Inteligentná elektroinštalácia - kedy ju robiť?

Zdravim Vas. Ako ste zacali pri inteligentnej elektroinstalacii? Nechali ste si ju robit na zaciatku, ci pred koncom stavby? Co kable? Robili ste cenove ponuky? Nie je tu vela o tom, rad by som sa dozvedel viac. Pozdravujem.
Odpovedať
@smolkosk podla mna do rodinneho domu uplne zbytocna a draha zalezitost.
Odpovedať
IE je dobre robit pred omietkami, je dolezite vediet co od toho ocakavas,ci to vobec dokazes vyuzit... inels ma napriklad zaujimave obrazkove riesenie ktore pochopi aj vacsina nezainteresovanych,pozri dom.stranku ;-)
Odpovedať
Rovnako, ako beznu instalaciu, systemov je strasne vela, prakticky funguju na rovnakom principe.
Odpovedať
Robiť v tom čase ako normálnu inštaláciu, čiže pred omietkami. Pri správnom naprojektovaní a umiestnení káblov je potom systém plne flexibilný a hoci kedy sa dá zmeniť len obyčajným preprogramovaním či doplnení o jednu dve jednotky. Prvá investícia je väčšia ale dá sa potom dopĺňať o ďalšie a ďalšie funkcie, naozaj len treba dobre poťiahnuť káble, a ak by sa niečo zabudlo dá sa aj bezdrátovo ale to výchádza drachšie a nie je to tak spoľahlivé ako drátovo (drátovo na 99% a bezdrátovo na 90%). Ja mám skúsenosti z Inels. Kábel je veľmi lacný a radšej si ho tam daj ako by si potom banoval. Používa sa J-Y(St)Y 2x2x0,8 cena je cca 0,42 € za jeden m, a potrebuješ ho asi 150m až 200m. A také že je to zbytočné a že sa zaobídeš aj bez toho je síce pravda, ale potom sa zaobídeš aj bez dotykového mobilu z WIFI, GPS a foťákom, bez auta z vyhrievanými sedačkami a klimatizáciou, televízorom na dialkové ovládanie, čo chcem povedať je že sa zvyšuje tvoj komfort a aj dosť výrazne cena domu a nie je pri správnom naprojektovaní ani zanedbatelná čiastka z šetrenia energií ( ako sledovanie zapnutého svietenia, TV, kúrenia bez prítomností osôb, a zapojením tretích strán) Tie možnosti sú tak povediac neobmedzené!! A cenová ponuka je rozličná naozaj podľa toho čp chceš aby top robilo, ale nie je problém teraz lacnejšie a neskôr doplniť a ďalšie funkcie.
Odpovedať
neviem otvorit novu diskusiu, ale hodi sa to aj sem... co ste si z inteligencie dali a neviete si to vynachvalit a naopak, co vas sklamalo a uz by ste si to nedali... dakujem za skusenosti ;-)
Odpovedať
ten kabel J-Y(St)Y 2x2x0,8 je univerzal na vsetky typy inteligentnych instalacii? Chcem tiez elektriku viest v novom dome ako pripravu na IE. Predpokladam spravne, ze na to staci spravit hviezdicu z rozvodne do kazdej zasuvky a svetla? Treba tak kazdy silovy kabel CYKY J 3x2,5 a 1,5 a k nemu prilepit tento tenky, ci inak? Ciel je priprava na hociaku IE. Vdaka.
Odpovedať
@buggy Univerzalnu kabelaz pre kazdy system neurobis, niektore systemy funguju dokonca aj na povodnej kabelazi. Napriklad Niko Home Control je zbernicovy system, kde mas zbernicou (napr.spominany JYSTY) prepojene vsetky aktory (vypinace, senzory...) a tahat to do hviezdy je plytvanie. CYKY potom uz len tahas z rozvadzaca ku kazdemu ovladanemu okruhu (svietidla, rolety, spinane zasuvky...). Ak si das pri klasickej instalacii na jeden okruh viac miestnosti, tak uz z toho idealnu IE neurobis.
Odpovedať
@cejuska IE mi ovlada vsetko a som spokojna nemenila by som ju za nic.
Odpovedať
@voodoo OK, cize aj pri zbernicovej IE musim tahat do hviezdy silove kable. Plytvanie by bolo len s tym tenkym kablom, spravne?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som dosiel k tomu, ze aj ked som ju aj chcel, tak ju nepotrebujem, lebo som zistil, ze mi nic nechyba :) . Ale keby som to mal riesit, tak skor system co komunikuje uz po existujucom 230V rozvode ako npr. http://www.digitalstrom.org/
Odpovedať
@buggy Ano, silove tahas do hviezdy. Ale rataj s tym, ze mozes ovladat vzdy len cely okruh. Takze, kym pri standardnej instalacii mozes dat na jeden okruh svietidla (resp. zasuvky) vo viacerych miestnostiach, pri IE musis tahat okruh ku kazdemu svietidlu (zasuvke), ktore chces ovladat samostatne. Teda potrebujes viac kabla, viac isticov, vacsi rozvadzac...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@voodoo Dakujem Ti. A co ten signalny kabel? Kde ho tahat?
Odpovedať
@buggy Napriklad u Nika je volna topologia zbernice. Takze ak si ju potahas do hviezdy, tak fungovat bude (akurat spotrebujes viac kabla).
