Bytový rozvádzač Tnc - Chránič

obrý deň . Mám na Vás otázku a to konkrétne jak zapojiť prúdový chránič v byte kde je Tnc sústava . Neviem akým spôsobom správne zapojiť chránič na svrokovnicu tak aby bola funkčnosť chrániča správna a bezpečná . Chránič bude iba pre kúpeľňu. Predpokladám že bude treba dotiahnuť do kúpelne klasický trojžilák 3*2,5mm. Čo je v poriadku keďže sa ide tiež prerábať. Poprosím vás teda ako to správne zapojiť a ako rozdeliť svorkovnice. Predstava je asi taká žeby kupelna bola zapojená podla tns a zvyšok sa neprerába keďže to už nie je možné takže zásuvky a svetlá ostávajú na tnc. Poprosím Vás to len dokresliť/prekresliť obrázok v prílohe so správnym zapojením.Pekný deň
Odpovedať
1
2
Fuuu kamo, verejné lynčovanie za 3, 2, 1 .... :D
Odpovedať
@cotibebemore Prečo linčovanie . Tam to hore čo je našrtnuté je aktualne zapojenie . A otáza je jak to zapojiť správne keď do kupelne pôjde trojžilák :D Viem že v kuplnei su nejké normy a vzdialenosti od vane a umývadla . To ešte ani neviem ako a kde čo bude polohoavné . viem že treba uzemniť vanu a všetko pevné a dať to na spoločný ochranný vodič zásuvky . Ale neviem proste jak zapojiť ten chránič . Na spoločný nulák ho nemôžem dať . Tak ako urobiť zvlášť svorku pre nulák aby to bolo bezpečné . Načo budem volať elektrikára keď sa jedná o okruh z jednou zásuvkou a jedným svetlom .
Odpovedať
@jsturbo1994 ty sa nehraj s elektriku keď tomu nerozumieš, niekoho to zabije keď spomínaš kúpeľňu A máš prúser. Nájdi si 50 eur A daj to niekomu urobiť! !!
Odpovedať
@jsturbo1994 Chýba ti bod rozdelenia TN- C na TN-C-S.v rozvodnici potrebuješ tri svorkovnice. Pôvodnú PEN, z ktorej vytiahneš zltoželený na novú PE svorkovnicu a na ňu budú pripojené všetky PE vodiče TN-S sústavy (nová inštalácia). Z PEN svorkovnice vytiahneš aj N, ktorý pripojíš na FI a nulák z FI zapojíš na N svorkovnicu, kde pripojíš všetky N vodiče z novej inštalácie. Pre kúpeľňu ti nestačí len prúdový chránič, ale potrebuješ pridať istič, alebo ich nahraď kombinovaným prúdovým chránič s ističom. @cotibebemore a čo keby sa ľudia pustili do linčovania teba, že si nenapísal nič k veci? :-D
Odpovedať
@peterkob :-x :-x :-x
Odpovedať
@jsturbo1994 ..no na fote máš nie jeden okruh /plánovaný/ zásuvky ale 3 a jeden svetlo..." Načo budem volať elektrikára keď sa jedná o okruh z jednou zásuvkou a jedným svetlom " Klobúk dole k Tebe a k Tvojej odvahe... :-) K tomuto nie je nič dodať a radiť..Nevieš nič a ideš po radu???? To nie je ako špatne upečený koláč ktorý sa nepodarí tak ho vyhodím...TO JE ELEKTRIKA !!!!!! Človeče veď sa prebuď ak nechceš aby došlo v Tvojej rodine k tragédií!!!! Je Ti ľúto zavolať elektrikára KTORÝ Ti urobí bezpečné zapojenie kúpelne a máš pokoj... Ja si to neviem prestaviť ak nevieš o elektrike NIČ a ideš do toho, /pýtaš si rady/ a kľudne budeš spávať????!!!! ]-( ]-(
Odpovedať
Ja až teraz som si všimol že je ten chránič bez ističa :D v obchode som ju pýtal prudový chránič z ističom . takže ano je potrebne zapojenie aj z ističom . tkaže spravne zapojenie bude takto ? :)
Odpovedať
@jsturbo1994 to ktorý idiot povedal? Spojit kovove časti s ochranným kolíkom? Prosim vas v zaujmu ochrany zdravia a zivota vas a vsetkych ktorí ku vám prídu to nechajte na odbornikovi. Mimochodom ked uz nieco budete robit musi sa prerobiť celá instalacia ak chcete kladnu reviznu správu.
