Clovek co roby elektriku

Zhanam dobreho elektrikara na dom.Potrebujem nakreslit kade my pojde elektrika a ja si to vysekem a on by my to prisiel nataihnut kable istice atd.Ak niekto pozna dobreho elektrikara tak nech mu dohodi kseft a mne by pomohol ale aby nebol niaky moc drahy som zo Ziliny .Za kazdu radu vam dakujem.
Odpovedať
@petka456 dnes na to potrebuješ projektanta , tie časy čo popisuješ sú dávno preč ako sa robilo za socíku, aj ked vo všetkých tých domoch el funguje stále.
Odpovedať
@duzu projekt treba ale kable si nakoniec moze natahat ako sa jej zachce, tu sa prakticka rada elektrikara hodi. Druha vec je ten brutalny pravopis to je dost sila.
Odpovedať
projekt? petka456 sa pýta na dobrého elektrikara nie dajakeho debila co bez projektu nevie ani ciarku spraviť, a sme prosim Vás na stavebnom fore nie na hodine slovenciny, ja som mal zo slovenciny 4 ale elektrikara nepoznam lepsieho ako seba, co sa týka toho že napr. Ja ti to nakreslim a ty to vysekas, to tiež nie moc funguje, jednak možeš urobiť male dražky, a zbytocne si porozbijas pol stien, profici to robia strojmi, vykruzovaky na zasuvky a vypinace, dražkovačka s vysavacom na dražky. maš nejaku predstavu o cene? ja viem napr urobiť inteligentnú inštaláciu za cenu štandardnej. postup prace je taký že rano prideme, idealne keby sme sa stretli cela rodinka (mama, otec, pripaden deti) pri navrhovani elektriny sa ja pýtam co kde bude navrhujem co kde dame a vy to odsuhlasite alebo zamietnete. takto robim stovky domou a všetci su spokojny. elektrina nieje len o svetlach a zasuvkach ale aj o internetových a televíznych rozvodoch, a hlavne o príprave, ak na niečo niesu peniaze a spravi sa príprava tak potom to je jednoduche doplniť. este otazke kedy a ako rýchlo to chceš?
Odpovedať
@sysell ahoj Mne sa zda ze si moc mudry ,ale co uz aj takym ludom ako si ty slnko svieti
Odpovedať
@elmas Ja by som tak 1500e bola ochotna dat.Ja projekt nemam ale dobry elektrikar si vie poradit a ked bude treba tak sa da vybavit.Poznam ludi co mu elektriku robili kade chcel zakaznik.A za pravopis sa niektorym ludom ospravedlnujem ale ked nechce nech to necita.
Odpovedať
Projekt Vam viem spravit:)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@elmas ked budes robit inteligentne domy za cenu obycajnej elektriky tak ti nasypem tolko roboty ze sa nezastavis ... Niektori ludia by tu asi mali zvazovat slova co napisu ...
Odpovedať
@pierre83 no tak zacni, ale pisal som inteligentné inštalácie, nie domy... v čom je rozdiel? každy kto stavia nema 5000eur naviac na inteligentnu inštaláciu, ale chceli by ju, rozdiel medzi štandardnou inštaláciou a inteligentnou ti je hadam jasný, takže ak sa raz rozhodneš potom sa to už len ťažko meni, alebo zmena je podstatne drahšia. co urobim ja: naťaham rozod ako na inteligenciu, ale do rozvadzaca nedam žiadnu drahu jednotku, davam tam vlastný modul, ktorý je naprogramovaný tak že číta stavy na tlacidlach, a zapina priradene rele, to znamena že inštalacia je inteligentná ale funguje ako štandardná, ak zakaznik došetrí peniaze pripoji cez RS232 moj modul k inteligentnej jednotke napr Loxone, a doplni si inteligentné funkcie. ale pracujem na tom aby som vytvoril vlastný system, ale to až časom. zatial mam 3 funkčné domy rele modul vychádza max 100€ na dom (24 výstupov) k tomuto riešniu som sa odhodlal po tom čo som bol nespokojný s cenami standardných inteligentných systémou. pre dalsie info si ma najdi a zavolaj...
