Footovoltaika - cena

Pri akej cene fotovoltaiky sa oplati investicia do zariadenia ak je dom nizkoenergeticky, plne elektrifikovany? S predajom nadbytocnej elektriny sa samozrejme nepocita. Povedzme 4kW/ 8.000eur, je ok?
Odpovedať
1
2
5
spocitaj si vlastnu spotrebu za rok a uvidis navratnost
Odpovedať
Teraz píšem len ako nadšenec teoretik tejto témy...čo som kde kade prečítal tak som dospel k tomu,že ak nebudú dotácie tak sa fotovoltaika tomu kto ju nepotrebuje ako nutnosť vôbec neoplatí.Totiž čísla ktoré čo dodávatelia technológií používajú ako optimálny výkon treba vydeliť minimálne dvomi ale skôr tromi.Slniečko nesvieti naplno 15hodín denne :-) Kupujúcemu kruto podhodnocujú prevádzkové náklady-údržba,opravy,životnosť batérií... Ako píše cubicomp určite zistíš že je to nenávratné. Ale som optimista-ceny článkov klesajú a ceny elektriky porastú ;-) ;-) Je podľa mňa svinstvo,že štát namiesto podpory a zjednodušenia administratívy pre veľké množstvo malých dodávateľov,ktorí by využili strechy už existujúcich stavieb radšej podporil kšeftárov,ktorí zabrali obrovské plochy lúk,pasienkov a neviem či nie aj ornej pôdy a zabezpečil im na dlhé roky príjem platený ostatnými spotrebiteľmi.... Nuž my máme len jeden hlas vo voľbách,ale oni peniaze na podporu celých strán... Je zaujímavé si počítať kto sa v solárnych elektrárňach angažoval!!!! :-( :-(
Odpovedať
@ekorn vychadzaj z toho ze z 1kWp je realne ziskat cca 1200-1500kWh rocne. Co je maximalne energia v cene max 200 Evri. Tak si skus spocitat navratnost.
Odpovedať
Tiez si myslim, ze aktualne je to drahe, pokial ako uvadzas stoji 1kWp cca 2000eur. Az budu lepsie dotacie, alebo ak to klesne povedzme na 1000eur za 1kWp, tak to uz bude o inom. Aktualne sa vsade spomina nepotvrdena dotacia 1500eur na instalacie do 10kWp po 1.7.2014, tak uvidime. Pri tejto vyske dotacie sa to myslim oplati pre mensie 2-3kWp domace elektrarne, no pri tych 6-10kWp to bude mala stimulacia. Osobne by sa mi 10kWp akurat zisla na pokrytie celej domacnosti v elektrine (plyn v nedohladne). PS: @hop377 vsade citam, ze z 1kWp sa da dostat cca 950-1050kWh za rok, podla lokality na SVK. Sa mi vidi prehnane optimisticke 1200-1500kWh. Mas to ako nejaky overeny udaj nejakej zaujimavej technologie?
Odpovedať
@ekorn no keby bola na toto co by si chcel dotacia takych 6000,- € cize tvoja investicia by bola 2000,-€
Odpovedať
@komofei overeny udaj mam z Limbachu za minuly rok, bolo to 1280 kWh. Pozeram ze Ty si od Presova tam bude skor realnych okolo tych 1000 kWh. @ekorn ak nepocitas s pradajom energie, tak to je uz uplne bez navratnosti, pretoze nedokazes zuzitkovat vsetku vyrobenu energiu a o bateriach radsej ani nesnivaj.
Odpovedať
v momente ked stat zavedie dotacie zvysia predajcovia ceny FV panelov a bude to o tom istom ako teraz.
Odpovedať
@hop377 s predajom energie nemôžeš vôbec počítať ,distribúcia ťa totiž už nepripojí do siete, tak to nemáš ani na zápočet ako bolo doteraz,pritom je návrh vlády dotovať do 10kW ,ktoré budú na straty v distribúcii
Odpovedať
a nestoji Kelberos alebo Logitex okolo 2000-3000€? to treba investovať až 8000€? my tiež rozmýšlame že si dame aspon prípravu na fotovoltaiku pri elektroinštalácii, ale ak by to malo stáť 8000,tak to si ani nemusim dať.
Odpovedať
Neviem, ci budu podmienky dotacie tak koncipovane, ze bude podpora aj pre fotovoltaiku pre ohrev vody, ci to nebude len pre vyrobu elektriny v objeme vlastnej spotreby (teda co vyrobis navyse darujes elektrarnam). Ak by to bolo aj na TUV, tak potom by riesenie od Logitexu bolo cenovo zaujimave.
