Dátové rozvody

Prosím vás, idem meniť elektroinštaláciu v byte a chcem zároveň natiahnuť aj dátové rozvody. Tel. aj internet budem mať od jedného dodávateľa. Takže predstava je taká, že z chodby odkiaľ pôjde optický kábel od dodávateľa natiahnem chráničku do obývačky, kadiaľ oni potom potiahnú optický kábel. V obývačke dám router/switch z ktorého potiahnem rovno dve dátové zásuvky v obývačke a po jednej do dvoch izieb chráničkou a FTP káblom v stene a cez sádrokartonový strop. Je to takto správne?
Odpovedať
@lukasond toto sa nedá pokaziť. To riešenie je samozrejme správne, ale nepíšeš aké chceš použiť komponenty. Architektúra podľa popisu je bod - multibod (hviezda). Takže už je to len na rozhodnutí že akú kategóriu (asi Cat6 alebo Cat5e) a podla toho nakúpiť materiál. Napr. u Orange mi wifi router s optickým WAN portom dali oni a ma aj 4 LAN porty takže na spomínanú architektúru ti to bude stačiť 🙂
Odpovedať
@lukasond Správne ? Fungovať to bude, ale teda, je to také "amatérske" riešenie ... - pri naťahovaní trubičky, do ktorej Vám budú fúkať optiku nezabúdajte na to, že nesmiete robiť žiadne ostré uhly ... Všetko musí byť naťahované v oblúkoch, aby sa vlákno pri zafukovaní nezaseklo ... - optické vlákno končí prevodníkom. - treba si teda uvedomiť, že tam, kde Vám skončí optika, budete mať 2-3 zariadenie (prevodník, router a prípadne switch) ktoré budú potrebovať elektrinu, plus pôjdu odtiaľ káble ... To píšem len pre istotu, aby žena nebola prekvapená, že nejaká skrinka pod TV bude plná týchto "serepetičiek" a aby ste si tam rovno pripravili aj dosť zásuviek :) Osobne by som dal niekde na chodu maličký "rack", kľudne hore k stropu, schovaný v skrini, alebo podobne ... V ňom ukončil optiku, inštaloval prevodník ... Tam by som vložil malý patch panel, z ktorého by som rozviedol všetky potrebné zásuvky po dome ... Pod neho router (ak nebudú stačiť 4 porty, tak ešte malý switch) ... A máte to na poriadku ... Ak sa zmení provider, dokúpiť si nejaký NAS server, či obyčajný sieťový disk atď atď, všetko sa dá vyriešiť v tom "racku"
Odpovedať
@lubk0 krásne vysoko profesionálne riešenie. V paneláku sa ale vlákna nefukaju. Aspoň u nás mali zlucovace na každom poschodí a do bytu mi fyzicky natiahli optický kábel (Orange). Takisto dali router ktorý obsahoval 4LAN (nejaký Huawei aj s WiFi). Čiže áno dá sa to spraviť krásne profi 🙂 tiež mam rozvadzac dokonca nie ani malý... 19" 9U, ale aj jeho popísané riešenie je úplne ok. Si myslím 🙂
Odpovedať
@neutrino to nie je celkom pravda :) Robíme FTTH pre 2 operátorov (pre ORANGE ale nie) a keďže sa šetrí na výstavbe tak vo väčšine si objednávajú len prázdne trubičky, aby samotná cena celého bytového domu bola čo najnižšia a optiku následne zafúknu až pri reálnom objednaní služby do konkrétneho bytu ... Ale áno, sú projekty, kde už dávajú priamo trubičku s vláknom, tj sa nezafukuje ... Ale to musí ekonomicky vychádzať :) Napríklad do paneláku, kde sú 3-4 byty na jednom poschodí by sa zlučovač na každé poschodie dávať ekonomicky nevyplatilo ... V každom prípade, toto rackové riešenie stojí zase pár desiatok EUR a naozaj to má tým pádom aj ľahšie pri prípadnom prechode na iného poskytovateľa ... Ja už by som to asi inak nerobil, ale je pravda, že jeho riešenie bude normálne funkčné ...
