DIY Powerwall

Profilova fotka
Uvazovali ste nad nejakym DIY Powerwall projektom?
Odpovedať
1
2
@jurajsrnka čo myslíš pod pojmom powerwall?
Odpovedať
@jakino ako už z názvu vyplýva, asi pôjde o nabíjaciu stenu, pravdepodobne má doma elektro-auto, teda, pokiaľ tam nemá preklep a má to byť "Powerball" :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino powerwall (vyskladany povedzme z 18650 LiIon bateriek) na uskladnenie energie zo solar panelov. Pripadne v extremnom pripade by sa to dalo nabijat cez 2 tarif pocas noci a cez den pouzivat tuto energiu na prevadzku (ale to len hypoteticky) Zima sa blizi a prave som si objednal Arduino a RPi s nejakym prislusenstvom na hranie a ucenie a spekulujem, tak si zapisujem nejake okruhy ktore by som chcel minimalne blizsie prebadat :) V idealnom pripade by som chcel mat casom ostrovny dom v kombinacii TC(zem-voda) + Fotovoltaika (osobne mi pride tato kombinacia zatial najefektivnejsia) a nasledne aj nejaky ten elektromobil :)
Odpovedať
Profilova fotka
Kolko ludi tu ma fotovoltiku alebo veternu turbinu? A kolko s nich si to asi tak cele bastlilo na kolene? Takze predpokladam ze tu nikoho takeho kto by si robil vlastne bateriove bloky reciklaciou starych baterii nenajdes, mozno tu najdes par ludi co si postavili ostrovny system s pouzitim LiFePo4 alebo skorej olovenych baterii na skusku ale to bude tak vsetko ale nepredpokladam ze to budu rozoberat na tomto fore
Odpovedať
@jurajsrnka takže Ty chceš ukladať energiu zo soláru do tužkových bateriek? Tak toto už nie je "do it yourself", ale "kill myself" :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@sgi320 Tesla pouziva 18650 do aut cize asi to nebude len tak nejaka AA baterka ;) @sappa na tvoje prve dve otazky odpovedat neviem :) ja osobne nechcem recyklovat stare bloky ani pouzivat olovene baterie, to fakt nie. Li-Ion pripadne LiFePo4 by bolo ok a zalozenie tejto diskusie bolo cisto zo zvedavosti, ze ako su na tom uzivatelia tu na MS. Mna osobne to zaujima a mozno sa najde aj niekto dalsi :)
Odpovedať
@jurajsrnka tak poďme trocha počítať. Cez zimu fotovoltika nič nevyrobí, takže je nepoužiteľná na kúrenie. Cez leto niečo vyrobí, ale spotreba elektriny v dome s ohrevom TÚV nebude mesačne viac ako 50€. Takže keby si pokryl celú spotrebu domu za 6 mesiacov energiou zo slnka, ušetril by si maximálne 300€ za rok. Cenovo dostupné baterky majú životnosť maximálne 8 rokov. Za 8 rokov by si ušetril maximálne 8 x 300 = 2400€. Aby sa oplatilo do toho investovať, musel by celý systém stáť do 2400€. Máš predstavu, koľko stoja panely, hybridný menič s nulovým pretokom do siete a baterky?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino presne k tymto poctom sa dostavam cca kazde 3 mesiace znova a znova a stale to vychadza tak ze sa mi to absolutne nepaci. Ale mozem aspon dufat ze pride cas kedy sa to naozaj konecne oplati ? :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajsrnka liion urcite nie maju malo cyklov lifepo4 maju cca 8-10000 podla driveru co ich nabija a podla uvodneho formatovania klasika olovene maju 4-6000 ono je to pekne na prezentacie realita je ina ale k tomuto je samostatne forum stranku sem nenapisem aby to nebola reklama ale pokial viem projekt Napajedla funguje dlhodobo a ma aj zverejne grafy ako kedy potrebuje energiu plus aj ceny kedy ako zaraba preraba Ak by som robil nieco podobne na dom tak by som kombinoval veternu s fve aktualne tu s toho co mam statistiku fukalo unas 235 z 239 dni otazka ci by bola sila vetra dost silna na roztocenie turbiny (nie klasickej vrtule)
Odpovedať
@jurajsrnka obávam sa, že ak sa nepresťahuješ na rovník, kde je sila slnka počas roka ako-tak vyrovnaná, nedočkáš sa návratnosti. Za určitých okolností môže byť fotovoltika návratná v inštaláciách, kde treba cez leto veľa klímovať, alebo ohrievať bazén. Prípadne ešte môžeš dúfať, že raz budú elektrárne za zaujímavé ceny vykupovať všetkú doma vyrobenú elektrinu, resp. ti ju cez leto lacno uskladnia a v zime si ju spotrebuješ. Ale to je zatiaľ ďaleko...
Odpovedať
@jurajsrnka to, ze si si objednal malinu a atmel neznamena, ze budes schopny na 1x spravit "PowerWall". Aj ked si neviem aky zdatny v cecku. Skus na zaciatok nejakeho beam robota, pripadne poskladaj 3D tlaciaren DIY. Po skusenostiach mozes rozmyslat nad extended project-om.
