Označenie vodičov v elektrickom rozvádzači

Dobrý deň, revízny technik mi dal za chybu, že nemám označené vodiče v rozvádzači a elektrikár tvrdí, že to nie je treba, mám vraj vymeniť revízneho. Z roboty si viem požičať popisovač vodičov, len neovládam postupnosť čísiel. Ako napr. označiť 3 fázy prichádzajúce z vonka, ako ich označiť za hlavným vypínačom, aké označenie pred prúdovým vypínačom, za vypínačom, pred ističmi, za ističmi. A ďalej sa chcem opýtať, či si môžem dať do garáže zásuvku na motor vo veľkosti 32 A a 16A, keď celkový hl. istič je 25A. Tú 32A by som skôr potreboval, aku tú 16A. Ďakujem za vysvetlenie, snáď som to dobre napísal.
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
@mahatma76 to je aka zasuvka na 32A ?
Odpovedať
@mahatma76 ..To Ťa ako napadlo dať zásuvku 3f-32A do garáži ak máš istenie 25A??? ]-( 16A ok... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mahatma76 Vymeň elektrikára... 8-) Každý vodič musí byť popísaný a musí byť jasná príslušnosť k obvodu.. Zásuvku na 32 A si dať môžeš, bežne sa to tak robí, ale musíš ju v rozvádzači odistiť ističom C20.. Ale v prvom rade začni výmenou elektrikára, lebo takúto banalitu by mal vedieť bez rozmýšľania, takisto ako popisovanie vodičov musí mať v krvi.. Ja som už hľadal chybu v nepopísanom grcanci vodičov a poviem ti, že o slušných slovách si vtedy môžeš iba snívať... :-S
Odpovedať
@petrus_elektro "Zásuvku na 32 A si dať môžeš, bežne sa to tak robí, ale musíš ju v rozvádzači odistiť ističom C20.". Bude tam trvale, keď tam schválili hl.istič B25A?? Hmmm ;-)
Odpovedať
@petrus_elektro ja mam oznaceny kazdy istic, ale vodice nemam oznacene. Je to tak spravne?
Odpovedať
@richard71 klasická motorová, v mojom prípade 5 kolíková. V garáži mám zatiaľ vyvedený len kábel 5*6mm a chcel by som kúpiť taký malý hotový rozvádzač, kde budú 2 zásuvky na 230V, jedna 16A päťkolík a jedna 32A päťkolík. Či táto 32A tam môže byť, lebo v praxi to chodí, že jeden príde s cinkulárom so 16 zásuvkou, iný má miešačku na 32A, tretí zváračku na 16A ale 4 kolík ... :-)
Odpovedať
@petrus_elektro pekne somariny pises.... C20 dat za B25 je pekna prasacina. Oznacene vodice prosim aka norma urcuje pre bytove/domove instalacie?
Odpovedať
32A zásuvku môžeš dať ako bolo spomínané.. ističe a vodiče by mali byť označené ak už aj odmyslíš že kvôli revízii tak v prípade nejakého väčšieho zásahu do rozvádzača máš popísané káble aby sa ti nedomiešali..
Odpovedať
@megdesign spomina sa to vo viacerych normach, napr STN 61439-1 cl. 6.3. neoznacit obvody a prislusnost vodicov je hnusna fuserina
Odpovedať
@ondro81 Daj cislo nejakej platnej norny, ak vies.... https://www.sutn.sk/eshop/public/stan...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Určite to nie je prasačina, bežný RD má vždy hlavný istič 3x25 A, ako by si potom vyriešil napájanie väčších spotrebičov, keď 3x16 A bude málo?? Jednoducho sa použije zásuvka 32A a odistí sa C20/3.. Každá jedna zásuvková rozvodnica, tzv.roska je takto spravená.. Ešte pre úplnosť, bavím sa o zásuvke pre napájanie motorov, preto charakteristika C. Asi si ešte nespúštal rôzne senomety a cirkulárky, tak nevieš aký zázrak dokáže spraviť C20.. A čo sa týka označovania, tak o tom hovoria viaceré normy, napr.: STN EN 61439-1
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Nie, nie je to správne.. to je dobré, že máš označený každý istič, ale je potreba označiť aj každý vodič, aby bolo jasné, ku ktorému obvodu prislúcha..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@technik007 Hlavný istič je niečo iné ako istič na zásuvku.. Pozri si zapojenie hociktorej rosky, ktorú zapájaš až za hlavný istič.. C charakteristika sa dáva kvôli motorom.. Nechce sa mi to písať ešte raz, pozri si moju odpoveď pre megdesign...
Odpovedať
@petrus_elektro chlapci... Norma STN EN 61439-1 je od 2014 zrusena.... Bezny dom ma ano 3P B25. Ja mam bezny dom a mam 3P B32... Viem naco sa pouzivaju istice charakteristky C... "ako by si potom vyriešil napájanie väčších spotrebičov, keď 3x16 A bude málo??" pouzijem 3P B20...
Odpovedať
@megdesign https://www.sutn.sk/eshop/public/stan...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Skús zapnúť motor s ťažšším rozbehom na B20 a potom rýchlo pochopíš, prečo sa používajú ističe C20.. A norma na rozvádzače bola zrušená, ale zmenil sa jej názov.. Harmonizácia noriem prináša zmenu označenia noriem, ale nie ich obsahu...
