Centralyn ventilator - vypinace - zapojenie ?

Zdravim chcem pouzit tento ventilato https://www.elmit.sk/ventilator-diago... instalacia v krove a napojit ho na 3 vstupy kupelna tech. m. a WC s tym ze kazda miestnos by mala mat svoj vlastny vypinač, cize k ventilatoru 1x 220v a od neho 3 vypinace, (treba mi narychlo dosekat kabelaz k uz nainstalovanej a nemozem sa spojit s mojim el. kt mi to robil a zaroven sa idu tie 3 miestosti stierkovat cize potrebijem to docela rychle.. Chranicky a diery na vypinace potaham v stenach k stropu a vyvedie hore (v kazdej miestnosti) len tie 3 chranicky plus 4ta na tych 220v bude to ok ? (hore to zapoji do toho meodel bez problemou v takej kombinacii ?) Vdaka
Odpovedať
@pby jasné, prívod elektriny k ventilátoru a odtiaľ tri dvojžilové vodiče k vypínačom. Len rátaj s tým, že rúry od miestností k ventilátoru musia byť v izolácii, aby tam nekondenzovala voda a výduch z ventilátora musí byť vyspádovaný dolu kopcom, lebo tam sa už kondenzát bude isto tvoriť, minimálne na koncovke a bude z nej kvapkať
Odpovedať
@pby a aj keby boli v rury v izolacii uz vopred ries vzduchovody tak, aby si tam vedel instalovat kotliky na zachytavanie kondenzu a na kondez treba odvod, najlepsie do kanalizacie
Odpovedať
@pby Vidím, že ideš dať ventilátor s priemerom 100 mm. V dome mám inštalované rôzne ventilátory rôznych priemerov a z vlastnej skúsenosti by som ti doporučil dať ventilátor aspoň 125 mm. Tie 100 mm sú strašne slabé, to stačí odtiahnuť akurát prdy z malého WC. Ty chceš napojiť 3 miestnosti, tam potrebuješ určite väčší výkon. Ak máš miesto pre ventilátor, dal by som dokonca až 150 mm. Taký mám v garáži a to keď zapnem, tak aj cítim, že niečo odťahuje. Aj potrubie - to koncové daj aspoň 125, alebo lepšie 150. Tie 3 prívodové z jednotlivých miestností môžu byť 100-ky, ale nech sa zbehnú do niečoho širšieho. Mal som ventilátor 100 na potrubí 100 ale bol to slabý ťah. Tak som tam dal 125 mm ventilátor, potrubie som nechal 100 a to bol iný ťah.
Odpovedať
@chrobak7 tak myslel som ze vykone 145m3/hod min tah (max ma nejakyhc 187) nie je nejako malo, ked zoberiem ze sucet objemov miestnosti je cca 30m3 ako chapem ze aj priemer robi sovoje ale vykon vent je smerodjany tiez , no ale necham si poradit.. idem napsiat do obchodu ci vedia zriesit nieco vykonnejsie ked uz mas taku skusenost.. ale plan osadit jedne centralny na 3 miestnosti je OK ?
Odpovedať
este co ma napda tak bramac skridla s prechodkou na strechu ma 125mm ak pouzijem 150mm vent nebude to dobre cize max 125mm mozem a ansiale som tu istu znacku cize VENT TT125 PRO T - (verzia pro ma zvyseny vykon oproti beznej 125tke a T znamena ze ma casovac nech sa vypina sam..) ta 125 pro ma konkretne prietok vzduchu 240-350 m3/h
Odpovedať
@pby Tak ono je otazne pri akej tlakovej strate dokaze tych 145m3/hod pretlacit. Pri tychto WC ventilatoroch je to obvykle velmi nizke cislo. Pocitaj s tym, ze na vzduchovodoch ti vznikne urcita tlakova strata, ktora bude zavisla od priemeru potrubia, tvaru potrubia, typu potrubia atd. Takze je velmi pravdepodobne, ze ten ventilator v konecnom vysledku ledva pretlaci 20m3/h. Ak vobec. Kedysi sme v praci robili taky test so stolnym ventilatorom, ktory dokaze kludne tlacit 2000m3/h pri nulovej tlakovej strate. Nechali sme ho fukat do 10m dlheho flexi potrubia sirokeho 160mm a na konci toho potrubia bolo ledva citit, ze nieco fuka. Zober si to aj podla toho, ze v rekuperaciach mas ventilator, ktory dokaze tlacit 300m3/h ale ma pri tom spotrebu kludne 50W. No a urcite si daj bacha na kondenzat, ktory bude v potrubi na 100% vznikat a potom este urcite nezabudni na klapku na konci potrubia aby ti "nezatekal" studeny vzduch az do samotnych miestnosti lebo to bude zase kondenzovat na vyustkach.
Odpovedať
@danculd super diky za tipy - opytam sa este na tu klapku je to diel ktory sa vlozy iba ako medzikus do ruru dmerom za ventilatom pod strechu z vnutra ? Pripadne kde sa vklda (ten diel uz nejako pohladam, len nech ho umiestnim spravne) A tiez mam typ ze stresnu prechodnu skridlu mam napojit na flexi hadicu spravit esicko kde sa kondenz bude zachtavyt (pod strechou ) a do flexy uz dole klasika rura k ventilatoru - bude to ok?