Odpovedať
Profilova fotka
@komofei info od logitexu potvrdilo ze je to aj na ich riesenie na tuv
Odpovedať
No prave studujem ten Logitex, ale nech sa na mna pani nehnevaju..... Cena balíka 2 kW (8 panelov) + 125l bojler 2895,- Menic: 690,- Montaz: 624,- -------------------------------------------------------------------- Spolu: 4209,- € s DPH Aj keby sa odpocitala dotacia, bolo by to 2709 € pri vykone 2 kW bez moznosti skladovania alebo pustania do siete prebytkovej energie, ktora sa nevyuzije na ohrev vody. Je to nenavratna investicia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Len jedna mala otazocka. Kto zvas ma doma nainstalovanu fotovoltaicku elektraren? Ja doma nemam 4 kW ale o neico mensiu fotovoltaicku elektraren ale mozem z urcitostou povedat ze naklady sa mi vratili cca za 3 roky. Vsetko je to otom ake panele a stredac si clovek kupy, pomer cena kvalita a kolko ho bude stat samotna instalacia. Ja som si to cele instaloval sam. Ohrev vody sa s pouzitim Kelberos taktiez nieje zly napad, ked to samozrejme porovnavate zo solarnym kolektorom.
Odpovedať
@marfo tak skus sem hodit rozpocet podla coho Ti vysla navratnost na 3 roky. Som zvedavy.
Odpovedať
@marfo Prosím ťa prečo si uprednostnil foto.....ckú pred solárom?Ďakujem za názor.
Odpovedať
@calimero ak som pochopil dobre, tak Menic je tam prave preto, aby si prebytok ebnergie z panelov mohol pustat do siete a vyuzit aj ako elektricku energiu v domacnosti. Bez menica by to asi len ohrievalo vodu a po nahriati by panely boli nevyuzite. Ale ozaj je to palka 690eur za menic - asi sa ani neoplati ten prebytok menit na elektrinu, ved to by muselo vyrobit cca 690/0.120=5750kWh do siete, ktoru by som musel spotrebovat, aby sa mi jeho cena vratila. Ak by to mali byt iba prebytky po ohriati vody, tak to je na dlhe roky. Osobne by som potom volil variantu bez menica. Potom sme na cene 2895 bojler + cca 600 montaz - 1500 dotacia = 2000eur. V mojom pripade mam rocne spotrebu na TUV 2000kWh, co je cca 250eur el. bojlerom. 2000/250 = 8 rokov navratnost. To uz znie akceptovatelne, nie?
Odpovedať
@komofei ano, menic je tam kvoli pustaniu prebytkov do vlastnej siete. V mojom prvom prispevku som mal na mysli siet distributora. Podla tvojich vypoctov by si musel 100% spotreby teplej vody vykryt z panelov, som vsak skepticky, vidim to tak na 70-80%. Inak pytat 600 € za namontovanie 8 panelov a bojlera sa mi zda prehnane vela. Na jednej strane sa Logitex chvali slovenskym povodom, na strane druhej si za robotu uctuje ako cistokrvny Svajciar.
Odpovedať
Len pre upresnenie nemam doma naistalovany ohrev vody s vyuzitim Kelberos ale pohravam sa stouto myslienkou. Momentalne mam doma panele od first solar (skoda ze sa mi nedary zohnat dalsie na Slovensku), striedac (menic) od swea.nl. Tento rok som to cele vytunil pridanim regulatoru nabijania, baterkou a stredacom 12V na 230V. - navratnos tejto investicie si netrufam momentalne odhadnut. Jednalo sa len o vyuzitie energie ktoru prave nepotrebujem dodavat do svojej siete. :-) Energiu ziskanu z baterky vyuzivam len na osvetlenie v zahrade (podsvietene stomy ...) Dobuducna urcite budem riesit rozsirovanie celeje sutavy. Tento rok by som chcel spojazdnit ohrev vody cez Kelberos a prebytok energie pustat do siete ako pise komofei pripadne nabijat dalsie baterky. Len pre info, ak mas doma uz bojlen na ohrev vody nemusis kupovat dalsi, staci splnit 1 z podmienok. 1. kotol musis mat na el. (co ja mam) 2. pripade ak mas iny (plyn...) a je mozne len nainstalovat el. spiralu mas usetrene za bojler. Otazne je co s prebytkom, ale to je na zvazenie kazdeho ja osobne by som tu energiu len tak pohodenu vone nenechal :-). Dalsia otazka ktora ma napadla pri citani spravi od komefei. Da sa tu teoreticky este usetrit, ak nechces vyuzit dotaciu mozes si vsetko poskladat sam. Staci ak je clovek trochu zrucny. Potom ta vyde cca cena za panele: cca 2000 eur (2kw), Kerberos 1100 eur (ten lacnejsi) no a ktomu nejaka ta bizuteria (konzola, kabelaz ..) nech 200 eur. Prides na orientacnu cenu 2805 eur s DPH za set bez bojlera a to nehovoriac ze na paneloch by sa dalo este usetrit nejakych 200 eur. Staci uz len nainstalovat a ohrievas. :-). Aby sa tento system vyuzil naplno je dobre vyuzit aj prave to ked mas vodu v TUV teplu a panele su schopne dodavat energiu, vtom je to caro celeho. Rozpocet sem prihodim taktiez podla ktoreho som sa dostal na navratnost 3 roky, len ho musim naist a prepisat z pavierovej formy do elektronickej. :-S
Odpovedať
@marfo tak na ten rozpocet som vazne zvedavy, neviem si totiz predstavit, ako si mohol dosiahnut navratnost 3 roky. napadaju ma len 2 moznosti - mal si FV panely zadarmo alebo zijes na sahare :)
Odpovedať
Osobne som o Kerberose nevedel a Logitex riesenie registrujem nejaky rok, ale stale sa mi to zdalo velmi drahe. Ohladom pokrytia potreby ohrevu TUV som predpokladal, ze mi to nepokryje 100% celeho roku, no zaujimalo by ma, ze kolko presne (orientacne +-5%). Je mi jasne, ze cca april-september vykryje v pohode, ale co "zimne mesiace" ? Mate niekto realnu skusenost a statistiku? Mne by vyhovoval 125l zasobnik s 1.5, pripadne 2.0kW zostavou panelov.
