.
Odpovedať
@patriky dik za odpoved hlavny istic pred elektromerom je 32A takze teoreticky je tvoje riesenie ok keby som ako hlavny vypinac pre podruzny rozvadzac a zaroven predradeny istic dal 25A no slo mi o to mat hlavny vypinac taktiez hore v podruznom rozvadzaci. Ano v tomto pripade by som tam mohol dat este jeden hlavny vypinac hore do podruznej ale to by uz boli 2x hl. vypinace pre podruznu a to mi pride ekonomicky aj priestorovo nevyhodne. Co sa tyka istenia kabla do podruznej, ako som pisal zvysi sa privodny kabel a ten by som pouzil teda istenie kabla do podruznej by bol hlavny istic pred elektromerom 32A. Ano z prepatovky na HUS dam CYA 16zž ale pokial viem tak z HUS na PE zbernicu rozvadzaca mi staci aj 10mm2 CY(A) nie ?
Odpovedať
@ketfal si ma nepochopil nevadi. Ja pouzivam tuto prepatovku, je to popredny vyrobca a kvalitny. Zalezi od situacie este je ventil. https://www.dehn.co.uk/pdbRes/DE_EN_W... A vsimni si dole je znak uzemnenia a vedla PEN. To znamena ze z HUS - CYA 16 na znak zemnenia. A CYA 16 z prepatovky svorky PEN na PEN zbernu. Aky mas privodny kabel? A ten istic 20, 25/3 daj do hlavneho rozvadzaca. Este raz. Privod na vypinac, odtial na prepatovku odtial na istic 20/25A a odtial do posruznej kde bude hl. vypi. Inak je to tech. zariadenie elektricke a ak nie ste elektrikar nemali by ste sa tam.hrabat. Zavolaj radcej kvalitneho elektrikara ten bude vediet co a ako.
Odpovedať
@ketfal inak kazda prepatovka ma v krabicke pribaleny "navod" a ak sa jedna o stupen T1 alebo starsie oznacenie B, prierez vodicov je vzdy 16 a viac. Inak suhlasim s @patriky ,ze to musi zapajat clovek co tomu ozaj rozumie, je tam kopec drobnosti, ktore treba dodrzat, inak to bude fungovat obmedzene alebo vobec
Odpovedať
@ondro81 T1 alebo T1+T2 ma mat aj fazove vodice 16 prierez.
Odpovedať
@patriky hej, tak som to myslel.
Odpovedať
@patriky aha s tou prepatovkou si to tak myslel. No vacsinou vidim prepoj len medzi HUS - PE zbernica (10mm2) + HUS a prepaťovka (>14mm2) a osobne si myslim ze ten dalsi prepoj PE zbernica a prepaťovka nie je ani tak dolezity, ja osobne radsej dam prepoj HUS- prepaťovka CYA 25. S tym isticom som ta samozrejme pochopil, ja len vravim ze povodne som chcel mat vypinanie podruzneho rozvadzaca priamo v tom rozvadzaci nie niekde inde v hlavnom rozvadzaci. No je to len dalsia malickost a asi to nakoniec spravim ako ty vravis.
Odpovedať
DEHN prepatovky tam urcite davat nebudem. Pokukujem po Saltek no tiez nie su najlacnejsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ketfal aku sumu si ochotny dat a aky typ siete tam mas?
Odpovedať
@ondro81 siet je TNS a ochotny som ist do max. 200€ ...zatial mam vyhliadnuto tuto. Ak vie niekto o niecom lepsom tak sem stym ]-( Ten isty typ je aj s dodatocnym oznacenim "S" a drahsi cca. o 40€. Nevie niekto co to znamena? Tipujem ze nejaka signalizacia.
Odpovedať
@ketfal presnw to znamena. Ako to vysla analiza rizika, alebo co projekt? Mozno budes musiet mat silnejsiu. Dehn su naj kvalita;)) a praveze prepatovka a PE(N) je najdolezitejsi. Vzdialenost podla normy ma byt rovna alebo mansia ako 0,5m. http://www.oez.sk/aktuality/pripojova... precitaj si. http://www.prepetove-ochrany.eu/www-p... Ako pisem radcej to nehaj na elektrika zle osadena prepatovka alebo zapojena je horsia ako ziadna. Z tych clankov videt je, ze ten prepoj Pen a prepatovka je velice dolezity tak isto ako PEN a hus a Hus a prepatovka. Preto pisem, ze z HUS potiahnut do rozvadzaca 2x CYA min 16 a jeden dam na PEN a druhy na Po a z PO 16 na PEN.
