Je OK taketo spojenie kablov?

Caute, potreboval som prelozit vypinac, tak sme vysekali omietku, tehlu a kabel nadpojili rovnakym typom kabla pomocou cokolady. Skrutky som fakt silno utiahol a nasledne cely spoj kompletne omotal izolacnou paskou. Takto som to potom schoval naspat do steny, kabel na par miestach prichytil sadrou a nasledne cele omietol. Je takyto postup prijatelny? Nechcelo sa mi ist hladat lisovacie spojky, pripadne kupovat lisovacie klieste...
Odpovedať
a ked ti niekto napise, ze to nie je ok?
Odpovedať
@denbraven Izolačná páska nemá zaručenú vodotesnosť. Stena môže kopať. Môže dôjsť k úrazu. Pri poruche je ťažké zisťovanie chyby aj oprava. Svorkovnice sa v stene ukladajú do krabičiek: - svorkovnica: http://obchod.edison.sk/index.php?act... - inštalačná krabica: http://obchod.edison.sk/index.php?act... Záver: Vysekať a spraviť poriadne. Ak sa ti nechce, nechápem načo si sa pýtal.
Odpovedať
@denbraven myslim, ze sam vies, ze si to odflakol... tu ta za to nikto "po pleci nepotlapka".
Odpovedať
@radopp no vysekavat nejaku skaredu krabicku na stene a do nej srobovane spoje? ta doba uz je davno prec...
Odpovedať
Profilova fotka
@denbraven ja by som namiesto klasickej cokolady pouzil wago svorky... ale myslim ze aj tak to bude ok...
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a to akoze tebou uvadzane riesenie cez svorky a krabice ma zarucenu vodotesnost??? aky je rozdiel ked kable spoji cez cokoladky a cez svorkovnicu? oba su skrutkove spoje... a ruku na srdce kolko krat si takyto spoj otvaral? (samozrejme za predpokladu ze je to od zaciatku spravene poriadne)
Odpovedať
@richard71 Zahádž čokoládku omietkou a uvidíš aký je to rozdiel. :-) Len sa neopieraj o stenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp tu sa nikto nebavi o tom ze cokoladku zahadzat omietkou.. autor otazky napisal ze celu omotal izolacnou paskou... ;-)
Odpovedať
Bez krabičky by bola prípustná vonkajšia izolácia teplom zmrštiteľnou trubičkou. Spoj by som asi cínoval.
Odpovedať
@richard71 Dom by mal byť blbovzdorný. Bývať sa tam bude dlho. Napríklad sa na stenu vyleje voda, tá zatečie cez štrbinku v izolácii k fáze, a o stenu sa oprie človek so strojčekom na srdci.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp iste suhlasim.. ja som len reagoval na margo svoriek a krabice ktore si mu radil aj ty.. tiez to nie je vodotesne....
Odpovedať
@richard71 Krabička nemusí byť vodotesná, lebo sa v nej neudrží voda. Vodiče sú spájané vo vzduchu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@radopp hmm taku krabicku som este nevidel , kde su vodice spajane vo vzduchu.. videl som iba taku kde je na krabicke vlozena (spojena) svorkovnica..ak by cela krabicka prevlhla vytvori sa film na povrchu krabicky a svorkovnice... no nic mame na to odlisny nazor :)
Odpovedať
@richard71 Jasne že je svorkovnica v krabičke. To bolo snáď jasné z prvého príspevku. Vzduch je izolant. V krabičke nemá byť rosný bod, lebo zhrdzavejú kontakty. Ak vlhnú rohy, treba dať kraničku vyššie.
Odpovedať
@radopp a ak vlhne stena a je nutne tam dat krabicku, lebo napriklad prave tam niekto kabel prevrtal? :)
Odpovedať
@gashtaan Na vlhké miesta treba dať ten vodotesný spoj čo som spomínal: spájkované vodiče, izolačná páska na vodiče, teplom sťahovacia vodotesná rúrka na celý spoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp @denbraven jasne ze viem ako si to myslel...neviem co s tym ma rosny bod.. vychadzam z predpokladu ze sa bavime o interieri.. takze nepocitam s rosnym bodom, ale s vlhkostou vzniknutou pri nejakej havarii (napr. zatecenie zo stropu)
Odpovedať
@radopp hej, a ja by som to tak spravil proste vsade, bez nejakych krabic... menej roboty a lepsi vysledok. Neviem si predstavit, ze by som po presunuti vypinaca na povodnom mieste nechal krabicu, uz len kvoli estetike.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp vodotesny spoj uvadzas prvy raz.. :)
Odpovedať
@richard71 vypinace a zasuvky nechces mat vsade pre istotu pogumovane aspon IP67, pre pripad, ze zatecie zo stropu? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ja nechcem a ani nemam... nerozumiem co si tym chcel povedat..