Odpovedať
Profilova fotka
to jsturbo1994: 1. - zistiť existujúce okruhy, v starom rozvádzači máš 5 vývodov, predpokladám, že sú to tieto: - 1x svetlo v BJ (1,5mm2 Al) - 1x svetlo v ostatnom byte (1,5mm2 Al) - 1x zásuvka BJ (2,5mm2 Al) - 2x zásuvky v ostatnom byte (2,5mm2 Al) 2. - zistiť prierezy vodičov existujúcich okruhov, ktoré ostanú po prerábke BJ 3. - zistiť aké spotrebiče a ich príkony budú používané v BJ (práčka, sušička, radiátor, fén, svetlá, ventilátory, ...) 4. - podľa doposiaľ zistených informácií navrhnúť okruhy, istenia a vedenia do BJ podľa platnej normy STN 33 2130:1983 5. - navrhnúť rozmiestnenie zásuviek, vypínačov, svetiel, ventilátorov v BJ podľa platnej normy STN 33 2000-7-701:2007 6. - navrhnúť miestne uzemnené pospájanie vodivých neživých častí BJ 7. - navrhnúť rozvádzač podľa doposiaľ zistených informácií a podľa platného súboru noriem STN EN 61439 8. - odpojiť existujúce okruhy BJ a môžeš pustiť do prerábky elektro inštalácie BJ 9. - po prerábke môžeš osadiť a zapojiť zásuvky, vypínače, svetlá, ventilátory, ..... 10. - vyrobiť, osadiť a zapojiť nový rozvádzač 11. - pred uvedením do prevádzky zavolať revízneho technika, nech zreviduje elektro inštaláciu moje pripomienky: - podľa prierezov existujúcich okruhov v ostatnom byte navrhnúť istenie: 6A pre 1,5mm2 Al 10A pre 2,5mm2 Al 16A pre 4mm2 Al - všetko v BJ musí ísť cez RCD, teda aj svetlo, ventilátory - do štandardných mostíkov v rozvádzači nesmieš priamo zapájať Al vodiče, lebo skrutky ti ich pri doťahovaní odstrihnú, musíš dať nejakú podložku medzi skrutku a Al vodič - pri navrhovaní okruhov a istení sa vyhni takýmto problémom: http://www.modrastrecha.sk/forum/elek... [color=#FF0000]aby si sa vyhol akýmkoľvek problémom, nezabudni na projekt elektro inštalácie od projektanta, podľa ktorého sa bude robiť prerábka elektro inštalácie[/color] ak som na niečo zabudol, kolegovia ma opravia alebo doplnia s pozdravom Merák
Odpovedať
Profilova fotka
Prikladám náčrt rozvádzača.
Odpovedať
@jsturbo1994 ten nakres mas ale ze cely zle. Na brigade, len nie elektro prosim ta, zarob 100€ /dokladanie v Tescu a pod/ a zavolaj elektrikara.
Odpovedať
@jsturbo1994 dali sme tomu sancu, druhy nakres nebol o nic lepsi. Nechaj to tak.
Odpovedať
Článok sa načítava...
