Dolby Atmos doma - máte alebo chystáte?

Dobrý večer priatelia, je medzi nami niekto, kto počas výstavby alebo rekonštrukcie našich bytov či (skôr) domov myslí aj na domáce kino? Viem, že isté percento ľudí je zástancom stereo, resp. 2.1, ale chcem sa baviť skôr o 5.1 / 7.1. Alebo tu je niekto, kto dokonca uvažuje o zvuku Dolby Atmos - 5.1.2 / 5.1.4 či 7.1.2 / 7.1.4 resp. inej alternatíve? Podeľte sa s ostatnými ;-)
Odpovedať
1
2
11
@catscan Ja si idem v zime robiť jednu miestnosť, ale aj keď mám AVčko 7.2, tak budem tam dávať len 5.1 ( resp. 5.0 lebo fronty mi potiahnu celý rozsah). ostatne kanály potiahnem na terasu. Aj ja som nad atmosom uvažoval, ale múdrejšie bude použiť ušetrené peniaze za rozširujúce repra do odhlučnenia a akustiky miestnosti (tá moja je relatívne veľká tam echá spravia svoje)
Odpovedať
@slavoslav čiastočne súhlasím, atmos je jednak vec recivera a dodatočných repro, ale stým odhľučnením to nie je úplne jednoduchá vec, najmä ak beriem do úvahy, že 99% "domácich kín" sa nachádza v obývačke. U teba bude situácia iná, keďže na toto máš samostatne vyhradený priestor. Ako budeš odhlučnenie riešiť ty?
Odpovedať
@catscan ja so. Natahal kable na zadne repro a osadil do steny krabice kde potom dam volake repraky
Odpovedať
@catscan U mňa to bude tiež kombinácia pracovne a kina, takže budem zápasiť aj s nesúmerným priestorom. Odhlučňovať budem podľa všetkého predsadenou stenou (zvažujem: hobra, mineralne dosky, akustické steny od rigipsu...) a ťažším zaveseným akustickým stropom. Dôležitejšie ale bude eliminovať odrazy a na to chcem použiť členenie stropu a stien, basové pasce a zvuk pohlcujúce panely. Preto som ubral repra a tie peniaze (alebo aj viac) pôjdu do úprav miestnosti.
Odpovedať
@sysell bude to príprava na 5.1 ? Ak áno, aj si sa snažil chystať si budúce umiestnenie tak, aby sa čo najviac približovalo tomuto štandardu?
Odpovedať
@slavoslav Akú máš zostavu?
Odpovedať
@catscan Hej 5.1 rozlozenie bude asi ako na obr. az na to natocenie zadnych k posluchacovi to asi nedam, tak isto tie uhly neriesim, sedacka bude rohova, cize idelane tu bude len pre pre max 2 divakov. 5.1 chcem kvoli priestorovemu zvuko vo filmoch ale nie som ziadny adiofil ani filmofil. Este tak mozno v aute chcem vzdy lespiu hudbu. Myslim ze v kazdej novostavbe my sa na to malo mysliet, vesat repraky po stenach a natahovat kable po stenasa i moc nepaci
Odpovedať
@catscan S-kove Quantum Magnaty s ONKYOM a 55ka LEDka od LG (ale tá nebude v kine, tam by som chcel projektor).
Odpovedať
@sysell Myslíš správne, ale skutočne ešte aj v dnešnej dobe rieši aspoň základnú prípravu na kino minimum ľudí. Neviem, či je to tým, že si povedia, že sú to peniaze naviac, alebo sa na to zabúda, no potom to ide kade tade v rohových lištách a nie je to ideálne. Hudba v aute je alchymia :-) Keď investuješ do sterea doma 2tis. EUR, tak pre rovnaký efekt v aute budeš potrebovať aspoň 3x toľko :-|
Odpovedať
@catscan U rodičov som mal audio/video káble naťahané kade-tade a sníval som o tom, že pri nejakej rekonštrukcii ich zasekám do steny a aké to bude super. Keď som sa odsťahoval a začal veľmi zbežne plánovať dom, takisto som si ho nedokázal predstaviť bez dokonalej prípravy na domáce kino; dokonca som zvažoval samostatnú miestnosť, niečo ako „mini kino“ (to ma prešlo ale ešte vtedy, keď som si robil zbežný rozpočet). Teraz som ale už trochu vyrástol, prišli deti a rôzne iné záujmy a túto vec som pravdupovediac prestal nejako riešiť. A tak je to asi u väčšiny ľudí – pokiaľ nie je niekto úplný fanatik, tak si to možno ani neuvedomí.
