Fotovoltaika - TČ

ako sa dá vyrátať, koľko fotovoltaických panelov potrebujem pre chod TČ ktoré má príkon 1,3 KW Pozeral som tie panely ale všade vidím údaje len v MWh na rok alebo nejký údaj Wp napríklad 250 Wp má jeden panel ale neviem čo je to za údaj Ďakujem ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@armi24 a to TC chces na co, vykurovanie, alebo ohrev vody ? Pretoze v prvom pripade ti je FV naprd, lebo TC pojde hlavne v zime a v noci, kedy FV nedodavaju energiu, v druhom je TC zbytocne, pretoze mozes ohrievat vodu priamo.
Odpovedať
@armi24 Wp je výkon pri konkrétnych (normových podmienkach). Pri návrhu sa zohľadňuje veľa faktorov, existujú na to programy a pri návrhu na kúrenie je potrebné uvažovať s akumuláciou vyrobenej energie (keď svieti slnko a nekúriš) a tiež rezervou pre prípad keď slnko nesvieti alebo pre zimné obdobie kedy je výkon fotovoltaiky zlomkový. Je tiež rozdiel či to navrhuješ s pripojením do siete alebo ako ostrovný systém. Taká kombinácia síce vyzerá zaujímavo a logicky ale asi to nebude lacné.
Odpovedať
@slavoslav a prečo sa pripojiť do siete? budeš dávať energiu distribúcii zdarma?
Odpovedať
@armi24 Noze sa podelte s nami ako, kto a preco Vam poradil TC a prave s prikonom 1,3 kW? Neberte to v zlom ale ked chcete TC napajat FVT panelmi tak zrejme v tom nemate jasno a lahko ste sa mohli stat obetou nejakeho obchodnika. Tu Vam ludia povedia svoj nazor a skusenosti. A kedze nejde o par sto € tak pri investicii do TC je toto najmenej co mozte urobit aby ste potom nelutovali.
Odpovedať
je to TC voda-voda zo studni prikon 1,3kw vykon 6kw takto to bolo vyratane pre dom ktory bude cca pasiv + solarna vypomoc pri ohreve , kurenie podlahove , pasivne chladenie + ohrev tuv pripadne bazen. Ta fotovoltaika to napadlo len mna a to len z dovodu ze ked nieje elektrika tak mi je nanic tc kedze bez elektriny to nefunguje :D - v pripade ked je dodavka el. v poriadku tak tu fotovoltaiku by som samozrejme presmeroval tam kde to prave potrebujem. Je to len taky napad, ale je pravda ze ma nenapadlo ze v noci by to bol asi problem ked slnko nesvieti :D Vyzeralo to ako keby som chcel vymysliet perpetum mobile :D respektíve kurenie cisto na zdroj slnka+voda zo studne :) ale je to asi nerealne
Odpovedať
a prave preto som sa tu pytal , ze nemam jasno ci je to vôbec realne napajat TC fotovoltaikou :)
Odpovedať
@armi24 reálne to bude fungovať, no v zime sa pri tom nezohreješ ,ale ak máš dobrú studňu tak TČ ti vykúri lacno, pri výpadku el. môžeš mať záložný zdroj malú elektrocentrálu
Odpovedať
@duzu prečo zdarma ? neber dotáciu a za prebytky ti zaplatia.
Odpovedať
@slavoslav nezaplatia. jedine že susedovi bude predávať. :-D
Odpovedať
@stastnyjim ale zaplatia, len treba vedieť ako na to. A tiež by som nepočítal že na tom zbohatne. Sú to len stovky eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav nezaplatia, lebo momentalne ta ani len nepripoja :)
Odpovedať
@majkoj nie všade
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@slavoslav poznas niekoho koho za posledny rok pripojili ?
