Internet v dome

Chcem sa opýtať ,idem ťahať internet v dome (novostavba).Kúpil som cat5e a z technickej miestnosti potiahnem do každej izby 1 cat 5e kabel do 1 zásuvky ale veľa ĺudí mi radí aby som ťahal po 2 cat 5e kable do jednej zásuvky ale nikto mi nevie povedať že prečo.
Odpovedať
@ricardo123 len tak pre istotu, mozes nemusis. Nevies co bude tv rozne zariadenia kamery atd..
Odpovedať
K vám ešte nedorazilo wi-fi?
Odpovedať
Preistotu. 1 kabel je malo a ked uz tahas tak dat tam 2 teraz je nic oproti tomu co budes musiet spravit v buducnosti. Do obyvacky este viac. Na wifi zabudni, ako doplnok ano, ako hlavny sposob pripojenia - nie.
Odpovedať
Tak do každej izby dám 1 cat5e + 2x koax +na rohy domu chcem dať kamery tak ku každej dám tiež 1 cat5e (tiež do technickej)
Odpovedať
@moriak ale prečo je 1 kábel málo?
Odpovedať
@ricardo123 lebo tam mozno pichnes pc moz.o telku alebo daky receiver tlaciaren, je plno zariadeni co potrebuju datove pripojenie, nemusis to nikdy vyuzit ale mozes, da sa to riesit aj svicom ale zas balast navyse.
Odpovedať
@ricardo123 Radsej by som riesil 2x cat6a a 1x koax. V buducnosti bude zrejme aj TV streamovana a koax zostane nevyuzity, ale uz dnes sa da po jednom koaxe tahat naraz radio, tv a sat. Satelit dokonca aj pre niekolko STB naraz. Viac ako 1 koax na miestnost je naozaj zbytocnost. @jakino wifi je kapacitne a dosahom niekde uplne inde ako kabel. Wifi je tak pre notebook, alebo telefon...
Odpovedať
Profilova fotka
@ricardo123 ak mas 2 kable do jednej zasuvky mozes dat zasuvku co ma 2 konektory
Odpovedať
Urcite tahaj 2 a dajcsi dvojzasuvku. A preco? Pretoze sa ti moze stat ze ked dostavias a budes sa vvizbe pripajat tak zistis ze masbniekde poskodeny kabel. Taka zasuvka ti bude na 2 veci pak. Druhy kabel sa taha akozalozny hlavne. Vyhodou je ze ak funguju obidva mozes mat viac zariadeni tiez vvizbe.
Odpovedať
@jakino Nie kazdy chce wifi nonstop v okoli. Ja mam lan tiez :) je to stabilnejsie, bezpecnejsie a rychlejsie :)
Odpovedať
Kabel je kabel. Kamery bt som riesil uz PoE napajanim. Do izieb by som potahal 1x Cat 5e a 1x koax do obyvacky, 1x koax a 2-3x CAT 5e. Mame satelit cez net, tv, dvd kina atd. Zide sa to. Spravit niekde rack a odtial hviezdicovo.
Odpovedať
Všade dvojzasuvka na cat5e, mam aj pri jedálenskom stole. Za telkou 4. Len stb pre cardshare s telkou zje dve. Na kamery zvlast stp drot outdoor dvojplast cat5.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Nuž odpoveď je jednoduchá, tak ako tu už spomínali, ako záloha a zo skúsenosti viem, že aj dvoj zásuvka sa zháňa ľahšie. Z technického hľadiska samozrejme stačí jeden kábel. Ak je na konci viacero zariadení, postačí aj jednoduchý switch. Ak dáte viacero káblov, tak sa samozrejme zväčšuje switch na začiatku a s tým rastie cena, pričom nevyužijete všetky aktívne porty na konci. Alebo budete musieť prehadzovať káble ručne ak ten switch bude menší ako počet vetiev. Je to na vás. Ak viete ustrážiť, že nebude žiaden z káblov poškodený počas inštalácie, tak úplne stačí jeden. Vetvenie potom pridáte ak bude potreba.
Odpovedať
@ricardo123 daj raz tolko kablov ako si myslis ze teraz potrebujes... a to sa jedna ci koaxialu, ftp a tak isto aj silovych....
Odpovedať
Profilova fotka
@durim to máš akú skúsenosť ? Robīš v elektro obore? Z mojej x ročnej skusenosti viem že neni problem zohnat 1x rj45 ako aj 2xrj45
Odpovedať
Profilova fotka
Nie v IT. Ja som zháňal konkrétne cat6 tienené. Jednoduchých cat5e netienených sú určite mraky.
Odpovedať
@ricardo123 Na to, ze v buducnosti vsade postaci switch sa uplne nespoliehaj. IPTV (napr. Magio) funguju zvacsa na separatnej sieti, takze musis mat priamy kabel pre magio box a druhy kabel pre bezny internet. Urcite teda vsade 2x cat kabel. Ak sa bavime o cene, rozdiel je len a len cena kablu, kedze tie dva kable skoncia rovnako v jednej drazke a jednej krabici ako jeden kabel. Do miestnosti kde je predpoklad vela zariadeni potiahni rovno 4x, priklad v obyvacke - smart tv, nejaky iptv box, br prehravac s online funkcionalitou, nejaka herna konzola a uz mas 4 zasuvky obsadene. A kabel je kabel, na wifi sa nespoliehaj, hlavne ak planujes len zakladny router od operatora zavreny niekde v kumbale..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?