Fotovoltaika do montovaného drevodomu

Profilova fotka
Dobrý deň, chcel by som sa informovať ohľadom možností napojenia montovaného drevodomu. Nakoľko bude náš domček napojený len na elektrinu a vodu vyskytuje sa otázka ohľadom využitia solárnej energie. Existuje nejaký set fotovoltaiky ktorý by mi "utiahol" elektrické podlahové kúrenie a ohrev vody? Samozrejme niečo čo je efektívne a ekonomické. Treba to riešiť ešte pred samotnou montážou domu alebo viem počkať až sa táto technológia posunie ďalej a namontovať to potom... ? Poprípade by ste mi mohli odporučiť iný sposob ako znížiť náklady na el. v nízkoenergetickom drevodome. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@danny888888 problem tvojeho riesenia je v tom, ze ked potrebujes kurit, cize zima a noc, nevyrobis (takmer) ziadnu elektrinu. Cize by si ju musel skladovat. Na to aby si v zime cez den vyprodukoval dost energie na kurenie v noci by FVE musela mat obrovsku plochu. Cize v skratke, momentalne neexistuje ziadne zaplatitelne riesenie na tvoj problem. Otazka stoji ake tie naklady su, ze ich potrebujes znizovat, pretoze ak ti povolia elektricke kurenie, musis mat potrebu energie na kurenie a TUV pod 49kWh/m2/rok co je pri 100m2 dome asi 500€ rocne. Jedna moznost ako znizit tu sumu je vodna podlahovka a TC. To by znizilo tu sum cca 3x, ale navratnost zostane otazna.
Odpovedať
@danny888888 momentalne neexistuje nic efektivne a ekonomicke .... radim nasledovny postup ... ako prve si kupit kalkulacku .... ta usetri vsetke ostatne investicie .... :-)
Odpovedať
@danny888888 kup si krb ak ti bude zima mozes kurit aj na 30C , nikto ta nebude v tom obmedzovat a vydrzi ti cely zivot, TC , solarne panely , fotovoltaika, nepoznas navratnost , a nevies urcit zivotnost
Odpovedať
Profilova fotka
Máme zatial nadimenzované zateplenie podlady 150 mm polystyrén, 250 mm Vonkajší EPS, vnútro obvodovej steny 140 mm minerálna tvrdená vlna, priečky 100 mm tvrdená lisovaná vlna a strop 40 cm prekladaná minerálna vlna. Krb samozrejme mať budeme, len som rozmýšlal nad tým ako by sa dali ešte zraziť náklady za el. energiu.
Odpovedať
@danny888888 stačí sa pozrieť za koľko sa vyrába el energia z rôznych zdrojov, z fotovoltaiky je v súčasnosti najdrahšia, najlacnejšia je z atomky i po započítaní poplatku za uskladnenie, doplácame ju všetci ,pozri si faktúru , alebo podrobný rozbor od nákupcov elektriny, každý má preto inú cenu podľa toho koľko % sa mu podarí zohnať z rôznych zdrojov, v súčasnosti sa vyrába 13% z obnoviteľných zdrojov slnko a vietor, do r. 2030 to má byť 30%, podľa EU
Odpovedať
Zdravím, S fotovoltikou už robím roky a snažím sa ľudom poradiť aby Zelená energia mala zmysel tak aby bola aj návratnosť (velké spoločnosti by vám predali ako sa hovorí všetko a nič.) - Pri OZE nechodte do vysokého výkonu len to čo naozaj spotrebujete (nemôžete dodávať do siete a uskladnenie je drahé) - Treba si uvedomiť že najviac energie zo slnka máte v Lete nie v zime (vlastná skusenosť kedze mám doma Fotovoltiku 2,5kW a viem čo to dokáže a zároveň to využívam ako svoj vlastný výskumný ústav. - nešiel by som do vyžšieho výkonu ako 2,5kW. v zime môžete mať výkon denne 0,3 ž 7kWh ale nemôžete vedieť aké bude počasie preto nieje vhodná na kurenie ako niekde tvrdia. - najlepšie ak sa naozaj poradíte a využijete to ako doplnkový zdroj tak aby to malo EKOnomiku. -Mám nainštalovaných viacero systémov a viem čo má zmysel.
