Bytový rozvádzač

Zdravim ako by ste nadimenzovali bytový rozvádzač pri tomto počte okruhov,mysleno koľko prúdové chrániče+ ističe rozdelenie. 3fazy hlavný istič pri elektromeri na chodbe 25A. - 2x svetelný okruh - 2x zásuvkovy okruh - Práčka - sušička - mikrovlnka - pec - varná doska (perilex) 2 fázy -chladnicka + mrazák - umývačka - zásuvky nad linkou -plynovy kotol - kúpeľňa Rozmýšľam nad značkou hager. Mám nevyužité z práce. U nás ale nieje možno vypínať aj N? Tie idú všetky na zbernu lišta tak? Istic B16 Istic B10 svetelné Ochrana- 40A
Odpovedať
1
2
Projektant (elektro) -> projekt -> odborne spôsobilá osoba na realizáciu -> revízia (fyzická, nie od stola) -> kľudný spánok po ďalšiu väčšiu rekonštrukciu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pipo97:

Zdravim ako by ste nadimenzovali bytový rozvádza…
@pipo97 nechcem kritizovat ale zrejme nebudes odbornik v elektrotechnike ked toto hovoris. N sa bezne vypina ale v beznej praxi (domacnost) to nema zmysel. N sa dava na spolocnu zbernu ale pre jednen prudovy chranic. Dimenzovanie rozvadzaca sa nerobi od oka... Bud si odbornik a das to bez projektu, ale ku revizii budes potrebovat minimalne jednopolovku. Alebo si to das naprojektovat a budes vediet na com si. Projekt rozvadzaca v pohode do 100€ das vratane vykaz vymer.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@pipo97 nechcem kritizovat ale zrejme nebudes odb…
@neutrino chápem tomu neboj sa len neviem presne ako to u nás chodí nakoľko robím v inej krajine kde sú iné normy iné požiadavky... Čo ak mám ističe ochrany ktoré viem pekné použiť len chcem vedieť či je to aj v rámci noriem,dopočul som sa ak použijem jednofazove ochrany s vypinanim N nemusí to prejsť. Nechcem jednu trojfázovu ochranu ale pekne rozdeliť medzi 3-4. Musím istenie teda pripojiť na zbernu listu kde budú dané okruhy ? Alebo môžem ich prepojiť medzi sebou v isticoch teda zberna lišta na N nieje potrebná. Nadimenzovanie rozvádzača rozdelím podľa potrieb varenie pečenie a dané okruhy tak aby neisli v jeden čas zároveň alebo aspoň najmenej. Na prepojenie isticou od ochrany by boli použité mostíky ako aj pri L.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Projektant (elektro) -> projekt -> odborne spôsob…
@dedo758 elektrika je spravená, chcem vedieť čo môžem pozerať poprípade dokúpiť. Viem si pomôcť isticami rcd ale chcem vedieť či sa dajú u nás použiť. Prv než kontaktujem revizneho technika chcem vedieť na čom som čo potrebujem myslím si na tom nieje nič zle
Odpovedať

@dedo758 elektrika je spravená, chcem vedieť čo m…
@pipo97 Dufam, ze ta krajina je dostatočne ďaleko... "viem si pomoct isticami rcd" - ty si taky elektrikar ako ja kozmonaut..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@pipo97 Dufam, ze ta krajina je dostatočne ďaleko…
@kejsix čo je na tom zle, že mám za tašku isticov a RCD a chcem vedieť či ich viem využiť ?
Odpovedať

@neutrino chápem tomu neboj sa len neviem presne …
@pipo97 N mozes vypinat... Nemozes PE a PEN... Normalne ich zapoj ako v tej inej krajine...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@pipo97 N mozes vypinat... Nemozes PE a PEN... No…
@minoo to mi je jasné ďakujem. Takto nejako by to vyzeralo.
Odpovedať
Hl istic je u nas pred elmerom a v druhom rozvadzaci ma byt nieco, co ho cely vypne...
Odpovedať

Hl istic je u nas pred elmerom a v druhom rozvadz…
@minoo Na vypnutie je však lacnejší 3f. istič, než vypínač. A zaberú rovnaké miesto. 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@minoo Na vypnutie je však lacnejší 3f. istič, ne…
@petersd hej no, preto som nepisal vypinac... Aj ked rozdiel 10€ uz nie je co byvalo...
Odpovedať

@petersd hej no, preto som nepisal vypinac... Aj …
@minoo Bude to mať na pivo, kávu pre RT, keď bude robiť revíziu :-))))
Odpovedať
Profilova fotka
pri chráničoch hager bez vypínania n ide n na samostatnu zbernú lištu, každý chránič má svoju n lištu, nesmieš spojiť n za dvoma chráničmi dokopy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od volko:

pri chráničoch hager bez vypínania n ide n na sam…
@volko to mi je jasné že nemôžem spojiť N z dvoch chranicov. Preto moja otázka bola či smiem použiť chrániče od hager s vypinanim N a nebude problém pri revízií. V Tom prípade by moja schéma mala byť v poriadku
Odpovedať

@petersd môžem použiť aj ističe typu C ? Konkrétne 3f istic na vypínanie. Poprípade vie mi niekto povedať môžem v byte použiť zásuvky bez "kolika" teda PE. Zemnenie bude ale ako tu na fotke plesky zo spodu a z vrchu. Bude problém pri revízií s týmto ?
Odpovedať