kresliš same hovadiny -daj na elektrikara
Odpovedať
Dobrý večer, na odľahčenie :D Škoda že žiadne fórum nepolemizuje ako z týchto obrázkov urobiť na zajtra polievku, lebo variť NAOZAJ neviem a budem určite hladný. Pre boha Vás prosím NEelektrikári nebláznite a naozaj nedávajte otázky typu ako si zapojiť elektriku. lebo na rozdiel od takýchto otázok, ktoré Vás môžu zabiť tak moja otázka na uvarenie polievky ma akurát zabije moja gazdiná že jej zničím hrniec a aj tak pôjdem do dákej reštiky na menu za 4e. ;-)
Odpovedať
@elmor Drbni to do hrnca a niečím zalej... (Teda, ak to nie sú lentilky...) :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch

Odpovedať
@kirkis ..si to vystihol na 100%:-D
Odpovedať
Profilova fotka
Každý si je strojcom svojho šťastia.. Načo volať elektrikára, veď sa jedná iba o jednu zásuvku.. a iba v kúpeľni 8-( Práca na elektrickom zariadení je prácou VYHRADENOU ZÁKONOM!! Preto volať elektrikára... Každý kto mu tu dáva rady ako si to zapojiť sa stáva spoluvinníkom v prípade prúseru, to by malo byť každému jasné.. Preto zásadne takéto rady neposkytujem, vážim si svoju slobodu :-)
Odpovedať
@petrus_elektro ..Máš 100% pravdu ale aj tak je človek NEPOUČITEĽNÝ!!!!!! Lebo chce niečo ušetriť, veď elektrika "nie je až taká komplikovaná" podľa niektorích "pisateľov" ktorí sa to vedia naučiť za veľmi krátky čas kurzom alebo radami z MS a "zvládnu" to ľavou zadnou a aj keď ho zobudíte skoro ráno tak to bude vedieť!!!! :-D :-D ale je to na ]-( ]-( ]-( :-x
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@merak čo je to BJ?
Odpovedať
@jsturbo1994 Ale ťa doplašili.Hlavne musíš mať skúšačku a pomaly sa každý naučí. Predstav si že elektrika je voda a drôty sú trubky a hned to každý ľahšie pochopí.
Odpovedať
Elektriku zásadne skúsat jazykom. :-D
Odpovedať
@jean2 Bytová jednotka, čiže byt
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 BJ - bytové jadro
Odpovedať
@jean2 zly priklad s tou vodou. Ked ti voda potecie inde ako ma, vznikne skoda na majetku, ale budes mat pravdepodobne dost casu na reakciu, aby ta to nezabilo. Elektrika sa nemazna, co jedneho "len" postekli, dalsieho odrovna. Treba mat pred nou prirodzeny respekt a rozumiet jej, nie pokus/omyl.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Mimochodom, neviem či viete, ale už je povinnosť k revíznej správe (aby prebehla kolaudácia) prikladať čestné prehlásenia konkrétnych osôb, nielen firmy: revízny technik - vykonal som revíziu v súlade s STN.... + číslo osvedčenia montážnik - vykonal som montáž v súlade s STN.... + číslo osvedčenia projektant - vykonal som projekt v súlade s STN.... + číslo osvedčenia To preto, aby v prípade nešťastia (úraz, požiar) sa vedelo, kto je na vine. Predtým sa montážnik skryl za firmu (ak nebol SZČO), teraz montážnik ide s kožou na trh. Ak nemá dotyčná osoba elektrotechnické vzdelanie, aké číslo osvedenia napíše? To píšem len ako čerešničku na torte. Stretol som sa, že zásuvky v byte mali spojený PE s N. Staré byty to tak majú. To je OK. Len nie je OK, ak blbec v krabici na jednom okruhu vymení PEN s fázovým vodičom!!! "Elektrikár". Na zásuvkách v kuchyni bola fáza na kolíku!!! Kamarátka sa chytila chladničky a brnela je ruka. Preto ma zavolala.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubo2562 pozri si môj príspevok z 1.6.2019 a nasledujúce príspevky http://www.modrastrecha.sk/forum/elek...
Odpovedať
mas vela odvahy a malo umu na to a nevies to odskusat sprostosti sa pytas
Odpovedať
@lubo2562 v zivote tak nebude lebo zakony. Kolauduje sa podla projektu pre stavebne povolenie a nie realizacneho. Este som nevidel ze niekto daba take vyhlasenia a pod. Projektantov vyhlaska 508 ani nepozna atd.
Odpovedať
@merak Ja viem o tom. Ten, kto robotu robil sa musí pod ňu podpísať Platí to a od tohto roku to vyžadujú pri kolaudácii. Máš pravdu, čo píšeš.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?