Odpovedať
@patriky A kolko by ma taky projekt stal.Ale poznam hidne ludi co robyli elektriku bez projektu a dobry elektrikar si vie poradit a vue dobre elektriku rozplanovat.Diky.
Odpovedať
@elmas Ja to len chcem teraz tu prvu fazu a potom dam omietky a potom zasuvky vypinace a ostatne:Je to dom so 4izbami kupelku a chodba atd.
Odpovedať
@elmas lenze inteligencia nie je o ovládani svetiel. Ovládanie svetiel je tá nejjednoduchšia vec aká moze byt. Systemy ktore sa pouzivaju toho ponukaju ovela viac ale to je zase na zrucnosti toho kto robi program z do akej miery ten system a moznosti pozna a co vsetko dokaze nastavit .. to odeluje nas profikov od amaterov :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elmas keď chceš kolaudovať,tak to vyzerá na rozsiahlu rekonštrukciu,prípadne novostavbu a k tomu potrebuješ stavebné povolenie a to bez projektu nedostaneš!ak ide "len" o domácu rekonštrukciu objektu,ktorý už bol skolaudovaný ten projekt netreba.a elektrikár musí ovládať platné normy,ktoré sa priebežne menia,tak aby nemal revízny potom výhrady. ;-)
Odpovedať
petka456 sa pýta na novú inštaláciu do nového domu, aspoň podľa jej otázky, vtedy treba na stav. povolenie projekt, pri rekonštrukcii , prerábaní domu či bytu sa to bežne robí ako popisuje elmas
Odpovedať
@petka456 do tejto sumy sa v pohode zmestim. čo sa týka projektu tak ak už potrebuješ elektrikara tak ten dom stoji, a v tom pripade ti projekt netreba, a ku kolaudacii treba len reviznu spravu, a tu ti tiež dodam aj bez projektu. ospravedlnujem sa projektantom ale tie hluposti co kreslia su daleko od reality, teda cest výnimkam, ale takeho projektanta nepoznam.
Odpovedať
@pierre83 ja presne viem o com je inteligencia, poznam aj systemy, bohužial som aj ja profesional, robim inštalacie už viac ako 15 rokov, a zasuvky som ovladal cez pc a dialkove este v casoch ked sa inteligencie rodili. mne ide o to aby kazdy kto chce inteligenciu si ju aj mohol dopriat, ale ked momentalne nema na to peniaze co mu spraviš ty? standardnu instalaciu ktoru potom len velmi ťažko premeni na inteligentnu. co mu spravim ja? rozvody na inteligentnu instalaciu za cenu štandardnej, samozrejme že to nebude fungovať ako inteligentná, ale ten zákaznik o 5 rokov zarobi peniaze dokupi si riadiacu jednotku od firmy ktora robi inteligentne jednotky, otvori rozvadzac vymeni a ma plnu inteligenciu. navyše ak maš komplikovanejsiu zakazku kde je 10 svetiel a kazde sa ovlada s 3 a viac miest tak tam natahaš tolko 5x1,5 alebo 3Ačka že to zaplati CAT7 a ten releovy modul co tam dam ja a navyše ak si zakaznik zmysli že toto svetlo by este chcel ovladať z hentoho vypinača tak do doprogramuješ a maš. Ja len ponukam ludom širšie možnosti za štandardne ceny. nezunavam bezdrotove technologie (hlavne vypinace kde jeden stoji 65€ a viac montujem akykolvek vypínač ku ktoremu dodam DS2401 a v rozvadzaci to precitam a pridelim rele. ja robim instalacie s výhladom do buducna, nie ze teraz tu je telekom ta budes mat internet od telekomu, pripravujem komplet všetko aj telekom aj kablovku aj wifi antenu na streche a aj satelitný multiswitch, alarmy a všetko čo by ten zakaznik niekedy potreboval, davam obrovske rozvadzace aby tam bolo dost miesta na všetko.