Odpovedať
@reeltech Ak máš s tým skúsenosti, tak dobre vieš, že fotovoltaika nemá v dnešnej dobe pre obyčajného človeka žiadny zmysel. Iba ho pripraviť o peniaze. (Drahšia je už iba veterná...)
Odpovedať
Ale má. Musíš ju mať dobré nastavenú. Napr u rodicpv bez dotácie navratnpst asi 6rokov. Len ohrev vody.
Odpovedať
mam FTV - 1,5 kW iba na ohrev vody Logitex, od marca do septembra sa bojler skoro nezapol a obmedzoval som teplotu cez leto na max 60 st., cez zimu max udrzi teplotu, ale nezohreje vela (zalezi od pocasia). cize na kurenie urcite nie...
Odpovedať
@bonton daj cenu za komplet
Odpovedať
@doors454 aj s dotaciou to bolo okolo cca 1700 E
Odpovedať
@reeltech zaujimalo by ma aku maju tvoji rodicia zostavu na ohrev TUV a kolko to stoji .....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pôvodný bojler, nainštalované 4ks Pv panel 260Wp. Solárny regulátor s dohrievanim v noci z AC siete (ak nieje dostatočne zohriata voda) V lete takmer nonstop krásne zohriata voda, v zime je to už horšie. Cena: podnikam takže kalkuláciu podľa stavby a skutočného záujmu.
Odpovedať
@reeltech :-) . .jasne chapem ... Cize rocne 2 clenna domacnost minie na TUV cca 200-250€ v elektrike pri plyne mene. Podla tvojho vyjadrenia 3/4 potreby TUV rocne je z panelov. Takze ak ma byt navratnost 6 rokov uvedena zostava musi stat cca 1125€. A to som tie 3/4 prehnal velmi realita bude mozno polovica a mozno este menej ... Takze zostava by mala stat niekde okolo nech prestrelim 1000€ ..... Moja otazka znie ... Preco tu zavadzas.ludi?
Odpovedať
V živote som sa naučil: nevnucuj nikomu svoj názor, môžeš ho vyjadriť a to je všetko. Zavadzam? Neviem v čom. Ak s niecim nerobím, Nemám to, alebo som to neskúsil, nemôžem sa ktomu vyjadrovať.
Odpovedať
@reeltech nič v zlom, ale prečo Mackovi neodpovieš číslami ? i mňa to zaujíma, myslím tie čísla...
Odpovedať
@reeltech napisal si citujem Ale má. Musíš ju mať dobré nastavenú. Napr u rodicpv bez dotácie navratnpst asi 6rokov. Len ohrev vody. Z tvojej odpovede vypliva ze ak je FTV spravne nastavena ma navratnost 6 rokov bez dotacii. Ja som ti vyratal cca pribliznu spotrebu a vyratal kolko by mala stat FTV aby mala navratnost 6 rokov. Ak napriklad FTV ukradnem navratnost ma okamzite. Ale ked si bezny clovek kupi a da namontovat FTV navratnost je cca 2 roky po tom co panely su vyhodene na smetisku ... :-) Cize moja otazka znie preco zavadzas ludi? A ak nezavadzas vies mi namontovat FTV ktora pokryje spotrebu TUV pre dvojclennu domacnost na cca 50% rocne a bude stat cca 1000€ bez dotacie s DPH a s montazov? Ak ano myslim si za X ludi z tohto fora si da u teba namontovat FTV .... Samozrejme aj ja .... Ako prvy ....
Odpovedať
@mackoke kedže s tym pracuje určite bola montaž aj panel,y regulator ,bateria zalacno..ja som rodičom robil na chate solar len na čisto drobne využivanie elektriky..amorfny panel 105w gelova bateria 180Ah menič 1000w dokopy 400e...menič je z činy funguje 4 roky v zime sa tam nekuri/stal 23e/ ..tym chcem povedat že ta navratnost je unho realna kedže mal nizke naklady an realizaciu..aj bez dotacia to viem aj ja spravit pod cenu..mal som možnost kupit nove panely 260Wp za cenu 19e/kus..kebže s tym pracujem nevaham...išlo o to že bolo treba kupit paletu cca 100kusov a nemal som to kde uskladnit..najvačsi problem solarnej energie nieje vykon..ale uskladnenie energie...pretože po cca 6 roky kedy by sa vam mali začat vracat peniaze budete musiet kupit nove baterie..atd..