Odpovedať
@pby Nepozeraj papierový výkon, papier znesie čokoľvek. Tie 100-ky majú rovnako veľký motor, ako tie väčšie, tým pádom na lopatky zostáva menej. Jednoducho 100- ka stačí tak na jedno malé WC. Jeden ventilátor na 3 miestnosti je OK. Ale! Treba do miestností dať nastavovateľný anemostat, aby sa nestalo, že ti bude ťahať vzduch iba z najbližšej miestnosti. Niečo takéto: https://www.inest.sk/okruhle/29-57-an... Potom môžeš nastavovať množtvo odťahovaného vzduchu z každej miestnosti individuálne. Pri rekuperácii je tiež v podstate jeden ventilátor na odťah z viacerých miestností. Pozri môj fotoblog o rekuperácii. A aj keď máš potrubie 125, kľudne môžeš dať 150 ventilátor. Zapojíš ho cez 2 redukcie. Pri ventilátore znížiť výkon môžeš hocikedy napr. regulátorom, ale už ho nezvýšiš, ak dáš malý ventilátor.
Odpovedať
@pby Klapky tu niekde pisala @zita19 ale je otazne ci to ten ventilatorcek pretlaci. Ja by som dal servo :-). A to esicko nie je moc dobry napad, casom sa naplni vodou a co potom? Kondenz musis zachytavat dole, az pod izolaciou, nie rovno pod strechou.
Odpovedať
@pby nezabudaj na aerodynamiku. Cim viac zakrut, tym mensi tah na vstupe. Ja by som to nekomplikovala, kupila 3 ventilatory do kazdej miestnosti jeden a ovládanie bud na senzor pohybu, na dobeh alebo na hlupy vypinac. (jeden kus kupis od 15 az do 40€, ale netreba moc setrit ked je to na roky) A kedze budes mat tie rury pod strechu komplikovane, tak vyberaj tie s gulickovymi loziskami, vyssim vykonom. Za ventilator das spatnu klapu alebo das jednu so servopohonom pred vyfuk do exterieru a ovladat ju budes od kazdeho ventilatora (dufam, ze je to elektricky preveditelne, nie som elektrikar ale mam pocit, ze ano). V tomto pripade otocim svoje zvycajne tvrdenie v diskusiách ale teraz je viac naozaj viac
Odpovedať
@chrobak7 na anemostat so cca myslel (nastavitelny), cize ak dam tu 150tku alebo rovno 160tku lebo verziu 150 nemozem najst s casovacom potom az 160tka ma casovac tak nebude znizeny priemer rur vadit ? Neklesne vykon ventilatora, ze v podsate bude mat vykon ako 125tka pri rurcha 125 a len drahsi a na oko vykonejisi ventilator budem mat, kvoli uzsim ruram ? - ja nemam prblem tam dat ani 300mm len kvoli ruram som to nejako nerisiel lebo mi to pride zo ho pridusim a nema to zmysle ale to len tipujem..
Odpovedať
@pby toto by chcelo aspon aky taky vypocet. Takto to je varenie sekerkovej polievky...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 a ten vypoct by mi vede spravit kto ? Do stropov dam 125 tury - 90°koleno v rovine k ventilatoru od vent. kratka rura 125 dalej koleno 90° hore na stredhu do prechodky 125mm v streche.. vlastne vsade rura 125 a ventilator napojim na redukcie ak sa da vacsi ale ci nenarobim saraparu ked tam hodim napr 200kou vnet a v predu aj vzadu bude mat 125tky rury. Tah urcite potrebujem taky aby to neslo len naprazdo a vetralo ako ma..
Odpovedať
@pby Na vysávači máš ventilátor cca 15-20 cm a hadica má len 3 cm. Máš pocit, že by ťahal, ako keby mal ventilátor iba 3 cm priemer? Veď s väčším ventilátorom bude vyšší prietok vzduchu. A sú aj 150- kové ventilátory do potrubia: https://www.iventilatory.sk/axialny-d... https://www.iventilatory.sk/axialny-v... https://www.iventilatory.sk/potrubny-... A na tvojom mieste by som nedával ventilátor s integrovaným časovým dobehom, lebo ten sa nastavuje vnútri pri motore. A ty budeš mať ventilátor niekde zabudovaný, takže sa k nastaveniu času ťažko dostaneš. Ja by som dal časové relé, umiestnené na dostupnom mieste. https://www.iventilatory.sk/externy-c...
Odpovedať
@pby skus toto http://www.vetraniedm.sk/ako-si-zvoli... este by som dala nejake rezervy na straty vo vzduchovode. Alebo ich kontaktuj, ze ci nevedia poradit
Odpovedať
@chrobak7 ved viem ze su aj 150tko ventilatory preto zvazujem ci nedma aj vykonejsi 200mm ale toho zapojenia do zostavy rur o priemeroch 125mm som sa bal.. a ten casovač ved ho raz nastavim na co ja viem 5min a nech to taj je.. potaha 5 min ked bude malo zapnem znova.. toto by mi nemalo vadit - vent bude v krove na dostupnom mieste a tam viem to prestavit keby nieco..
