Hruba stavba - svetla - vypinace

Ahojte, aký máte nazor na to ak by som sa netrapil vypínačmi? Teda napr. chodbu kde by som potreboval ovladať svetlo 3 vypínačmi (vchodove dvere, z obývačky, pri izbach) by som proste vyriešil dialkovým ovladačom za 15e a modulom v strope, aby sa nemuselo komplikovane ťahať a prepajať kable ? Riešili ste niekto elektrinu bez vypínačov? Mam momentalne dialkový system v bytovke a mam ho 6 rokov, nebol s nim jeden problem, akurat modul odišiel v zaručnej dobe, inač bezproblemovy chod.
Odpovedať
@truly naco potrebujes nas nazor, ked ako pises, si s tym co si si vymyslel uz 6 rokov spokojny? Ja mam dve svetla ovladane cez tri dvoj-vypinace - to som poriesil cez relatka.
Odpovedať
tak ako rozdiel je si to spraviť v byte, kde je vsetko už potahane, a niekde kde ak to nepotahas, tak už potom neporiešiš, zaujma ma čisto nazor, a možno aj dlhodobejšie skusenosti a vo väčšej miere
Odpovedať
@truly A diaľkový ovládač bude mať každý člen domácnosti na krku? Alebo bude zavesený v kuchyni a kto bude chcieť zapnúť svetlo, pôjde najprv pre DO a potom si zapne svetlo? Či ako chceš nahradiť 3 vypínače na stene jedným diaľkovým ovládačom? Možno som to len zle pochopil.
Odpovedať
Netreba nič ničím nahradzovať. Pred svetlo ide modul na ovládaní signalom z vypinača. Vieš mať dialkove ale aj vypinač na stene ktorý sice vyzeraá ako vypínač ale je to dialkove ovladanie. Ako si ho sparuješ tak budeš mať. Cize na stenu 3 ovladače klasicke - naparovane na jeden predomodul na svetlo,
Odpovedať
@truly moj nazor je, ze je to divne natahat komplet elektrinu okrem jedneho svetla... to sa snazis usetrit, ci co ta k tomu vedie? Pokial ti to je komplikovane, ries to relatkom a k vypinacom potiahni paralelne len dvojzilu.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly Tak ja poznám dom kde si dali na chodbu pohybový senzor na svetla keď niekto vojde do chodby tak sa svetlo rozsvieti a keď tam chvíľu nikto nieje tak sa zahasí, majú aj obyčajné vypínače ale tie nepoužívajú takto im to príde praktickejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja som asi zo "starej skoly" rad vstanem ked si mam zaznut/vypnut svetlo v izbe.. staci ze mam dialkove k TV... clovek len klika a klika :-D kde boli casy ked som chcel prepnut program v TV musel som sa k nemu presunut...
Odpovedať
@truly Aj tak tomu nerozumiem . Čiže v každom vypínači bude vysielač, ktorý pri stlačení vypínača vyšle signál do prijímača. A existuje prijímač, ktorý sa dá ovládať 3 prijímačmi za vypínačom? Ako bude ten vysielač reagovať na zapnutie jedného vypínača a potom zapnutie druhého vypínača? Budeš vedieť ovládač ten prijímač z rôznych miest? Teda konkrétne - prídeš k prvému vypínaču. Prepneš ho do polohy 1. Svetlo sa zapne. Prejdeš k druhému vypínaču, ten je v polohe 0. Prepneš ho do polohy 1 - čo urobí svetlo? Vypne sa? A keď ten istý prepneš znovu do polohy 0, zapne sa svetlo? Alebo daj link na to DO, ktoré tam chceš inštalovať, aby som to pochopil. A aj tak musíš naťahať káble do všetkých vypínačov na stene. Ten jeden kábel k svetlu už nie je taká práca a náklady navyše. Ale ak primárnym cieľom bolo mať svetlo na DO, tak v poriadku.
Odpovedať
@chrobak7 musim to este vyskusať, zatial som to mal len na jednom DO. Ako nepýtaš sa zle, lebo teraz sam neviem či to dokaže zreagovať na 3 frekvencie pamate a či sa naladením na inu frekvenciu DO nezmaže ta predošla, ale pokial mi je dobre známe tak nie, pretože každý príjmač - svetlo vyžaruje len jednu frekvenciu kodu. CIze ju sparuješ aj na 20 ovladačov. Tým pádom vieš dat jedno svetlo do chodby a svetlo zapnut aj vypnut z obývačky, z chodbičky aj chodby. Nejde tu o setrenie, ale možno o zjednodušenie elektriky ako takej a menej roboty s frezovaním, krabičkami a všetkym. DO ovladač / imitacia vypínača sa da umiestniť na hocičo a hocikde. Ak ma omrzi tak ho dam na inu stranu dveri, dalej, vedla atd.... Je to system od KAPPA. Ako vravim doma som to mal tak že jeden klasika na stene čo vyzeral ako vypinač ale nebol zakablovaný a druhy som mal na DO na stole. V podstate ide prud priamo do škatulky / prijmača a za nim už je len kabelaž rovno k svetlu. Len hadam sa raz nestane že to chytí požiar :D
Odpovedať
Ako nehnevaj sa, ale príde mi to ako riadna blbosť ... Asi by som to pochopil, keby že prerábaš nejaký obývaný dom, že nechceš sekať atď ale toto ? Kábel, krabica, svorkovnica a aj samotný strojček ak nemáš nejakú bomba dizajnovú radu (čo si nemyslím, keďže ti nevadí viac druhov vypínačov v dome) stojí pár EUR, vo finále je to určite lacnejšie ako toto "wifi" riešenie a hlavne bez komplikácií ... A keď to máš ako hrubú stavbu, čo konkrétne je problém pri drážkovaní ? Aj tak budeš káble ťahať stropom, takže urobiť jednu drážku a s vykružovačom diery na krabice ? To je pár minútová záležitosť ... Ja som napchal káble, kde sa dalo ... Pri hrubej stavbe ani to je totiž "easy" a lepšie ich tam mať, ako nemať :)
Odpovedať
@truly Diaľkové ovládače majú ešte jeden nedostatok. Batérie. Väčšina z nich je na batérie, ktoré sa skôr či neskôr (zvyčajne skôr) vybijú a treba ich meniť. V jedne téme (tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... ) som písal o ovládaní obehového čerpadla vypínačom na svetlo v kúpeľni, pod ktorým bol diaľ. ovládač na spínacie relé čerpadla. Riešenie pekné, aj funguje, ale ... Behom 2 týždňov sa mi vybila batéria (CR2025 - taká malá disková). Druhá tak isto. No nebudem 2x do mesiaca meniť baterku pod vypínačom. Napadlo mi ešte riešiť to tak, že miesto baterky bude pod vypínačom malý trafák, ktorý bude ten vysielač napájať. Ešte som to nezrealizoval, ale už mám všetky komponenty. Takže ďalšia otázka - ako budeš napájať tie 3 vysielače pod vypínačmi? Bude to na baterku?
Odpovedať
@chrobak7 ano aj teraz je to tak. Za 6 rokov som nemenil bateriu a to sa bavime o svetle v obyvacke, cize najvytazenejsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@truly to je pravda tiez mam 6 rokov svetlo na dialkove a baterka ziadny problem ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?