Elektrika vonku na 12V

Profilova fotka
Zajtra začínam robiť elektriku so svokrom a odporúčal niečo v tom duchu, že lepšie je natiahnuť si do exterieru 12V elektriku, lebo že je to bezpečnejšie ako 230V. Moja otázka je - ako je to so spotrebičmi na 12V? Dajú sa bežne zohnať v tom zmysle, že majú nejakú rozumnú koncovku? Konkrétne potrebujem elektriku na pár kusov LED lampičiek a potom zásuvku, do ktorej budem na vianoce zapájať žiarovky na vonkajší stromček. Existujú vianočné žiarovky na 12V? Reálne to asi riešim tak, že z rozvadzačovej skrine ide cez prudovy chranič a samostatný istič CYKY kábel do trafa a z trafa idem vonku, správne? Svokor to bude vedieť, ja sa len tak zo zaujímavosti pýtam
Odpovedať
Ano vonku sa odporuca tahat jednosmerny prud do 30V. Osvedcili sa mi zdroje meanwell. Seria ad, tam sa da pripojit aj bateria, ktoru nabija a v pripade vypadku to ide z baterky. Ziarovky a podobne nie je problem na 12-30V...otazka je ake spotrebice:)
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc no spotrebice ako som pisal... Par lampiciek popri chodniku cez dvor, v zime vianocne osvetlenie a mozno raz cerpadlo fontany
Odpovedať
Mate projekt? Preco 12V? Ja by som normalne tahal 230V cez prudovy chranic a zasuvky a vypinace v kryti IP44. Bezne sa to tak robi. Naco vymyslate somariny? Na 12 V by som len zvonok dal. Pri 12V su tam velke ubytky musia but silnejsie kable atd. Na 12 V zasuvka neni ale na 24V je. A co sa tyka stromka by som to riesil normalne zasuvka 230V odtial by som siel do trafa podobneho ako na led pasy, trfo v kryti ip44 a viac a odtial na stromek. Lahke a lacne riesenie.;)) Fakt nevymyslajte;))
Odpovedať
@megosoft tak, ako pisal @patriky Vasu instalaciu ohladom bezpecnosti uz trafo a 12V rozvody aj tak nezachrania
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan Však ešte žiadnu inštalaciu nemam... @patriky Všetkému rozumiem, až na to, že prečo by som dával na stromček 230V a potom trafo? Však sa skôr dajú zohnať klasické vianočné žiarovky priamo na 230V, či ako ste to mysleli?
Odpovedať
@megosoft no vidite tak to mate vyriesene:)) zasuvky na 230V v kryti IP44 cez prudovy chranic a do toho normalne zapojite aj tie svetla na stromcek. Ked to date cez casovy spinac, budu sa Vam zapinat a vypinat same podla casu aky si nastavite.;)
Odpovedať
@megosoft Vieš aký výkon potrebuješ? Pri 300W a 230V je prúd 1,3A, ale pri 12V je to až 25A. Na to potrebuješ kábel CYKY 2x6. Pri 500W a 12V je to až 41A a to už je iná káblovačka. Skrátka pi....ina.
Odpovedať
@volt ano, a v PC kde zdroj na 12V tlaci 50A su na rozvody pouzite hrube medene tyce...
Odpovedať
@megosoft a do interieru ti neodporucil svokor 110V namiesto 230V? Ved 110V je menej, cize menej kope a tym padom bezpecnejsie, nie? ;-) Normalne daj 230V cez chranic..
Odpovedať
@volt Iná káblovačka...a pi...na... :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D Ale nechaj ho nech si tam natiahne 2x6.. :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@megosoft Riešiš ako som písal už hovadiny lebo svokor by to mal vedieť a nevymýšlaj už vymyslené.... ;-) :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@gashtaan Rozprávame sa tu o vonkajšej elektroinštalácii, teda o dĺžkach káblov niekoľko metrov, nie centimetrov. Tam sú také úbytky napätia, že až... Pri 41A, 12V, kábel 1,5mm2 dĺžky 10m, je úbytok napätia 5,4V. Pri 12V je to až dosť (skoro polovica). Či... ? Čo nenarobí posratý vzorec U=R.I :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan @volt @megosoft Presne toto som myslel. Vacsie.prierezy, horsia manipulacia, horsie zapojovanie. Normalka 2,5 CYKY, chranic zasuvka IP44 a je vybavene. A viac ma z toho hlava nemusi bolet. Chcem videt ako by ste 6 alebo 10 prierez zapojili do zasuvky:))
Odpovedať
Profilova fotka
Ok, dám to na 230V cez prudovku, IP 44, resp. 45 a hotovo...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?