Odpovedať
DEHN nechcem,, už len z principu ze na googli sa ani neviem dopatrat ceny akoby to bolo predajne tajomstvo. Taky SALTEK mam pocit nema dva svorky ako na obrazku, ktory si prilozil. Ako by si postupoval potom ? Preto aj pisem ze dam CYA25 na prepatovku z HUS a tiez CY10 z HUS na PE zbernicu. Takto to musi stacit a inak sa to ani neda ak nema prepatovka pridavnu svorku. Co sa tyka tych obrazkov, je to pekne znazornene ale velmi jednoducho a taktiez tam nieje znazornena HUS preto sa ti moze zdat ze PEN hraje velku rolu. Som elektrikar a zapojenie prepatovky mi nerobi problem.
Odpovedať
@ketfal v tieto dve fesandy by som mal uplne rovnaku doveru ako v Dehn : https://www.annapol.com.pl/oscthumb.p... http://www.elektrohartman.cz/editor/i...
Odpovedať
@ondro81 Tazko posudit, ktore su lepsie. Ja osobne verim viac SALTEKU ako OEZ kedze sa venuje len vyrobe prepatovym ochranam. A o tych prvých OBO prepätovkach toho vela neviem najst na googli.
Odpovedať
@ketfal Obo a Saltec su podla mna hlavni konkurenti Dehnu a vobec by som sa nebal ani OEZ. tu mas katalog : http://obo.sk/sk-sk/podpora/2760.html .Dehn je myslim zbytocne predrazeny a malo kto ho ma na sklade
Odpovedať
@ketfal ale je tam.HUS len treba dobre pozret. A stranky napr.Eurovolt.sk, bleskovo atd tam to predavaju a su tam ceny vychadza okolo 250€. A ked nema pridavnu svorky by som postupoval tak, ze z prepatovej na PEN CYA 16 a z PEN CYA 16 na HUS. Ale.urcite z prepatovky na PEN a nie na hus v tom clanku je to vysvetlene a ja viem tiez preco.
Odpovedať
@ondro81 no teraz si mi len dal dalsieho chrobaka do hlavy :-D musim si najst nejake porovnania. @patriky neviem nenašiel som tam to vysvetlenie a ani ma popravde velmi nenapada preco je dolezitejsie prepoj POCH - PE ako s HUS ? Skus mi to nejak polopate vysvetlit ak mozes.
Odpovedať
pokiaľ obidva rozvádzače sa za elektromerom a maju fungovať samostatne tak do oboch treba prepeťovku.hneď za vypínač treba tieš, aby prepeťovka bola fizicky najbližšie vstupu napetia a ocbočky k nej aspon 16 medou., spojenie s huskou 25 medou a kratkym prepojom
Odpovedať
@ketfal si elektrikar a PO ti nerobi problem. Je to tam co som ti poskytol, tak porozmyslaj, napisal to aj @vrajmantak Najlepsie je dat PO do elmeroveho rozvadzaca @vrajmantak ano ale nie vzdy zalezi aj na vzdialenosti
Odpovedať
@patriky nechcem ta nijak urazit ale vyhybas sa odpovedi a teda to asi sam nevies inak @vrajmantak napisal "spojenie s huskou 25 medou a kratkym prepojom" nie s PE zbernicou
Odpovedať
@patriky ok ospravedlnujem sa beriem spat, sice som to nenasiel vtych dokumentoch ale uz mi to doslo. :-|
Odpovedať
ide o to aby sa prepetie netúlalo po rozvádzači ,ale zbehlo cez po do zeme preto aj prierezy a najlepšie v elektromerovom r /len musí mať možnosť odbočiť na po a uzemnenie je to aj o tom či verejná sieť je v zemi alebo vzduchom lebo aj elektrárne sa bránia prepetiu
Odpovedať
@ketfal preto je tam max 0,5 metra, preto je dolezite ist z PO na PEN a z PO do HUS a z PEN do HUS nech sa to pekne rozlozi, nech sa to netula. @vrajmantak ked sa to nachysta je to podla mna naj riesenie. Prizemnit RE, to spojit s HUS dat tam T1+T2, alebo T1 a potom uz len v RH pouzit typ 2 samozrejme podla toho aka je vzdialenost
Odpovedať
patriky -tak-všetko sa píše v katalogu aj o vzdialenostiach t1-3
Odpovedať
@ketfal http://www.bleskoshop.sk/kat2/sk/26/1...
Odpovedať
Vsade na uzloch sme mali Saltek a Obo. Aj kartridze som menil po burke neraz, specialne na Kubinsku holu sa chodilo ako na klavir. Ale nehovorim, ze dehn je horsi. Ale od nich sme nebrali.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?