Odpovedať
@jurajsrnka nakup si neodymove magnety na aliexprese, namotaj cievky z lakovanej medi, sprav stator, rotor, na "alternator" capni VAWT vytlacenu na tlaciarni doma a mas to efektivnejsie, ako FVE.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@megdesign mne je jasne ze to nic neznamena, ale vsetky tieto temy ma zaujimaju a chcem sa o nich dozvediet co najviac a rovnako tak nieco poskusat. Napad s VAWT je super, pripisujem na nastenku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ked som to prvy raz precital tak ma napadol ten generator s neomagnetov ktore sa odpudzuju a vytvaraju tak tocivu energiu a prenasanu na altrnator nejaku dobu behali po webe na to videa az potom som si vsimol ze si myslel veternu elektraren ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino neboj , elektrika 3x zdrazie a navratnost bude hned lepsia :)
Odpovedať
@sappa ano. Da sa aj take magnetove "perpetum mobile" Docasne. ;-)
Odpovedať
@jurajsrnka dnes mi prisiel ABS-T filament do tlaciarne. Ucim sa s tym tlacit, nakolko to dviha od podlozky viac, ako PLA. Ked odladim teploty/rychlost/feed, tlacim VAWT. Potom pridi pozriet. Nitra nieje daleko. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign tak to isto pridem! takeho jedneho Prusa by som tiez chcel na vianoce, ale neviem ci som posluchal a v prvom rade budem musiet postavit a potom kupovat hracky :)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign no neviem ci je abs vhodny material na nieco taketo. Co mas za tlaciaren ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajsrnka ked prusu tak urcite ber stavebnicu, to je lepsia zabava ako lego :)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign na model alebo test ok ale na normalne pouzitie by som to skorej robil inak bal by som sa ze ked sa do toho oprie 80-90km vietor aby to nerozlamalo
Odpovedať
@majkoj ABS je pruznejsi ako PLA. Anet A8.
Odpovedať
@sappa VAWT nema praveze byt na takom mieste kde duje severak 100km/h. Tu roztoci dostatocne aj mensi vanok. Ak nema zadrete loziska na rotori. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign o pruznost obavy nemam, ale vlhkost a UV...
Odpovedať
@majkoj praveze ABS-T je UV stabilnejsie ako PLA a aj pruznejsie a ma mensiu zmrstitelnost, abo ciste ABS. Predsalen sa z ABS robia narazniky na auta.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign mam obavy, ze ABS v narazniku nema s tym tvojim vela spolocneho :). Robia sa aj specialne UV odolne filamenty .
Odpovedať
@majkoj Tak porad nejaky filament, odolny UV viac ako ABS.... ABS - UNIVERZÁLNÍ Jedná se o termoplast na bázi oleje, který se běžně vyskytuje v potrubních systémech (DWV), automobilovém obložení, ochranné pokrývce hlavy a hračkách (např. Lego). Objekty tištěné s ABS se mohou pyšnit mírně vyšší pevností, pružností a odolností než objekty vyrobené z PLA, avšak za cenu trochu komplikovanějšího tisku. Materiál ABS je ideální pro výrobu prvních funkčních vzorků před sériovou výrobou pro funkční prototyp, výrobní nástroje, ale také pro výrobu zboží pro každodenní použití.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ABS do auta ma rozne prisady a hlavne je NALAKOVANY. Niekto robil pokusy a ak si dobre pamatam, pisal, ze PLA zlyhalo po par dnoch, ABS po roku a PETG mu vydrzalo najdlhsie. Ale ani tam by som si nebol isty. Tie UV rezistentne filamenty sa robia myslim z PC a ASA. A ak uz nieco skusas, tak ciernu farbu, vtedy sa dodrbe povrch, ale dalej sa UV nedostane.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajsrnka - stavat DYI Powerwall z 18650 sa oplati len vtedy, ak mas pristup k velkemu mnozstvu kvalitnych 18650 cellov, co urcite nemas. Nakupovat na ebay/ali sa neoplati, pretoze na rozdiel od beznych LifeYPO musis riesit este komplikovany battery management+ cenou si na urovni beznych zapuzdrenych baterii. Taktiez pocet nabijacich cyklov tu uvedeny je zdaleka optimisticky, pri 20/80% cykle neprekroci 5000. FVE mam doma, staval som si ju kompletne sam, len v ramci hobby (a zaujmu o preskumanie moznosti technologie) asi pred 2 ma rokmi. Ak chces mat ako-tak navratny model, kup si 2-3 panely, 10-20A MPPT regulator a ziskanu energiu ukladaj cez DC spiralu priamo do vody (bud akumulacna nadoba s extra prirubou a lebo specialny bojler s 2ma spiralami (AC/DC). S touto investiciou sa dostanes do 1000 euro a aj pri uspore 30e za mesiac (TUV) si v mesiacoch april-oktober sebestacny. 7*30=210e. Navratnost je vtedy +- do 6 rokov. Regulovat nemusis nic, pokazit sa nema co (na rozdiel od hybridnych menicov). Nad VAWT som premyslal, ale podla SHMU dat ktore mam, je to nenavratne. Listy vrtule sa robia bud z ALU plechu, ale laminovanim epoxy (podobne ako letecke vrtule). Omnoho lepsi by bol maly potocik za plotom so spadom :)
Odpovedať
@majkoj Ano ano. Z cierneho ABS tlacim. Nikto nepovedal, ze tu vytlacenu spiralu nemozem nastriekat... No PETG je kombinacia PLA a ABS. Mam jednu cievku tiez kupenu. Skusim aj ASA.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?