Odpovedať
@elmas ty si nejaky mudry. Su tri stupne projektu. Pre stavebne povolenie potom realizacny a skutkoveho vyhotovenia. A prave ona by potrebovala realizacny. A elektrikar by to mal spravit podla toho projektu a tem by mal sediet so skutkom. Revizak ked ide revidovat hned ma pyta projekt podla coho sa to robilo, typovu a kusovu skusku rozvadzaca atd. Tak moc sa ty s tym revizakom nechval ak sa to nahodu niekdy prevali tak skoncil. Preto treba volat CUDZIEHO revizaka nezavisleho a potom bude istota, ze to neni napisane od stola. Potom co tam napise pri revizii boli predlozene dokumenty xx? projektant ma urcit vnutorne vplyvy, kable, prierezy, uzemnenie, vnutornu ochranu pre bleskom atd. A mne sa nelubi ze vacsina ludi klame zakaznikov ,lebo sa tomu nerozumeju alebo si zle vybrali. To neni o tom dat len prepatovky, nahadzat kable treba zvolit istenie, spravne to rozfazovat atd. A vela ludi to spravi bar ako sal funguje to, revizia od stola a potom sa cudujme ze su poziari. Fakt je to vyhradene zariadenie, robme to tak ako sa ma.
Odpovedať
@kokso1976 o normách ako ty hovoríš a o tom že sa menia a prichádzaju zo západu viem svoje, Všetko su to hlepe keci, hlavne to že prichadzaju zo zapadu, teda aspon to mi bolo povedane na skoleni, ked som sa pýtal prečo chcu na kazdu zasuvku chranič, prečo to nemože byť za jednym chraničom viac zasuviek..... ja robim pri mnichove popisem ti sposob inštalacie v mnichove a v podstate v širokom bavorsku.... z rozvadzaca pride privod do jednej izby kablom 3x1,5, s toho je napojene svetlo a všetky zasuvky v tej izve, cele to je istene jednym chranicom a 16A isticom, takisto aj kuchyna výnimkou je len rura a myčka, a aj pračka a sušička, tie tahaju kablom ,x2,5 samostatne, navyše rozvod v izbach je robený v rúrkach, ktore niesu v žiadnych ochranných zonach a ťahaju v nich jednotlive žili, teda nie kable ale len droty. s tymto by ma na slovensku vyhodlili, preto toto nerobim a robim to tak ako sa to ma robiť, na kuchynu davam minimalne 5 isticov, zasuvky v izbach čo izba to istic a svetla zhruba poratam max výkon a podla toho spravim tak 2 až 4 okruhy podla velkosti domu.
Odpovedať
@patriky kludne si može dotycný zakaznik zavolat aj cudzieho revizaka, ak sa chce nahanať za papiermy v pohode, mne je to jedno ja spravim instalaciu aj podla porjektu, ak je dobre nakresleny tak je to ok, sam niesom revizak volam si vzdy cudzich revizakov, nemam len jedneho ktory mi to pise od stola a vzdy chcem aby revizak prisiel na stavbu a pomeral kazdu zasuvku ci je v poriadku a podobne. ak potrebuje tie certifikaty tak si ich sam zoženie a s tou typovou skuškou rozvadzaca to je jedina vec ktora ma hneva, lebo take somariny tam chcu že s toho ide poraziť, a preto som rad že sa o toto všetko postara revizny technik, je tam predsa standardný rozvadzac a standardne istice ku ktorým ma tie papiere už davno pripravene, kedže sa živý reviziami. o fazach projektuov viem, kolko ludi si zrobi realizacný projekt? a kolko realizacných projektov da dodrží? same zmeny na zmeny. na určenie vnutorných vplyvou staci projekt na stavebne povolenie a 80% stavebných uradov ani nevie co treba ku stavebnemu povoleniu, kolauduju domy ktore nesplnaju poziadavky EU, a je im to všetko srdečne jedno. takže ak chce niekto ušetriť nech šetri na tom čo nemusi zaplatit. a ak pani len rekonštruje a netreba jej reviznu spravu tak ju nemusi mať. a ano som nejaky pretože každy den cucam informacie a viem ako a čo spraviť. a tiež montujem satelity a ked pridem do domu kde bol elektrikar z roku 2000 a vidim nad vypinacmi spojovacie krabice tak mi je s toho na zaplakanie, takym ludom treba písať že "si skoncil".
