Ističe potrebné do kuchyne

Prosim o radu elektrikarov - ideme prerabat kuchynu v nasom starsom dome (23r) a doslo na to, kolko amperovy istic (ci istice?) bude potrebny na zasuvkovy okruh na potiahnutie spotrebicov (vsetko usporne A+, A++) a to: chladnicka s mrazakom, el.rura (vrch je plyn), mikrovlna, varna konvica, umyvacka riadu + drobne kuchynske spotrebice ako mixer a pod - aby nam to nevybijalo. Momentalne to mame urobene tak, ze jeden zasuvkovy okruh obyvacka - kuchyna spolu a je to 20A a 500W. V obyvacke len LED TV a satelit box a vecer notebook v sieti a LED naladova lampa. Fungujeme zatial ok, nic sa nevybija, ale nemame umyvacku... Je treba tahat novu elektriku, aby kuchyna mala samostatny istic, pripadne dva? Je na to treba nejaku reviznu spravu potom? Este doplnam, cele rozvody mame medene. Dakujem velmi pekne za rady....
Odpovedať
Zauvkovy obvod max 16A aj keby ste tam dali 100A deon tak vam to pojde,ale pri skrate,alebo pretazeni, vam ho nevypne a mozu vyhoriet kable,zastrcky....
Odpovedať
Profilova fotka
na rúru a myčku treba tahat samostatne káble
Odpovedať
Profilova fotka
@veryhappy Rura samostany kabel a 16A istic.Umyvacka samostany kabel a 16A istic. Chladnicka moze ist spolu s kanvicou 16A istic pripadne mikrovlnka s chladnickou. Celkovo 16A je 3680W takze treba si to zratat ci chladnicka kanvica a mikrovlnka nieje viac ak by to bolo v norme mozu byt spolu. Obyvacka samostatny istic 16A. Samozrejme zasuvky musia mat kabel 2,5mm med.
Odpovedať
@ramoon vdaka moc za radu !
Odpovedať
@rapidko dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
ja osobne riesim vzdy do kuchyna nad linku 2 okruhy a rozdelim ich tak ze napriklad chladnicka s nejakou zasuvkov nad kuchynskou doskou druhy napriklad mikrovlnka a dalsia zasuvka nad linkou. potom mozes prehodit konvicu bud tam alebo tam.. popripade do jednej das konvicu do druhej nejaku fritezu a nemas strach ze ti to vyhodi.. dnes pribudaju stale nove veci.. teraz nemas ale casom mozno pribude kavovar ci iny spotrebic.. a samozrejme mycka solo a rura solo. este by som riesil od rury jednu zasuvku pre iskriste na plynovu varnu dosku... obyvacka solo. aj ked su zasuvky neni vytazene spotrebicmy s velkym prikonom aj tak sa dava 10zasuviek na okruh. nie viac..
Odpovedať
tam kde narocne spotrebice treba samostatne okruhy
Odpovedať
Presne tak,chladnicke,umyvacke riadu a k el.rure by som urcite tahal solo privody so 16 A isticom,var. konvicu a mikrovlnku by som mozno nechal na jednom okruhu plus so zasuvkou na drobne kuchynske spotrebice,No a urcite by som tahal novu elektroinstalaciu do kuchyne,nakolko sa pred 23 rokmi nepocitalo s takouto technologiou v domacnocti :-) Urcite by ste tymto zvysili odber el. energie o hodne a zacalo by vam to prerazat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
@tomi66677 vedel by si poradit aky kabel natiahnut k umyvacke ci kabel CYKY-J 3X1.5 bude postacovat alebo mam iny zohnat?
Odpovedať
@m1stano radsej daj 2,5
Odpovedať
mne dal projektant 1 isticn a cely dom. ono je to zaujimave, lebo teraz EU tlaci na efektivnost, a coskoro po vysavacoch pojdu aj kanvice z 2400W na 600W a podobne, potom tie istice budu asi zbytocne, avsak pre pokoj na dusi, chalani/Páni hore to napisali dobre. som rad ze myslia aj na zakaznika a nepouzivaju knihu z 1980 ako moj projektant, 1 istic na cely dom.
Odpovedať
Takze kuchyna 1 istic - umyvacka 1 istic - elektricka rura 1 zasuvkovy okruh - nad linkou 7 zasuviek - v nich zapnute radio, kanvica, elektricky ostric nozov - takze volne 4 zasuvky. nad linkou 2 zasuvkovy okruh - mikrovlnka, digestor, zapalovanie plynovej varnej dosky a chladnicka. Vsetko 16A istic. Kabel 3 x 2,5 CYPY. Samozrejme, vsetko pokryte prudovym chranicom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusantt > Tak to mam doma malu elektraren. 10 zasuvkovych obvodov. 7 svetelnych obvodov a jedne 3 fazovy istic na 3-fazovu zasuvku.
Odpovedať
@asdfb Bývam v byte a mám 18 okruhov.. ;-) 5x 10A ,15x16A.. ;-)
Odpovedať
@technik007 to tam prevadzkujes masokombinat? ci aj ostatni susedia su z tvojho rozvadzaca napojeni? :-D
Odpovedať
@ondro81 :-D :-D Robil som to pre seba v rámci rekonštrukcie bytu, kompletná výmena vodičov a ističov za RCD.... ;-)
Odpovedať
@asdbf,@ondro81 ..oh moja matika ]-( ..opravujem 5x10A,13 x16A.. :-)
Odpovedať
Do kuchyne je normalne tahat 5-6 okruhov. Ja to robim tak. Mycka - 1 obvod Truba- 2 obvod Chladnicka - 3 obvod (pouzijem istico-chranic) teda B16/2/0,03A. Zasuvky nad linkou - 4 obvod Digestor mikrovlnka + ked tak dalsie zasuvky nad linkou 5 obvod Ked tak varna doska 6 obvod
Odpovedať
@patriky... len na chladničku dávaš B16/2/0,03A??? Myčka, trúba, MW nič??? Bez RCD??? ;-) Kuchyňu mám komplet na RCD, všetky obvody. :-) ako aj ostatné obvody na byte... 8-)
Odpovedať
@technik007 si ma zle pochopil. Na chladnicku ako som pisal istico-chranic. Na ostatne zasuvky + svetlo kupelna a vonkajsie zasuvky a svetla a v celom dome davam 3-4 chranice. Na istic s chranicom dav.chladnicu a bojler.