Odpovedať
@samob Za seba poviem, ze priprava nikdy nie je na skodu. Samotna priprava, nech to prezeniem ta moze stat 200€. Aj ked to nevyuzijes. Ale casom aj deti vyrastu, budu samostatnejsie, aj ty sa uz mozno nebudes tak nahanat, ako v tejto dobe a potom si povies, ze ides do toho (a uz bez sekania :-) ) A mozno nie, ale tych 200€, aj ked by komu akokolvek teraz chybali, po par rokoch si nikto neuvedomi, co to stalo, ale ze to tam je - to vam uz nezoberie nikto. Cielom tejto diskusie nie je, aby si ludia nutne zriadovali domace kino a ine odvodeniny, ale aby sa aspon zamysleli nad touto vecou. Uvediem priklad sam za seba - v tychto dnoch uz musim zacat robit pripravu na rekuperaciu. Mimoriadne sa mi do toho nechce a uz som si sam pre seba povedal, ze "co keby som to nechal tak...". Ale viem, ze by to bola chyba (nebudem uz predsa rozoberat stropy najblizsich 10 rokov). Tak musim zatat zuby a spravim to. A ked bude ten spravny cas, viem, ze som pripraveny :-)
Odpovedať
@catscan Proti prípravám nemám nič, skôr som chcel povedať, že časom sa priority menia a časom sa zo „životne“ dôležitých vecí môžu stať veci úplne nepodstatné. Inak z tých príprav mi už začína hrabať. Príprava na rekuperáciu, príprava na klimatizáciu, príprava na zavlažovanie, príprava na fotovoltiku, príprava na využívanie dažďovej vody, príprava na záhradný domček a kopec ďalších, na ktoré si narýchlo nespomenim. Celkom to lezie do peňazí :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@samob velmi dobre to poznam. Ale poznam aj druhu stranu mince, ked si poviem, ze som to krasne pohnojil vtedy a vtedy, lebo som nieco nenachystal a teraz to musim pracne dorabat :-/ Priority sa menia, ale za seba poviem, ze sa periodicky opakuju. Skratka ak dosiahnem urcity ciel, mozem sa posunut dalej a/alebo si splnit sen z minulosti. To je na dlhsiu diskusiu :-) Vcera mi napadlo, ze by som mohol spravit pripravu na projektor a letne kino vonku (s vyhladom, ze sa vyuzije az o peknych par rokov) :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@catscan Kde sa v av receivru (s Dolby Atmos) pripajaju tie stropne repraky? Ked budu na strope umiestnene 4 repraky , kam sa pripoja? Su to samostatne 4 dalsie kanaly? Pozeram av zosiky s Dolby Atmos a zo zadnej casti nevidim ziadne dalsie cinche... Ako to je?
Odpovedať
https://medalux.webnode.sk/domace-kin...
Odpovedať
https://www.youtube.com/watch?v=-Za9a...
Odpovedať
@paulh No dobre, ale ako to je s lacnejsimi av receivrami, ktore maju Dolby Atmos, ale nemaju vzadu cinche na stropne repro?
Odpovedať
@nororo ako že nemajú? Na 5.1.2 potrebuješ 7 kanálový AVR, na 5.1.4 potrebuješ 9 kanálový a na 7.1.4 11kanalovy.
Odpovedať
@nororo Minimalne linkovy vystup musis mat, riesi sa to potom dodatocnym zosilnovacom na tieto kanale. Nie je to len otazka lacnych, aj v top kategorii najdes modely, povedzme 9.2, ktore su schopne processingu 11.2 a zvladnu atmos 7.1.2 so vstavanymi zosilnovacmi a 7.1.4 s dalsim externym dvojkanalovym zosilnovacom.
