Elektroinštalacia v nemecku

zdravim.znami ma požiadal o zhotovenie inštalacie v Mnichove.neviem ake uskalia ma tam čakaju.vie niekto poradiť?
Odpovedať
1
2
@machno no to ti nezavidim.... ked tu prideš tak odpadneš z nemeckých noriem, o co ide o novostavbu alebo o rekonštrukciu? nemci ťahaju do kazdej izby samostatny privod 3x1,5, to je cela izba, svetla, zasuvky, vnutri vonku, všetko je na jednom privode. kuchyna ma sporak s 5x2,5, rura 3x2,5 umyvyčka riadu 3x2,5 pračka 3x2,5 sušučka 3x2,5 to su jediune samostatne okruhy. privod je robeny do svetla v izbe, odtial je tahany drotmi 1,5 a čierny je ako fazovy drot, potom tu maju asi 10 farieb na spinane okruhy. ak sa do toho pustiš tak drzim palce ak budeš mať otazky tak mi možeš zavoalť.
Odpovedať
novostvba.čo sa stane keď spravim štandard slovensku inštalaciu.projekt nieje.viem že budem potrebovať nemeckeho revizaka bude s tim problem?
Odpovedať
@machno Určite nebude problém ak pôjdeš podľa našej normy,ale ako píše elmas@ veľa vecí ide cez 1,5mm..Ak dáš 2,5mm hl.prívod a z toho ťaháš miesto 1,5mm nič sa nestane... Je dosť bežné že na 1.5mm pripájajú ešte 2,5 vodič na zásuvku...Kde a ako..Na veľkých stavbách je to ako u nás...ale na rekonštrukciách je to rôzne...Niekedy divočina, ale keď im to tak vyhovuje.. :-)
Odpovedať
nemam ani tušenie, nemci su narod ktorý si necháva veľa veci spraviť, nemam skusenosti ako to bude a neviem ani to ci to niekto zrevizuje, ja niesom revizak ale na firme mi daju meraci pristroj, ja to cele pomeram napišem protokoly, a oni k tomu na firme len doložia papier, skontroluju udaje ak niečo nesedi ide sa merať znova, pripadne sa hlada chyba. a je to dom alebo bytovka? tu sa stavia väčšinou na filigrany, teda tam by mali byť pri betonaži uložene rurky, su tam alebo to este ani nieje zabetonovane? najprv si zožen revizneho technika, pred začaťim prac sa s nim stretni na stavbe popytaj sa ho co a ako musiš spraviť, povedz mu ako by si to robil a uvidis na čom sa dohodnete. je dosť možne že ti to nepreberie tak ako keby som ja spravil nemecku instalaciu na slovensku...... asi by sa pod to nikto nepodpisal, a nie preto ze to je zle ale preto ze to nieje v nasich normach, aj ked cyky 3x1,5 znesie podla výrobcu trvalú záťaž 18A.
Odpovedať
@machno Daj pozor na fázu v zásuvkách...hoci mne tvrdili že to musí byť opačne ako u nás-fáza na pravej strane, ale mal som debatu na stavbe, že je to úplne jedno kým mi Nemec nedal za pravdu,že naše normy sú tvrdšie ako ich, nakoľko u nás/naš typ zásuvky/ nevieš zameniť keď pripojíš spotrebič...U nem.zásuviek to vieš zameniť, nakoľko nemajú och.kolík ako u nás /stredový/ len tie ich plechové "kolíky" zo spodu a z vrchu...ja to neuznávam ten typ, ale čo už keď im to tak vyhovuje :-)
Odpovedať
keď je do izby 1privod čim je isteny 10 alebo16A ističom?prudovy chranič na každu izbu zvlašť alebo 4polovy a za nim viac okruhou?
Odpovedať
istenie 16A, 4pol chranič ako hlavný istič, za nim ostatne.
Odpovedať
@technik007 my musime tiež davať fazu na lavo ako u nás, ale je prevda ze sa to da otociť, to že je nalavo je skor len pre kontrolu a pre servis.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem ako elektroinštalácie,ale keď sme v Nemecku ťahali rozvody plynu,tak sme zistili,že naše normy sú tvrdšie oproti nemeckým. Tam revízny od plynu nemal s ničím problém. Keď sme si predstavili ,že by sme inštaláciu spravili u nás na Slovensku podľa jeho pokynkv tak asi prídeme o papiere :-)
Odpovedať
Sprav to podla nasich, nase su tvrdsie cize bezpecnejsie. Ked davaju 1,5 a ty das 2,5 nic sa nestane budu lepsie hodnoty. Mam pocit ze oni 1,5 istia 13 A isticom. Aj ked pisete ze znesoe 18A neni to pravda, zalezi na sposobe vedenia, ulozenia atd. 1,5 v ytongu v chranicke tam bude oteplenie mozno pri belkuch dlzkach ubytku no max 13 by som dal
Odpovedať
@elmas V De fáza musí ísť na pravo u nás naľavo....keď sa pozeráš na zásuvku...aj keď sa dá v De otočiť ale zapojiť musíš na pravú stranu :-)
Odpovedať
@technik007 no nesuhlasim s tebou, lebo nieje de ako de. v duseldorfe sme mali davat na lavo, a teraz v okoli mnichova tiež na lavo, neviem kde robia na pravo....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@patriky no to je ako keby som ja zrobil na slovensku nemecku instalaciu ktory revizor mi to podpise? žiaden, tu je to podobne, a potom je tu dalsi problem ak to zrobi podla slovenskej normy a pride k poruche a bude to opravovať nemecky elektrikar, moze nastať problem. a to cije normy su tvrdsie nikto posudzovat nebude.
