Inteligentná elektroinštalácia

Riesil niekto inteligentnu elekroinstalaciu Niko Home control alebo Loxone alebo Schneider Electic alebo Domintell? Silno nad tym uvazujem. Aspon co som videl na Conecu Niko Home control, tak som dostal chrobaka do hlavy. Budem mat motoricke vonkajsie zaluzie (zatial planovane zbernicove ovladanie od Somfy), elektricke vykurovanie - s regulaciou v kazdej izbe. Toto vsetko a omnoho viac sa da riesit cez Niko a ovladanie aj z jedneho miesta alebo Android. Vypnutie "celeho" domu, simulacie pritomnosti, meranie spotreby, atd.. Da sa povedat, ze desiatky rokov sa to stale riesi rovnako, a v dnesnej dobe resp. v blizkej buducnosti by to uz asi chcelo zmenu ;).
Odpovedať
1
2
31
Profilova fotka
@mr79 tiez ma to zaujimalo, dokonca som presiel aj zopar knih o inteligentnych domoch od oreilly http://shop.oreilly.com/product/97819... http://shop.oreilly.com/product/97805... ale ziskal som pocit, ze ich prakticke aplikacie neprinasaju prilis uzitku. Co vsetko by si chcel aby to vedelo robit?
Odpovedať
@ceresnam suhlas. Je to pekne, ale drahe. Drahe myslene pomer cena/uzitkova hodnota.
Odpovedať
Niko home control vyzera pekne, aj sa to cenovo priblizilo beznym ludom, ale na zbernicove systemy stylu EIB/KNX to nema. Tie su ale niekde inde cenovo ... U niko home control mi vadi radiova komunikacia medzi prvkami, bal by som sa rusenia a zblbnutia systemu. Zbernica je zbernica ... a dalsia vec, systemy s centralnou riadiacou jedotkou su nachylnejsie na zblbnutie celeho systemu. Seriozne systemy su decentralizovane, jeden prvok zblbne ale ostatne funguju normalne. Ale holt, je to drahe jak fras...
Odpovedať
Profilova fotka
Mna zaujalo riesenie od Beloon. Mal som moznost vyskusat ovladanie domu cez mobil/tablet a bolo to vyborne. A hlavne oproti inym "znackovym" systemom by to malo byt cenovo zaujimavejsie.
Odpovedať
@kriloter: NIko home control je praveze zbernicovy system, vsetko prepojene dvojlinkom - radiova komunikacia tam vobec nie je - ku vsetkemu je kabel. Skor ten starsi system on Niko bol mozno radiovy, ale to som neskumal. Niko home control je modularny system pomocou zbernice a dvojlinku. @ceresnam: ja to chcem hlavne na ovladanie zaluzii (z izby konkretnu, pomocou veterneho a slenecneho senzoru vsetky a taktiez z jedneho miesta pri odchode z domu vsetky), ovladanie topenia pomocou folii a kablov v kupelni) - opat pre kazdu izbu zvlast, ale aj z jedneho miesta, kedze tam bude 10 zon. Vediet vypnut cely dom pri odchode, alebo nastavit simulaciu pritomnosti. Na chodbe mat pohubove cidlo na rozsietenie "nudzoveho" osvetlenia pod nohy. Mat moznost sledovat spotrebu energie (vie to merat vodu, plyn, elektrinu) a vsetko mat v nejakom jednotnom designe najlepsie na jednom mieste, (asi pri dverach do izby). Lebo Somfy ma svoje obladavace (vies ich vymenit za ABB), fenix ma svoje regulatory, atd.. a ked to das vedla seba tak je to taky mis - mas. Inak zbernicove ovladanie somfy pre 6 zaluzii s cidlom na vietor a slnko a centralnym ovladanim je cena asi 700 Eur. Ovladanie topenia priamo od fenixu by bolo tiez aspon za 1000. Uvidime - zajtra mam stretnutie ohladom elektriny s projektantom a elektroinstalaterom (syn & otec ;), tak som zvedavy s cim pridu - mozno to nebude inteligentny dom, ale vyriesia zaluzie a topenie, ze to bude v jenakom jednotnom designe a za podstatne nizsie prachy.
Odpovedať
@mr79 su to asi dva mesiace co mi to jeden clovek co sa tym zivi asi dve hodiny predstavoval, je pravda, ze neviem ci to bol konkretne home control, proste najnovsia vec od nika. Ako jedna z vyhod bola radiova komunikacia, netreba kable tahat. Je to lacnejsia alternativa k nikobus, co je zbernicovy system. Ale mozbyt, ze o inom hovorime :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Ja odporucam LOXONE od rakusakov: http://www.pasivnydom.net/loxone/ 1. ovladanie z Androidov 2. ovladanie z iPhone, iPodu a iPadu 3. ovladanie cez PC a web 4. cloudovske zalohovanie 5. sam si to naprogramujes cez ich FREE soft ako chces, ako ta len napadne, sam si vytvoris menu v aplikaciach 6. stacia ti obycajne zvoncekove tlacidlove vypinace (nepotrebujes nic specialne nic drahe) 7. nemusis k tomu kupovat original ich prislusenstvo ktore je aj tak lacnejsie ako ine 8. ak mas napady pripojis k tomu aj to co nemaju pisane ze sa da pripojit 9. design aplikacie a celkovy design je na urovni, ziadne male deti s pastelkami 10. CENA pripojis k tomu: Žaluzie & Rolety & Markýty Světla - LED aj RGB Hudba Topení Sauna Centrální funkce Ovládání na dálku ja este doplnim: Pripojenie rekuperacie a jej ovladanie cez LOXONE! Teplomery Vlhkomery CO2 mery Rychlost vetra Snimace svetla Zavlazovanie v zahrade Casove spinanie zasuviek napr. Snimace pohybu atd.. atd..
