Elektricke vyhrievanie rozvodov TUV termokabelom

Zdravim, mate niekto skusenost s vyhrievanim rozvodov TUV termokabelom (pripadne klasickym odporovym drotom) ? Konkretne toto: http://www.kurenieshop.sk/index.php?r... http://www.topnekabely.com/product/de... Skoro nic som na forach nenasiel, vacsina ludi predpokladam pouziva cirkulacku. Pri ohreve teplej vody plynom/drevom je urcite cirkulacka lacnejsia, ale kto ohrieva vodu elektrikou, tam by to uz mohlo byt zaujimave. Teda ak to funguje tak, ako si myslim - ze ten kabel sa zahrieva podla toho, aka je teplota vody v trubke, o ktoru je prichyteny. Cize ak som prave pustal teplu vodu, tak nehreje vobec. Problem vidim, ze by to drzalo teplu vodu aj v noci, ked to nie je treba - ale to by mohla vyriesit spinacia zasuvka.
Odpovedať
Profilova fotka
žiada sa mi napísať "pekná sprostosť", ale slušnosť mi to nedovoľuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo - pravdepodobne riešiš problém ohrevu (resp. DOhrevu) TUV, než Ti od kotla dorazí teplá voda, pretože tá, čo je v trúbkach, kvôli vzdialenosti zdroja ochladla... 8-) Ja som to riešil trochu inak: k odbernému miestu som si namontoval prietokový ohrievač vody Hakl, ktorý som si priamo u výrobcu nechal nastaviť tak, aby DOhrieval vodu len do momentu, kým do batérie nedorazí teplá voda z kotla. Akonáhle táto dorazila, termostat haklíka vypol. Išlo o dohrev vody v kuchyni. Malý kompaktný ohrievač som v pohode schoval do skrinky pod kuchynský drez... K tomuto riešeniu som pristúpil preto, lebo ma štvalo, že keď som chcel opláchnuť hrnček od kakaa, musel som ho buď umývať v studenej, alebo odpustiť 15 - 20 litrov, než dotiekla teplá. 8-) Takže ja som to riešil takto. Dovolím si tvrdiť, že ten DOhrievač nešiel počas 24 hodín viac, ako 10 - 15 minút. Takže tomu zodpovedali aj náklady na jeho prevádzku.
Odpovedať
Profilova fotka
Toto riesenie poznam z Kanady kde sa to pouziva na chatach ktore su neni celorocne obyvane. Pouziva sa to aby nezamrzla voda v rozvodoch a nedoslo k naslednemu poskodeniu. Silne pochybujem zeby to vyhrio na teplotu zodpovedajucu pojmu tepla voda. Tiez zdielam nazor ze to je nezmysel.
Odpovedať
jan45: Viac menej suhlasim, aj ked fungovat by to malo - otazna je len cena toho dohrievania vs cena cirkulacky (myslim prevadzkove naklady, nie obstaravacie). Ide o to, ze cirkulacka celkom vyznamne ochladzuje bojler a vraj mozu naklady na TUV stupnut len vdaka cirkulacke az o 50% (aj ked to sa mi zda trochu moc). leonardom: Ano, riesim chladnutie teplej vody v rurkach. Tiez rozmyslam, ze dam pod drez do kuchyne maly 15l bojler (nie pretokac). Malo by to v pohode stacit, kedze bude umyvacka riadu. A dalsi 80l bojler do/vedla kupelne. Len problem je, ze v kupelni to vypada skaredo a vedlajsie miestnosti budu detska izba a spalna. Tam by som to sice schoval do skrine, ale obavam sa hluku hlavne v noci. madein: Viem, ze sa podobne vyhrievacie kable pouzivaju ako ochrana pred zamrzanim, ale toto konkretne by malo byt prave na TUV. Aspon podla tych letakov. 20€ za meter, to mam na 10m 200€ - podobna cena ako cirkulacka. Kedze sa to velmi nepouziva (ak vobec), asi to nebude take idealne, ako to opisuju letaky :-) Aj som si to myslel.
Odpovedať
@jarosujo Ja používam Devi káble na chalupe min. 10 rokov na ochranu prívodu vody a rozvodov SV a TV pred zamrznutím v kotolni. Mám ich natočené po strmej špirále po rúrach, čerpadle aj nádrže Darlingu. K nákladom treba pripočítaj aj spínací regulátor /min. 100 Eu/ a izoláciu. Je to veľký žrút elektriky. Ak bude ohrev na 55 celziou tak bez dôkladnej izolácie budú straty tepla do okolia značné. Izolácia nepôsobí tiež nijak vábne ale v kotolni mi to navadí. Tiež som mal problem ako leonardom, Než začala tiecť teplá voda musel som jej hodne odpustiť. Strata vody mi nevadila, mám vlastnú ale ten čas. Mám kotol na pevné palivo, nádrž na TUV obojživelník /odbočka z kúrenia + elektrické špirály využívané predtým hlavne v lete/ cca 17 m od kúpeľne. Vyriešil som to 80 litrovým boilerom v kúpeľni ktorý som napojil na pôvodnú batériu v kúpeľni. Keď zavriem ventil na výtlaku TV z pôvodnej nádrže, tak sa mi teplá voda pretlačí aj do vedľa ležiacej kuchyne. Pre troch ľudí stači aj na sprchovanie za sebou. Po príchode z cca 6 celziou v okolí sa mi na nastavených 65 /možné nastaviť až na 80/ ohreje za cca 2 hodiny.
Odpovedať
Tak som trochu patral, obvolaval firmy co to montuju a vobec to nevypada az tak zle. Vyhoda oproti cirkulacke je ta, ze dlzka potrubia je len polovicna. Spotreba na udrzanie vody na teplotu 55C je 8W na jeden meter dlzky. Samozrejme, ze treba tu rurku dobre zaizolovat. Na jednom konci sa ten kabel pichne do spinacej zasuvky, ktora zabezpeci, ze to nebude zbytocne hriat pocas noci/prace. Zriadovacie naklady su na 10m podobne, ako pri lepsom cerpadle. Spotreba na mesiac 8w x 10m x 24hod x 30dni = 57kWh. Ale to je spotreba, keby to bezalo non-stop, co je samozrejme zbytocne. V reale by to bezalo (aspon u nas) cca. 8 hodin denne. Cize spotreba za mesiac cca. 20kWh x 0,12€ = 2,4€. To mam jedno pivo :-) Za ten komfort to urcite stoji. Takto nejak mi to potvrdili aj tie firmy, co som sa pytal. Normalne rozmyslam, ze si kupim jeden meter a budem testovat. Na otazku, ze preco to nikto nepouziva, mi bolo povedane - lebo to nikto nepozna. Ale vraj s tym robia cele panelaky.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo ja mam kuchynu dost daleko od kotolne tak som cirkulacku zavrhol uz v projekte. Ohrev vody v kuchyni mam rieseny 10 l ohrievacom Drazice ktory je pod drezom. Vodu zohreje extremne rychlo a objem staci kedze vacsina veci ide do mycky. Pri odpovediach klikni na Odpovedz alebo pred meno napis @ a meno (bez medzery)
Odpovedať
@jarosujo Rád by som vedel, kto v paneláku má bežne 0,12,- €/kWh.
Odpovedať
@volt Ja som to ratal na dom. Chcem zistit, ci je lacnejsia prevadzka tych termokablov alebo cirkulacky pri elektrickom ohreve vody. Kable maju vyhodu v tom, ze ohrievas len polovicnu dlzku rurky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?