Kablovy prechod cez stenu

Potrebujem radu ohľadom prechodu ohybnej trúbky 20 cez/nad stenu. Strop by bol zo sadrokartónu, je naznačený na obrázku. Jedná sa o to, ako najlepšie dostať z vnútorných priestorov na vonkajšiu stenu elektrinu? Sú tieto 4 možnosti: 1 - prevŕtanim steny - tehla hrúbky 38cm, 2 - prevŕtanim venca - betón hrúbky 33cm a XPS 5cm, 3 - prevŕtanim dreveného hranola hrúbky 15cm, 4 - prevedením nad hranolom - netreba vŕtať. Prikladám obrázok. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@matto_wednesday pokiaľ dobre utesnis v parozabrane kábel tak č4 vrchom Potom druhá možnosť č1 cez tehlu
Odpovedať
Parozabranna folia bude hned nad sadrokartonovym stropom, potom bude nanom 20cm sklennej vaty, medzi hranolmi bude 25cm sklennej vaty. Na vonkajsej strane domu bude 14cm izolantu. Kde by sa malo utesnit v parozabrane? Ďakujem.
Odpovedať
ja som volil cislo 4.
Odpovedať
4
Odpovedať
@matto_wednesday vsak zavisi aj co to bude za kabel do coho pojde, ak do svetla tak asi bude otras ked bude plendat z vrchu ..
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday 1 alebo 4...to mas za jedno
Odpovedať
Tieto prechody musim zrealizovať na dome asi 35. Trúbkami pôjde 24V, 230V a Ethernet.
Odpovedať
@matto_wednesday to je osvetlenie podhľadu? Ak hej, tam ti stačí jeden svetelný vývod na okruh a odtiaľ to rozťaháš v podbíjaní. Teda ak nemáš vymyslené niečo iné, čo by si inak mohol rozpísať.
Odpovedať
Na vonkajšej strane domu budú rôzné zapojenia elektriny. 12x vývod pre elektromotor žalúzie, 230V AC, 5x1,5 CYKY-J, 6x vývod pre tlačídla, 24V DC, 1 CYA, 6x vývod pre zásuvky, 230V AC, 3x2,5 CYKY-J, 4x vývod pre kamery, POE Ethernet, x vývodov pre svetelné okruhy, 1x vývod pre snímač teploty, 24V DC, SYKFY 3x2x0,5,
Odpovedať
@madyyyyy, Pri spôsobu 1. by som musel prevrtať na 30tych miestách tehlu, potom zaobliť trubku na pravý uhol. Príde mi spôsob č. 4 oveľa jednoduchší a aj menej pracný. Žiadné vrtanie , žiadné zaoblenie na 90°.
Odpovedať
@matto_wednesday zmenil by som projekt elektriky, preco tahat zvlast kabel ku kazdej zasuvke? Sposob c.4 nie, kvoli pracnosti so vzduchotesnostou. Vrtat d20 kvoli chranicke je zbytocne, aj tak tam uz nikdy nepretiahnete ziaden dalsi kabel.
Odpovedať
@stowasser Nebudem tahat zvlast kabel ku kazdej zasuvke. Bude to inteligentny dom, tj. v chranickach budu aj jednotlive vodice. tomu vzduchotesnosti nerozumiem? Kde by mal fucat vzduch?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matto_wednesday 4., vnútri už máš spravený poter, omietky? Ak nie, tak by som zvážil ťahanie káblov v podlahe alebo v stene a prestup cez obvodový múr. Ak do úvahy naozaj pripadajú len tieto 4 možnosti a ide o novostavbu, tak prečo sa vrámci inštalácie neriešil aj exteriér?
Odpovedať
Je to novostavba, nemam omietky ani poter. podlahe nebudem riesit kable, len pre napajanie. Prave teraz riesim exterier. Nechcem riesit prechod kablov vrtanim do steny.
Odpovedať
@matto_wednesday a prečo je pre teba prechod káblov vŕtaním do steny nevhodný alebo horší ako tebou uvedené možnosti?