Odpovedať
páni zdravim vas.som rad že niekoho zaujala tato tema.čim viac nazorou tym lepšie.dneska som komunikoval s nemeckym revizakom cez tlmočnika a ten my povedal že v nemecku na RD netreba reviziu ani vychodziu.ich zaujima iba pripojka a tu roby obec alebo mesto.dufam že ten môj vylet dopadne dobre.
Odpovedať
@elmas neni to pravda ty mozes predimenzovat vedenie. Musis dodrzat ich farby a pod, potom sa bude v tom vyznat aj och elektrikar. A ze je tam 2,5 namiesto 1,5 no a co? A ty nemozes robit na svk podla D noriem lebo su benevolnejsie, ale keby napriklad mali v nemecku 4 prierez na zasuvku a das tu 4 na zasuvky tu na svk ver ze ti revizny nic nepovie. Viac moze byt aj v nemecku ale menej nie.
Odpovedať
@patriky co hovoria slovenske normy o priereze vedenia na svetla, a o isteni svetiel, berme interier a vonkajsie svietidla, ako to je?
Odpovedať
@elmas V Mníchove... ;-)
Odpovedať
@elmas vidis toto je nasledok ze necitas normy. Je to v norme 2130. A je tam skoro A4 venovana svetlam. Proste svetla sa mozu istit max isticom 25A a vodic ma mat taky prierez aby vyhovoval tomu isteniu. Spinac mozes pouzit aj 10A ale, sucet prudov svietidiel musi byt do 10A.To znamena ze das 25A istic a budes mat 4 okruhy svetiel po 6 A. Mozes pouzit 10 vypinac ale vedenie das 4 prierez niekde do krabice a odtial na svetla 1,5 . Ked spinas zasuvky musis pouzit istic takej hodnoty akej je vypinac. Ked chces pouzit vypinac na vypinanie bojlera napr a ma 10 A, tak ho zapojis cez stykac atd. Na jeden svetelny okruh jeden prudovy chranic. Ale naco bola tato otazka? Ma skusas?
Odpovedať
@patriky neskušam ťa, nevedel som to, a teraz si mi to povedal, vo výsledku, svetla vždy istim 10A, a nedavam na jeden istič viac ako 10 svetiel, ine je ked to su led bodovky.... ale teraz ma zaujima to že na jeden okruh jeden prudový chranič, to si dakto robi s toho dobrý biznis... nestacia na domacnosť skupinove chraniče? jednen 40/003 a za nim tak cca 10 isticov v kombinacii 16A a 10A. ja to roudelujem podla zaťaže, tam kde je predpoklad vysieho odberu ( pracka, bojler, susicka, sporak, a pod.) rozdelim na cca 3 chraniče na dom, napr pri 46moduloch, dlho som nekomunikoval z revizorom, a tak neviem ci mam aktualne informacie. a celu A4 sa mi citať nechce, a aj tak mam problemy s citanim, nepochopim tie komplikovane výklady na prvy pokus, a tak ty si mi s toho dal výťažok ktorý potrebujem vedieť a v zrozumitelnej reči, takže ti zanho dakujem.
Odpovedať
@technik007 no teraz robim v schrobenhausene a tu nam kazal šef davat na lavo... tak vidis ake to tu je benevolentne.
Odpovedať
@elmas ach jaj nepochopil si;)) svetla sa zvyknu a je to tak zauzovane ze sa istia 10 a zasuvky 16. Ale kludne mozes istit svetla aj 2A max vsak 25 A vid norma 2130. Co sa tyka toho chranica - ja to robim takto: Chranic dam len na kupelnu, wc chodbu. Ostatne ako napr kuchyna obyvacka vacsinou spojene dalsi okruh bez chranica, a izby svetlo- treti okruh bez chranica. Samozrejme vonkaksie svetla cez chranic. A o tom chranici je napisane ze napr das chranic a das svetlo kuchyna na jeden istic, decka ma druhy istic ale su cez jeden chranic tak to nemoze tak byt. Jeden svetelny okruh napr obyvacka kuchyna teda jeden istic jeden chranic. Ale za tym moze byt zasuvka pracka, mycka... teda das chranic a ides zasuvky pracka, mycka,zasuvka pri umyvadle a svetlo kupelna wc. Dalsi chranic dalsie zasuvky a dalsie svetlo ako okruh chapes? A btw bojler nemusi byt cez chranic vid norma 7-701. Ani varnu dosku nedavam cez chranic.
