Jedna fáza nepostačuje - riešenie?

Zdravím všetkých, riešim špecifickú situáciu. Prerábam chalupu na záhrade tak aby som tam mohol ísť bývať. Podarilo sa mi tam dotiahnuť po 2 rokoch obecný vodovod, žumpa je, no riešim teraz elektrinu. Je to tam robené tak špecificky že od stĺpa vedie trojfázový kábel cez jednotlivé pozemky (v počte 6) na ktorí sú všetci napojení. Ja som ten siedmy v poradí, kde si predošlý majiteľ pozemku vyžobral od suseda jednu fázu. Prúd je kolísavý, keď pracujem s el. náradím občas kolíšu otáčky, keď zapnem varič tak niekedy bliká svetlo. Jednoducho je na jeden kábel napojených veľa odberateľov. Elektrárne to nevedia vyriešiť, kapacita je na maximum čo ich pustí. Nakoľko som ďaleko od stĺpa + iné komplikácie (obecná cesta atď) je momentálne nemožné natiahnuť nový kábel na pozemok. Uvažujem teraz čo s tým teraz kým ešte nie je zariadený interiér. Fotovoltaika / solárne panely čo som si naštudoval je na set ktorý by reálne fungoval príliš vysoká počiatočná investícia a návratnosť nulová. Chcem teda pracovať s tým že nejaká elektrina tam je a tú nejak využiť. Bolo by možné cez noc nabíjať batérie ktoré by cez deň pomohli potiahnuť "domácnosť"? Ak áno tak aké? Nonstop potrebuje ísť chladnička + mrazák, zvyšok je v noci vypnutý, v zime kúrenie drevom v piecke + prenosná klíma alebo elektrické radiátory (napr. rebrové kúpeľňové) či infra panely? Bojler na ohrev vody? Skrátka chcem poprosiť skúseného a znalého dobráka ktorý by mi vedel v tejto situácii poradiť najjednoduchšie a fungujúce riešenie. Vopred ďakujem.
Odpovedať
@vick7 ako trvale byvanie? Ci ako chalupa s intenzivnymi navstevami?
Odpovedať
@pistikus nazvime to skromné trvalé bývanie max. dve osoby, pôdorys 42m2 + otvorené poschodie cca 24m2. Drevostavba, izolant 22cm.
Odpovedať
@vick7 Pokiaľ tam máš IBA jednu fázu tak s tým dieru do sveta neurobíš, pretože odkadiaľ "ide" k Tebe jedna fáza a sused z ktorého berieš fázu má kompletne "zahltenú" sieť /fázy/ tak sa nediv že Ti bliká žiarovka.. A Ty chceš ešte pripojiť radiátory, alebo varič?? No na to kľudne zabudni 😞 😞 ...Bola by pomoc keď by si nabíjal batérie a použil menič na 230V ale to nie je riešenie natrvalo ak tam chceš bývať..Jedine u Teba prichádza dať set FV lebo ak to nevyriešia elektrárne z dôsledku nepostačujúcej kapacity tak inú možnosť nemáš...Budeš nabíjať batériu ktorú vyčerpáš iba cez menič na nevyhnutné veci občas svietenie v úspornom režime a varič-radiátor tak na to zabudni.. 😞 Ohrev teplej vody môžeš riešiť priamo zo "slnka" cez menič na bojler,alebo radiátor..
Odpovedať
@vick7 tak skromne sa bývalo niekedy v dome len žiarovka a jedna zásuvka na rádio, zažil som to, dnes tak ozaj len na čas na chalupe, ked chceš od všetkého pokoj, ak si si už zvykol na výdobytky techniky bez elektriny tam nevydržíš, FV ti veľmi nepomôže, pol roka je len 1/10 max výkonu
Odpovedať
@technik007 a Teslu si bude nabíjať ako? 🙂
Odpovedať
za cenu akou by si to vyriesil bateriou tam dotiahnes kabel ...