Odpovedať
@patriky ..jasné ako facka v tuneli :-D
Odpovedať
ja som dal na chladnicku samostatny privod 3x1,5 a 10A istic mimo FI
Odpovedať
@stowasser a uz je to v rozpore s normpu 33 2000 4-41. Kde vsetky zasuvky pouzite laikami musia byt chranene RCD. Ano pise, ze sa aj ze kes moze byt sposobena velka skoda tak byt nemusi co je to velka skoda? Keby si priemysel a mas tam ine veci tak nepoviem ale doma ta skoda velka nebude. Niekde v zakone je to aj uvedene ta suma. Dalsia vec presunies si za par rokov nabytok, chladnicku das inde a do tej zasucky das nieco ine. A zasa zasuvka bez FI, este slaby prierez namiesto 10 das 16 a kabel 1,5. Cele zle! Radcej dam samostatny istic s chranicom a ked aj presuniem chladnicku zasuvka je chranena. A ked sa aj daco stane chladnicku nevyhodi, ked vyhodi viem, ze je tam chyba
Odpovedať
@patriky čo je dnes nebezpečné na chladničke ?na všetkých je obal z umelej hmoty, nehrozí žiaden dotykový prúd, to by musel rukou chytať mriežku vzadu a to sa pri bežnej prevádzke nerobí a čo majitelia ktorý majú stále sieť TNC?stačí aby sa prerušil nulák a je ihned plné napätie na kovovej časti
Odpovedať
@duzu preco pleties 2 rozne veci ? My sa bavime o novej el instalacii a teda TN-S. A norma hovori jasne. Je to zasuvka pouzivaju ju laici ma byt cez chranic. To sa mozem opytat co je nebezpecne na TV napriklad?
Odpovedať
@duzu bezne najdes v navode na chladnicku pokyn,ze zadnu mriezku treba pravidelne cistit od prachu a chumacov,inak si zvysujes spotrebu a znizujes zivotnost.ja to tak robim,ale istic si predtym do RD vypinat nechodim
Odpovedať
@patriky :) mozem ta ukludnit, kuchyna je vstavana na mieru, ziadny presun nehrozi, a o.i. mam do tej krabice privedeny aj druhy kabel z nedalekej zasuvky a ten je aj s chranicom. Aktualne normy neovladam, instalacia ma par rokov, riesenie mi poradil priamo revizny technik. Co sa tyka kablu, tak tahat pre chladnicku 3x2,5 je ciste plytvanie, ked este aj v navode sa pise o isteni 10A. Spotreba chladnicky je v priemere 25W, maximalne cca 120W.
Odpovedať
@stowasser co ak za 25 rokov budes prerabat kuchynu/dom a najdes ine miesto chladnicke? Zasuvka vseobecne 3x2.5 a svetlo 3x1.5. ;-)
Odpovedať
@stowasser ..prepáč ale RT si ide trošku proti sebe!!!! Žiadny / vlastne ten čo to berie ako má/ RT NEBUDE súhlasiť s tým že na chladničku môže ísť 3x1,5 ale MUSÍ ísť 3x2,5mm2.. Súhlasíš s tým že teraz už na svetlá by úplne stačil kábel pod 1mm2 a istič pod 10A??? Aj ja ;-) A musíš ťahať 3x1,5mm a istič 10A...Je tak?? :-) Takže chladnička 3x1,5mm2, lebo má max.120W??? Tak potom aj ja do obývačky by som kľudne mohol naťahať 3x1,5mm2 veď tam mám domáce kino,TV,hodiny,Led lampa,nabíjačka na NB+mobil..Príkon nemám väčší ako 2300W...a kábel by to zniesol bez problému ako aj istič 10A..Len si myslím že môj RT by sa tomu nepotešil a potom by nepotešil ani on mňa!!! :-(
Odpovedať
@patriky dnes je na žiadnej "čiernej technike " nič nebezpečné , takmer všetka je v stupni ochrany II, ak by sme mali všetke spotrebiče také nehrozí od žiadneho nič, kopa ruských domácností nevie čo je kolík, a nie je tam zaznamenaný žiadny extrém, no všetke el. spotrebiče sú tam min v triede II je niekde porovnanie štatistiky medzi TNC a TNS, ktorej je u nás zatiaľ min, porovnanie bezpečnosti? @technik007 asi máme staré skostnatelé normy, no je to ozaj plytvanie materiálom i energiou, čím dalej sú všetke spotrebiče na nižšiu spotrebu, až na veľké žrúty ako bojler , kotol, sporák no tie sa pripájajú na pevno @ondro81 už si počul žeby niekoho zabila chladnička pri čistení? 90% je napájané z TNC, zo zákl el. nebezpečie úrazu nastáva ak cez telo prejde vyš. prúd ako100 mA naviac je rôzny podľa času , na to by si musel chytiť druhov rukov niekde zemi ,alebo chodiť bosí po zemi, môj profák nám hovoril naj pravidlo bezpečnosti je, druhú ruku mať v prdeli ak opravuješ el.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?