Bleskozvod v murive, v izolácii alebo na fasáde?

Ahojte, riešim dilemu. Z pôvodného plánu dať si aktívny hromozvod som zmenil názor a budem montovať klasický. Problém však je, že som už z toľkých informácií poriadne zmätený. Ako by mal byť bleskozvod vedený? 1. zasekaný v murive? 2. v izolácii? 3. na fasáde? Zasekanie v murive mi príde ako najlepšie riešenie, i keď tu mám problém s tým, že si narúšam obvodový plášť domu (30ka tehla). V prípade umiestnenie do izolácie (v mojom prípade 20 cm) som čítal príspevky, že by mohol úder blesku odtrhnúť celú izoláciu. Umiestnenie na fasáde mi zase príde najmenej estetické, a dosť sa tomu bránim (8 zvodov naozaj nie je nič pekné). Ďakujem za každú radu!
Odpovedať
1
2
9
Profilova fotka
Keď udrie poriadny blesk ,tak ti zvody vytrhnú fasádu bez ohladu nato či sú vedené v murive alebo v zateplení .
Odpovedať
@arkadius111 8 zvodov? To máš v projekte? K otázke - zasekať.
Odpovedať
Profilova fotka
v izolacii, ak do toho slahne, tak znicena fasada ta asi aj tak bude trapit najmenej...
Odpovedať
vidim ze ani tu nie je vyprofilovany jednotny nazor :)
Odpovedať
@arkadius111 No ja som z toho pochopila, že po zásahu to bude úplne egal, kde bol inštalovaný.
Odpovedať
@arkadius111 Ak zvod zasekas, mas ovela viac moznosti ho pevne ukotvit, ako ked ho ukladas do zateplenia
Odpovedať
Dnes sa dá elegantne uložiť bleskozvod do zateplenia. Pri použití kvalitných prvkov ako napr. OBO-BETTERMAN ukotvíš bleskozvod svorkami do steny, použiješ AlMgSi vodič potiahnutý z PVC a zaizoluješ polystyrenom. Podľa manažmentu rizika sa určí trieda LPS a sila zásahu blesky napr. 100kA a z toho je možné vypočítať silu na príchytku, ktorá vznikne pri zásahu bleskom. Pri kvalitných materiáloch od špecializovaných firiem ti s tým poradia. Ak to všetko spojíš z odbornou montážou neočakávam poškodenie bleskozvodného zariadenia. Zasekanie bleskozvodu do tehly je úplna blbosť. Zbytočne si priblížiš magnetické pole z prepätia bližšie k svojím rozvodom, ktoré môžu byť poškodené.
Odpovedať
@rrelektro Uz si niekedy realizoval bleskozvod? Myslim fyzicky, priamo na stavbe a vlastnorucne, nie teoreticky.
Odpovedať
Co sa stane ked udrie blesk? preco by to malo trhat steny a pod? Akje to tak tak to rovno odpojim od zeme.
Odpovedať
@rrelektro Presne toto som chcel napísať aj ja. @arkadius111 Pekne použiť AlMgSi drôt s PVC pod netreba zasekať, ale dať tam takéto svorky http://catalog9.obo-bettermann.com/ca... maximálny rozostup meter, lepšie menší rozostup. Keď príde rana tak to pekne šklbne s tým zvodom ale zasa nie je to taká hrúza aby to vyšklbalo tieto svorky. Ale zasekané a navlečené v trubke a pretreté sadrou to vyšklbne ako nič. A lepší je tento vodič ako FeZn, pretože má pri prechode bleskového prúdu menšie oteplenie. FeZn nejak tuším cez 200° to bolo a AlMgSi má len okolo 80°. Ale je odporúčané pás kadiaľ ide zvod dať minerálnu vlnu nie polystyrén. Len čisto ten pás. A preto PVC potiahnutý lebo bez úpravy by reagoval so zmesami v lepidle a by skorodoval(zoxidoval) @catscan Prečo sa pýtaš či niekedy realizoval bleskozvod? Nesúhlasíš s tým čo napísal? @sysell Čo sa stane keď udrie blesk? Zvodom tečie bleksový prúd od 5 do 200kA - ráta sa so 100kA. Vzniknú veľké elektrodynamické sily, vodič sa snaží v oblúkoch vyrovnať. Preto je dobré robiť čo najmenej oblúkov a keď už tak s velkýkm polomerom. Tiež ako som písal vyššie, prechodom bleskového prúdu sa vodič zohreje. Preto je dobré čím viac zvodov tým lepšie. Prúd sa rozdelí. Taktiež keď tečie vodičom prúd vytvorí sa okolo EM pole. Čím menší prúd tím menšie pole, tým je požadovaná menšia vzdialenosť oddialenia zvodu od konštrukcie. Aj preto sú aktívne zachytávače s jedným zvodom blbosť. Ale aktívne zachytávače je je iná kapitola a vo veľa štátoch sú aj zakázané.
