Elektroinstalacia pre sadzbu DD5

Zdravim, zaujimalo by ma, ako sa teraz riesi zapajanie elektrickych bojlerov a konvektorov pri sadzbe DD5. Ak to dobre chapem, treba na to samostatny obvod od rozvadzaca, na ktory su tieto zariadenia napevno spojene. Cize toto musim vsetko riesit uz pri stavbe, neskor je to podstatne komplikovanejsie (ak vobec mozne). DD2 by podla vypoctov (6000-8000 kWh za rok) bola priblizne rovnako draha ako DD5, ale chcel by som to mat natahane, aby som to mohol pripadne v buducnosti zmenit. Vdaka
Odpovedať
@jarosujo Nechapem, co konkretne Ta zaujima, lebo chapes to spravne.
Odpovedať
@romi29 No asi potvrdenie toho, ci to dobre chapem :-) Z hladiska prace/ceny to snad velky rozdiel nebude, ci ano ?
Odpovedať
@jarosujo Neviem sice presne prikony bojlera a konvektorov, ale cena kabelaze by mala byt rovnaka. To znamena, ze ci si das jedno alebo dvoj tarif, tak kabelaz by mala byt rovnaka. Cize k danym spotrebicom, ba sa mali tahat samostatne okruhy.
Odpovedať
Čo sa týka kabeláže spotrebičov tak to je rovnaké. Maximálne budeš potrebovať k elektrokotlu prípadne elektr. bojleru natiahnuť ešte jeden kábel z pravidla CYKY O 3x1,5. Čo je však dôležité prípojka do domu. Taký istý kábel si musíš dať súbežne aj s napájacím káblom medzi elektromerom a domovým rozvádzačom. Teda pôjdu ti do domu dva káble: 1. prívodný napr. CYKY J5x16 2. ovládací HDO napr. CYKY O3x1,5 (cca 0,6Eur za meter) Samozrejme že treba aj elektromerový rozvádzač pre dvojtarif. (Je o pár desiatok eur drahší) Odporúčam si tu prípojku urobiť už pre dvojtarif. Nevieš čo bude a dorábať to potom je somarina.
Odpovedať
@dusan23 Prapac, ale ani k elektrokotlu ani k bojleru netreba tahat ziadny kabel navyse. Vsetko sa to da urobit priamo v rozvadzaci cez stykac. A väcsinou sa to tak aj robi. Elektrokototle sice maju stykac na HDO ale bojlere nie.
Odpovedať
Dik za odpovede. Takze to treba riesit uz pocas stavby a je dobre to zapojit tak, aby som sa mohol v buducnosti rozhodovat podla potreby. Planujem dat 100l bojler hned vedla kupelne (2kW) a 10l pod drez do kuchyne. Konvektory cca. 5-6 kusov po 500-1000W. Dole som skusil naznacit schemu toho zapojenia. - HDO prijimac sa postara o to, ze elektrina ide bud cez hodiny nizkej alebo vysokej tarify - v NT je zapojene vsetko a stykac je v takom stave, ze prud ide dalej aj do bojlerov aj do konvektorov - vo VT sa prepne stykac do stavu, ze elektrinu do bojlerov a konvektorov nepusti Tak nejak ?
Odpovedať
@jarosujo Priblizne tak nejako. Len s tym, ze hodiny su len jedny a ten HDO Ti bude priamo spinat ten stykac.
Odpovedať
Predpokladam, ze tie 4 hodiny VT su bojlere aj konvektory uplne odpojene od elektriny. Pokial by slo o lacnejsie zariadenia s mechanickym termostatom, tak by to vadit nemalo. Ale nebude to vadit, ak by islo o elektronicke zariadenia, kde sa nastavuju rozne rezimy (nocna teplota atd.) ? Napriklad taky http://ohrievace.heureka.sk/adax-neo-... Nema niekto skusenost ?
Odpovedať
@jarosujo Tak konkretne tento typ ma pisane, ze sa nesmie pouzivat na nocny prud. Predpokladam, ze to bude tym, ze pri vypadku elektriky sa vymaze pamät.
Odpovedať
@romi29 No tak to si zase vedľa jako jedľa. Keď vypneš celý kotol cez stykač tak ako ti potom bude bežať čerpadlo na obeh vody ktoré je priamo v kotli a štandardne beží vždy ešte 10 minút po vypnutí poslednej špirály aby sa kotol dochladil a ostatné elektrické obvody v kotli. Dnešné elektrokotly sú niekde inde. To nie je len špirála. A to isté platí aj o el. bojleroch. Tie drahšie majú napríklad zabudované čerpadlo na cirkulačku, ochranu pred mrazom, ... Prikladám ešte upravený obrázok pre jarosujo
Odpovedať
@dusan23 Pozor teraz si nepochopil Ty mna :-) Ja som povedal, ze HDO spina stykac ( vseobecne myslene spotrebice na NT). Viem ako funguje koto, dobeh cerpadla atd. a ze v nom je stykac ktory sa pripaja na HDO. Proste odpovedam laicky na laicku otazku. Neriesim tu presnu kabelaz.
Odpovedať
Sorry, ale písal si že do kotla netreba žiadny ďalší kábel že všetko urobíš cez stykač v RD. Moja odpoveď platí. Neurobíš. Do kotla potrebuješ signál HDO. Takže Silový kábel + kabel HDO. A to tiež nemusí byť všetko. Ďalej budeš potrebovať kábel od kotla k priestorovému termostatu lepšie povedané pri dnešných technológiach už k ,,diaľkovému,, ovládaniu kotla. Prípadne ďalší kábel pre ekvitermické čidlo. Ale to už je priamo na investorovi čo požaduje a to mu musí vysvetliť kúrenár a elektrikár po dohode zasa pripraviť. Ja som zasa chcel laicky vysvetliť že to nie je len jeden kábel pre kotol ako to ľudia berú. Ale v podstate si rozumieme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusan23 Prepac uz viem na co konkretne si reagoval. Napisal som, ze netreba tahat ziadny kabel navyse k elektrokotlu a bojleru. Ale mal som na mysli bojler a konvektor. Cize moja chyba.
Odpovedať
Som elektrikár, Bu Bu Bu. :-D :-D :-D
Odpovedať
@dusan23 Bud si isty, ze si rozumieme. Otazka znela, ci je ina kabelaz pri jednotarife a dvojtarife. A ja som na to nechtiac napisal, ze ku totlu netreba nic navyse a zabudol som na HDO. Co sa tyka termostatu a vonkajsieho cidla atd. to rozoberat nemusime, lebo to je rovnake ci uz ma zakaznik jednotarif alebo dvoj.
Odpovedať
@romi29 Jasné. OK.
Odpovedať
@jarosujo Ešte čo sa týka tých konvektorov. Neviem ako konkrétne tieto ADAXi ale niektoré konvektory (Airelec, Ecoflex, Atlantis,...) Majú viac režimov prevádzky. Napájajú sa štandardné stálym napätím 230V a majú ešte jeden ovládací vodič takzvaný pilot. A práve po tomto vodiči sa dá pekne ovládať pomocou HDO. Ja som to riešil 5 žilovým káblom. Najlepšie sa poradiť s elektrikárom ktorý ti bude robiť inštaláciu
Odpovedať
@dusan23 Prosim ta mozes mi napisat, ake konvektory mas ? A ci si spokojny. Ide mi hlavne o to, aby nebolo pocut ziadne praskanie, ked budu hriat. Dik
Odpovedať
@jarosujo Nemám konvektory. Ja by som si konvektory nedal. Mám podlahovku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?