Elektrika v celom dome

Zdravím mate niekto komplet dom na elektriku aj podlahove kurenie? ake su tam mesačne naklady
Odpovedať
1 - ∞
Odpovedať
@igigi dik za skvelu odpoved
Odpovedať
@jezko13 Ak máš možnosť kúriť plynom alebo aspoň tepelným čerpadlom, tak to urob. Teplá úžitková voda je značná časť potrebného tepla v dome, a to sa izoláciami obmedziť nedá. Iba ak rekuperáciou sprchovacej vody.
Odpovedať
blba otazka, blba odpoved... aky dom? ake ma straty? na kolko chces vykurovat izby? Kolkí budete zit v dome? .....
Odpovedať
Profilova fotka
@jezko13 Ježko, my teraz v rodine riešime 2 objekty. 1 je rekonštrukcia. 2. novostavba. Obidva zatepľujeme 20-kou polystyrénom, dávame 3-sklo, do podlahy a stropov takisto statočne naložíme izolácií... Vypočítané tepelné straty oboch jednopodlažných objektov budú do 3 kW. Všetko dimenzujeme na to, aby sme to riešili iba elektrinou. Elektrická podlaha, elektrický boiler (100 l), varenie na elektrickej indukcii... Veľa Ti napovie táto tabuľka: http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Najmä si do hornej časti dosaď parametre Tvojho objektu a charakter využívania. V nízkoenergetických domoch, kde Ti kúri už aj televízor alebo pustený počítač, je investícia do komplikovaného vykurovania tak dlhodobo návratná, že nemáš o čom rozmýšľať.
Odpovedať
My sme kvôli cene prípojky ( cca 1700 € ) dali postaviť kachlovú pec za 5000 € a k tomu infrafolie do podlahy. Dom zaizolovaný zo všetkých strán, tak spotreba dúfam minimálna....
Odpovedať
@petino23 o neviem, som blby z matiky ale nie je nahodou 5000 + infrafolie podstatne viac ako ako 1700 + podlahovka? A to uz radsej ani neuvazujem nad prevadzkovymi nakladmi.
Odpovedať
ahoj ake infra folie do podlahy?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam komplet dom na elektriku. Kazdopadne tvoja otazka je ako otazka typu "Kolko stoji auto?". 20000€ Vela, ci malo? Mozes porovnavat rovnako velke domy s rovnakymi tepelnymi stratami a s rovnakymi vnutornymi podmienkami (teplota v miestnostiach, ci je cely den niekto doma, ako casto sa sprchuju/kupu clenovia domacnosti, ich pocet, ako casto sa vetra,...). Jednoducho je tolko vstupnych parametrov, ze naozaj nie je jednoducha odpoved. Kazdopadne jedina investicia, ktora sa ti vrati, je poctive znizenie tepelnych strat (zateplenie, kvalitne okna,...). Dalsia vec je, ci mas vlastne peniaze alebo na uver. Pozicane peniaze treba splatit dvojnasobne... Takze to, co vyzera jednoznacne (napr. tepelne cerpadlo, ktore nestoji malo €) nakoniec nemusi byt take jednoznacne... Najlacnejsie vykurovanie je drevom z vlastneho lesa :-) Elektrika ma 100% ucinnost a jednoduchsie sa ovlada, cize aj pociatocna investicia je nizsia ako u plynu. V pripade elektrickeho podlahoveho vykurovania je mozne jednoducho ovladat (a kedykolvek menit) teploty v miestnostiach. V podstate bude system fungovat bez dalsich investicii. Ano, plyn je lacnejsi (dokedy? ako sa vyspi Putin...). Je o dost lacnejsi ako elektrika. A to aj pri dvojtarife elektriny. Prvotna investicia do kotla, rozvodov a regulacie je vsak vyrazne vyssia. Standardne je ovladanie (nastavenie) komplikovanejsie a zabudni na to, ze sa budu dat menit v case teploty v jednotlivych miestnostiach. (Vacsinou ide o pomerove rozdelovace, takze ked sa v jednej miestnosti uberie, v druhej sa prida...). Kotol tiez nema neobmedzenu zivotnost, pravidelne plynove revizie,... Takze do rozhodovania vstupuje aj komfort a ten sa neda vycislit. Drzim palce.
Odpovedať
@hop377 no 1700 len prípojka. K tomu treba prirátať 850 eur komín, 1200 € kotol, no a ešte len teraz trubky, rozdelovače, ak by som chcel komfort tak k tomu ešte elektrohlavice na rozdelovači a podobne. Nerátam revízie komínu. Prevádzkové náklady pri našom dome pri kvalitnom zateplení budú zrejme nižšie.
Odpovedať
@adams82 ahoj, po ročnom obiehaní a zisťovaní a tak ďalej sme sa rozhodli pre Ondoliu. Samozrejme komunikovali sme s Fenix, Heatflow aj s Caleo. Veľa spravil i prístup obchodníka.
Odpovedať
@petino23 no komin ku kondenzacnemu kotlu staci za 100 Evri, teda revizia odpada. Zaujimave pri rozpocte pre podlahovku mas problem s cca 200 Evri z hlavicem ktore ani nemusis mat ale pozadujes konfort, pri tom vyvalis 5000,- Evri za pec a zrazu ani konfort nepotrebujes, radsej budes nosit drevo do obyvacky. Tiez by zaujimalo ci si ratal aj s TUV, to je tiez kopec energie a zateplenim neovplyvnis. Nech ratam ako chcem stale mi tych 1700,- plus vsetko co potrebujes k plynu, stale vychadza menej aj na zriadenie aj na prevadzku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
každému podľa chuti. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?