Diskusia ohľadom elekroinštalácie

Mate otazky ?
Odpovedať
Profilova fotka
- Ak mam privedenu elektrinu do domu "vzduchom" .. tj od stlpa na stresny stlpik a potom k hodinam, ale chcel by som to mat potiahnute v zemi (idem vymenit strechu), stlp je blizko, je sanca ze mi to dodavatel spravi na jeho naklady ? (aspon to zapojenie hodin a pod, vykop si spravim sam) .. koho vlastne oslovit ? dodavatela alebo rozvodne zavody alebo je to to iste ?
Odpovedať
Ak som to spravne pochopil,tak rozvodne zavody lebo zasahy na stlpe mozu vykonavat oni a na ich naklady to nebude :-) ,vy mozete akurat usetrit na tom si to nachystat,cize to spomynane vykopanie jami a popripade vlozeniu kablu do zemi
Odpovedať
na náklady distribucie je to len vtedy ak je rekonštrukcia celého vedenia,ináč je to všetko na tvoje náklady a pri tvojej rekonštrukcie to musí byť podľa teraz platnej normi, hodiny musia byť umiestnené na hranici pozemku ,nie na dome
Odpovedať
elektromer musi byt verejne pristupny takze v plote a od elektromera po hr v dome si urob podla projektu a dohodni to p s projektantom nevidim v tom problem to nreni vec elektrarni ,ale projektu el v byte pripadne s reviznym technikom ktory bude robit reviziu elektro
Odpovedať
Profilova fotka
až také jednoduché to nebude. Musíte spraviť nový prívod od budovy (starých hodín) k novým hodinám(odberné miesto), priložiť revíznu správu tejto časti el.rozvodu, požiadať o novú prípojku. Administratívne to môže mať trochu iný priebeh.
Odpovedať
No v dnesnes dobe uz nieje jednoduche skoro nic co sa elektriky tyka...hodiny nesmu ostat na dome ci v dome,vacsinou sa osadzaju do plotu,kde by ste ich mal po novom osadit aj vy,nakolko vam by to cez reviznu vizualizaciu nepreslo to je fakt..
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 stare a nove hodiny ? dufal som ze hodiny nebudem nikam presuvat , iba zmenim privodny kabel zo stresneho na podzemny ... @miroelektro presne toho sa bojim , ze mi to nespravia , len za podmienky ze osadim nove hodiny niekde "von".. @vrajmantak Vnutro si uz navrhnem s projektantom ako vravis, slo mi o ten privod .. kedze budem zhadzovat strechu ... @duzu vobec si ma nepotesil , ale asi to bude ako vravis ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Riesime elektrinu, mame hlavnu skrinu v dome, kabel tahany nad zemou. V sucasnosti ideme davat pripojku na hranicu pozemku a robit v dome celu el. nanovo. Zataz bude standardna (5 izieb (plus dve izby v pivnici) vybavenych v priemere na jednu izbu: 5xdvojzasuvka, stropne svetlo + 380 truba + 380 zasuvka vyvedena vonku). Budeme vsak kurit elektrinou 8 el. konvektorov spolu s vykonom 7000 W (10 radiatorov bude mat vykon: 800,1200,400,400,400,1200,800,600,600,600) - posledne 2 radiatory (600+600 W) budu v pivnici, cize velmi malo pouzivane). Prosim Vas, ako mame dimenzovat hlavny istic (kolko A), resp. ine dobre rady na co nezabudnut, aby sme nemali problemy s pretazovanim a pod. Aku tarifu si mame zvolit, aby sme mali vyhodnu elektrinu? Budeme mat v obyvacke krbove kachle (vykon cca 7-8 kW), ktorymi budeme vykurovat prizemie. Zastavana plocha je 51 m2 (pivnica plus dve nadzemne podlazia), dom je postaveny z ytongu 30cm a bude zatepleny 15 EPS, okna s trojsklom. Vsetky rady privitame.
Odpovedať
Mam taku laicku otazku, je nejaka moznost dat si el.zasuvku k plynovej varnej doske? Resp. aka je tam min. bezpecna vzdialenost?
Odpovedať
@hamatko treba dbat aby nebranila plynovemu ventilu a nezavadzala pri osadzani dosky pri osadzani. Co sa bezpecnosti tyka, nie je tam ziadne obmedzenie. Problem by bol keby tam bola voda ....
Odpovedať
@pit77 skor som myslela taku "prirucnu" zasuvku na mixer a pod. aby nam dociahol k hrncu... nam ju tam totiz elektrikar dal, lenze stolar nam posunul jednu skrinku a tym padom je zasuvka kuskom nad plynovou varnou doskou (vo vyske cca 45cm), tak nam elektrikar vynadal a vraj ju musime zaslepit, tak rozmyslame, ci sa neda len posunut...
Odpovedať
@hamatko j.j. toz som to zle pochopil (aj varna doska potrebuje elektriku koli zapalovaniu). Ta zasuvka tam naozaj nemoze byt koli teplu a pare. Netusim co mate na stene za varnou doskou. Obklad, sklo? Najjednoduchsie je, v tej krabici to spojit a posunut niekam inam. Potom to zaslepit. Novu zasuvku spravit aspon 30cm od varnej dosky. Zasekat novu krabicu a osadit zasuvku. Sikovny majster to zvladne, bez toho aby "zlikvidoval" celu kuchynu :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pit77 dakujem moc za odpoved! pomohla!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň . Potrebujem spraviť elektroinštaláciu v novostavbe. Možem použiť káble dovezené z uk ? Má s tým niekto skúsenosti ?
