Odpoveď na príspevok od tomas_83:
Zdravim. Chcel by som poziadat o radu tych, co sa… @tomas_83 Nedokončil preto, lebo si mu vyplatil buď málo peňazí za doteraz odvedenú robotu,... alebo bol to "typický slovenský remeselník", ktorému keď love vyplatíš predčasne - teda pred dokončením a odovzdaním zákazky, viac ho už neuvidíš 😁😁😁Odpoveď na príspevok od tomas_83:
Zdravim. Chcel by som poziadat o radu tych, co sa… @tomas_83 ja som si aj nachystal FTP káble po dome, ale nakoniec používam Devolo dLAN 550 WiFi bez káblov. Má to excelentnú wifi s dobrým dosahom, pripája sa to a dáta prenáša cez elektrickú sieť. Kam to strčíš, tam to funguje. Základňa je pripojená do LAN a stčená do elektriky. Druhá časť je niekde v zásuvke, kde potrebuješ dobré wifi. Nepotrebuješ LAN kábel. Teda môžeš na konci pripojiť napríklad switch do LAN výstupu- je k dispozícii port, ale ak ti ide o wifi, tak netreba. Nevypadáva, fugnuje to spoľahlivo. Samozrejme, ak ti ide to využiť tvoje káble, tak ničo z toho, čo doporučili vyššie. ALe výhodou toho zariadenia je, že môžeš experimentovať, kdekoľvek ho môžeš preložiť, aby si mohol otestovať dosah a nájsť najlepšie umiestnenie pre dokonalé pokrytie wifi.Odpoveď na príspevok od itgospa:
myslim, zeby plne postacoval uz len klasicky wifi… @itgospa Router je od UPC (https://shop.upc.sk/sk/premiovy-wi-fi... - sice premiovy, ale cely byt nepokryva)Odpoveď na príspevok od gas1201:
určite by som šiel spôsobom TP-Link HC220/HX220 2… @gas1201 dakujem za prispevok, pozriem si tie nazvy zariadeni, ale ako som spominal, tymto veciam velmi nerozumiem, vacsina z tychto veci su pre mna cudzie pojmy. Velkost bytu je cez 90m2, niektora zo stien medzi izbou 1 a 4 je nosna, zelezobetonova. Tie vezicky TP-LINK HX220 sa zapajaju do LAN zasuviek? Ak by boli tie pouzite, tak jedna by mala byt zapojena v izbe 1 a druha v izbe 3? A zaroven este stale by musel byt zapojeny aj router, ktory dodal UPC? Ten je zapojeny do ich zasuvky. A este by som chcel reagovat na: "Nasledujú "profesionálnejšie" riešenia typu router, poe switch a z tohto následne napájať tzv. accesspointy ale to nie je reálne podľa aktuálnej situácie." Ze aka je ta aktualna situacia, kvoli ktorej tie profesionalnejsie riesenia nie su realne?Odpoveď na príspevok od tomas_83:
Zdravim. Chcel by som poziadat o radu tych, co sa… @tomas_83 keď má byť jedna wifi sieť, tak ideálne dať dva routre čo spravia jednu sieť (treba hľadať pod slovom mesh). Jeden pôjde tam kde je lan1 a tam kde je lan3. Tak ako píše gas1201. Tie jednotky mávajú dva porty, čiže jeden sa využije na spojenie navzájom a druhý sa môže dať na tú zásuvku v stene. Keby treba viac toho pripojiť, tak sa dá kúpiť taká malá krabička (switch) kde je 5,7,xy portov ako bude potreba a tam sa dá kábel z routra a do neho sa zapájajú už zariadenia ďalšie. Ale keď už tam jeden router je a nerobí sa žiadne rozsiahle napájanie a sieť, tak za mňa úplne stačí kúpiť ešte jeden router tam kde je lan3 a vybavené. Routre majú viac portov, takže sa tam vedia prepojiť aj tie káble čo sú v stene nachystané. Predtým sme to tak mali a ako sa strácal signál ďalej od jedného routra, tak sa to prehodilo na druhú sieť. Inak na tie základné veci v telefóne ani nebolo poznať či to je na slabom signále alebo na tom lepšom. A to čo potrebovalo stabilné pripojenie, tak to išlo cez kábel.Odpoveď na príspevok od minoo:
Treba sa dohodnut s nejakym susedom, urcite v 4 a… @minoo a sme pri archetypálnom probléme: "dohodnúť sa so susedom" - pričom tisícročná skúsenosť hovorí jasne: "dobrý sused = žiaden sused" :)Odpoveď na príspevok od tomas_83:
@itgospa Router je od UPC (https://shop.upc.sk/sk… Pozerám, že UPC tiež ponúka mesh zariadenie Strong ATRIA Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 za 2,50€ mesačne. Či sa ti to oplatí alebo nie su musíš vypočítať sám. Ja by som radšej prémový router vymenil za bežný (ak sa dá a ak by si platil nižší mes. poplatok), kúpil svoje mesh riešenie ako radia ostatní a to zapojil do routra. Na routri treba potom deaktivovať wifi.Odpoveď na príspevok od tomas_83:
@gas1201 dakujem za prispevok, pozriem si tie naz… @tomas_83 to "profesionalnejšie" riešenie je za mňa pre byt na bežné užívanie overkill. väčšinou sa to skladá z nejakého small-business routra, k tomu potrebuješ switch s PoE (napájanie cez internetový kábel) a samotné Access Pointy (ktoré vytvárajú Wi-Fi sieť). Dokopy ťa to vyjde na hardvér možno okolo 400e (hrubý nástrel) podľa typu značky a podobne. Tieto riešenia sa ale používajú skôr niekam, kde chceš mať komplet manažovateľnú sieť, limitovať klientov, nastavovať priority, pravidlá a podobne. Pre teba ako bežného užívateľa je to zbytočnosť, pretože na tvoje potreby ti stačí kúpiť Mesh systém. Informoval by som sa či vyslovene musíš mať pripojené ako prvé zariadenie ich router od UPC (možno to slúži ako prevodník alebo niečo). Ak musíš, tak vypnúť Wi-Fi a kúpiť mesh systém a ten zapojiť za tento router. Klasický router za router neodporúčame, veľakrát sme to skúšali dávať do rodinných domov (keď ešte neboli Mesh) a nemusí to úplne dobre fungovať. Jedine kedy to fungovalo dobre bolo ak sú tie routre od jednej značky a podporujú funkciu Mesh. Takže tak či tak najlepšie vychádza Mesh systém 2pack. Doba ide stále dopredu, stále sa vyvíjajú nové technológie a protokoly, každý si už dáva pomaly 3-4 routre do bytu aby mal všade dobrý signál a tie pásma, frekvencie v rámci panelákoch sú už tak zarušené že ti síce pripojí wifi a ale tá priepustnosť tam už bude nízka. Za mňa mesh systém, do budúcna ak budeš mať nejaký problém tak si dokúpiš ďalšiu jednotku.