Cena prace za hrubu instalaciu elektriky

Zdravim. Robia nam v dome rozvody elektriky a elektrikar mi poslal fakturu za robotu. Je bezne(normalne) aby si pytal za robotu na meter kabla (napr internet) ktory zmotal v izbe? Teda napriklad: natiahnutie internetoveho kabla do izieb je cena za meter kabla 0,5 eura a cena za robotu na meter kabla 0,39. Celkovo natiahol 61 metrov ale v izbe kde bude router zmotal asi 20 metrov kabla. Je normalne aby si uctoval za robotu aj za tych 20 zmotanych metrov? Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
No myslim ze by si mu mal povedat, nech ti vrati 7.8 Eura...... 8-)
Odpovedať
Aj ja si myslim.. Sere ma elektrikar, lebo to dost flaka a uctuje si za nezmyselne veci... Nejde tam len o tento kabel... Ide tam aj o ine veci, kde je nauctovanych minimalne o 200€ viac...
Odpovedať
@matko693 Nuz principialne ten kabel, bez ohladu na to, ci nechal niekde rezervu alebo nie musel odvinut z cievky, zaciatok kabla zatiahnut cez trubku/pevne ulozit po celej trase az sa dostal k miestu ukoncenia, kde nechal rezervu, cize toto by vyuctovane malo byt. Ale - 20 metrov kabla rezervy na mieste, kde je router? To na jednom kabli? Nejako vela, ci?
Odpovedať
Nehovorim o rezerve a uz vobec to do trubiek nedaval
Odpovedať
@matko693 tak potom nerozumiem. Tych 20 m bolo na 1 kuse?
Odpovedať
Na dvoch kusoch.. Kazdy mal cca 10 m rezervu.. Ide mi len o to, ze s kvalitou instalacie nie som spokojny.. Odflakol to a ked si pyta za 20m zrolovaneho kabla 50 centov za meter kabla(bezne stoji cca 22 centov na meter, ale to berem ako proviziu z predaja) aj robotu kde vlastne nic nespravil... A takychto kablov je viac.. Kabel pre svetlo uchytil o krov (zrolovanych 5 metrov kabla ) a nechal tak.. Ide o hrubu instalaciu, ziadne zapajanie zasuviek, len hrube nakablovanie..
Odpovedať
@matko693 Rozumiem tomu, kazdy pristupuje k praci individualne a tazko skontrolovat cinnosti, do ktorych clovek nevidi. Napr. ja by som objektivne nedokazal odkontrolovat pracu plynarov, lebo tomu nerozumiem. Preto sa treba pytat - preco, ako, z akeho dovodu atd atd... Kabel pre svetlo uchyteny na krov klincom z estetickeho hladiska nie je boh-vie-co, da sa to aj inteligentnejsie, ale cez reviziu to prejde. Ak je to CYKY, ten je urceny aj na instalaciu na horlavy podklad (napr. na drevo, bez chranicky). V podstate je to stret dvoch rovin - jedna je ta "aby to bolo oku a penazenke lahodiace" a druha je "co je dovolene"
Odpovedať
@matko693 Ten kabel zrolovaný tam može mať viac významov... Lepšie je dať viac ako menej Dal tam radšej rezervu lebo ešte pred finálnym umiestnením svietidlá si to možeš meniť a dávať a posúvať kde chceš... Pri takej rezerve ti tam može naslučkovať viac bodových alebo ledkovych svietidiel a tám pádom to použije
Odpovedať
Mne nevadi kabel na viac... To o sa minie, ale preco by si mal uctovat za pracu.. Za zrolovanie kabla je to trochu vela...
Odpovedať
Toto je tá super moderná doba v ktorej žijeme. mne kurenár za 3 dni roboty aj to iba po 10 hodin zobral 1000e.
Odpovedať
@matko693 Ak sa smiem spýtať koľko ste zaplatili za hrubú montáž ? aký veľký dom .....
