Elektrina - sadrokartónový podhľad alebo drážkovanie?

Ahojte, zaujimam sa o prerabku elektriny v 3i byte (70m2) v starsej bytovke. Je to riesene tak, ze vo vacsine izieb nie je stropne svetlo / kable. Taktiez nepouzivame vsetky zasuvky, lebo si nimi nie sme isti :-| Takze rekonstrukcia nevyhnutna... Rodina nam radi vyriesit to sadrokartonovymi podhladmi, kde by medzi stropom a sadrokartonom isli kable. Chapem, ze je to asi lacnejsia alternativa, ale je to skutocne lepsie riesenie? Mne sa to moc nepaci. Stropy nemame az take vysoke (nepacia sa mi bodove svetla) a celkovo by som bola radsej za to drazkovanie. Kedze som v tychto zalezitostiach amater, budem vdacna za kazdy nazor... :-)
Odpovedať
@rek1617 Zníženie stropu Ti zaberie 10-12cm..Je pravda, že tam skryješ všetko-kábeláž a nemusíš sekať drážky na káble..Ale je to na Tebe, čo urobíš, nakoľko keď budeš Ty /alebo kto Ti bude robiť elektriku/ sekať na zásuvky tak už v miestnosti kam pôjde kábel na svetlo je na každú izbu +kuchyňu 3-4metre sekania naviac...Je to na Tebe ako sa rozhodneš...A na SDK strop nemusíš dať len bodovky...dá sa umiesniť aj iné svetlo...Ty musíš vedieť pomer---sekanie do stropu, alebo dať SDK. Ja som prerábal a budem prerábať kuchyňu+ jadro a všade som dal znížený strop a nesekal som nič na strope, nakoľko strop bol "esteticky" spájaný a tak som to riešil dať SDK..A som spokojný..Káble som prichytil na strop a hotovo.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rek1617 SDK davat automaticky netreba. Ide o to aky je strop. V mnohych bytoch je krivy a SDK by vyriesil aj esteticky problem a aj funkcny (schoval by kable). Ak je ale strop OK tak drazky do stropu. Drazkam sa aj tak nevyhnes na stenach, takze ich budes robit tak ci tak.. SDK nie je ani rychlejsie a ani lacnejsie (konstrukcia + SDK dosky + pretmelenie + nater) A Ak netuzis po bodovkach tak argument navyse pre drazky :)
Odpovedať
v podhlade sa dotešia aj chrobaky a ine zvierata
Odpovedať
Nie je staršia bytovka ako staršia bytovka... niektoré z 50tych rokov majú nabíjaný strop, inde je omietka aj 2 cm... tam je drážkovanie stropu pohoda, zostáva z toho prachu len sucho v ústach :). Horšie je to s panelákmi, drážkovanie do betónu v 3i byte a držať drážkovačku nad hlavou z rebríka nie je žiadna sranda. Tomu zodpovedajú aj ceny, ktoré sa počítajú od metrov. Drážky po elektrikároch musí aj tak niekto vyspraviť, stropy zvyknú byť krivé. Údržba el. inštalácie a možnosti rozmiestnenia lámp sú v SDK prakticky nekonečné.
Odpovedať
a ja napisem este jednu vyhodu sdk, po znizeni stropu sa zmensi aj objem miestnosti a tym padom su aj mensie naklady na vykurovanie :-)
Odpovedať
Ja by som bol tiez za SDK, usetrite naklady za sekanie, do stropu je to drahe, strasny hluk a bordel. SDK je rychlejsi, pekne sa vyrovna strop a daju sa dat aj klasicke svietidla. A rychlejsie bude elektrika hotova. http://www.hagard.sk/buxus/images/pro... ja pouzivam toto. Navrtam buchnem tam toto dam pasku prwvlecem kable a zariahnem. Jednpduche a rychle a lacne co sa o sekani neda povedat
Odpovedať
dakujem za vase nazory:) najlepsie asi bude zavolat nejakeho elektrikara na posudenie, kedze my to takto tazko odhadneme. mozno aj viac elektrikarov :-D a potom sa rozhodneme, ake bude najlepsie riesenie ;-)
Odpovedať
@rek1617 dufam, ze nechces dat rezat drazky do paneloveho stropu... idealne pritom prerezat rad radom vsetky vystuze.
Odpovedať
@gashtaan zatial neviem, preto si zistujem informacie o oboch rieseniach, nie som profesional:-). jasne, ze ked to nebude stavebne ok, tak sa zmierim aj so sadrokartonom:-)
Odpovedať
@rek1617 tak ono sa to da riesit aj bez sekania, drazkovania ci sartokartonu. Vsetko zavisi od estetickeho citenia buduceho majitela ;-)
Odpovedať
@megdesign kde alebo na akej stranke zozeniem take profily ? Dik
Odpovedať
@4wowa4 http://www.inzak.cz/INTERIEROVE-PROFI... http://www.inzak.cz/kolekce-Orac-Luxx...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
my to mame presne naopak. Vsetko (aj svetelny obvod) tahany z podlahy. Zasuvky byvaju uzitocnejsie dole takze aj kablov je menej a na svetlo dotiahnut jeden plochy kabel zaskrabnuty pod omietku by nemal byt problem. Sadrokarton by bol fajn ale za pracu pytaju tolko, ze sa to neoplati.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?