Je nejaká norma na výšku zásuvky od podlahy?

kontrola pri kolaudacii.
Odpovedať
Profilova fotka
áno, vo vybraných priestoroch, napr. v kúpelni. Ale keď ju budem potrebovať na strope, tak si ju tam dám. Bežne sa dávajú cca 30-50cm nad podlahu, ale pri rozvodoch lištami môžu byť prisadené nad lištami.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne ako pise jan45...pozor len v kupelni a v kuchyni...v kupelni je to pri umyvadle 120cm od podlahy a musi to byt mimo umyvaci priestor...môze sa to nachadzat aj na hranici priestoru...v zone vane a sprchoveho kutu sa nemôzu nachadzat zasuvky a vypinace...Svietidlo nad umyvadlom musi byt vo vyske 180cm nad podlahou...inac v beznych miestnostiach to uz tusim nieje obmedzene....tradicne 30-50 cm od podlahy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Este by som doplnil ,ze elektricka zasuvka v kupelniach sa moze instalovat aj pri umyvacom priestore/umyvadle/ na urovni umyvadla pripadne nizsie...max 20cm od zeme ak je vzdialena 20cm od zony umyvadla za dodrzanie podmienky vzdialenosti od vane minimalne 60cm.
Odpovedať
Profilova fotka
Len doplním, pozor na prúdový chránič!Ten tiež kontrolujú.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
zasuvka aspon 20 cm nad podlahou a v kupelni krytie ip44 ale tam kde je vlhko a prudovy chranic je uz treba
Odpovedať
Pri novej/rekonstruovanej instalacii kazda zasuvka (suche ci mokre prostredie), teda kazdy zasuvkovy obvod musi byt chraneny resp. isteny cez prudovy chranic s isticom. Bezne (pre znizovanie nakladov) sa pouziva jeden centralny prudovy chranic pre vsetky zasuvkove a svetelne obvody, co z funkcneho hladiska nie je prijatelne riesenie. Pri vybaveni chranica Vam zhasne v celom prostredi a potom sa trosku horsie orientuje :) (samozrejme, ze existuju vynimky, kde nie je nutne pouzit prudovy chranic, ale o tom viac v pripade zaujmu)
Odpovedať
Tak,tak...ako pise sleepy,je prudovy chranic ako hlavny istic dost neprijemna vec pri poruche,napr.pukne ti ziarovka a vyhodi ti celi dom a ostane bez elektriky,a v pripade ze by skrat pretrvaval niekde napr v stene alebo pod ktoroukolvek zasuvkou nieje mozne ho opatovne nahodit az po odstraneni skratu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Svetelné obvody nieje nutné istiť cez prúdový chárnič. Nutné je istiť cez prúdový chránič každú zásuvku laikom dostupnú (tnz. všetky zásuvky okrem napr. zásuvky ktorá sa nachádza v JOP, tam to nieje laikom prístupné pretože tam nemá čo hladať) inak nevidím dovod istiť aj svetelný obvod cez chránič ....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
V kúpelni už musíš mať aj na svetlá prúdový chránič s ističom... Čiže celá kúpelňa musí byť pod prúdovým chráničom s ističom..../zásuvky,svetlá, ventilátor/..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?