Odpovedať
@martin272 Material cca 1100, robota cca 950... Bungalov 10x13 + jedna podkrovna izba a nejaka elektika vonku...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matko693 Tak ak to prezeniem, predstav si takuto situaciu: Si elektrikar, mas nainstalovat kabel hruby ako medvedia laba, ktory vazi 10 kg/m (typicky CYKY 3x240+120) v dlzke 150m z rozvodne do inej rozvodne. V oboch rozvodniach, po tom, co sa dostanes cez priecku dnu nechas 10 metrov rezervy (nevie sa presne, kde bude rozvadzac), co je spolu 20 metrov rezervy. Po tom, co tam 15 chlapi vypluju dusu, aby ten kabel natiahli si myslis, ze sa uctuje: Dodavka kablu - 150m Pokladka - 130 m ??? Ja si myslim, ze urcite nie. A nie, vobec to neni iny pripad. Tiez je to pokladka kablu, tiez je tam rezerva. Tu si plati 0,x €/m, tam platis napr. 15€/m. A k tomu, co pisal @vllado - 1000€/3dni/30 hod - u mna boli plynari 2 hodky a zobrali 800 :-) Ak chcete niekoho platit na hodiny, tak mu dajte vsetko potrebne naradie, v opacnom pripade je tato argumentacia neopodstatnena. Neviem, kto z vas pracujem v akom obore, ale ked ste zamestnanec a mate 700/mes., naklady na vas su pre firmu neni 700/mes. Zapocitajte si vsetko okolo seba. A tak, rovnako ma aj vodar zvaracky, rezacky a ine veci a vas zamestnavatel, ktory produkuje nieco ma tiez naklad material, stroje, vybavenie a vas (vy ste jeho "pracovne naradie") a ta cena su musi niekam premietnut. Ak si pozriete môj fotoblog, mam tam niekde foto, ako som vrtal prestup cez zaklad. Ta jadrova vrtacka je moja. Je to Husqvarna s originalnym prislusenstvom. Za zakladnu zostavu som po zlave platil 5000€. Ked si ma niekto objedna na vyvrtanie otvoru šírky 100mm a hŕubky železobetónu 25 cm, platí 80€. A úprimne, toto vŕtanie trvá väčšinou cca 2 minúty. Zbalenie a rozbalenie spolu cca 20 -25 minút. Samozrejme, stretávam sa s ľuďmi, ktorý mi vravievajú - "nooo majsterko to sa ti žije, keď zarobíš za pól hodku 80 éčiek" - skrátka no comment. Toto bude ešte zaujímavé. Chystám si pukance 8-)
Odpovedať
@catscan nooo jazne ze bezna platy su ubohe ale niektore roboty su podcenovane a niektore prenenovane. Vodar ma flexu, dake lisovacie klieste, dake noznoce a vrtacku/zbijacku, niektory maju plamen na zvaranie. Veci nech stoja povedzme 5000€ + dake auto. Pridu dvaja natiahnu 30 metrov FE rury robia to 2 dni po cca 5-6 hodin za 1000€. To mame 250€ na kazdeho na necely den roboty... Hmm pride mi to ze tie veci ma zapaltene za 1 mesiac s prehladom. Zober si automechanik - plati najom za servis, elektriku kurenie - stovky eur mesacne, potrebuje zdvihaky milion naradia, vyzuvacky atd co stoji uplne v zakalde min 10 000€ a ked pride zakazik a povies mu ze beres 20€ na hodinu ide umret. Kto z nich ma vacsie naklady? Vodari su extremne dobre palteny na to co robia a ko to robia. Co som videl vodarov to bol cisty grc.
Odpovedať
@sysell jasne jasne, chapem. Vodar mi povedal - 15€/vyvod. Mohol som povedat nie. A mohol som brat ineho, ten by povedal 20€/vyvod. Co stym clovek narobi? No nic. Kazdy ma pravo slobodneho vyberu. Nie som spokojny? Odchod zo stavby! Je drahy? Nemam zaujem! U mna su TOP zarabajuci plynari. Take ceny, co mi strielali od pasa, tak to som zomieral. A ked som to chcel mat rozpisane (material/praca/revizia), tak ma poslali do... A odomna chcu ludia do srobika, do podlozky presne rozpisat vsetko :-) Ale robim to, je to znak serioznosti a "cistej hry"
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan pekne napisane. a pravdive. ale zbytocne napisane. aj tak to 95 percent ludi nikdy nepochopi.. . jednoducho vidia iba kolko ty zoberies a nie kolko do toho davas.