Odpovedať
@elmas priatelu bez toho aby si na mna nahneval tak ty o tom vies evidentne strasne ale strasne maalicko. Ty si sa zasekol niekde na moellerackom easycku a tam postal tvoj automatizacie. Este raz inteligencia nie je o svieteni. Ja robievam instalacie kde spinam 50-60 svietidiel a stmievanych okruhov. Ozvucenie na mieru a datove rozvody do celeho domu su samozrejmostou . Rozvadzac pod 300 modulov je maly bytovy rozvadzac :) ver mi ze ja mam tuto problematiku zmaknutu o kusok lepsie ako ty a viem ake su moznosti. BTW som zvedavy ktory revizak vyhotovi reviziu bez projektov len tak od stola. To uz ozaj radsej nerobit ziadnu.
Odpovedať
@patriky tak by to malo byť!pokiaľ sa nič nestane všetci sú spokojný! :-|
Odpovedať
@elmas neber to v zlom, nechcel som sa ta nejako dotknut ani nic zle som na teba nemyslel. Bolo to myslene vseobecne. Ja som projektant, elektrikar zivnostnik a robim aj satelity, tiez chodim na odborne seminary citam informacie vzdelavam sa. A ked vidim nejaky projekt alebo instalaciu domrvenu ako prasa ako pises spojovacie krabice atd tak mi je tiez na zaplakanie. Aj niektore projekty to ako keby robil cukrar, vobec nemaju niektori prehlad. Ale ja robim vsetlo zodpovede, poradim a usmernim co a ako. Nato aby si mohol robit rozvadzac musis mat papiere na vyrobu rozvadzacov. Musi mat stitok a podobne dok. Daju sa rozvadzace aj kupit hotove a ty len pripojis privod a tie rozvadzace maju certifikat o zhode typovu a kusovu skusku.
Odpovedať
@pierre83 presne ak je RT trocha odbornik, profesional hned pyta projekt. Odtial si uz pobere veci co treba a hotovo. Ak je to len taki ze hrabe penaze tak to fakt moze na vratnici davat razitka.
Odpovedať
@elmas tu reagujeme na inštaláciu robenú na SLOVENSKU,naše STN-ky a nie Mníchov a pod.poznám kopec Mníchov elektrikeren po ktorých chodím robiť opravy pokiaľ sa opravy ešte dajú realizovať.montáž bleskozvodov,o normách HUS a ekvipotenciálnej svorkovnice ani páru,nič im nehovorí banalita pospojovanie,kúpelňové zony,píšem len o základnych veciach a majú k dispozícii pána revizáka ročník 55,ktorý o nových normách nemá ani páru a to tak aj vyzerá.Tu sa nejedná o tom čo si o tom ty alebo ja myslím,je to raz tak dané,tak by to tak malo.byť.neviem ako sa bude tváriť revízny od stola v prípade niekoľko tisícovej poistnej udalosti.a tak isto ty ak nedodržíš projekt a budeš to robiť po svojom a nespraví sa potom nový projekt skutkového stavu!?
Odpovedať
ale samozrejme česť vínimkám!sú aj poctivý elektrikári,ktorý vedia čo robia. ;-)
Odpovedať
@pierre83 ja sa na teba nehnevam, len nemas pravdu že som sa dakde zasekol, ja som len obyčajny clovek ktory nechce dat za inteligenciu 5000, alebo aspon teraz nie, mozno neskor, preto som nasiel cestu ako spraviť pripravu na inteligenciu tak aby vetko fungovalo a nestalo to vela penazi. revizaka od stola nemam, a ak nepotrebuje projekt tak mu ho nedam, a ak potrebuje, tak je lepsie ak mu dam nakres toho co sa tam spravilo a spravi rovno projekt skutocneho vyhotovenia, zakaznk zaplati raz a ma pokoj. a ty ak robiš inštalacie z 50 timi svetlami tak projekt určite potrebujes, ale tento zakaznik nema problem ti zaplatit aj 10 projektov. petka chcela sikovneho elektrikara ktory vie spraviť dom bez projektu. ak nevie niekto spravit standardny dom bez projektu tak nieje sikovný elektrikar, je to len niekto kto pocuva prikazy z hora a nema vlastný usudok. a este raz viem ze inteligentny system dokaže spraviť všetko čo si len zmslýš, od multiroom audio ktore hra tam kde je pohyb, cez zavlazovanie rolety, alarm, ovladanie internetoveho pripojenia, svetelne sceny, ovladanie technologie a podobne, neboj mam to všetko naštudovane preto chcem inteligenty dom, ale ked raz na to nemas love ta co si spraviš, standard, a potom to prerabať? alebo pripravu na inteligenciu a potom len vymeniť jednotku. a nepoznam inteligentný system ktorý by bol inteligentne navrhnuty, kazdy ma nejaku chybu, alebo hluposť, mozno KNX, ale za tu ceno si ho da len malo kto. aky system montuješ ty?
