Jednoduche datove rozvody v dome v

Ahoj,urcite to tu uz niekto riesil,ale otvaram to znova..tak sorry.. potrebujem do novotavby nejakym co najjednoduchsim sposobom urobit dat.rozvody/hlavne minimalne naklady na material/zariadenie..jednalo by sa o kabelaz ethernet /nie kazda miestnost,len 2x TV, ,plus do dalsej miestnoti k PC a pripojenie na 4 kamery na rohoch budovy..nelaka ma velmi predstava o racku v garazi resp.technickej..
Odpovedať
@liptacik a otazka?
Odpovedať
tak to dajte na policku do technickej, ak nie rack- switch, router, vsetky kable priviest k policke 😄
Odpovedať
A kto ti bude robiť rozvod elektriky? Myslím že by mohol zvládnuť natiahnuť aj dátové rozvody. Či v čom je problém? 😉
Odpovedať
@cukrik25 otazka je ako najjednoduchsie urobit rozvody-*myslim tym ani nie tak samotne kable-ale to ukoncenie kabelaze -ekvivalent racku ,proste nieco ine,jednoduchsie..
Odpovedať
@liptacik nejaký malý rack by som na tvojom mieste 100% riešil. Ono sa nezdá, ale aj v jednoduchej inštalácii máš relatívne dosť vecí, ktoré treba niekam dať. Z toho, že chceš mať dátové rozvody po dome + kamery, tak budeš mať minimálne: - router - nvr - PoE switch pre kamery + možno aj klasický switch Do toho sa časom moźno pritrafí nejaký "hub" na žalúzie alebo smart osvetlenie a zrazu máš hromadu vecí, ktoré by mali mať svoje miesto..
Odpovedať
@beno78 kable natiahnut problem nie je skor ako som pisla vyssie to ukoncenie nejako zjednodusit..apropo rozvod elektriky si robim ja..ale skusenost s pripojovanim strukturovanej ,datovej kabelaze u mna nie je velka..proste ked som robil rozvody vzdy len silova elektrika..
Odpovedať
Ak chces setrit miestom, na kamery nie je nevyhnutne NVR, moze byt v kazdej kamere SD karta. Ma to svoje vyhody aj nevyhody. Ak nechces rack, pouzi switch.
Odpovedať
@liptacik Urcite 19" rack, 6-8U velkost. Kable ak su makke (cat5 utp,ftp...), kaslal by som na patch panel, skoda namahy a penazi, nebudes sa v tom casto hrabat... Skratit na rovnaku dlzku nakonektorovat a smitec. Ak mas kable nejake tvrde, cat6 lsoh/ftp a pod., tak je patch panel fajn. FTP kable odporucam v ramci domu bud nezemnit, alebo zemnit len v jednom mieste (rack). Neviem, co ine k tomu..
Odpovedať
@kejsix a kym sposobom sa zemnia kable ako i pisal v racku?ci je tam priamo na to svorka..alebo...
Odpovedať
oko/vidlička/dutina, patch panely mávajú vhodný prepoj v balení... a hĺbka racku stačí aj 400mm na doma v pohode
Odpovedať
@liptacik uplne najlacnejsie je to tak, ze to nechas visiet na samotnych kabloch... Plusy: usetris za rack, policku, nemusis nic vrtat Minusy: vyzera to otrasne Pocuvaj @kejsix ...elegante, ucelove , stoji to par korun Ked si zvladol silovinu zvladnes aj datovku 😉
Odpovedať
@kejsix dakujem za rady aj foto 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix ak este mozem otazku,aky typ kabelaze preferovat a preco?
Odpovedať
Cat5 postacuje na gigabit ethernet, co je pre drvivu vacsinu domacich uzivatelov a cenovo dostupnych zariadeni pre domacnosti vyhovujuce. Sice sa zvysuje kvalita grafiky a video obsahu, no zaroven sa zlepsuju kompresne algoritmy a narok na sirku pasma za posledne roky v podstate uz nestupa. Cat6 podporuje 2,5gigabit ethernet, no 5 port switch stoji 150-200€ a to si domov uz kupi malokto. Pre geekov a itckarov mozno fajn, ale ti su z principu ochotni investovat do tychto rieseni viac €. Osobne odporucam Cat5e FTP (tieneny), samozrejme drot, nie lanko.
Odpovedať
@kejsix dakujem este raz,tak trochu ticho niekedy zavidim ked ma niekto taky siroky zaber a vie co robi.. 😉
Odpovedať
@kejsix predsa len este ma napadla jedna vec..a co tak alternativa Analogovych kamier..skusenosti nejake,pre porovnanie..?
Odpovedať
@liptacik Analogove kamery musia mat zaznamnik, IP kamery nemusia (su autonomne). K analogovym kameram musis tahat koax + napajanie, k IP kameram len ethernet kabel. Ethernet kabel je ovela univerzalnejsi, doplnis switch, pripojis hocico. S koaxom moc nepochodis. IP kamery pripojis k zaznamniku alebo sieti pripadne aj cez wifi atd. Analog na druhej strane chodi na vacsie vziadlenosti co sa tyka kabla, ale bez toho sa doma obides. Analog je nachylnejsi na rusenie. 8mpx IP kamery kupis v dobrej cene aj z Ali, analog som mal cest max 5mpx, ale kvalita obrazu bola viacmenej identicka s IP. Ja uz by som do analogu niesiel, uspora nieje prilis markantna a IP dava ovela vacsie moznosti skalovania siete resp. pripajania dalsich prvkov atd.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?