Odpovedať
Profilova fotka
@mahatma76 nechápem čo sa tu vadite.toto všetko je skôr vec názoru ako stn.fazove vodiče netreba značiť- predsa máš označené ističe a to je to isté.jediné nacom bezne baziruju revizaci je označenie vodičov N.- to sa celkom hodí keď sa hľadá chyba.takze zmeň revizaka- už som mal česť s takýmto mudrlantom čo práve skončil skolu ale prax nikde. Čo sa týka tej garáže - zaisti ju ističom 3p B20.ale je ti jasne že v garáži nedáš nič silnejšie ako 20A.ale kľud- všetky bežné domáce aj nedomace zariadenia pôjdu v pohode.jedine býva problém keď sa robia striekane omietky a majstri prídu s obrovským silom.a aj pri vrtani studne elektrikou.ale to sa rieši ináč potom. ;-)
Odpovedať
@petrus_elektro ale ved ti pisem, ze viem na co su istice s C charakteristikou. Mne to vysvetlovat nemusis... Mimochodom, v dnesnej dobe mat motor na zariadeni s tazkym rozbehom zapojeny "na priamo" je troska out, ked su lacne frekvencne menice, hybridne motorove spustace... Pokial nemas srotovnik z roku 83
Odpovedať
@madyyyyy presne tak. A ked mas rozumne umiestnene nulove mostiky v RD a priradene k chranicom, staci jednoducha schema zapojenia na A4. :-)
Odpovedať
Ano pozret normu 1 a este aj 3 https://www.sutn.sk/eshop/public/stan... Aj ja to tak robim dam 32A zasuvku 400V a istim C20/3 isticom a NP. Staci ked pouzijes popisovacie bananiky, a fixou napises co je to. Napr. Pracka https://www.shop-web.cz/userdata/shop...
Odpovedať
@patriky ano, aj ja mam popisovac buzirok, zmrstovaciek, labelov,.... Ale pouzivam to len na velke priemyselne rozvadzace. Nie v dome, kde je 15 isticovych okruhov... 8-( (A N-Pracka je ako vzor...)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Robím aj RD kde majú šrotovník a iné motorické spotrebiče ešte staršie ako ročník 83, takže tam je C namieste :)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign pozri si v linku, ktorý si sem dal, že ktorá norma nahrádza tú tvoju zrušenú normu STN EN 61439-1. Jedna norma STN EN 61439-1 je síce zrušená, ale nahradila ju druhá norma STN EN 61439-1. P.S.: je zbytočné dávať na 32A zásuvku nejaký ďalší istič, keď hlavný istič je 25A. Stačí tam dať vypínač a prisluchajúci kábel.
Odpovedať
@petrus_elektro ked kombinujes B a C charakteristiky, strielas selektivitu len tak od buka, alebo to aspon prepocitas v Sichr? @merak myslis, ze moze byt nova norma s presne rovnakym cislom, ako stara zrusena norma? Podla STN EN nie... Nahradzujúce normy: STN EN 61439-1:2012-08 (35 7107) Nahradené normy: STN EN 60439-1:2002-03 (35 7107)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign však si to tu priamo napísal, nahrádzajúca norma STN EN 61439-1, čiže norma, ktorá nahrádza tú tvoju STN EN 61439. A áno, je to bežné, že norma s rovnakým číslom nahrádza tú predošlú s takým istým číslom. Napríklad STN 33 2000-1, STN 33 2000-6, STN 33 2000-7-701, STN EN 60445 a kopec iných.
Odpovedať
@merak sorry, ale ja tam vidim namiesto jednotky nulu...
Odpovedať
chlapi, rozbehla sa tú pekná debata o tom, no stále neviem, čo napísať na bužírku pre prívodné fázy, čo napísať pred prúdový chránič, čo napísať na vodiče od ističov. Na českom fóre mi poradili označiť vypínač ako QV, prúd. chránič FI 1 ... FI 4, ističe FA 1 ... FA 15, ale čo napísať na vodiče? Ak hl. istič mám 3x25A tak viem, že musia byť za ním len menšie. Dávam link na skrinku, ktorá mi najviac vyhovuje. je tam aj 32A zásuvka a keď je to hotový výrobok, snáď je urobený podľa platných noriem, či??? https://www.elmit.sk/zasuvkova-rozvod...
Odpovedať
@mahatma76 na privodne fazy L1, L2, L3, na vodice od isticov nic - mas schemu rozvadzaca, kde FA je istic, FI je RCD, N vodice oznac podla prislusneho okruhu, cize ak N vodic patri k isticu pracky, oznacit N vodic slovom PRACKA. Nemusi to byt buzirka navliekacia, ale moze byt aj stitok. PE vodice nemusis znacit, ale mozes rovnako ako N. Odobne by som kopol revizaka do prdele a doviedol druheho.
Odpovedať
Profilova fotka
@mahatma76 treba tam napísať to, čo je v projekte napísané
Odpovedať
Toto vyzerá, že aj tá 32A zásuvka je istená 16A ističom... @mahatma76
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?