Odpovedať
@cabel nie lebo anglicke maju anglicku mieru, a auta chodia opacne. Boze ak to ides robit sama nevies aky kabel potrebujes tak to nerob ak ti to ide robit elektrikar tak ti povie ci moze byt. Je jedno odkial je alebo odkial si ho ucoroval, ak splna kriteria. Vsak napis aky mas kto to ma vediet
Odpovedať
@cabel Pokiaľ budú vyhovovať aj našej norme tak nevidím dôvod prečo by si nemohol doniesť/ použiť / z UK... Môžem sa spýtať prečo z UK??? ;-)
Odpovedať
kolko stoji meter kabla v UK ? :D myslim že v zbere im bude jedno odkial su :D
Odpovedať
Je to 3-oj žilovy kábel 2 x 2,5mm Modra a hnedá izolácie a 1,5 mm na kostru ale bez izolácie . Kábel ktorý sa používa v uk štandardne na zásuvky ,
Odpovedať
@cabel no tak s tym tu nepochodis, mozno tak na svetelny obvod, ale na zasuvkovy urcite nie. Brexit funguje :)
Odpovedať
@stowasser To si kde našiel že na zásuvky nie, ale na svetelný obvod možno. ...Ty dávaš na svetelný obvod 3x2,5mm??? Máš doma osvetlenie štadióna??? :-D :-D :-D To je zbytočnosť- ako keby si ponúkol eskimákovi chladničku. ;-)
Odpovedať
ty by si dal na zasuvky kabel 2x2,5mm²+1x1,5mm² bez izolacie?
Odpovedať
@stowasser Asi sme sa nerozumeli...Ja som som citoval to čo si písal...ale samozrejme že ja by som nedal ani na jedno ani na druhé kábel ako spomína --cabel-- No a ešte ak ho chytia policajti po ceste a nebude mať papier tak má malér o akom sa mu ani nesníva ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
Mám dotazy: 1) Je potrebné po kolaudácii obnovovať, aktualizovať platnosť revíznych správ na elektroinštaláciu a na bleskozvod? Niekde som sa dočítal, že ich platnosť je 5 rokov a je to uvedené aj v revíznej správe "Platnosť do: XY". 2) Ak to potrebné nie je, je potrebné si dať vystaviť novú revíznu správu, ak po kolaudácii, a teda predložení revíznych správ ku kolaudácii, realizujem dodatočnú úpravu elektroinštalácie (napr. dopojenie vonkajšej garážovej brány, prípadne altánku do poistnej skrinky, do rozvádzača)? Dôvod, prečo sa pýtam je, že nedajbože v prípade nejakej poistnej udalosti poisťovne radi pátrajú po nedostatkoch. Ďakujem.
Odpovedať
@monnne Reviziu je treba robiť nie jen pre poisťovňu ( ano, vždy hladajú dôvod na nevyplatenie poistného plnenia) ale hlavne pre svoju bezpečnosť. Revizny technik závady zistí a po 5 rokoch sa môžu objaviť. Takže opakovanú revíziu určite odporúčam urobiť.
Odpovedať
@anett9 S tou bezpečnosťou je to samozrejmé. Skôr mi išlo o právnu stránku veci, že ako to má po správnosti byť. Aj keď som sa nedozvedel, na čo som sa pýtal, v každom prípade ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Viem napojit dva byty na jeden elektromer? Druhy kabel ostal pri elektromeroch pri odpojeni elektriny od bytu.su tam blomby.urobia mi to elektrikari?
Odpovedať
@cabel Taktiež ma zaujalo, prečo chceš doviezť káble z UK, máš zistenú cenu? Je fakt výhodnejšia, ako na Svk? Pýtam sa preto, že žijem v UK a tiež ma postretlo to "šťastie" v podobe prerábky elektroinštalácie v dome, ktorý som kúpil na Slovensku, ale aj preto že mám v "back shede" (isto vieš, o čom hovorím, keď chceš doviezť káble z uk) takmer kilometer Tebou spomenutého materiálu (2x2,5 + 1x1,5), ktorý sa tu používa.
Odpovedať
@stowasser Možno to bolo zle interpretované, tu, v UK sa používa trojvodičový plochý, resp. oválny kábel v ktorom sú dva izolované vodiče á 2,5mm a medzi nimi je jeden neizolovaný vodič 1,5mm. Samotné vstupy a výstupy k krabiciach tu potom riešia jednoducho nastoknutím bužirky na ten kusok neizolovaného vodiča a dovolím si povedať, že tunajšie elektronormy sú o čosi prísnejšie, ako na Slovensku, Nevidím teda ani najmenší dôvod, prečo ho na zásuvkové obvody nepoužiť, a koniec-koncov, aj na svetelné, ak niekto nehľadí na peniaze. Všade na svete platí predsa pravidlo, že predimenzovať môžeš, no poddimenzovať nikdy. Ps: elektrotechnické vzdelanie mám :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?