Odpovedať
@shadowmilan len ten kábel nemá kde pripojiť, už nemá voľnú kapacitu
Odpovedať
Je to teda pripojene od suseda,nie zo stĺpa, hej? Aká vzdialenosť to je? Aký kábel?
Odpovedať
@kejsix ano od suseda, a on od suseda a takto to maju na 1 kabel 6 pozemkov a ja som siedmy na konci s jednou fazou. Kabel hlinik myslim 4mm jak sa davalo pred 20-30 rokmi. Vzdialenost od najblizsieho stlpa kde by sa mohla dat skrinka je 70m a nemam kadial ten kabel k sebe dostat, obecna cesta neprichadza do uvahy a stlpy tam su len drevene telekomunikacne, na tie mi nedovolia tahat aj ked jeden je priamo u mna na pozemku. Nepotesili ste ma, musim to nejak vymysliet nechcem to predavat. Mozno tam za 5 rokov budu tu elektrinu riesit hromadne ale fungovat chcem teraz.
Odpovedať
@vick7 Osobne som nazoru, ze viac nez nedostatok kapacity vas limituje ubytok napätia na dlhom a relativne tenkom vodici. Ale neviem presne pomery, vzdialenosti, prechodove odpory atd.
Odpovedať
@vick7 aká je tvoja predstava o výške investície aby si to poriešil?
Odpovedať
bud si dalsiu fázu poriešiš takto https://www.jakama-ge.sk/jakama-ge/es... alebo si potiahnes komplet 3 N prípojku denovo od bodu je je 3N / my sme kedysi pri eletrifikácii chyty na domaši museli kopať cca 300m v jlavnému stlpu, samozreme bagrom v zlých podmienkach, a aj s kablom to stalo vtedy 20 000 SK,- hliníkový kabel :)) /
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vick7 ako tu bolo spominane, tak dolezity je rozpocet. Su ostrovne systemy s bateriou, ktore vedia zmenezovat napajanie a po napojenie tej jednej fazy z nej cerpaju nedostatok v baterkach. Ak by to bolo len na chatu tak ja mam vysnene riesenie chaty na samote 24 volt. ostrovnym systemom, ktory je podstatne lacnejsi. Je sice obmedzeny vyber spotrebicov, ale telku, kombinovanu chladnicku, radio aj svetla kupis na 24 v. Varenie, ohrev vody, kurenie plynom a drevom. Na 24 v zozenies vsak iba mini pracku.
Odpovedať
@vick7 ako tu bolo už uvedené a tiež si to myslím, hlavný problém je úbytok napätia. 4mm2 Al vodič na takú dĺžku je zlý. Predpokladám, že to bolo robené na "hulváta" a pomohlo by aj zmeranie zaťažiteľnosť fáz. Možno od suseda máš práve tú, ktorá je naviac zaťažená, pričom zvyšné dve majú kapacitu až až. Treba to zmerať, prípadne vymeniť kábel po tej istej trase, ako je pôvodný, takže sa vyhneš komplikáciám ako cesta, stĺpy a podobne.
Odpovedať
@foox ..u suseda 🙂 ..tam je lepšie napätie ešte nekolíše.. 😐
Odpovedať
Profilova fotka
@vick7 - hybridny menic (distribucia, pricuvanie z bateriek). Napr. XTM 2600-48 za 1250euro, prihodis k tomu istenie (100e), nejaku regulaciu (200e), baterku hocijaku (moze byt kludne stare olovo z VZV za srotove ceny). Ak zohnas nejake panely za bazarove ceny, len dobre. skratka taka velka UPSka s priebeznym dobijanim baterky z nestabilnej distribucie. Ak zoberiem, ze mozes zatazit 1fazu napr. 10A (nestabilna distribucia), tak z baterky vies s tymto menicom pridat trvale dalsich 10A = 20A spolu. Vykon transfer rele je 50A (ale to u teba je nanic, lebo distribucna faza je slaba). CHladnicku a mrazak toto potiahne. Na elektricku piecku a podobne zbesilosti zabudni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?