Odpovedať
Profilova fotka
@srsen20 Asi mi nieco unika, ten panel rocne vyrobi okolo 100kWh, to by ma stalo 10e, ty si dal 400e, kde je ta 6 rocna navratnost?
Odpovedať
moj priklad bol o tom že podobne vykonne zostavy tam na chatach robia firmy za 1000e s motazou.ale da sa to pozhanat a poskladat lacnejsie...na chate sme robili ten solar z dovodu ze tam nieje elektrika..cize tych 10e by ti tam bolo nanic ked kedže elektricka pripojka bola vyratana na 65tis eur pre 12 chat...
Odpovedať
@srsen20 ja sa obetujem ak kupis 100ks paletu nechjaj si kolko chces a zvysok si pridem odviest za tych 20
Odpovedať
@sysell @srsen20 A ja kludne vezmem dalsiu paletu sam ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@srsen20 debata bola ci je navratnost 6r realna, a ty das priklad ako usetris svojpomocou, pritom navratnost je 40 rokov a argumentujes ze bez nej by bola 100 :). Tu nejde o tvoj specialny pripad.
Odpovedať
@sysell @koenzim Chalani nerobte si z neho srandu. @srsen20 nenasla by sa este jedna paleta pre mna? 8-)
Odpovedať
to bolo cca dva roky dozadu páni..staci sledovat bazos a podobne portaly...pisat emaily sledovat fora o solarnych elektrarnach....išlo o Brnensku firmu ktora zatvarala prevadzku....nemam potrebu tu niekoho zavadzat ja nič nepredavam ani neponukam.... ..len som chcel napisat to že murar tiež nekupuje ytong za tolko kolko vy..ani elektrikar kable...preto ked robil rodicom solar oplatilo sa mu to robit..pretože s tym pracuje..ja som tuto bateriu zohnal za 80e...FIAMM Monolite UMTB 160Ah ...pozrite si na heureke kolko stoji...kde som ju zohnal?..predaval ju prevadzkar fakultnej nemocnice kde sa pouzivaju ako založny zdroj..nakolko maju prisne kriteria ked klesne kapacita pod 3% menia ich...kto je šikovny vie si zohnat..kto nie neveri..
Odpovedať
@majkoj ja som reagoval na tie pripomienky k reeltech ..pretože unho asi je...a nie solar sa neoplati navratnost 6 rokov neni realna prečitaj si posledne tri riadky mojho komentaru mas to tam..nazor na navratnost....natahovat sa nejdem ja sa len smejem vasim ironickym komentarom :D...pekny den prajem :)
Odpovedať
a pre ostatnych...ako nič v zlom..ale použivatel reeltech...idete sa donho obuvat..pozriem si jeho stranku..viem nazov firmy..zadajte si to do ORSK..firmu ma 4 roky...zadajte si Ico do stranky napr indexpodnikatela.sk ....trzby za minuly rok 35tis.rok predtym 32tis. ..kto podnika na slovesnku vie že prežit tu rok je umenie...a idete sa hadat s clovekom ktory s tym pracuje a podnika minilane 4 roky na sro...takže asi tolko
Odpovedať
Profilova fotka
@srsen20 to je fajn, ze sa bavime obidvaja :), ty nad mojim komentarom, ja nad tvojimi argumentami :). Pan tu tvrdil , ako firma, ze navratnost moze byt bez dotacii 6 rokov. Na to vznikla pochybnost, ze to pri dnesnych cenach asi nebude pravda. Ziadne cisla dodane neboli. Na to dodas ty vlastne cisla, ktore ale dokazuju uplny opak. A ked to pripomeniem, tak argumentujes tym, ze pan ma za posledne roky obrat 35k, takze musi mat pravdu. Ty si robis asi z nas prdel :)
Odpovedať
@majkoj sory ale fakt ma nebavis uz :D ..maj sa
Odpovedať
@srsen20 Ale perlíš. Čo veta, to hláška. Na toto nebudem reagovať...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?