Fotovoltaika skusenosti

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den poprosim o slusenosti s fotovoltaikov. Kolko vas to stalo a kolko vam to rocne dokaze usetrit €. Moj dom ma spotrebu cca 10gwh rocne
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Zatvaram diskusiu kym sa to tu precisti. Vase politicke nazory si mozte zdielat aj v sukromnom chate. Prajem pekny vikend.

Odpoveď na príspevok od megalord:

Zatvaram diskusiu kym sa to tu precisti. Vase pol…
Ďakujeme za odomknutie
Riešim tento problém na inych miestnostiach. Mám menič goodwe gw10k-et a dnes som si všimol že v nastaveniach solar go nemám možnosť funkcie -detekcie AFCI. Ešte pr ed nejakým časom to tam bolo v pokročilých nastaveniach.(Foto) Viete poradiť prečo?
Elektrárne ponúkajú zas nejaky novy produkt Infimeo. Počuli ste o tom?

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Elektrárne ponúkajú zas nejaky novy produkt Infi…
@joma3333 je to tu skor ako som hovoril. Spotove ceny a krvave oci ako sa bude zarabat zadarmo :D

Elektrárne ponúkajú zas nejaky novy produkt Infi…
@joma3333 ale prečítaj toto" https://dennikn.sk/blog/4705645/infim... musíš si zakúpiť len tieto batérie

Odpoveď na príspevok od duzu:

@joma3333 ale prečítaj toto" https://dennikn.sk/b…
@duzu predame ti baterie a popri tom ta este budeme dojit na poplatkoch... ...a riziko si tiez nesies ty.. to sa vyplati

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@duzu predame ti baterie a popri tom ta este bude…
@rapidek tam už poplatky neplatíš,môžeš zarábať ak ju sám nespotrebuješ nie je to virt. batéria ale fyzická len od nich za tú musíš zaplatiť , nemôžeš mať žiadnu inú, i lacnejšiu od niekoho iného, podporujú len tie 2 , mohli dať k nim i 15 ročnú záruku aby sa splatili

@rapidek tam už poplatky neplatíš,môžeš zarábať a…
@duzu aj si to poriadne cital? Zapajas sa aktivne do energetickeho trhu, cize pumpujes z baterie el do siete ked je el najdrahsia a tym padom platis aj sprostredkovatelovi vsimne, lebo on ma licenciu na predaj energie a ty mas len povolenie na vyrobu...

@duzu aj si to poriadne cital? Zapajas sa aktivne…
@rapidek ale z batérie až vtedy ak ju nevieš využiť, musí byť v súlade veľkosť FV a batérie k spotrebe a musí byť už nabitá, kontoluje sa i predpoklad kedy spotrebúvaš najviac, kontroluje sa i počasie, takže nemusíš vyrobiť najviac na obed, napr, dnes je u mňa veľká oblačnosť a spotrebujem isto viac ako by som mohol vyrobiť, v zime môžeš odoberať energiu na nabíjanie v noci ked je najlacnejšia, skúsiť to môže každý ak sa to nesplatí nemusí dávať do siete, kto by to kupoval aby si na tom tratil
@rapidek @duzu mozu byt na slovensku domacnosti "na spote"? A tusi niekto za kolko bude SSE/Infimeo predavat tie baterie?

@rapidek ale z batérie až vtedy ak ju nevieš využ…
@duzu zapamataj si, toto je promovane na spekulacie s el. energiou. nema to nic spolocne s tvojim setrenim. Nakoniec to moze skoncit po rokoch tak, ze bude vysoka cena el vo VT aj v NT. a bude aj vysoka cena za distribuciu. Lebo tymto sa bude rozhadzovat stabilita a predvidatelnost planovania vyroby.

@duzu zapamataj si, toto je promovane na spekulac…
, ja to len sledujem ako sa stále všetko všade mení, najhoršie podmienky má v súčasnosti ZSE so svojim cenníkom pre vir. bat. cena môže byť len taká aby sa to najlepšie predalo, ináč prejde kopa ľudí na najlacnejšiu , najväčší problém je že sa nedá skladovať ako plyn a používať len pre odporové spotrebiče, aby bol vo fáze prúd s napätím

, ja to len sledujem ako sa stále všetko všade me…
@duzu ... dodžubal si mi celý deň... Ja už išiel nakupovať komponenty pre FVE a teraz zas váham... 🤣
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@duzu ... dodžubal si mi celý deň... Ja už išiel …
@petersd váhanie je "nedílná součást" každej zmeny - z toho nemaj pokazený deň, ale vnímaj to ako proces.. A čo si si nakoniec vybral?
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od petersd:

@duzu ... dodžubal si mi celý deň... Ja už išiel …
@zacik este nie, ale ja ratam, ze do 1,5roka to tu bude. @petersd komponenty mozes nakupovat aj teraz, ty chces nezavislost a offgrid. Virtualna bateria pojde do prdele ak to takto pojde dalej. Vobec by som ju neozhladnoval v ziadnych vypoctoch, len by som urobil kazdy mesiac korekciu spatne - ze vdaka Bohu, nieco som usetril :D
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zacik:

@rapidek @duzu mozu byt na slovensku domacnosti "…
@zacik za aku cenu budú predávať tie batérie? no podľa mňa keď sa pozrieme ako "výhodne" energetici ponúkajú tie svoje marketingové klímy a FVE tak tipoval by som ceny za fyz. batérie niekde v týchto inštanciách ...
Pozdravujem a hlavne skúsených borcov do Fve. Moj problém spočíva v chybe ktoru mi vypisuje menič.Nizky izolačný odpor uzemnenia.(hlavne keď je zima a mokro) Viete ako zareagovala firma ktorá to montovala? Zmenili mi na diaľku sieťový bezpečnostny kod krajiny. Pred tým som mal east-slovensko teraz mam CZ-A1 To sa mi moc nepáči.ako to máte nastavené Vy. Treba pozrieť a pripojiť cez app solar go