Odpovedať
@voodoo mozem usetrit na tom, ze spinace nemusim tahat silovy, ale len ten signalovy? Silovy len do zasuvky a svetla. Tak je? Este ak mozem, tak silove znaci 3Jx1,5 a 2,5 alebo treba/radsej 5Jx ? Dakujem Ti. PS: doplnim, ze moj interes je uz dlhsie zamerany na Loxone riesenie, ale nedrzim sa toho rigidne
Odpovedať
@buggy U Nika ti staci len ten signalovy. Loxone moc nepoznam, to si radsej prever. K zasuvkam a svetlam ti staci trojzilovy. K vypinacom potrebujes silovy len pri klasickej instalacii a niektorych typoch nezbernicovych IE. Je ich vela typov (takmer kazdy vyrobca elektroprvkov ma nejaky - ABB, Legrand, Niko, Moeller, Elko EP,... plus plno dalsich) a nemam prehlad o vacsine z nich.
Odpovedať
@voodoo OK, dakujem Ti.
Odpovedať
@buggy skus zobrat do uvahy aj topologiu pouzitej kabelaze. Pri zbernici sice usetris na kabelazi, ale hviezdicove zapojenie je ovela "cistejsie" z hladiska dizajnu a pri pouziti ethernetovych kablov (Cat 5,5e, 6, hocico ine) budes ovela lepsie pripraveny na buduce systemy, ktore budu s vysokou pravdepodobnostou komunikovat prevazne ethernetovym protokolom podobne ako je to bezne pri dnesnych pocitacovych sietach. Na kabloch sa ozaj neoplati setrit, ak to urobis poriadne teraz pocas vystavby, bude to vzdy lacnejsie ako to potom prerabat.
Odpovedať
@benco aj preto chcem hviezdicu aj ked viem, ze prace a kablov je tam viac. Len mi treba upresnit si, ake kable kam tahat. Niekto pisal, ze 5 zilove, inde, ze stacia 3 zilove na to iste, potom zas ze treba speci signalove. A tak.
Odpovedať
@buggy tak ako som pisal, pouzi vsade kable ktore sa pouzivaju na strukturovanu kabelaz, pre Loxone staci teoreticky Cat5, ale pre flexibilitu v buducnosti by som isiel minimalne do tieneneho Cat6 kabla, ktory mozes pouzit aj na 10Gbps Ethernet a vies po nom poslat aj napajanie, keby bolo treba. Vsetky tieto kable maju 4 pary vodicov, takze aj ked ich teraz vsetky nevyuzijes, v buducnosti sa ti mozu zist.
Odpovedať
@benco prepac este, to vsade myslis do kazdeho vypinaca, ci aj ku kazdej zasuvke/svetlu?
Odpovedať
@buggy nie, rozvodov na 220V (zasuvky, svetla ktore budu na 220V) sa to samozrejme netyka, tam sa pouzije normalny silovy kabel. hovorim o datovej kabelazi a ostatnych nizkonapatovych rozvodoch v ramci inteligentnej elektroinstalacie. k vypinacu ti bezne stacia 2 vodice, nevies ale ake vypinace sa budu robit o 10 rokov, co vsetko budu vediet robit a hlavne kolko vodicov budes potrebovat k ich pripojeniu. datovy kabel ku chladnicke a do garaze dufam planujes :)
Odpovedať
@benco a co tak datovy kabel k mikrovlnke, trube, pracke a susicke na tie si nezabudol? ;-)
Odpovedať
@cubicomp pochopitelne ze na ne myslim:)
Odpovedať
Profilova fotka
Spravne to chapem. Ze svetla a zasuvky ktore chcem ovladat nataham na 230V do skrine a tam nejakum signalom ovladam ich zopinanie a vzpinace si potaham len signalnym kablom? Neexistuje nejaky program kde by sa dala spravit realna simulacia?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
@wyrky do vypinaca ine iba signalny kabel, tj 12/24v ... v pripade loxone je to tusim 24V a jancastejsie tam davaju UTP kabel, kde pouzijes na spinanie svetla jeden par (ostatne mozes pouzit napr na snimac teploty, dlsie na zaluzie a pod), takze od zasuvky do rozvodne UTP , a z rozvodne k svetlu kabel na 230V ...
Odpovedať
@wyrky loxone config dokaze simulaciu otazka znie, co je to realna simulacia
Odpovedať
Dobrý deň, ja by som povedal, že na inteligentnú inštaláciu už omietky kľudne môžere mať. Keď sa pozriete na inteligentný dom cez Z-Wave tak tam sa žiadne káble neťahajú. Ide o mesh technológiu, takže keď chcete ovládať napríklad svetlo v izbe, jednoducho pod vypínač nainštalujete malinký modul. Tento modul bude komunikovať s domácim centrom aj s ďalšími modulmi. Napríklad to, že vstúpite do domu Vám môže rozsvietiť svetlo, spustiť kúrenie, zapnúť TV... Inteligentná inštalácia sa už posunula o kus ďalej od tej klasickej káblovej. Vďaka tomu je aj cena za Z-Wave inteligenciu výrazne nižšia. A najmä sa netreba rozhodovať pre jedného výrobcu celého systému, keďže je možné si vybrať to najlepšie od každého výrobcu a skombinovať to do jedného dokonalého celku.
Odpovedať
Profilova fotka
@milos797 60€ za obycajny vypinac je vyrazne nizsia cena ? To uz radsej HomeMatic .
Odpovedať
@majkoj a kolko taka vec stoji s kablovou instalaciou? alebo vlastne v komplexe neviete ktorá je lepsia bezdrôtova alebo kablova? momentalne mam prehlad iba v bezdrotovej, (kedze uz byvam a nechcem burat nic) a velmi sa mi paci tak som sa na kablovu ani nepozerala..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?