Odpovedať
@kokso1976 no ja som sa tiež musel vela učiť kým som sa dozveled všetky tie veci zo slovenska, tiež robim pospojovanie, ekvipotencialnu svorkovnicu, hromozvod, pospojovanie kovových častí, prípojok plynu, a tiež sa rozčulujem ked to niekto odflakne, a pisal som že revizak nieje od stola že pride na tu stavbu a pomera to všetko, ak mu k tomu netreba projekt tak načo ho robiť, a načo platiť projektanta ktorý je z roku 55 a nakresli somariny ktore sa už 20 rokov nemontuju? ja som mal aj projektanta ktorý nevedel nakresliť projekt bez spojovacich krabic nad vypinacmi..... a tiež davam česť elektrikarom ktorý si svoju robotu robia zodpovedne, len mam pocit že su všetci za hranicami slovenska, a to nielen elektrikari ale aj ostatne profesie, na slovensku ostavaju len babraci, samozrejme cest výnimkám.
Odpovedať
@patriky no vidis konečne si napisal o čo ide, s tymi rozvadzacmi mas pravdu, dobreho projektanta vo svojom zozname rad uvitam, tak ma možeš kontaktovať ak vieš ako, a vieš mi vysvetliť načo je dobra typova skuška rozvadzača? pripadne stitok ak je to domový rozvádzač? to by ma zaujimalo, lebo som robil rozvadzace v Martine a nevidim na tom nič len birokraciu. ale možno budeš mať premna rozumna dovod a ja zmenim na vyrobu rozvadzacou nazor a dam si ich vyrabat, nemam s tym problem. vdaka
Odpovedať
Tak vidis ja som projektant z roku 2000+😂 a nebojsa nepouzivam spojovacie krabice. Ak budes potrebovat projekt, mozes ma kontaktovat, mam aj zmluvu so ZSE ako odporicany elektrikar pre montaz, prokektovanie pripojok NN ;) s tymi rozvadzacmi to je tak- vyroba rozvadzacov je volna zivnost a nepotrebujes k tomu certifikat, ale mozes onho poziadat TI. Domove a bytove rozvadzace podliehaju norme STN EN 61439-3: 2012 Rozvodnice určené na obsluhu laikmi (DBO). Kde je napisane, ake maju mat krytie, ake max prudy tam mozu byt, aka ma byt pouzita skratova odolnost atd. Je tam napisane ako ma vyzerat a co ma byt na stitku... Ako to testovat atd. Ked to vsetko splnis, mozes tam dat znacku CE. Si zato zodpovedny, na stitku je tvoje meno takze si ta mozu najst ak sa daco stane. Ale mas pravdu je to byrokracia a je mi divne ze elektrikar s par. 22 a hore nemoze zapojit rozvadzac.
Odpovedať
@patriky DBO rozvadzac vyrobit koser, cize aj so vsetkymi skuskami papiermi nalezitostami nie je zas az taky problem. Jediny problem je oteplenie, ale to uz hadam vsetci vyrobcovia pristrojov poskytuju, ci uz vo forme softu alebo nejakych tabuliek, dokonca ti daju aj vsetky lajstra k tomu, len doplnis udaje. Akurat treba mat pristroj na meranie izolacneho stavu. Druha stranka je, ze na slovensku na to nie je kontrolny organ, v podstate staci revizia, aj ked revizak s rozvadzacom vlastne nema co riesit, na to je vyrobca rozvadzaca, ktory je za svoj vyrobok zodpovedny.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?