Odpovedať
@kajo873 Pýtam sa preto, lebo by mu to z bežných ľudí nikto nezaplatil. Jedna vec je teoria, tj. viem, ako by to malo byt spravne, viem co vsetko ktomu je, ako sa da vyblaznit na bleskozvode, ale toto je vec, ktoru si mozem dovolit doma, nie u nejakeho Ferka/Miska, co ma nachystanych 300€ za komplet. Mam tiez biblie od DEHN a OBO a poznam moznosti, ale tazko sa to stretava s praxou. Zasekanie - z praxe je to najcastejsia poziadavka a vyznam je trivialny - nikto si nechce komplikovat zateplovanie vyrezavanim drazok koli zvodom. Zvod sa da zasekat, umiestnit do netriestivej chranicky a mechanicky prichytit, ja na to pouzivam montaznu pasku ( http://www.profi-kotvy.cz/pictures/bi... ), nasledne sa drazka preklebruje. "Vodic AlMgSi lepsi ako FeZn" je len ciastocne riesenie, kedze principialne do pody legovany hlinik nesmies pouzit, cize pomozes si iba ciastocne, lebo od skusobnej dolu by ti malo ist FeZn 10. Pocitanie termodynamickeho ucinku na prichytku podla manazmentu rizik povazujem tiez za nepravdepodobne. Ale je mozne, ze to rrelektro robieva, netvrdim, ze nie. Prave preto som sa pytal.
Odpovedať
Zatepľovali nám panelák a bleskozvody dávali na stenu pod izoláciu do chráničiek typu husí krk. Druh vodičov som si nevšimol. Na spodnej časti nechali zamriežkované kontrolne otvory Zasekávať drážky do panelu by bola robota pre vrahov a nedoplatili by sme sa.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@neprd Pochopitelne, ze to nezasekavali.
Odpovedať
neprd-to neboli zamriežkované kotrolné otvory ,ale stretne sa tam podzemna a nadzemna casť bleskozvodu, spoji sa tam svorkou , pozlozeni svorky sa da odmerať priebezne kvalita zemnicov -čo je zaklad spravnej funkcie bleskozvodu
Odpovedať
tam pojde 125 krabica
Odpovedať
@catscan Načo sa realizujú také bleskozvody, ktoré vydržia jeden zásah. Namiesto toho aby sa robili kvalitné bleskozvody v zmysle STN a niekto vysvetlil tomu investorovi o čo ide, sa potom robia také hračkárske bleskozvody. Majiteľ sa bude potom čudovať prečo ho to o x rokov bude stáť ďalšie investície. Ale každého je to osobná vec. Netrištivú chráničku si môžeš odložiť do garáža. Ako chceš takú chráničku fixovať voči elektrodynamickým silám cca 1-5kN, to by som rád videl. PVC rúrku a PVC držiak :-D . Fakt neviem kto vymyslel takú blbosť? K čomu je dobrá? Samozrejme, že AlMgSi vodič je potiahnutý len po skúšobnú svorku, ďalej do zeme FeZn buď guľatina alebo pásik. Kto neovláda súbor noriem STN EN 62305 a realizuje takéto elektrické zariadenie ako je to popísané vyššie je len amatér. Firmy, ktoré vyrábajú tieto prvky sú o niečo drahšie ale tie prvky sú primárne nato určené.
Odpovedať
@rrelektro Netvrdil by som, že vydržia jeden zásah, toto s istotou povedať nemôžeš, aj bez použitia prehnaných a drahých prvkov vyhotovíš bleskozvod v zmysle STN. Ako chcem fixovať chráničku? :D :D presne tak isto, ako ty poplastovaný drot. Kdežto rozdiel je vtom, že zvod v chráničke sa pohne v priestore chráničky, ale v tvojom prípade aby si to fixoval na každých 20 cm, lebo kamkoľvek by to chcelo ísť, tam narazí na izoláciu ;-) Nuž a keď nevieš, kto vymyslel takú blbosť, je načase stým niečo urobiť a upovedom projektantov, nech tam také blbosti do tých projektov nedávajú. PVC držiak? To som písal kde? Nikdy som nepovedal / nenapísal, že špecializované firmy vyrábajúce bleskozvodný materál to robia zle, alebo ich sortiment nemá opodstatnenie, ale tvrdiť, že bleskozvody sa dajú vyhotoviť podľa normy len použitím špeciálnych úchytiek je donebavolajúci nezmysel.
Odpovedať
@rrelektro to stále hovoríte o bleskozvode na rodinný dom?
Odpovedať
@peterkob jasne, princíp je na všetky objekty v ktorých sa zdržiavajú ľudia rovnaký
Odpovedať
@catscan PVC chráničkou pre zvody som sa nikde v normách nestretol, tak nechápem odkiaľ sa to do projektu dostane. Ledaže jedna babka povedala, atď ...
Odpovedať
@rrelektro pvc netriestiva je standardnou sucastou takmer kazdej technickej spravy, ja som si to nevymyslel...
Odpovedať
@catscan ja viem že to takto píšu projektanti, ale odkiaľ si to tam vymysleli? Nech to podložia normou, ktorá o tom píše. Tá rúrka tam nemá žiadne opodstatnenie. Zbytočnosť.