Odpovedať
@elmas No ja som pracoval na jednom ubytku pre seniorov oproti zámku Nymphenburg a tam všetko na pravú stranu...hoci viem, aj Ty že je to ozaj jedno ale tak sme museli zapájať. Montovali sme asi 3500 zásuviek. vypínače ani nepočítam..Viď foto...je to len časť.. :-)
Odpovedať
@patriky Kuchyňa bez chrániča??? :-x x-)
Odpovedať
@elmas Prečo by si nemohol dať jeden hlaný istič spojený s chráničom do bytu... V De je to bežné.. V SR nevidím dôvod ho tam nedať...keď chceš ušetriť..Keď Ti skratuje niečo v byte tak si v tme..Len toľko...Ja mám v byte /nová inštalácia/ a na k a ž d ý obvod dávam prúdový chránič s ističom.. Je ich vlastne- bude okolo 23...nakoľko nemám to ešte kvôli murárom dokončené ale, to bude tak ako som písal.. :-) Prehnané? Robím si to pre seba.. ;-)
Odpovedať
@technik007 svetlo davam bez chranica. Ako som pisal zasuvky pouzivane laikmi musia byt cez prudovy chranic. 7-701 pise ze v kupelni ma byt chranic na svetlo, ale kuchyna suchce prostredie tam chranic nedavam. Keby chranic vypadol, svetlo pojde nebude tma... istico-chranic dobra vec, ale drahsie riesenie. Technik dobre robis, robis pre seba ale u zakaznika by si neuspel. Moc drahe riesenie aj ked bezpecne.
Odpovedať
@patriky Myslíš, že by som neuspel??? Nerobil som jednu el.inštal. a je to vec dohody so zákazníkom a jeho bezpečnosti.. V kuchyni nedávaš prúdový chránič??? No a čo UMR?? El.rúra?? Nič??? Čudné..Svetlo v kúpelni tiež nič??? Myslím si, len v tom prípade ak máš svetlá cez trafo..ale ako máš na 230V nedáš chránič??? Ja určite áno..Píšeš že je to moc drahé...No keď sa niečo zomelie tak určite by to každý chcel vrátiť nazad...ale už to nejde...U mňa je bezpečnosť na 1.mieste...aj u zákazníka,pretože dávam k tomu revíznu správu a žiaden RT nedá podpis ak v kúpelni nie je chránič na svetlo ako napr. aj v kuchyni na UMR a el. rúru...Mýlim sa??? ;-)
Odpovedať
@technik007 prepac ale si tatar? Precitaj si to este raz co som napisal. Do kupelne DAVAM chranic na svetlo, tam musi byt podla normy 7-701. A pisem ze na vsetky zasuvky DAVAM chranic okrem bojlera, chladnicky a varnej dosky. Inak vsade su chranice. Davam 2-3 chranice podla poctu obvodov a podla domu. A vies co je istico-chranic??? Lebo si to asi nepochopil
Odpovedať
@patriky Prečo mu nadávaš? Prepáč, ale ak on je tatar, tak ty si mongol, ističo-chránič je čo? To je po mongolsky? Ja poznám kombinovaný prúdový chránič s ističom.
Odpovedať
@catscan tu u nas to tak bezne nazyvame. Presne je to prudovy chranic s nadprudovou ochranou. Lebo som napisal ze keby daval ja neviem 26 modulov chranicov s isticom tak by asi u zakaznika neuspel lebo cena je privysoká. A hned sa pytal ze preco nedavam chranic, ja davam ale je rozdiel dat chranic a k nemu istic a prudovy chranic s isticom. Je to velky rozdiel, preto sa pytam, ze ci vie co to je....
Odpovedať
@patriky To, že riešenie je drahé neznamená automaticky, že je zlé. Sú zákazníci, u ktorých cena nie je prvoradá. A obhájiť sa dá všetko, pokiaľ to má hlavu aj pätu. Ak zákazník nestojí o drahšie prevedenie, vždy sa dá vypracovať alternatíva zameraná na ekonomické riešenie. Len si tu nenadávajme za to, že niekto pracuje iným spôsobom, veď sme predsa profesionáli a ak sa nevieme správať medzi sebou, tak potom ako sa správame u zákazníka?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?