Odpovedať
@richard71 Dobre postavený dom má rosný bod len na oknách, aj to len pri množstve pary z varenia. Havárie nerieš, nestaviaš jadrovú elektráreň. Vodotesný spoj je to cínovanie a zmršťovacia trubička. Dáva sa to do studní. @gashtaan Jasne, keď sa presúva krabica, tak je dobré pôvodné miesto zahladiť omietkou.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp uz sa na tejto diskusii zacinam bavit... ty si vo svojom prvom prispevku riesil vodotesnost: "Izolačná páska nemá zaručenú vodotesnosť. Stena môže kopať. Môže dôjsť k úrazu." ja som na to len reagoaval prispevkami... ze ani riesenie ake si ponukol ty nie je vodotesne a ked navyse je to krabica na stene... Aku vlhkost si teda myslel? " Napríklad sa na stenu vyleje voda, tá zatečie cez štrbinku v izolácii k fáze, a o stenu sa oprie človek so strojčekom na srdci. " to akoze niekto bezne vylieva na stenu kybel vody? :) ci ako?
Odpovedať
A co tak skor ako si vynadate do blaznov si precitat normu? Moze mi to byt fuk, mna toto netrapi, neviem co je v najnovsej norme, ale v tej co si pamatam je napisane, ze spajanie vodica v omietke nie je povolene, ma sa pouzit instalacna krabica... Cinovanie je tam zakazane s 5timi vykricnikmi...:-D Odhliadnuc od normy, by som to asi tiez riesil wago+zmrstovacia buzirka... Mne sa tiez tie krabice kdekade po stene nepacia...
Odpovedať
Teraz ma napadlo, ze sa to da aj celkom slusne odrbat, vzhladom na to, ze vsetky spoje musia byt pristupne, pouzil by som krabicu, ktoru by som utopil, zavieckoval a prestierkoval, o 20 rokov, ked spoj cirou nahodou zvetra a bude nutnost ho opravit, sa krabicka polahky dohlada poklepom... Casy, ked boli v stenach hliniky, ktorych spoje sa odporucali raz rocne kontrolovat a dotiahnut by to bolo skoro az iste, ze by to zacalo oxidovat a zvetravat a iskrit, ale v case medi, myslim, ze tie wago su lepsie ako skrutkovy spoj a 20 rokov vydrzia bez problemov... Prax z elektroinstalacii z 90tych rokov to uz v podstate potvrdzuje...
Odpovedať
@chumo Vieš napísať aj dôvod prečo sa nesmie cínovať? Lebo ináč je to JPP.
Odpovedať
@radopp V silnoprudovej elektrotechnike sa cinovane spoje nepouzivaju a nie su povolene... Dovody neviem, nemam elektrotechnicke vzdelanie, ale logicky si myslim, ze v pripade skratu sa skrat=teplo=tavenie cinu.. Ale orechy by som si kvoli tomu odrezat nenechal...:-D JPP je co? Jozo Procko Pokusa?
Odpovedať
@chumo Myslel som nejaký praktický dôvod prečo. Cínujú sa aj okapy, tak prečo nie silové káble? Ak sú spájkované súbežné vodiče poriadnym množstvom spájky, tak nemá dôvod byť veľký prechodový odpor a nebude ani tavenie.
Odpovedať
@radopp Moje vedomosti som ti uz povedal... Viac ku tomu neviem nic dodat... A googlit sa mi nechce... Norma spajkovanie nepovoluje... A vsetky spoje musia byt pristupne(v krabicke)...
Odpovedať
@chumo Aká je norma na spájanie silových káblov pod vodou v studni? Prístupná krabička na doťahovanie hliníku? :-) Normy tvoria ľudia podľa skúseností z praxe. Existujú rôzne normy. Záväzné sú iba zákony.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?