Odpovedať
Ďakujem, nechám si poradiť, uvažoval som nad chodbou a obývačkou, ale podla toho čo čítam tak chodba bude lepšia, a ešte z toho racku potiahnem potom rovno aj TV ?? Internet aj TV bude jeden dodávateľ.
Odpovedať
@lukasond ideálne je ho umiestniť čo najbližšie k "budúcemu" prierazu, odkiaľ bude provider privádzať otpiku do Vášho bytu ... Predpokladám, že máte na chodbe stupačku, odkiaľ provider ide do Vášho bytu ... To Vám zaručí, že ak ho budete v budúcnosti meniť (providera) tak si nenapáchate v byte škody ... Z racku už ťaháte priamo ethernetové káble ku všetkým zásuvkám. Osobne by som nešetril tých pár Eur a do izieb by som naťahoval rovno dvojzásuvky (internet / tv napríklad) a k TV možno aj 4 zásuvku (TV, STB, herná konzola, android box, apple tv atď atď) ... Jasné, že sa tie veci dajú pripojiť WIFI, ale tak kábel je kábel :) Podľa toho kúpiť patch panel ... Ten vyzerá v predu ako switch, ale je to len ukončenie "zásuviek v racku ... A následne, ak máte pod ním switch, alebo router, tak si do jednotlivých portov (zásuviek) pripájate krátkym "patchovacím" káblom čo chcete ... Tj môžete nechať zásvuky, ktoré nevyužívate, aj v racku nezapojené ... Zapojíte kedykoľvek, ked budete potrebovať :)
Odpovedať
@lukasond momentálne je IP TV. Takže stačí odtiaľ normálna sieťová zásuvka. Ak to bude teda ale riešené rackom tak netreba zabudnúť priviesť napájanie s istenim B6A a 1,5mm2.
Odpovedať
Ok, ďakujem za rady spravím to v tej chodbe, do izieb dám klasické dvojzásuvky, a do tej obývačky aby bolo aj do budúcna dá teda 4.
Odpovedať
A aky kabel teda odporucate? Cat5e alebo cat6?
Odpovedať
@marek_norway kľudne stačí aj 5e ale ftp (tienený). So 6 sa trosku horšie pracuje. Je hrubší, má plastové jadro, drahšie komponenty (zásuvky, konektory) a rýchlosti dosahuje dobre aj 5e. Podľa mňa 6tku človek reálne nevyužije, nakoľko niesu všetky komponenty na to stavané. Potom 6a už má rýchlosti porovnateľné s optikou.
Odpovedať
@lubk0 Inak ešte predsa len otázka, k čomu tam treba ten patch panel? nemôžu ísť káble zo zásuviek rovno do routeru resp. switchu???
Odpovedať
@lukasond tiez ma tato otazka napadla, myslim, ze najma kvoli poriadku v kabloch, ale urcite ti daju fundovanejsiu odpoved odbornici...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lukasond patch panel je jedna velka spojka, kde si mozes nadpajat kable podla potreby, nieje nutny.
Odpovedať
@jblaze Takže dobre tomu chápem, že má význam skôr ako taký organizačný medzičlánok.
Odpovedať
@lukasond Ako sa tu písalo, je to hlavne kvôli poriadku a komfortu ... Patch panel je reálne len pekné, krásne ukončenie všetkých zásuviek v racku ... Zväčša sa montuje hneď na vrch racku, pokiaľ tam máš privedené káble zo stropu, je to najestetickejšie riešenie, neplancú sa ti kade tade káble ... A samozrejme, zapojíš len to čo potrebuješ ... V niektorých prípadoch zvyknú ľudia používať ethernetovú trasu aj na iné veci, ako internet zo swticha (napájanie, audio, kamery, čidlá atď) ale to asi nebude tvoj prípad :)
Odpovedať
@lukasond Patch panel sa dava koli tomu, aby sa s kablami iducimi zo steny uz nikdy nehybalo a nezalomili sa. kabel z patch panela do routra sa moze zalomit a lahko ho vymenis. opravit vsak kabel ktory sa zalomi pri vystupe zo steny je narocnejsie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?