Odpovedať
predavat to do siete to neriesim... skor mi ide o to mat nejaku zalohu ... či už na TČ alebo na Intel.elektroištalaciu (nejake okruhy zabezpecenia tym napajat a tak... )
Odpovedať
Profilova fotka
@armi24 FV ako zaloha ? Co ti pomoze zaloha ktora funguje len v lete a len cez den ? Nejak nerozumiem o co ti ide :)
Odpovedať
nieviem no :) snazim sa najst zmysel FV ale akosi nenachadzam
Odpovedať
@majkoj ano, pár ich poznám ale sú u VSD
Odpovedať
@slavoslav tak som pozrel aký je postup, tam je okolo toho milión papierov, byrokracie, bez nároku na doplatok, ÚRSO, distribučná spoločnosti ti určí čo a ako, to mi za peniaze ani čas nestojí, jedine ak by som žil 200 rokov ako korytnačka. :-D A tam vlastne predávaš elektrinu za cenu elektriny na straty nie? Voľakedy to bolo dobré keď boli aj doplatky. Napríklad: 2000 kWh si si cucol zo siete za 0,12 €, čiže za 240 EUR celkom, 2000 kWh si si vyrobil aj spotreboval a dostal si za to doplatok 400 EUR. Čiže za spotrebu 4000 kWh si nezaplatil dodávateľovi 480 EUR ročne ale dostal si 160 EUR. Čiže ročný výnos 640 EUR. a výšku doplatku si mal garantovanú 15 rokov. Neviem aké boli vtedy ceny FVE, koľko by to vyšlo na kompletku, ale toto by sa ti vrátilo. Ale čo dnes?
Odpovedať
@stastnyjim myšlienka bola ,mať veľa malých lokálnych zdrojov aby slúžili na vykrytie strát v rozvodoch NN distribúcie,no zatiaľ sa nerealizuje, hoci to nie je zlý nápad,len doriešiť reguláciu.
Odpovedať
@stastnyjim vtedy mohli byť ceny FV aj dvojnásobné. FV treba navrhovať tak aby si v podstate nenakupoval elektrinu, len škoda že u nás nefunguje netmetering, to by už malo zmysel s FV kúriť v zime. K tým papierovačkám: žijeme v socialistickom štáte, neviem prečo byrokraciu vnímame ako niečo strašné, veď je to jeho podstata, vždy tu bola a vždy tu bude, už by sme si mohli zvyknúť, keďže sa nám systém zmeniť nedarí.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav takto nikdy fungovat asi nebude, kto a kam by tu energiu z leta ukladal ? Pri par ludoch mozno, ale ako system, tazko.
Odpovedať
@slavoslav lenže zatiaľ ťa nepripoja, tak je FV k ničomu, ešte si ozaj v soc. štáte?
Odpovedať
@majkoj ak by bol vodný výkon dostatočný dal by sa regulovať s FV,asi len ten môže ihned dodávať energiu
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu cize postavis vodnu elektraren za miliardu, aby si ju mohol vypinat, ked elektrinu vyraba niekto iny ? Super obchodny zamer :)
Odpovedať
@majkoj využívať tie ktoré už sú a pár vodných už má viac ako 100r . tak sa zaplatia, vodná aj tak nejde nonstop na plný výkon, ide len cez špičky.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu cize staras sa o vodnu elektraren, investujes do nej a ked sused Jozo povie, aha svieti slnko teraz chcem zarabat ja, povies jasne jozko, poslem techniku a ludi na dovolenku, daj vediet ked prestane svietit :)
Odpovedať
@majkoj povie distribútor, vlastníš sám vodnú i FV vtedy to ide?alebo sa neoplatí ani jedna na obnoviteľnú energiu?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ide o to, ze ludia maju naivnu predstavu, ze im niekto bude ZADARMO skladovat energiu. V Nemecku investuju konzerny miliardy do rieseni ako tu energiu uskladnit, npr do stlaceneho vzduchu.
Odpovedať
@majkoj jediná nevýhoda najefektívnejšej elektrickej energie, skladovať už vyrobenú zatiaľ nejde,takú "škatuľu" zatiaľ neobjavili
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu to je ako super auto bez kolies :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?