@petersd môžem použiť aj ističe typu C ? Konkrétn…
@pipo97 clovece vykasli sa na to. Tieto zasuvky maju PE len nie je na koliku ale na klipoch hore a dole. Hlavice s PE maju kontakty nie len na koliku ale hore aj dole aby pasovali aj do tejto zasuvky. To je len iny typ. Zasuvku bez PE nemozes pouzit nikdy a nikde (v sustave TN-S 230V AC). To je blbo napisane zasuvka nie je uzemnena je pripojena na ochranny vodic PE. Nezavisla zem sa v sieti TN pre koncove zariadenia nerobi. Uzemneny je predsa len stred siete. Co sa tyka istica C ma vypinanie. Preco tam nedas obycajny vypinac? Ak ma zmysel tam davat istic.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@petersd Akademická otázka: Načo teda tie vypínače drahé vyrábajú?
Odpovedať

@pipo97 Veď tie veci predaj tam kde si ich nakradol a kup si take, s ktorými nebude problém a nemusíš sa trápiť.
Odpovedať

@pipo97 pokiaľ sa nemýlim, tak tieto zásuvky ( schuko ) na SR povolené nie sú. Musíš mať klasický kolík.
Odpovedať

@pipo97 Veď tie veci predaj tam kde si ich nakrad…
@kejsix preto lebo to nieje lacná chujov*na a ak to je podľa našich noriem tak prečo tieto ističe nevyužiť ? Len nikto jasné nenapísal len mudruje.. nie 4polove ističe s vypinanim N taktiež RCD s vypinanim N neprejdú kvôli revíznej správe a vedel by som že sa nemôžu použiť..
Odpovedať

@petersd Akademická otázka: Načo teda tie vypínač…
@kejsix lebo niekedy nechces aby ti ten prvok vypol skrat, ale chces aby nan zareagoval prvok za nim... A cena je podla mna cisto trhova zalezistost, lebo materialovo nemoze byt drahsi...
Odpovedať

@kejsix preto lebo to nieje lacná chujov*na a ak …
@pipo97 hned neutrino ti odpovedal jasne... Ze mozes N vypinat na istici... a rcd bez N sa ani nerobi... Tieto hager prvky sa normalne pouzivaju aj u nas, nvm aku este odpoved cakas...
Odpovedať

@kejsix lebo niekedy nechces aby ti ten prvok vyp…
@minoo Na to snad sluzi selektivita istenia, ci nie? No nic, jaternica maternica, bavte sa :⁠-⁠)
Odpovedať

@minoo Na to snad sluzi selektivita istenia, ci n…
@kejsix hej skrat si povie, ze dobehnem za tym slabsim isticom, nezhodim hned tento prvy... Selektivita sa tyka pretazenia, preto ti vie skrat zhodit hlavny istic... Nevravim nutne o pouziti v domacom rozvadzaci, ale bavime sa o vseobecnej existencii...
Odpovedať

@pipo97 Do rozvadzáča daj všetky ističe B-ečkové, aj ten vypináčový. Iba tak, kvôli "estetike", nič tým neposerieš. Aby C-ečko neklalo oči premotivovanému revizákovi 😁 So zásuvkami nešpekuluj, neexperimentuj a daj štandard, aký má 99,9999 % obyvateľov na Slovensku. Povedz jeden rozumný dôvod, prečo nechceš kolíkovú ?
Odpovedať

@petersd Akademická otázka: Načo teda tie vypínač…
@kejsix Vypínače sú na vypínanie a ističe na istenie, vedel si to? 😅. Vypínače sú preto drahšie, lebo ich kontakty a celé tech. prevedenie je dimenzované na nepomerne viac zapínacich/vypínacich cyklov, než istič.
Odpovedať

@kejsix Vypínače sú na vypínanie a ističe na ist…
@petersd nieco na tom bude... Povodne som si myslel, ze jeden vyrobca na rovnakej rade bude spinaci mechanizmus shareovat, co mi mohlo dojst, ze je blbost, ked tie vypinace sa natahuju tak tazko, tak som pozrel tech listy a vypinac 300tis. operacii a istic 20tis., bez zataze...
Odpovedať

@petersd nieco na tom bude... Povodne som si mysl…
@minoo Ja dávam istič namiesto vypínača nie kvôli 10 € úspore, ale kvôli tomu debilne ťažkému ovládaniu vypínača. A koľko operácii zvládne istíč pri plnej záťaži? Toto nepísali?
Odpovedať

@minoo Ja dávam istič namiesto vypínača nie kvôli…
@petersd 10tis. AC a 2tis. DC... vypinac mal uvedene 30tis. pri AC22A (norma na miesany typ zataze) a 1500 AC23A (indukcna zataz - motory bla bla) Ale to su take sice zaujimave, ale zbytocne cisla podla mna, lebo menil som uz istice, ktore urcite nestukli ani 50x...
Odpovedať

@pipo97 Do rozvadzáča daj všetky ističe B-ečkové,…
@petersd zásuvky chcem použiť kvôli tomu že mám značné množstvo bez kolika,áno vzal som ich z práce 🫣 a aj viac sa mi páčia prídu mi vizualne "čistejšie"...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?