Odpoveď na príspevok od stenly80:
Dobrý deň vie mi niekto vysvetliť túto zaujímavos… @stenly80 Kup si tu najlacnejsiu LED ziarovku namontuj ju a uvidis preco. Aby ti ten vypinac fungoval musi byt napajany, kedze si menil klasicke vypinace asi nemas pod vypinac dotiahnuty aj N (modry) vodic. Tak tento dotykovy vypinac si berie napajanie, ktore tecie cez zdroj v LED svetle. Ak mas LED s lepsim zdrojom nic nepostrehnes lebo tieto uz povacsine kondenzatory maju priamo v sebe. Ak ale natrafis na nejaky lacnejsi, alebo menej kvalitne navrhnuty zdroj, tak ti bude vplyvom tohto "parazitneho" napajania dotykoveho vypinaca jemne svietit tvoje LED svetlo. Pozri na webe diskusie, ze preco ludia pripajaju kondenzatory paralalne ku LED ziarovkam (sice v tychto pripadoch ide o kapacitne a naindukovane prudy vo vedeni, ale vysledok je ten isty).Odpoveď na príspevok od stenly80:
Dobrý deň vie mi niekto vysvetliť túto zaujímavos… @stenly80 Jedného dňa sa ti môže stať, že ti bude tá ledka "preblikávať". Mne to robila ledka, ktorá vo vypínači mala signálnu dutnavku. Cca každých 10 minút na zlomok sekundy blikla. Namontoval som ten kondenzátor a prestalo to. Kondenzátor (so zabudovaným odporom) to malé napätie, čo spôsobilo prebliknutie, eliminoval. Takže svetlo aj vypínač ti budú fungovať aj bez toho kondenzátora, ale bez neho ti to môže spôsobovať anomálie, napr. slabé svietenie, preblikávanie, v krajných prípadoch aj náhodné zapnutie.Odpoveď na príspevok od stenly80:
Dobrý deň vie mi niekto vysvetliť túto zaujímavos… @stenly80 Tak teraz neviem ak mám dobré zdroje na LED paneloch že mi to neblika tak mám namontovať ten kondenzátor a či nie ,keď to zapojim pokazim tým niečo?čo mi poradíte.Odpoveď na príspevok od stenly80:
@stenly80 Tak teraz neviem ak mám dobré zdroje na… @stenly80 Nic tym nepokazis. Ale aby si si usetril robotu odloz si tie kondenzatory a ked raz kupis zairovku co ti bude blikat tak to tam lahko dopojis.Odpoveď na príspevok od stenly80:
Dobrý deň vie mi niekto vysvetliť túto zaujímavos… @stenly80 presne ako píše @chrobak7. Pri malých odberoch môže preblikávať LED. Kondenzátor zvedie tie výboje a odstráni neželané preblikávanie.Odpoveď na príspevok od peter_durfina:
@stenly80 Nic tym nepokazis. Ale aby si si usetri… @peter_durfina ok ďakujem za odpovede