Odpovedať
vsetka cest tim co maju poriadne vybavenie a hanba vsetkym ''majstrom'' ktori pridu s kladivom, kombinackami a vystrbenym srobovakom a zapytaju si to iste
Odpovedať
BLA BLA som elektikar som zamestnaný,Ale robím aj po fuškách odborné roboty inštalácie málo.vačšinou automatizujem stroje prerábam výrobné linky a podobne,čo sa dá ale toľko mi neda nik. TO sú len argumenty ja mam živnosť ja musím platiti toto ,hento.TO je jasne ,ale zobrat 300E za to že som svojim autom prešiel 30km je trochu na hlavu.Aj na živnosť. Ja tiež nedám jest detom moje obtrhané montérky. JA mám tiež svoj vercajk dokonca aj v práci ,kde som normálne zamestnaný aj ja som si musel kupit náradie ,Auto na ktorom sa do roboty doveziem.A mne to kto zaplatiť ja musím na to robit x hodín aby som to dohnal. Mne nikto nedá 1000E za 3 dni roboty ani keby som vynašiel perpetuum mobile. Staviam dom,Platím pôžičku 300e mesačne ,manželka na materskej mám sa čo obracat. Doba je zlá .Len ma to vie poriadne naštvať,keď si niekto zapýta toľko penazi a pritom to stoji za houby a viem čo robil pretože som stal pri nom. Ale moja chyba mal som ho poslat kade halšie a nie čakať na faktúru. Inak tuná všetkých obdivujem čo stavajú domy a všetko im robí firma . Neviem veru kde na to beriete peniaze.Ja žijem na Orave a tu sa veru tolko nezarába aby som si dal firme postavit dom ved kto by to platil.Nedovolim si volat na niečo majsta ktorý zoberie 1000e za 3 dno roboty.Všetko si robim sám ,ale uplne všetko.
Odpovedať
Teda okrem toho kurenea ktoré som si môhol tiež urobit sám.
Odpovedať
Snažím sa aj s niečim podnikať ,Ale čo z toho ,že to čo vyrábam je pekné ,ľudom sa to páči a ,keď poviem cenu tak to už nikto nechce. Keby som niekomu povedal že na tom zarobím 4 e tak ma vysmejú ,že načo to robím.JA viem o čom tu všetci pišete vlastný vercajg auto bla bla blablaaaaaaaaaaaa. JOj aký som vytočený
Odpovedať
Ale máte pravdu mám si ja ja zapýtat za robotu ,lebo všetci pýtajú . A zakaznik ak chceš ber ,alebo neháj tak. Akurat že sa pôjdeme pást na luku jaj s celou rodinou.
Odpovedať
@mucikovci Jasné že škoda rozpravat ,lebo tot nikto nepochopi
Odpovedať
@vllado Ja nie som vytoceny, lebo uz som si zvykol, ze sme oznacovany za zlodejov. Takze Ti pisem s usmevom na tvari :) Predpokladam, ze aj Ty mas naradie za par tisic eur alebo aj jadrovu vrtacku ako @catscan. Najazdis pracovne 15-20 000km rocne ako ja, nemas platenu marodku, sviatky, dovolenku. Pravidelne chodis na obhliadky, robis cenove ponuky z ktorych aj tak nic nemas, lebo to niekto urobi lacnejsie bez papierov popri zamestnani. Platis statu minimalne cez 200 eur mesacne bez ohladu na to, ci zarobis co i len jedine euro. Nevies ci dostanes za svoju pracu zaplatene, lebo sa na Teba nevztahuje zakonnik prace, material kupujes za svoje a musis ho zaplatit bez ohladu na to, ci Tebe zaplatili a ides do straty atd. Nechapem jednu vec, ked si na tom rovnako ako mi zivnostnici, tak preco nedas vypoved a nejdes na zivnost zarabat tie nekrestanske peniaze ako mi ??? @mucikovci Myslim, ze tych 95% je este optimisticky odhad. Kto totiz neskusil robit na zivnost, tak to nikdy nepochopi a bude nas povazovat za zlodejov.
Odpovedať
@matko693 Mozes mi prosim dat link na internetovy kabel za 22 centov ?
Odpovedať
@romi29 .Robil som na živnosť práve pre tie nezarobené nekresťanské peniaze som skončil, Lebo toľko mi nikto nikdy nechcel zaplatiť. Ja vám verím ,že je to ťažké keď človek musí robit na odvody. Len som písal,že pán ktorý mi robil kurenie to trochu prehnal. Ospravedlňujem sa všetkým ktorých som sa dotkol.
Odpovedať
Ked si prečítate čo som písal hore tak zistite,že som nenarážal na nikoho z vás ,ale na môjho kúrenára.
Odpovedať
@romi29 http://m.heureka.sk/sietove-kable/kab...
Odpovedať
@matko693 tento kábel by som si určite nedal, keďže je netienený
Odpovedať
@matko693 Nikdy by som svojmu zakaznikovi nedal UTP, to za prve. A za druhe na internet uz pouzivam bud cat.6 alebo cat. 6A.
Odpovedať
@romi29 @ivan_pk Sorry.. tak dajme tomu tento: http://sietove-kable.heureka.sk/kabel... vychazda cca 28 centov za meter
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?