Odpovedať
Dobry den, tiež by som sa chcel niečo naučiť o tejto problematike. Mne totiž väčšina formátov ide v PCM . Len niečo dolby digital. No a rozlíšiť to neviem keďže mam len 5.1 receiver.. S kvalitným zvukom som sa už dávno nestretol.. Napriklad Prima cz skoro cely obsah vysiela dolby digitali . Teda neviem aký format ale na receivri to má dolby digital. Ma to trošku hal zo zadných reproduktorov a hrá aj center. Pri Markize pcm ,ale to rozdiel v tom nevidím . Celkovo to hrá horšie ako mp3 rádio online radio z 64 kB kvalitov. Preto by som sa chcel dozvedieť ako to všetko funguje. Aj to rozlíšenie 1080 na televizore je take hrozné machulate. Veľmi nevidím rozdiel medzi 720 a 1080. Vela obsahu ide ešte 320 alebo 540 ,ale to už radšej v rozlíšení nepíšu Napíšu sd . Hd mi po väčšine pride ako 720. Mam aj 2 programy v 2160. Je to o kúsok lepšie. . Len tam nie je zaujimavy obsah. Ešte som neskúšal stiahnuť film v 1080. Ono skoro všetky maju hd ale je to 720. Teraz uz su dokonca na nete filmy v 4k ale too som nestahoval nikdy zda sa mi to veĺa 22GB na nejaký film. Ten by mal byť aj 7 .2 zvuk čo mne pri 5.1 nijako nepomôže a český dabing je len v 5.1 formate. Ako je to s tým dolby digital.mne vždy ide dobre len test reproduktorov . Tam vrtulnik lieta pekne dookola a aj synchronizovane z obrazom a celkou dobrou dynamikou. Z kade to vy všetko máte a dokážete rozchodiť na vašich zariadeniach. ? Chcel by som sa niečo o tom naučiť. Budem povďačný.
Odpovedať
@mareklin si si isty? Atmos nie je len o pocte kanalov ale aj o schopnosti dekodovania. Mozes mat aj 11 kanalovy receiver, ak atmos nepodporuje, tak dosiahnes max. mozno Neural:X
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan: fiha to tu je aj takato tema a ja o nej neviem :-D nemam sice atmos ale 5.1 doma mam...len uz neviem aka bola otazka ohladom tohto :-D @lezakhynek: no rochodit take nieco je vacsinou na vysoku skolu :-D a citania manualov a nastavovania a 3 dni v prdeli...ale vacsinou s uspecnym koncom u mna vzdy :-)
Odpovedať
Tak co, je tu niekto kto ma doma atmos? Ako ste spokojni/ake mate atmos repro? Ja sa chystam v buducnisti rozsirit,ale az po postaveni poriadnej 5.1 ,co zrejme zaberie aj 2 roky.(planujem postupne dokupovat, rozpocet nepusti)
Odpovedať
@lezakhynek napíš presný typ receivera, TV a spôsobu, akým sú prepojené + zdroj signálu
Odpovedať
@catscan Ale samozrejme, ze musi vediet atmos dekodovat. Hovorim o receivery schopnom dekodovat urcity pocet kanalov atmosu, z ktorych je len urcity pocet rieseny vstavanym zosilnovacom. Zvysne sa daju vyriesit externym zosilnovacom.
Odpovedať
@catscan ja som rovnako nachystal do obyvacky rozvody na repro. Nepocital som to presne na uhly. YPAO od Yamahy to celkom pekne skoriguje. Je uz aj platno EliteScreen 110" a projektor Optoma HD37 Darbee. :-)
Odpovedať
@megdesign ak je to platno rolovacie mohol by si odfotit zvlnenie po roztiahnuti a poslat mi foto? Mam elektricke rolovacie platno elitescreen 84, bolo zadara k platnu takze reklamovat ho zrejme neviem. Zvlnenie po roztiahnuti je dost velke, mne to vadi :( Obraz celkovo je dobry,az na tych par cm po stranach.
Odpovedať
@dimec116 jo. Mas pravdu, ze su kraje zvlnene mierne. Nebral som s vyztuznym lankom. Ale nieje to podla mna nic enormne.
Odpovedať
@megdesign Na paradu. Ktory model? Spokojny? Robim si zalusk na EB120HW2-E8 skovany v SDK.
Odpovedať
@mareklin @dimec116 @megdesign Opatrne s tým SDK, aby ste nezistili keď už bude neskoro, že v ňom rezonuje nejaký záves alebo časť konštrukcie (zvyčajne po pripojení SW) :-/
Odpovedať
1
2
11
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?