Elektroinštalácia v drevodome

Chcel by som sa opytat ako je to s elektroinstlaciou v drevodome (zrube) Ako zabezpecit (podla normy) elektro instalaciu? Staci pouzit normalne kable? CI treba speci kable (samozhasacie/oranzove)? Ci to davat trubiek/husacich krkov? Ci ako
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
stačia aj normálne cyky káble a najlepšie keby boli v trubke
Odpovedať
teraz co lacnejsie ci obyc kabel + trubka alebo protipoziarny
Odpovedať
Profilova fotka
Ale ten kábel co ty nazývaš protipoziarny sa volá bezhalogenovy a zhori tak isto ako klasicky akurat pri poziary menej dymí..
Odpovedať
istejsia je urcite trubka. Ale horiet ti urcite nezacne kabel samotny takze toho sa bat nemusis
Odpovedať
bezhalogénové káble, pod svetla atd použiť nehorlavú podložku , použiť bezpodmienečne prúdový chránič, na vstupe 300 mA, pre istotu to daj spraviť odborníkovi ..... robo
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
do takehoto drevodomu sa pouzivaju kable ktore sa davaju do chranicky su to vsetko proti poziarne kable aj trubky je to super robota.v pripade ze to tak nedate spravit a dom vam zhori tak vam to zvalia na elektriku.je to sice o nieco drahsie ale mozete kludne spavat.
Odpovedať
Kabel samotny horiet nezacne. Zahrieva sa len v pripade, ked do neho pustas prud, na ktory nie je dimenzovany. Poziarne odolny kabel sluzi na ochranu kabla pri poziari, nie na ochranu budovy pred poziarom z kabla. Poziare z elektrickych rozvodov vznikaju pri zlych napojeniach kablov - v rozvodnych krabiciach, zasuvkach atd. Vznika tam iskrenie. Skor ako kabel by ma trapilo, ako si dal elektrikar zalezat na tychto veciach...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
sevas aké sú najvhodnejsie rozvádzače pre drevodomy? a treba okolo nich umiestniť nehorlave podlozky alebo staci samotny plastovy ( popripade plechovy ).
Odpovedať
@michalskolek to je celkom zaludna otazka, stretol som sa s roznymi vykladmi. Mal by byt vhodny lubovolny rozvadzac (skrina+osadene zapojene pristroje) vyrobeny v zhode s prislusnou normou a je jedno ci skrina plastova alebo plechova, ale pre istotu by som tam asi tu 1cm nehorlavu podlozku dal, mohol by z toho niekto robit problem.
Odpovedať
tak pokiaľ viem v drevodome sa rieši elektroinštalácia úplne inak ako v normálnom dome, káble sú ťahané v podlahe alebo na povale, idú v zárubniach pri ktorých sú vývody na vypínače a pod. Určite by som dával oranžový nehorľavý kábel aspoň NHXCH-E30 ak nie E90 a určite nezhorý ako normálny, ale to by mal tomi66677 vedieť, lebo to nieje len bezhalogénový kábel.
Odpovedať
Profilova fotka
Bezhalogénový kábel čo sa týka funkčnosti pri požiari určite vydrží dlhšie ako kábel Cyky no nie je nezničitelný-nesmrtelný! Na drevodom bohato postačujú káble Cyky vedené v trubkách ktoré sú neporovnatelne lacnejšie!
Odpovedať
Profilova fotka
@fuhrich @tomi66677 Nehorľavý kábel aký má na mysli fulrich, určite nezhorí takisto ako obyč. CYKY, preto sa rozdeľuje na typy 30-60-90 a pod. znamená to odolnosť v minutáži voči požiaru. Opravte ma ak sa mýlim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tomi66677 má pravdu. Jednoznačne CYKY a ja by som vynechal aj trubky. Bezhalogénové káble sú zbytočné. Ak vznikne požiar, zadusia sa z výparov horiaceho dreva s lepidlami skôr, ako začnú horieť káble. Káble s funkčnosťou sa používajú na zariadenia, ktoré musia vydržať počas požiaru určený čas (výťahy, núdz.svietidlá bez zálož.zdrojov,...). Okrem toho požiarna odolnosť nezávisí od toho, aké sú káble, ale treba brať do úvahy celok. Čiže všetko s požiarnou odolnosťou: žľaby, trubky, rošty, hmoždinky, požiarne prepážky... Všetko niekoľkonásobne drahšie. Pri horľavých materiáloch má byť použitá kábel s dvojitou izoláciou, čo CYKY spĺňa už niekoľko rokov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
zdravim volta. vidno ze robis priemisel a mas odbornu prax.ale tie trupky by som pouzil.na stavbe sa pohybuje kopec ludi ktory ti poškodia kabelaž. apoškodeny kabel znamena požiar (drevodom) alebo nefunkčny obvod.
