Elek. rozvody podlahou alebo stenou?

Neviem sa rozhodnut ako viest elektricke kable v miestnostiach. Podlaha sa bude hydrizolovat, pricom chcem vybehnut 15cm na bocne steny (urobi vanu) - tu by bol problem keby som kable daval do podlahy. Zas ked ich dam do steny je s tym podstatne viac roboty a bordelu. Ako to riesite vy? preco jednu alebo druhu moznost?
Odpovedať
1
2
@radoslavc tu vanu chces spravit zvnutra? ci preco by mal byt problem kvoli kablom?
Odpovedať
Do tých 15cm budeš mat asi skladbu podlahy z nejakého EPS S tak ťahaj v nom podlahou a nad oných 15 cm vysekaj v múroch.
Odpovedať
v stenach: +: usetris na chranickach -: viac roboty, prachu, viac klincovania :-D , zlozitejsie vedenia tras kablov, narusenie statiky priečok (aj ked tam velmi nejde o statiku) v podlahe: +: menej roboty, prachu, v pripade problemu moznost vymeny kablu na kratkych trasach bez vela ohybov (malo pravdepodobne), nehrozi prevrtanie kabov -: drahsie (chranicky), v pripade kompletnej vymeny treba rozbit zem (malo pravdepodobne)
Odpovedať
@ketfal presne takto nad tym uvazujem a ani jedno ani druhe nie je dobre:) Povedzme ze to dam do podlahy, tak uvazujem ze najprv natiahnem kable, vodu..a potom hydroiziolaciu..alebo aby to nezavadzalo najprv natiahnem hydroizolaciu s 5cm zahnutim na steny a potom na to nadpojim 15cm pas hydroizolacie?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc tak da sa aj cez strop v sadrokartonovom podhlade. elektricke kable vedene v polystyrene.....polystyren sa bude lepit na el. kable.(lebo teplo) netvrdim, ze je to nebezbecne....ale https://www.google.co.uk/search?q=pol... tu je dokaz, ze sa ten polystyren nalepuje na el. kable....nik netvrdi, ze to zacne horiet...ale predsa...ja osobne by som elektrinu v polystyrene netahal....ak tak v chranicke. no dat chranicku do podlahy, ktora je najviac zatazovana....moze casom prasknu....ja viem prehanam...ale nic natom nemeni, ze ja budem elektriku radsej tahat cez strop.
Odpovedať
@radoslavc urcite v podlahe. V bytovkach zo 70 rokoch sa tahalo podlahou, bez chranicky a funguje to do dnes. Usetrite matros robotu. Kable CYKY su na aj do horlaveho povrchu. Takze sa nebat. Urcite ta z toho hlava nebude bolet. Podlahou a len doselnu na zasuvky a vyp, a z vypinaca drazka na svetlo v sadrokartone;)
Odpovedať
K comu je dobre spravit vanu? Preco sa nenapajas vodorovne na izolaciu pod murivom?
Odpovedať
@martin153 ak sa ti nahrievajú káble el. rozvodov, tak asi niečo nie je v poriadku nie? Netvrdim že tam teplo nie je žiadne ale 60°C s polystyrénom tiež nič nespraví a to už je teplota ktorú v kábloch asi mať nebudeš. Nech ma opraví kto je v tom viac doma ak sa mýlim, ale myslím, že sa nemýlim. @radoslavc rozvody v podlahe kľudne do toho, aj ja by som sčasti takto riešil, len mi akosi nejde do hlavy tá tvoja izolácia, ako si to vymyslel. Hydroizolácia je v úrovni bet. dosky a z vnútra prechádza von a tam ju zahneš na stenu 15cm. Na hydroizoláciu ide tepelná izolácia a na ňu poter. v týchto dvoch vrstvách budeš mať rozvody (je na tebe v ktorej). Nevymyslel si si neexistujúci problém?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ani ja netvrdim, ze 60°C nieco spravi s polystyrenom...dal som obrazky, kde je nalepeny polystyren na el. kabel...neda sa to spochybnit..skutok sa stal :D....otazka znie...stalo by sa to iste, keby tie kable boli v chranicke?! kludne tahaj kable v podlahovom polystyrene, v stenach, alebo v podhlade...vedz, ze iba jedna vec ta obmedzuje...a to-spravit to tak, ako sa ma! ;)
Odpovedať
@martin153 a preto tam ma byt odbrnik. Aj do polystyrenu sa dava zvod bleskozvodu, novinka dehn almgsi v pvc bez trubky len sa prichyti na to eps a hotovo. A tam ked prejde blesk je ina teplota a pohoda. Je nejaka teplota hotenia u eps a to v zivote kable nedosiahnu pokial bude pouzity chranic a vhodne istenie+ dimenzovane kable
Odpovedať
najidealnejsie je si vysekat drazky este pred hydroizolaciou potom dat hydroizolaciu a nanu vodu elektrokabeláž. Co sa tyka vane neviem aky tam je postup. Ak hydroizolacia pojde az 20cm na stenu zvnutra tak teoreticky ak podlaha bude napr. 25cm tak mozes vojst s chranickami az nad hydroizolaciou a mas na to 5cm. Ale takto by som to radsej nerobil. Nieje to nahodou tak ako slavoslav piše ,že hydro sa zahne až z vonku?