Pozdravujem a hlavne skúsených borcov do Fve. Moj…
@joma3333 Clovece normalne je mi ta luto. Vysolis za to peniaze a stale sa trapis s roznymi problemami a zda sa, ze firma, ktora ti to montovala to riesi stylom pokus-omyl. Drzim palce, aby sa ti to (firme) podarilo co najskor odstranit k tvojej spokojnosti. P.S. Neuvazoval si o niekom inom, kto by sa na to prisiel pozriet (napr. ten co to montoval tomu susedovi)?

Odpoveď na príspevok od daddo:

@joma3333 Clovece normalne je mi ta luto. Vysolis…
@daddo Veď mne sa prisľúbil aj chalan ktorý to hádzal na strechu, že by sa prišiel pozrieť aspoň na konektory
Profilova fotka

@joma3333 mne sa tá tvoja ponuka na tú FVE zdala akosi "podozrivo nízka" no už asi vieme kde bol pes zakopaný ...
Profilova fotka

@joma3333 Takže v podstate nevyriešili nič. Pokiaľ nemáš plný prístup k nastaveniam meniča, tak ťa nastavenie ochrán trápiť nemusí. Problém s tým môže mať distribučka, pokiaľ by to zistili. Pokiaľ máš plný prístup k nastaveniam, tak to bude aj tvoj problém. Máš len dve možnosti: buď budeš naďalej tlačiť na inštalačnú firmu, alebo to necháš tak a budeš sa tešiť z toho, źe to funguje. Prípadne ešte môžeš dať urobiť nezávislú revíziu a s prípadnými závadami sa potom obrátiť na inštalačnú firmu. Firmy montujúce FVE zvyknú mať vlastných revíznych technikov a to je potom východisková revízia často odfláknutá.

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@joma3333 mne sa tá tvoja ponuka na tú FVE zdala …
@dexter89 firma realizovala aj ďalším dvom známim,ale u nich všetko v pohode.Teda v poriadku.(zatiaľ)U mna sa objavila táto chyba, ale tento ťah z ich strany sa mi nepáčil.Ale stále je to v riešení. Súhlasili aj s tým, že nemusím doplácať zvyšok fkt, kým sa to nevyrieši.
Profilova fotka

@dexter89 firma realizovala aj ďalším dvom známim…
@joma3333 podľa mňa zbytočne hľadáš problémy tam kde nie sú :) užívaj elektrinu "zadarmo" rovnako jak klímu stále si hľadal nejaké poruchy ... proste nebuď v kŕči... užívaj života zariadenia, technológie majú byť naši sluhovia nie my ich otroci !

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@joma3333 podľa mňa zbytočne hľadáš problémy tam …
@dexter89 vieš,v kŕči som, vyrušuje ma to keď ti má niečo ísť-vyrabat,a ono to je aj 2-3 hoď off koli tejto chybe. Ja som tu v podstate chcel vedieť,ako to tu majú nastavené a či to má vpliv na popisovany problém.
@aldron Prístup k nastaveniam oficiálne nemam,ale viem sa tam prihlásiť.Zistil som si heslo.Ale nič tam nemenim ani nenastavujem.Moc sa v tom nevyznám.
Profilova fotka
To píšu v manuáli: "The minimum impedance to earth of the PV module shall be greater than R. R=Max.Input Voltage (V)/30mA, i.e. R=1100V/30mA=36.7KΩ or R=1000V/30mA=33.4KΩ). " Na izolačný odpor je to strašne málo a ak menič kontroluje tieto hodnoty a sú prekročené, tak to bude dosť veľký problém v inštalácii panelov. Nastavenie ochrán s týmto nemá nič spoločné, pretože sieťové ochrany strážia len napätie/frekvenciu siete. Teoreticky môže byť problém aj vo vyhodnocovaní izolačného odporu meničom. Čudujem sa, že firma neskúšala jeho výmenu. Rozhodne by to chcelo premerať odborníkom. Pokiaľ sa tam dostáva vlhkosť do nejakého konektora a ten časom skoroduje a začne sa prehrievať, tak to môže skončiť aj požiarom na streche. S tým súvisí aj to vypnuté AFCI, ktoré by v prípade problémov mohlo odpojiť menič a zhasnúť oblúk, ktorý vznikne pri roztavení konektora.

Odpoveď na príspevok od aldron:

To píšu v manuáli: "The minimum impedance to eart…
@aldron Dik za odpoveď.Toto som preposlal firme. Okamžite ma kontaktoval majiteľ,a cez týždeň posielaju chlapa(technik+meranie). V tomto bola firma od začiatku v pohode, komunikácia a ústretovosť.Len som asi zvonil na nesprávne dvere.Teraz som písal priamo na vedenie Uvidíme ako to celé dopadne.

Odpoveď na príspevok od aldron:

To píšu v manuáli: "The minimum impedance to eart…
@aldron ešte som chcel jednu vec čo sa týka toho AFCI. Ono nie že je vypnuté,ale ja tam už nemám ani možnosť on-off Úplne to nastavenie zmizlo. Tak neviem či je dostupné-nedostupne aj u inych užívateľov, alebo je to nejaká zmena po aktualizácii,a je to spustené automaticky nonstop, bez možnosti ovládania.

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?