Odpovedať
Profilova fotka
@montazsadrokartonu Ty si tu pichol nie BELOON ale LOXONE ;-) Loxone Miniserver pouze za 498,- EUR s DPH
Odpovedať
opatrne s tymi centralizovanymi systemami
Odpovedať
ja tiež odporúčam loxone, testujem ho doma pol roka a zatiaľ 100% spokojnosť
Odpovedať
@mio23 @johal : ok ... ja som tiez na neho uz pozeral, len som chcel vediet ci ma niekto s nejakym z vymenovanych systemov uz nejake skusenosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mr79 mam to na stole, ale nemal som cas to este ani zapojit ;-) Cez to chcem hlavne urobit dohrievanie izieb, kazda extra a kazda na spolocnu teplotu v serveri... na stenach ziadne regulatory displaye a podobne dristy.. raz nastavim na 21 C a jeto.. mozno ked sa zasvieti svetlo v kupelni tak od urciteho casu sa to bude brat ako kupanie a teplota sa automaticky zvysi na nejakych 24-26C a potom ked zhasnes svetlo teplota klesne na 21..
Odpovedať
@mio23 : tak zase 21 vsade nie je podla mna ideal. Ja mam rad v spalni len 18. A skor by so to bral tak, ze ked nie si doma, znizi sa teplota hoci len na 19, resp. nebude dokurovat, a hodinu pred "zauzivanym" prichodom zvysi. Budem si to musiet prestudovat.
Odpovedať
@mio23 a skusal si programovaci interface,? Cez ake rozhranie to loxonu nahras do hlavy? Mam poodkladane linky ked si nahral foto do albumu, ale nejako do hlbky som sa v tom nehrabal. Odoberam do citacky loxone RSS kanal, sem-tam nieco nove pride, takze vyvoj asi nezaspali,, Sledujes to?
Odpovedať
@mr79 s tym dokurovanim ako pises to takto nefunguje, mam to vyskusane, v konecnom sucte na tom prerobis. Bavim sa o murovanom dome s tonami akumulacneho materialu, u lahkych konstrukcii neviem. NED a PD ani nevychladne kym prides z roboty, takze koli tomu by som to inteligentnou instalaciou neriesil, je to ako polovacka na zajace s tankom.. toto dokazu aj bezne termostaty.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 ty si das ako ty chces.. to bol priklad.. ale je najlepsie mat vsade rovnako... lebo chodit z 26 do 18 a z 18 do 21 je neprirodzene podla mna.. ale pocas okupania je jasne ze je lepsie vyst do 26 ako do 18 ;) Proste s loxone si urobis ako len chces.. aj casovace..
Odpovedať
nahrava sa to cez sieť, sa sa povoliť aj cez net, co som občas využil ked som dolaďoval soft v práci :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor maju ktomu vysvetlivky na webe aj an youtube videa: http://www.loxone.com/Pages/cz/servic...
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.loxone.com/Pages/cz/servic...
Odpovedať
@mio23 Ano, nejake videa som pozeral, ja len ci si to v praxi skusal, zapojenie, adresovanie, aktivacia aktorov, ozivenie firmware, ci to nebude na trhanie vlasov, lebo aj zasuvanie tyci do jadroveho reaktoru na videu vyzera jednoducho - ze staci k tomu mat bielu prilbu a stlacat gombiky :-)
Odpovedať
@kanvor: to bol len priklad. Nemam montovany dom, je tam plno akumulacie. Mne hlavne ide o to, aby to bolo nejak elegantne spravene, v jednotnom desinge, ovldanie zaluzii a teploty z izby ako aj centralne. Je to 6 zaluzii a 10 zon na vykurovanie - takze mozno loxone miniserver, s 2-3 rozsireniami by to spravilo. Este som to nestudoval.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
a čo poviete na inels.sk? ak sa nemýlim, je to česká firma. bol som na ich školení asi dva tri roky dozadu a odvtedy sa ich podpora jednoznačne zlepšila (ovládanie cez android atď). a vyzerá to lacnejšie než loxone.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ja by som si ten Niko home control vybral iba z dizajnového hladiska. Lubi sa mi graficke zobrazovanie na displeji a rozne funkcie ( grafy spotreby za dané obdobie, moznost pripojenia na fotovoltaliku, vodu, plyn )
Odpovedať
@miroslav_makara s inels mam zle skúsenosti, tiez som bol na skoleni cca. 2 roky aj som robil jednu inštaláciu a uz nikdy viac vela slubov a ziadne skutky neviem ako to maju dotiahnute teraz ale celkove ich ovladanie cez web bolo na ubohej urovni. a cenovo to tiez nieje vyhodnejsie ako loxone.
Odpovedať
tento piatok som bol priamo vo firme Niko sa popýtať, pozrieť si ukážku a musím povedať, že je to špičkové 8-) chceéééééééééééém to !!!!! 8-)
Odpovedať

Odpovedať
@mio23 Sevus, chcel by som sa spytat, cez loxone riadis rekuperaciu paul? Ako sa da ovladat? Je to analogovym vystupom? Mozes mi poslat ako to vyzera v loxplane? Dik. Palo
Odpovedať
ja som proti tomuto tiež celkom skeptický. Navyše som natrafil raz na prípad ovládaný cez smartfón. Problém vidím v tom, že ak po čase príde niečo modernejšie tak bude problém s kompatibilitou cez daný mobil. Na druhej strane pokiaľ to ma samotný ovládač môže to byť dobre ale či sa to za tú cenu oplatí?
Odpovedať
1
2
31
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?