Odpovedať
@radoslavc vhodne je viest po stenach. Zvacsa sa jedna navyse o jednu vodorovnu drazku cca 20 cm nad urovnou podlahy. Az tolko prace navyse to nie je a usetri to mozno aj viac prace s izolovanim podlahy a strkanim kablov do chraniciek.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix lebo to je prerabka a neda sa napojit...
Odpovedať
@patriky Okolo skrytého zvodu musíš dať nobasil!
Odpovedať
@volt nemusis.:)) Ked pouzijes toto: http://elektrika.cz/obr/070827_dehn_t...
Odpovedať
@patriky Ja to poznám. Na to e veľa názorov aj u revíznych technikov. Ja som osobne proti. Norma jasne hovorí, že skryté trubky musia byť v netrieštivej trubke. Nájdi mi v STN norme výnimku, že izolovaný AlMgSi vodič DEHN nemusí byť. A to, že tam musí byť nobasil neurčuje elektrikárska norma, ale stavebná. Mne osobne je jedno, čo na na mnou inštalovaný bleskozvod zateplovači nalepia (kým to nie je na mojom dome). Je to ich problém. Ale už som videl aj FeZn 8mm holý vodič rovno pod polystyrénom. Robil to a revidoval pracovník SSE a tvrdil majiteľke, že je to podľa najnovšej normy. Asi málo čítam... :-)
Odpovedať
@patriky Ešte dodám. Ja si myslím, že tá trubka tam nie je z dôvodu vysokej teploty (nemusí byť nehorľavá), ale z dôvodu dilatácie, keď sa pri zásahu drôt rozkmitá. Ešte dodám, že tu neútočím na Teba, lebo viem, že sú na to rôzne názory aj u odborníkov. Ale skús mi nájsť zo srandy tú normu... :-D
Odpovedať
@volt bleskom sa zaobera norma 62305 1-4. Vsetko co si napisal je pravda, netriestiva trubka definuj, nikde neni napisane aka to ma byt. Vyhovuje fxp? Fx?... No a preco sa to dava do trubky? No ja ti to vysvetlim. Norma hovor, ze zvod hlinik ma byt upevneny resp prichyteny k muru, ale omietka, alebo lepidlo sa nerata za uchytenie, preto to davaju do trubiek a tu uchytia. Keby si dal samotny almgsi bez trubky a prichytil tak to lepidlo atd, poskodi ten drot teda zhnije. Ta trubka je ako ochrana. Ked pouzijes ten pvc, tam uz je ta izolacia, nema styk s tou omietkou neprebehne reakcia. A urcite je lepsie prichytit priamo zvod ako trubku v ktorej je zvod. Dokonca vyrobca dehn to tak deklaruje a to je viac ako norma. Ked prichytis ten drot je to pevnejsie a neplanda tolko. https://static.4nets.sk/photo/40/5999... Priamo vyrobca pise ze dehn alu je pre skryte zvody a izolacia je bezhalogenova. Tak neni co riesit. Trubka netriestica neviem aka je norma neudava, a dehn alua vyjde lacnejsie je to certifikovane pre skryte zvody a viac ma nemusi trapit.