Odpovedať
@peterkob Lebo chcem mat vsade ohybnu trubku, hole kable nikde nebudem mat. Vrtat stenu by som musel hned pod betonovym vencom. Prevrtat by som musel 38cm tehly asi 30tych miestach. Z obrazku je vidiet (cervena trasa), ze vrtanie by bolo hned pod stropom,preto by som musel ohybnu trubku zaoblit o 90°, co je p..ovina. Plus je to pracne , vrtat 30-35x do tehly. Nejake napady?
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday budes zateplovat ? co tak natahat potrebnu kabelaz po vonkajsej stene ? a potom prekryt zateplenim ? kludne to schovaj aj to "husieho krku" ak nechces tahat samostatne kable, ale myslim ze je to zbytocne.
Odpovedať
Prečo si položil otázku, keď už si rozhodnutý, ako to budeš realizovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday a ake napady este chces? ako pise @volt ... prisiel si si len pokecat?ved si rozhodnuty od zaciatku ako to chces realizovat. ja osobne ked treba vrtat 100x tak vrtam 100x. vzdy je lepsie z interieru prevrtat von uz na presne miesto urcenia.uz len koli zatepleniu.ked budes mat vsetko tahane od stropu dole tak ta budu zateplovaci este dlho spominat.nehovoriac o tom ak nieco navrtaju tak si spomenies aj ty :-o A chranicka sa pouziva uz len minimalne...len na miestach kde hrozi nejake poskodenie posac stavby.trebars na podlahe, rizikovy prestup...
Odpovedať
Nuž keď sa hocikto rozhodne všetko ťahať v trubkách, tak tu nebudeme špekulovať nad jednoduchšími riešeniami. Rovnako ti tu nebudem robiť logickú obhajobu postupu, pre ktorý si už v duchu dávno rozhodnutý, proste to sprav a máš.
Odpovedať
Trúbky budem mať preto, lebo je to inteligentný dom. Pri ohybných trúbkach je možnosť zásahu neskôr do elektrickej inštalácie, ( opravy, rozšírenia a pod... ). Kvôli inteligentného domu chcem nechať túto možnosť do budúcnosti. Porovnať spôsob 1. a 4.. Spôsob 4. mi vychádza oveľa lepší. Je pravda, že všetky trúbky budú na vonkajšej stene, ale buď sa zareže EPS alebo sa vyreže drážka z tehly, ale drážka do EPS mi vychádza ľahšie. Zatepľovať budeme sami, budeme dávať pozor aby sme si neprevŕtali trúbku.
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday vsak si este neskusal menit alebo nebodaj doplnat kabel do chranicky?kopec srandy :-D :-D :-D
Odpovedať
@madyyyyy Inteligentný dom tj. vsetky tlacidla budú na 24VDC v chranickach budú vodiče CYA 1, od 3 do 7 žil na chráničku 20.
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday a dalej?
Odpovedať
K PIR snímačom SYKFY 3x2x0,5.
Odpovedať
Je to naivná predstava, že v tých trubkách budeš niekedy úspešne meniť káble. Môže to fungovať vo vertikále medzi prízemím a poschodím, na krátke vzdialenosti s minimálnymi ohybmi.
Odpovedať
Áno, veď to tak bude spravené. Trúbky budú dlhé max. 8m , s maximálne 2 ohybmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterkob nechaj tak ;-) este to nikdy neskusal...ano niekedy to ide ale staci ak sa dva kable skrizia a je po srande. @matto_wednesday ci kazdy kabel bude mat svoju chranicku?
Odpovedať
@madyyyyy aj keby mal kazdy kabel chranicku, tak to nepretlaci, najskor by musel vysavacom pretiahnut spagat a potom pomocou neho pretiahnut kabel. Ja som robil vsetky chranicky z hladkej LDPE rury a nebol problem pretlacit koax a 2x cat5 kable aj na dlzku 15m.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser ano pretlacit pretlacis ale uz nevymenis...ja len stale neviem naco to robite vsetci?voci comu chranite tie kable?lebo ak je kabel raz ulozeny spravne nema sa mu co stat za 100 rokov.ine je ked si niekto ulozi prazdnu chranicku ako rezervu trebars do exterieru alebo na poval...to ma svoj vyznam...ale inak nie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?