Odpovedať
Profilova fotka
@marfo ja mám 7,2 kw.tu návratnost mas asi zle spocitanu.teda ked nemáš výkup 0,5eura.
Odpovedať
@marfo pises 2805 € za set panely (2kW) + Kerberos, bez bojlera. Od Logitexu to je za 2895 € aj s bojlerom. Pri tych cislach na navratnost 3 roky zabudni.
Odpovedať
ta navratnost tri roky by aj mna zaujimala. a este taka vec, to je akoze stopercentne bezporuchovy system, no mozno tie tri roky ale co potom? ked odide to a to. a co servis, je do toho zaratany, ci to je bezudrzbove? dam na strechu a do technickej a bezi 10,20,30 rokov? :-)
Odpovedať
@richardptr v podstate je to bezudrzbove. Na strechu das panely a k bojleru potiahnes iba kable. Pokial ti panely neznici krupobitie (da sa to poistit v ramci poistenia domacnosti), nema sa co pokazit.
Odpovedať
@calimero aha. a to co je vnutri, ja neviem nejake baterie ale nieco take, nemyslim to tak, ale hadam sa tam moze nieco pokazit, asi ako u kazdeho vyrobku, nie? ja len preto, ze toto je dost draha zalezitost
Odpovedať
@richardptr nic nie je vo vnutri, ziadne baterie, elektrina z panelov ide rovno do bojlera, kde ohrieva vodu. Teda pokial sa bavime o Logitexe. Zivotnost bojlera je rovnaka ako zivotnost akehokolvek ineho bojlera, len Logitex ma o jednu spiralu viac - na jednosmerny prud z panelov.
Odpovedať
@calimero mylsim ze mne by sa to neoplatilo vzhladom na cenu. je to tak ako z teplenym cerpadlom u mna, to sa tiez asi oplati len pre velke objekty, lebo ked mi vypocitali cenu tak som nevedel ci si robia srandu alebo o co im ide. ma to kamarat vo svojom dome, rozlohou taky isty ako moj 147 m2 a plati mesacne za elektrinu/vodne stocne 90,-€ a ja platim za plyn a elektrinu a vodne/stocne dokopy 80,-, takze aj keby som mal napr fotovoltaiku 8000,- a elektricke vykurovanie, keby sa mi to vrati?, kde mam istotu ze za 10 rokov sa tam nieco nedodrbe a budem musiet investovat zase.
Odpovedať
@calimero cize tento je len na ohrev vody? pockaj hovoris o solarnom paneli na ohrev vody? lebo ja som myslel elektriku do celeho domu
Odpovedať
Profilova fotka
@richardptr teraz sa ti to asi neoplati.treba počkat ako sa budu dávat dotacie a koľko bude stát el. A potom sa rozhodnes.
Odpovedať
@richardptr pokial chces elektriku do celeho domu, potrebujes navyse menic (nie je to lacny spas), ktory meni jednosmerny prud z panelov na striedavy 230V. Ak chces navyse vyrobenu elektrinu niekde ukladat, potrebujes akumulatory (tiez drahy spas). Vo vseobecnosti mas pravdu, su to zatial investicie bez normalnej navratnosti. Ja osobne som sa tesil, ze stat pride s niecim takym, ze vyrobena elektrina sa bude moct pustat do rozvodnej siete distributora, teda nebude ju treba skladovat v akumulatoroch. Dodavatel by ju potom len odpocital vo fakture. Bohuzial som bol prilis naivny. Nic take sa nekona.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?