Chybajuca ekvipotencialna svorka

Ahojte, pod základmi chaty (6,2m x 5,2m) mám uzemnenie pre bleskozvod s dvomi vyvedenými pásovinami na rohoch, nemá ale to prepojenie zo stredov protiľahlých strán, ktoré tvorí ekvipotenciálnu svorku - tak ako je to na obrázku. Elektrická prípojka určite nie je v pláne ale veľmi pravdepodobne bude ostrovný systém - fotovoltaika. Chata má a bude mať nejaké kovové časti, ktoré bude potrebné uzemniť ako napr. komín, oceľový nosník atď. Otázka je ako by ste riešili pridanie ekvipotenciálnej svorky ? Pridaním ďalšieho uzemnenia blízko oboch miest kde na obrázku chýba vnútri štvorca bleskozvodového uzemnenia ? Alebo sa pokúsiť dostať ku tej pásovine pod základmi a nadpojiť tam chýbajúcu pásovinu ?
Odpovedať
HUS alebo ako je písané ekvipot.svorku netvorí ten prepoj,ale fyzicky svorka ako taká.Vyveď s obvodového zemniča kdekoľvek gulatinu FeZn 10mm k rozvádzaču a tam spravíš HUS,resp.ekvi.svorku.Ale asi to bude "trochu" problém,nakoľko máš základový zemnič!?
Odpovedať
Ano - presne ako zakladovy zemnic na obrazku (v strede pod betonovym zakladom) ale bez toho preciarknuteho vodica. Medzi zakladmi vnutri je jedna miestnost - suteren. Jedna moznost je skusit sa dostat pod zaklad a napojit pasovinu. V tych miestach ako je to na obrazku znazornene su zaklady len okolo 40cm hlboke - kvoli kamennemu podkladu. Druha moznost je spravit zvlast uzemnenie - potom je tu otazka v ktorom bode alebo v ktorych dvoch bodoch.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?