Odpovedať
@zita19 podla ich prepoctu mi vhychadza ze potrebujem vent s vymenou 200m3/h cize to by som mal byt ok aj s tou 125 v tento pro verzii http://www.omaselektro.sk/potrubny-ve... ale fakt ak neviadi ze pred aj za ventilatorom budu uzsie rurky pojdem do 150tky - 200ky nech to taha poraidne..
Odpovedať
@pby Tak zase netreba preháňať. 200 to už je skôr na priemyselné alebo profesionálne využitie, nie pre domácnosť. Pri otočení prúdenia by si si tým aj vlasy mohol sušiť. :-D Tú 150-ku, v horšom prípade tú 125-ku vidím ako postačujúce.
Odpovedať
@pby pri prechode vzduchu cez redukcie sa zvysuje/znizuje jeho rychlost ale kazdy tento prechod znamena stratu vykonu vznikajúcimi turbulenciami. Kazda "zakruta" v potrubi znizuje ucinnost vetrania, kazda nasavacia mriezka tiez brzdi vzduch. Pocitaj s tym, ze ten deklarovany prietok vzduchu je iba a len cez holy bosy ventilator z jednej strany na druhu. Vzduch v potrubi sa sprava presne tak ako voda. Cim viac prekazok musi prekonavat, tym mensi prietok. Takze daj tam najsilnejsi ventilator aky ti vyjde a ninimalizuj redukcie a prechodove kusy (samozrejme vetracie mriezky a spatne klapy nemozes zrusit, tie su nutne "zlo" v tomto pripade), toho ze by ti vietor strhaval uterak z tela sa nemusis obavat. Len aby ti to potom zbytocne nehucalo pod strechou a ucinok bude nulovy.
Odpovedať
@zita19 jasne chapem, asi to bude na nejaky serioznejsi prepocet lebo inak to je asi len bud alebo.. ale vdaka azorientoval som sa aj v ostatnych veciach aspon trosku :-)
Odpovedať
@jakino @zita19 take nieco ? https://www.ventilaplast.cz/ventilato... Ale opytam sa ak mam strechu riesenu tak ze krov je ako ulozny pristor a teda v sikminach strechy je vlna medzi tramami (180mm) aby mi tam nemrzlo ale len 1 vrstva bez prekladania druhej (cisto ciastocna izolacia pred mrazom v krove.) A druha vrstva je riadne zaiziolovany strop ktorym uz izolujem interier tak ako ma byt.. S tym ze ten ventilator a rury budu potahane vnutri toho krovu a teda ako tak zaizolovanom priestore (známi to tak ma skoro na chlp presne zo vsetkym a nema tak nikdy menej ako 2°C aj pri silnych mrazoch - bude sa mi robit kondenz aj tak? Nad strechou ked prejdem rurou v sikmine strechy cez izolaciu nad kritinu tak asi ano..
Odpovedať
@pby ano, to je ono. Kondenz sa bude robit aj ked tam bude len 10°, pri vysokej vlhkosti je to uz rosny bod.
Odpovedať
tako ako je to v obr.. ak je to takto kde dat ten kondenzacny medzikus - mne vychadza ze staci za ventilator na kondenzi ktory vznikne nad izolaciou strechy nie ?
Odpovedať
@zita19 no ok ale ako je ten obr hore ja rury v izolacii mat nebudem.. jedien ze ich obizolujem niecim a tam padom musim umiestnit ten diel na kondenz aj za vent aby do neho netieklo zo strechy a aj za vystupom z miestnosti lebo podla info sa bude robit kondenz aj v rure v krove pred ventilarorom.. a to uz mi pride nejako komplikovane
Odpovedať
@pby kotlik na kondenz daj hned za koleno na vertikalnu cast. Na horizontalnu ruru prihod alebo natoc kus vaty a mas to vybavene
Odpovedať
@zita19 cize to co lezi na strope prikryt a hned za tu cast co ide hore (vertikal) tak dat kotlik ?
Odpovedať
@pby ano, to leziace zababusit. Poradie by si mal mat asi takto: Ventilator, spatna klapka, prechod cez strop, koleno, zabalena horizontalna rura, koleno, kotlik, vertikalna rura, prechod cez strechu, krytka na streche. Keby ti nevychadzala klapka hned za ventilaror, tak ju daj hned na zaciatok horizontálnej rury ale lepsie ak bude hned za ventilátorom.
Odpovedať
@zita19 supeer vdaka :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
@zita19 uz len.. ak mam ventilator ten centralny tak spetna klapka tiaz za neho alebo niekde pred neho medzi miestnost a vent ? Vdaka
Odpovedať
@pby ja by som dala bud tesne pred alebo tesne za. Logicky ti to nezdovodnim, ale moja strojarska spikova kost mi hovori, ze to tak ma byt... A ja svojej kosti verim, zatial nesklamala :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?