Odpovedať
@patriky @volt este by som doplnil jednu vec, ked uz spominas Dehn a normu 62305, urcite aspon z pocutia poznas jej ciastocneho tvorcu pana Kroupu (z Dehn-u). Ten nam na skoleni prizvukoval,ze tato spominana norma skryte zvody nepozna a udajne zvod v trubke by mal byt v revizii vyhodnoteny ako zavada, nakolko sa max po metri ma uchytavat priamo drot,nie trubka... na druhej strane ale vyrabaju a predavaju drot s pvc
Odpovedať
zaujimava tema ... ja idem tahat elektriku stropom, aspon zatial som sa tak rozhodla. Na prieckach mam taky mini-veniec a na nom to bude "polozene", pripadne kde bude treba tak na konstrukcii sadrokartonu a zhora potahane drazky k vypinacom a zasuvkam. Ci som sa rozhodla dobre ... neviem. Este mam cas do buduceho tyzdna, tak nad tym este pouvazujem.
Odpovedať
@ondro81 ja mam sez kez pristup. Stiahol som vela normy ale este aom enstihal vsetky precitat.
Odpovedať
cavte, ja mam taku inaksiu otazku. ako presne musia byt osadene krabice? je tam nejaka vola na manipulaciu, posuvanie +/- nejaky cm? hore dole doprava dolava, zvislost? viem ze niekto osadza pomocou lasera, niekto neosadi presne aj ked ma ciaru jak svet nakreslenu...
Odpovedať
@pavol_12 idealne co najpresnejsie,spravis rovinu laserom,vodovahou atd,spojis napriklad 3 krabicky do seba a osadis tak,ze dierky pre skrutky budu v rovine.pri viacnasobnych ramikoch robia nerovnosti problem
Odpovedať
@pavol_12 normálny zvinovací meter. Na koncových zariadeniach (vypínače a zasuvky) sa vieš hýbať +-1cm... Rovnako aj v rámik och. Nepočúvaj rady typu '' daj si dierky do lasera''. Blbosť.
Odpovedať
@megdesign Blbost to nieje, ale ani nutnost. Kto v tom ma trosku prax, supne to laserom do roviny raz dva. Ja som kedysi nad laserom vahal, zdal sa mi drahy, lebo sak vodovaha. Nakoniec som si ho kupil a je to vec, ktoru som mal mat uz davno. Pouzitelna na x dalsich veci okrem viacnasobnych krabiciek, ktore s tym idu ako po masle. Trtkat sa tam s vodovahou... ale kazdeho vec. =-)
Odpovedať
@megdesign na stavbe,kde je kriva podlaha,alebo vysekany poter ti je zvinovaci meter na dve veci.
Odpovedať
@ondro81 suhlasim, ale povedzme si aj priklad, ked rozdiel vysky deky na protilahlych stenach je 3 cm a ty pouzijes zvinovaci meter. V pripade, ak by si chcel zbadat vyskovy rozdiel vypinacov by si potreboval mat oci zaroven aj na opacnej strane hlavy. Navyse - da sa metrom, ale stym, ze merias od nuly (vysky byvaju nanesene), tam sa nemas ako pomylit.
Odpovedať
@pavol_12 ..keď si nanesieš presné rozmery a vyvŕtaš otvory frézou na to určenú tak to máš presne a nemáš čo tam už špekulovať..posun +-2mm.. ;-)
Odpovedať
@pavol_12 Tu Ti posielam jedno foto -špecialitka...A musíš dať krabice presne ako majú byť..tu sa nejednalo koľko sádry použiješ... :-D :-D
Odpovedať
@catscan ako da sa aj zvinovacim metrom za predpoklau,ze je vsade presna podlaha,alebo su po stavbe nahodene vysky,co murari obcas robia,lebo to sami potrebuju. Daleko castejsie,teda aspon ja, prichadzam na stavbu,kde je v kazdej miestnosti ina vyska podlahy,alebo poter vysekany,pretoze bol krivy a ide sa robit nanovo a tam si so zvinovacim metrom ani neskrtnem.jeden priklad,ked som kedysi zacinal,robil som dve zasuvky v kupelni, kazda na protilahlej stene.odmeral som si vysku metrom,osadil krabicky atd.ked spravili obklad s presnymi vodorovnymi sparami a ja som osadil zasuvky,zrazu som videl,ze je kazda v inej vyske, spary ti zvyraznili, a ze meranie od podlahy nie je zdaleka idealne,to jest poucenie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?