Elektroinštalácia - predpríprava, inšpirácie, tipy

Ahojte budeme riešiť elektroinštaláciu a chcel som sa vás opýtať na aké zariadenia ste si robili elektroinštaláciu napr. klimatizácia, elektrické rolety , elektrické otváranie brány, zvonček a podobne. Poprípade ak máte inteligentnú domácnosť čo najčastejšie využívate, čo vám zjednodušuje život v domácnosti? Chcel by som sa inšpirovať čo všetko je možné v rámci rodinného domu napojiť , poprípade si na to vytvoriť predprípravu už teraz aby sa mi časom nestalo , že elektrikár bude musieť znovu niekde sekať a ťahať káble. Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
Ozvite sa nám, poradíme
Odpovedať
Profilova fotka
@topsprezent1 chodby a satnik svetlo na senzor pohybu. Orientacne osvetlenie tiez. Zaluzie urcite napojit- nacasujes. Kurenie. Svetla. Zaplavove senzory. Mame aj pripravu na audiosystem a rekuperaciu. Centralny vysavac.
Odpovedať
Profilova fotka
Napríklad sa mi dosť často vyplatilo viesť od vypínača ku lustru kábel 5-žilový (CYKY-J 5x1,5). Poprípade aj k ventilátorom v kúpeľni a toalete. Zvonček dávam na 230VAC, tak ušetrím miesto po transformátore. V mieste, kde má byť audio/video/TV sústava dávam samostatný okruh s viacerými zásuvkami, dá sa tak potom vyhnúť nutnosti použiť rozdvojky a predlžovačky s viacnásobnými zásuvkami.
Odpovedať
Profilova fotka
Napríklad
Odpovedať
Urcite k lustrom a na ventilator 5x1,5. Nezabudnut na kombi zasuvku 400/230V niekde kde bude parkovat auto, jednak vysavac, wapka popripade elektromobil. Urcite si spravit rack, potahat FTP kable a koax. Nachystat audio rozvody, videovratnik, posuvna brana, ked tak vonkajsie osvetlenie fu a neviem co este. V satniku atd pouzit koncovy dverovy spinac. Hlavne nezabudne na vela zasuviek, ak nebudete mat indukcku tak aj tak si ju tu pripravu spravte. Zaluzie, klima atd
Odpovedať
Profilova fotka
doporucujem potahat rovno aj LAN kable. kde bude TV, pocitace v izbach, pripadne domaci NAS, alebo kamerovy system atd.atd. to mi do projektu nedali, som si to dodefinoval sam a elektrikari potahali chranicky. mam to riesene tak, ze vsetky kable zo zasuviek aj vonkajsich kamier koncia v podkrovi a tam bude skrina, kde sa prepoja ako treba. je to jednoduchsie kvoli udrzbe. navyse doporucujem LAN zasuvku aj do spajze napr. clovek nevie ;)
Odpovedať
@topsprezent1 ja som zaznamenal zvyseny dopyt po vychytavke typu : zapnem alarm, ktory mi odpoji jednotlive zasuvky, alebo zasuvkove okruhy, v ktorych su pozapinane spotrebice v standby rezime, ako tv settopbox, rozne adaptery, nabijacky atd. toto ale treba prislusnym sposobom nakablovat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Elektrotechnická spôsobilosť - ludodesign PDFwww.ludodesign.sk › pdf › ELS › Elektr... Tu to je kniha zakladne elektro normy
Odpovedať
https://www.google.sk/url?sa=t&source...
Odpovedať
Profilova fotka
@kirkis no len za tých 11 rokov sa čo to zmenilo čo sa týka noriem
Odpovedať
@merak normy sa menia každú chvíľu nedávno keď som bol na aktualizačnom školení už som dozvedel že sa začínajú zavádzať oblúková ochrana AFDD pred poruchovím oblúkom ako doplnková ochrana k ističom a k prúdovým chráničom len občas sa je ťažké aktualným normám dostať
Odpovedať
Profilova fotka
@kirkis to áno, niektoré sa menia častejšie ako ponožky :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@topsprezent1 v baraku sa da ovladat skoro vsetko. Robim Sonoff, Alexa, vypinatelne zasuvky po zaalarmovani, vypnutie rekuperacie po otvoreni okna, nemoznost zaarmovania objektu, ak je niektore okno otvorene, svetelne sceny, centralne vypnutie osvetlenia pri zaarmovani objektu, simulacia pritomnosti, stahovanie zaluzii v zavislosti od prehrievania objektu oknami v zime, v lete, zonova regulacia kurenia,...... xy veci.
Odpovedať
@kirkis AFDD sú už dávno povinné pre drevodomy v Nemecku. Ale ešte sú neni meracie prístroje na revíziu, resp. veľmi drahé.. pred dvoma mesiacmi som riešil kúpu revízneho prístroja , ale bolo mi poradené že nemám kupovať najdrahší pretože onedlho budem musieť kúpiť druhý ktorý už bude vedieť zmerať aj AFDD.. Takže normy sa menia rýchlejšie ako vedia výrobcovia (Fluke) reagovať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@megdesign Nemas niekde foto alebo popis ako si ten Sonoff integroval v dome ? Zabudovane v zasuvke alebo v poistkovej skrini ?
Odpovedať
@panak v isticovej skrini na DIN liste...
Odpovedať
@megdesign to bude asi najrozumnejsie.... Aj si kupoval ted plastovy drziak na to ? Ale v tvojom rozvadzaci som Sonoff nevidel
Odpovedať
@panak jo. Kupoval som držiaky na DIN pre termostaty k zonovke a k sonoff. China. Ja mám "dvojurovnovy" rozvádzač. :-) V predu sú istiace prvky a časť automatizácie, za tým v druhom rade ostatok. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahoj, pripojím sa k diskusii: 1. Aké káble je potrebné ťahať od termostatov k rozdeľovaču. 2. Nájde sa niekto, kto by jednoducho vysvetlil elektroinštaláciu zónového vykurovania - aké káble k čomu ťahať, ak ešte nemám vybratý systém (napr. k rozdeľovaču asi CYKY-J 3x2,5, k teromostatu CYKY-J 5x1,5 a pod)?
Odpovedať
@richardius k termostatu JYTY kabel 2xQ alebo klude aj ,4x1. Na to ostatne, myslim si ze 3x1,5 cyky staci
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@merak preco tahat 5 zil od vypinaca k lustru? Kvoli tomu, ked chcem mat 3 samostatne okruhy? Kazdu ziarovku zapinat zvlast a tak? Alebo je na to aj iny dovod? Ked budem mat zelezobetonove stropy, potrebujem od vypinacov tahat dalej uz plochy kabel?
Odpovedať
Profilova fotka
@soki je to dlhoročná skúsenosť. Mnohokrát som zažil, že tetuška si nakoniec do obývačky vybrala práve taký luster, čo mal dva okruhy. Poprípade to malo aj ventilátor a tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusannnn áno, AFDD sú povinné v Nemecku, ale nie u nás.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?