Odpovedať
Takže káble použiť CYKY musia sa však ťahať v samozhášavých rúrkach s určitou pevnosťou. Vyhovujú rúrky pod označením FXP. Celú inštaláciu treba chrániť hlavným prúdovým chráničom 300mA. Prístroje (zásuvky, vypínače) musia byť osadené v krabičkách s dvojitou izoláciou. Čo sa týka svietidiel, treba si vybrať také, ktoré sú určené na priamu montáž na normálne horľavý povrch. Netreba ich ničím podkladať. Poznáte ich podľa značky na štítku F v stojatom trojuholníku. Každopádne odporúčam inštaláciu nechať robiť firme ktorá ma skúsenosti so zrubmi. Je to o niečom inom ako murovaný dom. Tých zrubov som urobil niekoľko desiatok. Pre inšpiráciu kuknite www.orma.sk.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@dusan23 Pozor dnesne kable CYKY uz mozu ist priamo na dervo.
Odpovedať
@marianzeman A Ty si novy obchodak fy. Elko EP ? Ako novozaregistrovany s nickom @marianzeman tu mas 8 prispevkov a s @nickom marianmo 2 prispevky o tom ako je Inels supre a vsetko ostatne je na ....
Odpovedať
@romi29 Máš 100% pravdu. Môžu ísť priamo na drevo. Ale nie do dreva!!!
Odpovedať
Určite káble CYKY do trubiek FXP pokiaľ sú vedené po dreve bodka. Ako piše Dušan23.
Odpovedať
Profilova fotka
som totálny laik ... a nerozumiem takmer ničomu, čo tu píšete, no aj u nás sa to aktuálne rieši.... tak pripájam aktuálne foto...teda neviem ani či sa to dá takto z fotky posúdiť, no je to vhodné riešenie na drevodom?
Odpovedať
Ano presne takto to ma byt.:-)
Odpovedať
Profilova fotka
lilivka je to uplne v poriadku
Odpovedať
Profilova fotka
@tomi66677 @vllado Ďakujem za profi pohľad ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Inštalácia v drevostavbe sa má svoje špecifiká, no nemusí sa veľmi líšiť od murovanej. Základný rozdiel je, že požiarnik vyžaduje na vstupe spoločný 300mA prúdový chránič, tak ako to už niekto spomínal vyššie. Kábel CYKY (izolácia PVC) môže byť kľudne použitý, je samozhášavý, oheňretardujúci a má dve vrstvy izolácie. Nieje nutné použiť bezhalogénové káble (oranžová izolácia) - rozdiel je v tom, že keď už to horí, tak PVC káble produkujú x násobné množstvo škodlivých látok, ktoré Vás zadusia - veľmi pekne to má spísané výrobca univolt vo svojom katalógu (str.6..): http://www.hagard.sk/buxus/docs/produ... Určite použite chráničku tak je na foto vyššie. chráničky FXP a FXP turbo sú tiež z PVC, takže ak použite bezhalogénové káble, treba aj chráničku bez halogénov, inak je to nezmysel. Čo sa týka tých inštalačných krabíc s dvojitou izoláciou , áno, v prípade ak inštalačné prístroje nespĺňajú požadované parametre, teda inštaláciu do a na drevo. Ako príklad uvediem produkty ABB ktorá ma prístroje s dodatočným označením DH, ktoré je možné inštalovať do a na horľavé materiály skupiny C2.. Majú to v dvoch dizajnoch - Tango a Time a v dvoch farbách - opýtajte sa svojho elektrikára alebo v predajni - dá sa tým dosť ušetriť na tých dvojito izolovaných krabiciach. ( alebo kuk sem: http://www117.abb.com/catalog.asp?the... ) A nakoniec svetlá - ako písal dusan23, ak svetlá majú symbol F v trojuhoľníku, možno ich inštalovať priamo na horľavé materiály, inak je treba použiť podložku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môže byť v drevodome riešená elektroinštalácia takýmto spôsobom a či sú použité správne káble. Viď foto. za rady vopred ďakujem.
Odpovedať
@majusica Nuz uprava nic-moc, ale principialne to tak moze byt. Ja by som svetelny obvod s tou rozbocnou krabicou OBO A11 nerobil, stiahol by som to vsetko pod vypinac.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Trochu bysom rozvinul tuto temu. Staviame drevodom a najradsej by sme najali elektrikara, ktory uz nejaky drevodom robil. Len by musel poznat aj rakuske predpisy, nakolko dom je v Parndorfe. Poznate niekoho, koho by ste mohli odporucat? Vdaka.
Odpovedať
@fotografmiro slovenské normy sú prísnejšie ako v Rakúsku, takže slovenský elektrikár ti urobí elektroinštaláciu bezpečnú jak nahubok na psa :-D
Odpovedať
predpokladam ze rakúskeho elektrikara nechces, lebo bezne beru 45€/hod a to mu asi nezaplatis a preto radsej slovenského, slovensky elektrikar robotu urobi kvalitnu, otazka ale je, ci bude platna aj revizia a ci elektrikar bude ochotny robit v rakusku za slovenske ceny...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?