Fotovoltaicky amorfny panel alebo polykrystalicky?

Dobry den, neviem sa rozhodnut medzi amorfnym alebo polykrystalickym panelom.. Amorfne som nasiel za 600eur 2.5kW: https://dom.bazos.sk/inzerat/86707657... Polykrystaly zvyknu mat 260wattove panely po 100eur, cize 2.5kw za cca 1000euro.. Cize na amorfnych by bola lepsia cena, a paci sa mi, ze zaberu vacsiu plochu, chcem nimi tienit strechu - v horucavach, a tiez nemusia sa naklapat kolmo na dopad slnka, cize nebudu "vytrcat zo strechy", mozem ich osadit vodorovne-mam plochu strechu.. Amorfne panely by mali byt vykonnejsie pod mrakom, je to pravda?? Tiez zhanam nejaku firmu, co sa fotovoltaikou zaobera, resp nejaky obchod/bazar, kde sa daju nakupit veci.. Planujem ohrev vody v bojleri s 2kw spiralou, pohon filtracie v bazene, pripadne ohrev vody v bazene, a potom pripadne do buducna by system mohol byt napojeny na domacu siet, jednu fazu, z nej by mohli byt napojene velke spotrebice, a pralo by sa za slnka.. a pod.. Dakujem vopred za rady :)
Odpovedať
@steevenson čím hreješ bojler teraz?
Odpovedať
@jakino plyn.. wiessman 100, bojler 200l so zabudovanou 2kw spiralou, kazdy 3-4den hodinu sa hreje..
Odpovedať
@steevenson pri plyne sa ti fotovoltika neoplatí
Odpovedať
@steevenson pravdu ma jakino pri plyne je to o nicom an ked kupis stare panely, je to k nicomu
Odpovedať
tak ako píšu pri plyne sa to neoplatí. Každopádne čo sa týka amorfných tak majú podstatne drahšie príchytky a zaberú väčšiu plochu ako už bolo spomenuté. Ďalšia vec že sú fóra ktoré sa venujú viac tejto problematike, ale osobne si myslím že amorfné sú nie až taká výhra. Majú vysoké výstupne napätie, Zväčša cez 90 až 120V. Tak tomu treba prispôsobiť aj regulátor a znásobuje sa potom kabeláž. Tj celkovo to víde viac ako keď dáš polykryštalické. Doma máme fotovoltaiku ktorú som robil lebo ma zaujímalo ako to funguje a začínalo to pri 160W a teraz máme 1800W v paneloch. Sysétm máme hybrid, tj. máme batérie a do nich ukladám všetku energiu, keď sú nabité tlačím to do bojleru. V prípade otázok rád poradím.
Odpovedať
To vazne je to uplne nanic? Nejake vzorce? Napr v lete, klima sa da napojit.. alebo tiez filtracia na bazen v lete.. ?
Odpovedať
@007tomams prosim ta kde si kupoval, ake panely by si mi odporucil? Mna fotovoltika nadchla, viem ze navratnost je dlhodoba, no predstava vyuzitia energie zo slnka ma fascinuje.. Kolko ta zhruba vysiel tvoj system?
Odpovedať
@steevenson Ohrev vody pre 4-clennu rodinu vychadza v spotrebe priblizne na 2000kWh/rok, co je cca. 200m3 plynu, co je cca. 100EUR/rocne. Kedze nonstop cely rok to panelmi neuhrejes (zima, noc, zamracene...), tak dajme tomu, ze usetris 50EUR rocne. Takze za 30 rokov, ked uz budu panely davno za zenitom budes mat usetrene 1500EUR. Ano, neberiem do uvahy rast ceny plynu ale taktiez neberiem do uvahy pripadnu poruchu na fve systeme. Preto sa to neoplati len kvoli ohrevu TUV.
Odpovedať
@steevenson Kukni stranku mypower(.)cz zátvorky odstráň. Nájdeš tam veľa odpovedí, prípadne ti chalani radi poradia. Čo sa týka môjho systému tak cenu som v podstate nerátal. Panely som najskôr kupoval za 200€ o výkone 240W. Išlo o nejaké nemecké bližšie info by som musel dohladať. potom som kúpil za 100e 200W. Následne je tam regulátor. Odporúčam použiť vždy len MPPT regulátor. Je to regulátor ktorý si hľadá maximálny bod výkonu teda nejde len o nejaký hlúpy regulátor ako sú PWM regulátory. Ako menič na 230V stiedavých používam UPS. samozrejme sú lepšie priamo meniče pre solárne systémy ktoré majú aj prepínanie siete/FVE. Nakoľko som elektrikár tak som si urobil logiku aby som vedel pekne použiť UPS v systéme a zabezpečil som plynulé prepnutie fotovoltaiky späť na sieť po vybití batérii a prepnutie z siete na FVE po nabití batérii. Osobne si ale myslím že ak chce hocikto riešiť ohrev vody tak najlepší systém ohrevu je voda -> voda teda fototermika. Nakoľko tento pred nedávnom som zahálil stavbu vlastného RD na slnečnom pozemku kde svieti od východu po západ tak plánujem použiť fototermiku na ohrev vody a nakoľko fototermika vodu vyhreje rýchlo tak zbytok budem dávať do akumulačky a keď už bude aj tam dosť tak do podlahy aby nič z vyrobenej energie nezostalo na zvyš a zúžitkovalo sa všetko. Samozrejme to následne skombinujem s fotovoltaikov aby som vedel byť trošku sebestačný. ( je to nehorázna paráda keď doma u rodičov máme FVE a príde búrka, odstávka elektriky, porucha, a my jediný na ulici fungujeme, svietime, čerpáme vodu a podobne )
Odpovedať
@steevenson hej je to super ale kuoujes tare panely ucrite maju uz horsi vykon, na pohon dakeho par watoveho cerpadla filtracie so mozes kupitbdaku prenosnu fve. Ono ak kupis lacne veci su to 1 fazove, t.j. v dome mudis dat vsetko na 1 fazu kde napojis elektraren co je dost obmedzujuce . V zime, oblaky atd to nevyrobi nic. Pozri si teraz plynomer kolko minies za den a pocitaj. Nic na ohrev tuv neni pri plyne zmysluplne. O baterkach ani nehovorim. Fve je o tom ze to chces a navratnot neriesis
Odpovedať
Pani vdaka za rady, pekny den vsetkym prajem! Necham to asi tak teda.. a nastudujem tu stranku mypowercz, vdaka za tip!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?