Odpovedať
recnicka otazka ... co je to netriestiva rurka? :-)
Odpovedať
@rrelektro co nie je zakazane je dovolene. Cize kludn ten zvod mozes dat aj do pancierovej. Norma explicitne neurcuje, ci ma byt v chranicke alebo nie a vyslovene v akej. @kriloter LPE 32ka
Odpovedať
@catscan ake su skusky netriestivosti a podla akej normy?
Odpovedať
@kriloter Aj ked sa to mnohym asi nebude chciet verit, ale ja skutocne nie som skusobny ustav, no ked sa ktomu nahodou dostanem, dam si tu namahu a najdem ti technicky list
Odpovedať
pozrel som si na normu STN EN 62305-3 a o netristivej trubke sa tam naozaj nic nepise, v podstate tato norma skryte zvody vobec neriesi, takze mate volnu ruku ako to urobit, platia v zasade len stadardne pravidla o upevneni a pod. trubka ako taka sa odporuca iba pre ochanu voci korozii ktoru moze sposobit zateplovaci material, a tiez pre "lepsiu" tepelnu izolaciu v pripade zahriatia pri prechode belskoveho prudu, no myslim ze to je len pre lepsi pocut, ked to raz udrie, traba mat dobru poistku.... myslim ze to cele vzniklo odporucenim v knihach od Meraveho.... a netriestiva trubka je v podstate kazda tvrdena instalacna trubka typu FXP, a ako "skusobny ustav" postaci aj kladivo, ked po nej tresnes, nesmie sa rozpadnut :)) myslim ze @rrelektro popisal sposob spravnej realizacie dobre, no v praxi sa to tazsie realizuje, ci uz kvoli samotnej stavbe alebo prazdnej penazenke....
Odpovedať
1. zasekaný v murive? - zbytocnost. Ked udrie blesk, vytrha ti to zo steny. 2. v izolácii? - kludne v chranicke. Tiez ked udrie, vytrha, ale asi narobi mensie skody... 3. na fasáde? - Kludne na distancnych uchytoch. Nevyzera to vsak vabne. Ak sa bude schovavat bleskozvod do fasady, treba vzdy previs zvodu, koli vode, cize cast zvodu vidno bude..... Pouzit prepatovu ochranu B+C+D: http://www.cbelektro.sk/eshop/action/... nakolko bleskozvod je spojeny s PE vodicom v dome. Videl som uz vytrhane kable zo stien...
Odpovedať
@megdesign ta prepatovka ani nie tak z dovodu, ze je bleskozvod spojeny s PE, ale najma ako ochrana v pripade zasahu do siete.
Odpovedať
@megdesign Hlavne B+C+D do HR a ďalšie Dčka už netreba :D :D To čo má kiwa tak by som tam nechal označenie B+C. Akože nič proti kiwe majú dobré produkty, ale toto označenie ich je nezmysel (viacero školiteľov poukazovalo na značenie ich výrobkov). Toto je charakteristika stupňov: 1. Stupeň (T1, B) – zvodič bleskového prúdu musí odviesť impulzy LEMP (rázová vlna 100/350 µs). Amplitúdu napätia obmedzí na niekoľko kV. Inštaluje sa do budovy – na rozhranie LPZ0B -1. 2. Stupeň (T2, C) – zvodič prepätia obmedzí impulzné prepätie s amplitúdou niekoľko desiatok kV na úroveň 1,5-2,5kV. Inštaluje sa v podružných rozvádzačoch. Alebo existujú kombinované zvodiče prepätia T1+T2. 3. Stupeň (T3,D) - Inštalujú sa čo najbližšie ku chránenému zariadeniu. Prepäťové impulzy ktoré sa indukujú po trase vedenia ku zariadeniu potlačí na úroveň do 1,5kV. Napätie 1,5 kV je skúšobné napätie spotrebičov podľa požiadaviek EMC. Ale máš pravdu ak sa robí vonkajšia ochrana pred bleskom (bleskozvod) tak treba poraidne navrhnúť aj vnútornú ochranu pred bleskom. Ak nespravíš vnútornú ochranu pred bleskom tak bleskozvod spraví viac šarapaty než osohu hlavne na spotrebičoch... A ku tým tvojim bodom chýba ešte bod 4.: Pod izoláciou na murive kotvený príchytkami do muriva ako som tu už vyššie link dával, alebo šikovný človek nájde aj náhradu za tie kotvy. Maximálne každý 1m dával by som radšej aj hustejšie. AlMgSi drôt s PVC poťahom odolný voči chémii a na hlinníkovom drôte nevzniká také oteplenie ako u FeZn. A keby to chceš vyšperkovať, tak ak robíš izolácii s polystyrénom, tak v okolí zvodu 20cm spraviť pás s minerálnej vlny. Takto navrhujú riešiť skryté zvody odborníci. ("netrieštivé" trubky neodporúčajú) @catscan Ochrana tam je aj kvôli tomu že bleskozvod je spojený s uzemňovacou sústavou na ktorú máš uzemnenú aj HUS, pretože bleskový prúd sa šíri všade, aj keď ide cestou menšieho odporu... A ochrana je tam aj kvôli indukovaným prepätiam v rozvodoch..
Odpovedať
1
2
9
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?